Darmbewoners en sushi 2 oktober 2015




Beste ,
  
Darmen.. niet echt een sexy onderwerp. Zo'n slijmerige, weke en kronkelige holle buis met half verteerd en niet meer te herkennen voedsel.. stinkend en rottend... Nou nee.
Toch zul je de mensen die zich erin verdiept hebben horen uitroepen hoe wondermooi ze zijn. Hoe ze er elke dag voor zorgen dat we gezond zijn en de dingen kunnen doen die we doen. Werken de darmen niet... dan heeft alles in je lichaam daar uiteindelijk last van. Het is een multi-tasking, wonderbaarlijk en uitmuntend goed samenwerkend orgaan waar we het meeste nog niet van weten. Wat we er wel van weten doet ons verbazen. Deze nieuwsbrief (en de twee volgende) is een special over de darmen.
Waarin je ook de kans krijgt om je eigen darmen te laten onderzoeken!
 
Verder heb ik het recept voor het zelf maken van sushi opgeschreven. Vooral voor de mensen die vegetarisch zijn erg handig omdat ik veel alternatieven voor vis heb opgeschreven. En lekker! Het is een heerlijk gerecht om met kinderen te maken, omdat ze het zelf mogen maken (en zelf knoeien). En je kunt 't niet fout doen! Altijd lekker!
Verder wat foto's van de leef3.nu beurs afgelopen september, de data van open inloopochtenden en een interessante lezing in het Centrum over voeding en voelen met natuurgeneeskundige Helma Eijck.
Veel leesplezier!
 
In dit schrijven: 
 
   
                                                                                                                                        
1. Darmen, poort naar het lichaam
   
In mijn directe omgeving was vlak voor de zomervakantie iemand met veel pijn in de buik opgenomen in het ziekenhuis. Ze konden niets vinden en toen ze na drie dagen (!) bijna dood was hebben ze haar maar geopereerd. Bleek 70% van haar darm afgestorven. Hoe dat kwam? Weten ze niet. Maar ze was op een haar na dood! Dit heeft me oa ertoe gebracht meer te gaan leren over dit zo wezenlijk onderdeel van ons lichaam: de darmen.
 
Wat zijn de darmen eigenlijk?
In feite is ons hele verteringskanaal, dus van mond tot kont, gewoon buitenkant en vergelijkbaar met onze huid. Het is dus eigenlijk naar binnen gestulpte buitenwereld. De buitenwereld gaat erin en komt er weer uit in de vorm van een mooie donkerbruine banaan. Maar ja, die ziet er toch anders uit dan de spruitjes met biefstuk die je hebt gegeten. Dus we doen er wel wat mee.
 
Wat doen we dan met die buitenwereld?
Toen ik dit eenmaal snapte begreep ik ook hoe belangrijk een goede afsluiting van dat hele kanaal is en tegelijkertijd hoe belangrijk het is om daarin wel het goeie te herkennen en op te nemen.
Dat is hard werken!
En dat blijkt ook wel. In rust vraagt onze vertering.... klik hier voor de rest van het artikel.
 
                                                                                                                                      
 
2. Aanbieding: hoe zit het met jouw darmflora?
 
Het komende jaar ben ik begonnen met me te verdiepen in de werking van de darmen. De darmbacterieën zijn enorm belangrijk dus ik zal ook moeten oefenen in het lezen van ontlastingsonderzoek.
Uit de ontlasting kan de gezondheid van de darmbacterien afgelezen worden en op grond daarvan kan een behandelplan voor het verbeteren van je belangrijke inwoners ingezet worden.
 
We beseffen steeds meer hoe belangrijk de darmbacterieën voor onze gezondheid zijn. Depressie, allergie, veranderd gedrag, vatbaarheid voor ziektes, zelfs astma kunnen gelinked zijn aan het wel of niet goed functioneren van deze beestjes. Onze darmen (dunne zowel als de dikke) hebben ze nodig!
 
Voor de komende 2 maanden zoek ik proefpersonen bij wie ik dit onderzoek kan doen. Daarom biedt ik het volgende aan: 
 
Kans!
De eerste 5 personen die zich aanmelden krijgen
van mij 3 gratis sessies:
 -   1 sessie waarbij we je medische historie goed bekijken. Thuis vul je een busje en stuur je dit op naar het laboratorium.
 -   1 sessie waarbij de uitslag van het onderzoek wordt bekeken en waarbij ik ook supplementen ga voorschrijven op grond hiervan.
 -   1 sessie waarin we kijken hoe het gaat, evalueren van het behandelplan.
 
Voorwaarde is alleen dat je graag wilt weten hoe het met jouw darmen zit. Meestal is het dan ook zo dat je ergens last van hebt (bijv weinig energie of spastische darm). De kosten van het darmonderzoek (rond de 150,-), evt vervolgonderzoek en de supplementen zijn dan voor eigen rekening.
 
Grijp deze unieke kans en kom er achter hoe het met jouw darm-bacterien is! Wil je meedoen schrijf me dan een mail: vera@vanrandwijck.com
 
 
                                                                                                
3. Lezing met Helma Eijck: Voeding en emoties

“Slechts 5% van de supermarktvoeding is gezond”

Wat gezond is voor de één is niet per sé gezond voor een ander”

“Je kunt voelen welke voeding gezond is voor je”

Hoe zit dat?

Op donderdavond 15 oktober van 19.30 tot 21.30 uur geef ik samen met Natuurgeneeskundige Helma van Eijck in het Care for Women Centrum voor slechts 5,- een lezing over Voeding en Voelen.
 
In navolging daarvan bieden we een traject aan waarbij je leert wat gezond is voor jou en hoe het komt dat je dat niet gewoon doet. Hoe kom je voorbij je weerstand en ga je datgene eten dat goed voor je is? Je laten begeleiden hierin is ontzettend fijn! Zeker door ons... ;). Meld je aan voor de lezing zodat we weten voor hoeveel mensen we koffie/thee en een versnapering moeten klaar leggen..
 
Klik hier om er meer over te lezen.
 
                                                                                                
4. Feestrecept: Sushi zelf maken
 
Voor een jarige vriendin heb ik op een avond zelf de ingrediënten voor overwegend vegetarische sushi gemaakt. Dat is vrij lastig, omdat de meeste sushi rondom rauwe vis bestaan. Maar ik heb wat leuke vullingen bedacht en hij is ook gezonder door de zilvervliesrijst.
Om lekker aan de slag te kunnen kun je de volgende ingrediënten gebruiken (voor ong 4 personen):
 
Ingrediënten
200 gr zilvervliesrijst die je extra lang kookt.
10 vellen zeewier (nori) voor sushi (toko is goedkoper dan supermarkt)
sushi azijn (ook beter bij toko)
150 gr verse zalm
2 zachte avocado's 
stukje pompoen
paneer
mayonaise
sla
tamari-saus (toko!)
wasabi voor de liefhebber (is erg scherp)
bakje water voor de lepels
in het geval van deze foto: lychees uit blik en perzik uit blik.
 
 
                                                                                                                                            
5. Care for Women therapeuten op de leef3.nu beurs
Net als de vorige twee jaren hebben we met de therapeuten van het centrum op de Leef3.nu beurs gestaan. Een hele leuke beurs met allerlei interessante diensten voor de 55-plusser van Amersfoort en omgeving. Het was weer een groot succes, mensen die kwamen stonden overal voor open en wilden van alles weten. We hebben onze folders rijkelijk kunnen uitdelen. Goed voor de naamsbekendheid!
Hieronder wat foto's voor een impressie.

 
 
 
                                                                                            
6. Gratis inloopochtenden
 
Op de volgende dinsdagen heb ik gratis inloopochtenden. Je kunt dan gewoon binnenlopen en je vragen stellen. Kijken hoe dat gebouw van binnen er eigenlijk uitziet (echt de moeite waard!) en kijken of ik verder nog wat voor je kan betekenen.
Kopje koffie of thee staat klaar!
 
De data zijn:
3 november
1 december
5 januari 2016
2 februari
1 maart
 
 
 
                                                                                                                           
7. Quick-scan voedingslijst: wat is goede voeding voor jou?
Wil je voor jezelf weten wat gezond is? Wat je moet eten of juist beter kan laten staan?
Dan is de Quick-scan voedingslijst een hele goeie aanschaf. Het is een eerste richtingaanwijzer naar voeding die je helpt bij je gezondheid. Daarmee vergroot je je kennis over jezelf doordat je gaat voelen wat voeding zou moeten doen in je lichaam.
Geen opgeblazen gevoel meer, geen oprispend maagzuur of onwelkome gassen, pijnlijke darmen en wel weer een goeie ontlasting. Als gevolg krijg je een gezonde huid met vol en glanzend haar, een rustiger geest en vaak ook val je af omdat je minder gifstoffen hoeft op te slaan.
Ervaar hoe het voelt als je je lichaam werkelijk voedt. Een kleine uitgave met grote gevolgen.
 
                                                                                                                       
 

                                                                                                                   

Inschrijven op deze gratis nieuwsbrief? Klik hier
 
Groetjes
Vera
 
 
 
Volg mij op twitter: @veravrandwijck
Bezoek mijn pagina op facebook voor leuke informatie en regelmatig wetenschappelijke artikelen over voeding.
Van Randwijck Voedingsadvies, Amersfoort, KvK 54050596, www.vanrandwijckvoedingsadvies.nl, 06-50676284