Producentbyrån Nyhetsbrev 19 april 2017

”Vi ska nå upp till WCAG 2.0 nivå AA!”. Ungefär sådär lät det när Danskompaniet Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg satte upp målet för kompaniets kommande hemsida. ”WCAG vadå?”. Ungefär så lät det från oss… Så vi började läsa på. Vi googlade, gick på kurs, läste på, hörde av oss till myndigheter, frågade runt och samlade på oss information och direktiv.

Kort förklarat kan man säga att WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0 är rekommendationer som syftar till att göra webbinnehåll mer tillgängligt. Det handlar om att tänka kring funktionsvariationer som synnedsättningar, hörselnedsättning, inlärningssvårigheter, kognitiva funktionsnedsättningar mm. när du skapar eller utvecklar en hemsida. Det borde vara självklart egentligen, men hur gör man då?

Att göra en hemsida tillgänglig kan röra sig om så enkla saker som struktur på sidan, hur man arbetar med texter och bilder och vilken information man väljer att lyfta. Det kan också handla om tekniska lösningar för textförstoring, kontrast och liknande. I grund och botten behöver det inte vara så krångligt. Visst kan en del lösningar bli mer kostsamma, andra saker tar lite längre tid att få till. Men i takt med att kunskapen sprids, tekniska lösningar blir mer tillgängliga och perspektiven breddas så går utvecklingen framåt. Ju fler perspektiv du tänker in och ju fler människor du väljer att inkludera, desto fler kan använda sig av och ha nytta av din hemsida. Alla vinner.
 
Det finns även ett bra verktyg för att testa hur tillgänglig din hemsida faktiskt är. På www.webbriktlinjer.se kan du göra ett självskattningstest bestående av 19 frågor som rör olika delar och funktioner på din sida. Spinns nya hemsida nådde upp i en tillgänglighetsgrad på 75%, vilket är nästan 20% över genomsnittet. Vi har såklart en del kvar att göra, men det känns otroligt kul att ha tagit ett så stort kliv framåt!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
På Mölnlycke Kulturhus har högstadieelever fått uppleva en ny och omarbetad version av föreställningen Imagine för fyra dansare och en musiker, koreograferad av Gilda Stillbäck. I samband med föreställningen genomförde Spinn även Skapande skola-workshops i Härryda kommun. Dansare från Spinn och SpinnUnga har tagit emot skolelever på Sjöfartsmuseet i Göteborg och tillsammans gett sig över havet i workshopen Expedition: S som är baserad på museets utställning Amerikafeber. Kurvatur fortsätter att spelas i Halland och på Dansens dag den 29 april återvänder Spinn till Varberg och Kulturhuset Komedianten för att spela föreställningen. Den 2 maj gör engelska dansaren Julie Cleves sin sista föreställning med Spinn. Julie har varit med sedan starten 2010 och har under åren bidragit med otroligt många fantastiska sceniska ögonblick. Hon kommer nu att istället satsa mer på egna projekt i hemlandet Storbritannien.
 
Lördag den 13 maj är det dags för Klubb SpinnVäxa, en öppen danseftermiddag i Spinnstudion tillsammans med Passalen! Vi fokuserar på det roliga med dans och alla är välkomna oavsett om du har en funktionsvariation eller inte. Eftermiddagen riktar sig till ungdomar mellan 12-20 år. Dagen är kostnadsfri består av två danspass med fika mellan. Läs mer om arrangemanget här. Lördag den 27 maj kl 13:30 är det dags för SpinnVäxas dansgrupper att visa vad de gjort inne i dansstudion under vårterminen. Det blir en dansfest för ung som gammal och ett utmärkt tillfälle att uppleva vad SpinnVäxa är. Under dagen kommer även SpinnUnga stå på scen med ett dansverk. Mer om den 27 maj kan du läsa här.

SpinnUngas verksamhetsledare Anna Bergström har skapat koreografi för artisten Nadia Nairs nya musikvideo till låten Forever. Videon spelades in för ett par veckor sedan tillsammans med dansare från SpinnUnga och kommer att släppas senare under våren, så håll utkik på Spinns facebooksida framöver. I april invigde även SpinnUnga danstävlingen Just move it på GöteborgsOperans stora scen med verket Rätt att ta plats, skapat av Anna tillsammans med dansarna.
 
foto: Mikael Vilhelmsson


Mimitabu
Den 27-28 maj presenterar ensemblen Mimitabu två dagar med totalt fyra konserter med experimentell nyskriven musik på Cinnober i Göteborg. Med det här arrangemanget fortsätter Mimitabu att lyfta fram radikal och ifrågasättande musik som testar musikens gränser. De fortsätter även sitt samarbete med tonsättare som arbetar med att utveckla den traditionella ensemblens ljudpalett med nya speltekniker, genom användandet av vardagsföremål, hemmabyggda instrument och do-it-yourselfelektronik. Att ensemblen väljer att vara på just Cinnober är i sig en medveten strategi som handlar om att möta publiken i rum som kanske inte främst förknippas med klassisk musik.
 
Under helgen den 27-28 maj har ni chansen att höra verk från tonsättare som Lisa Streich, Klaus Lang, Clara Iannotta, Esaias Järnegard, Ricardo Eizirik, Carola Bauckholt, Michelle Agnes och Simon Løffler. För den breda massan är många av de här namnen antagligen relativt okända. Men du som är intresserad av eller nyfiken på ny musik i någon form får absolut inte missa detta, för vi kan lova att det kommer att bli en mycket speciell upplevelse! Mer information kommer snart.

www.mimitabu.se
 
foto: Per Buhre
 
 
Evelyn Jons
Vi har nu det stora nöjet att välkomna Evelyn Jons till Producentbyrån! Evelyn Jons är en artist som har hela Skandinavien som sitt arbetsfält. Hon har tidigare arbetat med musikaler som Cats och Chess på GöteborgsOperan, är återkommande solist tillsammans med Göteborgs Symfoniker och Bergen Filharmoniske Orkester för att nämna några och skapar även egna föreställningar. Evelyns soloföreställning Det är synd att jag blev vacker istället för rik, har spelats över 90 gånger och uppföljaren My Rhapsody in Blue gick även i repris på Göteborg Konserthus. Evelyn har även släppt flera skivor och ger ofta konserter med sin mer intima, personliga repertoar. Evelyns senaste föreställning Bortom din horisont handlar om mobbing och om vårt förhållande till oss själva i en värld där vi med hjälp av sociala medier kan skapa exakt den bild vi vill av oss själva, oavsett om den är sann eller inte. Se ett kortare utdrag ur föreställningen här.

www.evelynjons.com
 
 
 
 
PROJEKT
Moving Beyond Inclusion
Den 9-12 april stod Londonbaserade Candoco Dance Company värd för möten med projektparterna inom Moving Beyond Inclusion. Producentbyråns Dag Rosenqvist presenterade bland annat arbetet med Danskompaniet Spinns nya hemsida och tillvägagångssättet för att tillgängliggöra sidan för människor med och utan funktionsvariationer enligt internationell tillgänglighetsstandard. Mötet innehöll även en open sharing med koreografen Yasmeen Godder som arrangeras av Candoco Dance Company i Wayne McGregors nya tillgängliga dansstudio. Mer om projektet kan ni läsa på Moving Beyond Inclusions hemsida.

www.movingbeyondinclusion.eu
 
foto: Patrik Gunnar Helin
 
 
Konstnärsnämndens Internationella Musikresidens
Nu har båda residenskonstnärerna äntligen anlänt till Göteborg. Fram till slutet av månaden kommer japanska elektronikaartisten Kyoka och franska saxofonisten och improvisatören Christine Abdelnour att ha Göteborg som bas. Kyoka kommer att ha den transdisciplinära scenen 24kvm som sin bas och kommer dessutom samarbeta med Högskolan för Scen och Musik under sin vistelse i stan. Christine har Kulturföreningen Bunkern som sin hemmabas och har redan både inspelningar och konserter på agendan. Nu på söndag den 23 kl 16:00 har ni chansen att se Christine live när arrangörsföreningen Levande Musik presenterar en solokonsert med henne i Hagakyrkan i Göteborg och torsdagen den 27 står hon på jazzklubben Nefertitis scen tillsammans med pianisten Magda Mayas.
 
foto: Alberto Novelli
 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se