Nieuwsbrief, December 2016
Snel naar:
10 december:
Winterfeest
14 januari: Kaag & Braasem schaatsavond
4 februari: Club-kampioenschappen Haarlem
19 februari: bezoek FlevOnice
11 maart: Seizoensafsluiting
9-11 juni: Schaatskamp
9 september: Openings BBQ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Sponsors van de STS-KGM
 
Van de Voorzitter...
Beste Schaatsvrienden,
 
Bij deze mijn eerste "van de voorzitter" en daar moet ik toch even voor gaan zitten. Allereerst wil ik via deze weg Jeff nogmaals hartelijk danken voor zijn inzet als voorzitter van de STS-KGM. Jeff is de afgelopen jaren een drijvende kracht in de club geweest en het resultaat is er dan ook: we hebben een bloeiende vereniging! Jeff gaat gelukkig niet weg en zal binnen de club betrokken blijven (onze schaatskleding is echt zijn ding) waar wij als bestuur dankbaar voor zijn. Uiteraard realiseer ik me dat er nog veel meer mensen als vrijwilliger heel veel doen voor de club - ook daarvoor hulde!
 
Als schaatsliefhebber probeer ik ook mijn steentje bij te dragen aan de club. Ik doe mijn best zo veel mogelijk aanwezig te zijn bij activiteiten (en als het even kan doe ik mee!), maar ik heb al wel gemerkt dat er ook veel “achter de schermen” (met de KNSB, IJshal Leiden, Baancommissie Haarlem e.d.) moet worden vergaderd waar het bestuur de belangen van de club behartigt. Ik denk dat ik namens het bestuur spreek dat we streven naar een prettige sfeer binnen de club, waar gezelligheid en presteren hand in hand gaan. Laat het ons weten wanneer er vragen of opmerkingen zijn, we zijn er voor jullie!
 
Een van de dingen waar we mee bezig zijn is het zoeken van samenwerking met andere schaatsverenigingen in onze regio en zoals al eerder vermeld verloopt de samenwerking met de Warmondse IJsclub (WIJC) erg goed. Nu ik dit schrijf is afgelopen weekend voor het eerst de Teylingse Interclub Schaats Challenge gehouden. In Leiden hebben bijna 60 kinderen van de STS-KGM en WIJC gestreden om het clubkampioenschap. Wellicht is de extra competitie goed geweest want er zijn heel veel PR's gereden! Iedereen gefeliciteerd en aangezien het schaatsseizoen nog pril is zullen er vast nog meer PR's volgen!
 
Ook goed om te noemen is dat de WIJC in een ver stadium is met hun skeelerbaan (wellicht hebben jullie hierover gelezen in de lokale krantjes), zeker na de steun die verkregen is vanuit de gemeente Teylingen. Een skeelerbaan in de buurt is ook voor ons een prachtige aanvulling. En hoe mooi kan het zijn, deze week is er in ons landje al op natuurijs geschaatst. Helaas wat te vroeg en te snel voor onze landijsbaan, maar hopelijk is dit een goed voorteken van een echte ijswinter. Het zou voor mij de eerste keer zijn om op de Kagerweide te schaatsen, dus ik kijk daar erg naar uit en ik ben vast niet de enige!
 
Tot slot wens ik iedereen een vooral leuk en succesvol (PR-rijk) vervolg van het schaatsseizoen en tot ziens op het (natuur)ijs!
 
Met sportieve groet,
Michiel Veenstra
 
Margot bedankt!
Voor de meeste jeugdleden is Margot van Winsen een zeer bekend gezicht. Zij is al sinds jaar en dag betrokken bij het organiseren van de jeugdactiviteiten van de STS-KGM. Dankzij Margot zijn dit er geleidelijk aan steeds meer geworden en dat is één van de belangrijkste aantrekkingskrachten van onze vereniging! Te denken aan het jeugdkamp, Winterfeest, Kaag & Braasemavond en bezoek aan FlevOnice. Het is voor Margot nu de tijd om het stokje door te geven. Gelukkig staat er een team klaar dat samen met Margot inmiddels al diverse evenementen heeft georganiseerd. Wij willen Margot via deze weg enorm bedanken voor haar inzet en we zien haar graag weer op de ijsbaan.
 
Pupillen RAP in het Gewest

Zaterdag 3 december mochten 4 pupillen A van STS-KGM deelnemen aan de kampioenschappen van het gewest NH/U. De wedstrijd was op de Vechtse Banen in Utrecht. Helaas moest Julen Duyvesteijn-Perez afzeggen vanwege een blessure aan de hamstring. Maar Rianne Stroombergen, Anouk Obdam en Pien Hersman (de combinatie RAP, dus) zorgden alsnog voor de grootste afvaardiging van onze club in vele jaren! Daar zijn we als club natuurlijk erg trots op, maar de meiden zelf mogen nog trotser zijn op hun prestaties.
 
Op dit podium, met vele sterke rijders uit het grote gewest NH/U, lieten ze zien hoe RAP ze zijn. De afstanden waren 100-300-500. Op Pien staat momenteel geen maat, verbrak 2 clubrecords, won 3 afstanden, en daarmee ook het klassement. Heel knap! Gefeliciteerd! Rianne zette op alle drie de afstanden een nieuw PR, en ging bijna onder de 50s op de 500m. Nog maar 0,09s, Rianne, zet 'm op! Het gaat lukken dit seizoen! Anouk reed 1 PR, op de 300m, en kwam op de andere afstanden zeer dicht in de buurt van haar PR. Daarmee eindigde Anouk op alle afstanden keurig in de middenmoot. Op naar het volgende kampioenschap! We zijn benieuwd hoe jullie het gaan doen.
 
Van de Technische Commissie
Dit seizoen zijn we begonnen aan een enorme uitdaging. Iedere dag, behalve zondag rustdag, is er een trainingsuur in Leiden (di en do) of in Haarlem (ma 2, di 1, wo 2, vr 1, za 2). Het is gelukt om voor elke training enthousiaste gemotiveerde trainers/begeleiders op de groepen te krijgen. En nu we een paar weken aan het rijden zijn is het mooi te zien dat iedereen goed bezig is. Op het ijs in Haarlem zijn er al veel persoonlijke records gesneuveld, en bij de onderlinge jeugdwedstrijden op 26-11 in de Leidse Schaatshal reden alle kinderen een gloednieuw PR. Er zit ontzettend veel spirit in de club, trainers werken goed samen, vallen goed in voor elkaar, en er is veel knowhow over de ontwikkeling van de schaatsers.  Er valt vast nog veel te verbeteren, en dat heeft onze aandacht ook, maar voorlopig kunnen we heel tevreden zijn hoe het gaat dit seizoen. Trainers/begeleiders/juryleden, bedankt! 
 
Het enthousiasme en de motivatie wordt natuurlijk verder aangewakkerd door de mooie prestaties van de schaatsers. De PR's vliegen ons om de oren, en niet met een paar lullige tienden van seconden, nee, echt hele happen tegelijk. Jelle van Rijn bijvoorbeeld, 1e 3000m van het seizoen, -15 seconden! Gewoon op Haarlem.  Er zijn al veel clubrecords gesneuveld. Terwijl Britt Huurman orde op zaken stelt bij de Junioren A, rijdt Pien Hersman bij de pupillen de clubrecords van Britt uit de boeken. In de Leidse Schaatshal heeft Thibaut Vos het clubrecord van Duco Jansen scherper gesteld. Proficiat! En we zien de schaatsers van STS-KGM ook op de regionale toernooien. Jelle, Stan Zirkzee, Bowien van der Spek streden 29-11 mee in het Districtkampioenschappen Afstanden in het nieuwe Thialf, Pien deed als pupil mee op uitnodiging buiten mededinging. Bowien werd 2e op de 500m, proficiat! Zaterdag 3-12 namen Pien, Rianne Stroombergen, Anouk Abdam en Julen Duyvesteijn-Perez deel aan de gewestelijke wedstrijden op de Vechtse banen in Utrecht (zie RAP in het Gewest.) Zo ontstaat er vanzelf veel positieve energie in de club. Als TC kunnen we de goede prestaties natuurlijk niet los zien van de verrichte arbeid in de zomer. Een goed programma leidt tot goede prestaties, zo blijkt maar weer.
 
Ontzettend jammer is wel dat er veel kwaaltjes zijn. Fleur Langeveld, Mark van Heijningen en Marije van der Spek kampen met knieproblemen, waardoor ze niet of slechts op halve kracht kunnen schaatsen. Sterkte, jongens en meisjes. Niet te snel weer beginnen, maar we hopen dat jullie weer snel met de besten mee kunnen. Hierbij ook beterschap aan Britt Huurman. Na een goede seizoensopening met clubrecords liep zij tegen een longembolie aan. Ontzettend sneu.
 
Enige smetje is, moet toch wel zeggen, de ontzettend lage opkomst bij de zaaltraining op donderdagavond, vanaf 19:30 bij de Sassenheimse IJsclub. Kom op schaatsers, waar blijven jullie? Het is een belangrijke training om de conditie op peil te houden. Met alleen ijstraining neemt de conditie af.
 
Tenslotte wil ik jullie allemaal informeren op het leukste instagram account binnen onze club: schaatsen.bm. Ontzettend gave foto's en filmpjes van Bowien en Marije. Volg ze!
 
Het regent clubrecords!
Dat onze (jeugd)rijders goed bezig zijn is hierboven al gememoreerd. Naast vele PR's zijn inmiddels ook al diverse clubrecords gesneuveld. In Leiden scherpte Thibaut Vos bij de Mini's de tijd over 2 ronden aan, in Haarlem zijn het bij de heren Dennis Beukers (700 meter Junioren C), Jelle van Rijn (700 meter Junioren B), Stan Zirkzee (700 meter Junioren A) en Floris Root (300 en 500 meter Neo's) die een nieuwe CR op hun naam hebben gekregen.
Bij de dames staat op Pien Hersman geen maat: bij de pupillen heeft ze dit seizoen bijna alle CR's die te rijden zijn op haar naam gezet. Ook Britt Huurman heeft de draad weer opgepakt met 3 CR's bij de Junioren A.
Klik hier voor de complete lijst aan clubrecords.
 
Uit het marathonpeloton
Dit seizoen zien we niet alleen veteranen in de Marathoncompetitie, maar ook een aantal pupillen in de jeugdmarathons. En ook in die discipline lieten ze direct bij de eerste wedstrijd mooie resultaten zien. Bij de DPA (meisjes 12 jaar) finishte Rianne Stroombergen als eerste voor Pien Hersman. Bij de DPB (meisjes 11 jaar) werd Laura Linssen knap 3e. Ga zo door, meiden, en probeer je te plaatsen voor het NK jeugd marathon, 11 februari in Den Haag! Bij de Junioren C startte Mijke Zwetsloot in een erg sterk veld met veel selectierijders. Dan wordt het bikkelen, een lastige opdracht!
 
Bij de veteranen strijden Bas de Zwart en Michel Hulshof in de M3. In de M4 gaan Clement Torre en Joost Neuvel voor de ereplaatsen. Voorlopig gaan Bas en Michel goed mee, 3e en 6e in het klassement. Benieuwd waar zij staan na 10 wedstrijden. Helaas kan onze beste Marathonner van de laatste seizoenen, Corrin Duivenvoorden, dit jaar niet meedoen door knieproblemen. Hij is er onlangs aan geopereerd. Hopelijk gaat het snel beter. Cornelis, sterkte!
 
Dit seizoen rijdt iedere marathonschaatser, oud of jong, met een helm.
 
Eerste Interclub Schaatschallenge van Teylingen
Zaterdag 27 november j.l. hebben de Warmondse IJsclub (WIJC) en STS-KGM hun eerste schaatswedstrijd samen georganiseerd. En dat was een groot succes! Ongeveer 30 kinderen van WIJC en ook ongeveer 30 kinderen van STS-KGM deden mee aan de onderlinge clubwedstrijd dat in alle haast was omgedoopt tot de Eerste Interclub Schaats Challenge van Teylingen (in de gauwigheid even vergeten dat Kagermeer natuurlijk niet in Teylingen ligt, maar er natuurlijk wel bij hoort. Sorry :-S) 
 
De schaatsers startten allemaal twee keer in hun categorie, de benjamins, de mini's, de welpen en de pupillen. Altijd weer mooi om te zien dat iedere deelnemer de beste prestatie wil laten zien. Alle schaatsers verbraken hun PR, of zette een scherpe eerste tijd neer. Thibaut Vos noteerde zelfs een nieuw clubrecord, en dan is het seizoen nog maar net begonnen! Binnenkort starten de regionale wedstrijden in de Leidse Schaatshal, en we zijn zo benieuwd hoe de schaatsers het gaan doen. Belangrijkste was dat alle kinderen er veel zin in hadden en aandacht hadden voor elkaars prestaties. De meeste kinderen willen ook het liefst op het ijs blijven tussen de starts in, maar dat is vaak niet zo bevorderlijk voor de prestatie, want het is natuurlijk nog wel erg koud in de Schaatshal. We zien dan ook meer valpartijen in de 2e omloop. 
 
Aan het einde was er nog genoeg tijd over voor een marathonnetje. De mini's en benjamins tegen elkaar in een wedstrijdje van 5 ronden, en de welpen en pupillen over 8 ronden. Na afloop was er nog een podium-event, waar de deelnemers nog een mooie medaille, tegelijk een sleutelhanger, ontvingen. De organisatie van WIJC en STS-KGM waren het zeer eens dat dit voor herhaling vatbaar was. Maar natuurlijk ondenkbaar zonder de hulp van ouders en vrijwilligers, bedankt voor jullie inzet op het vroege ochtenduur!
 
Uitslagen (zie bijlage)
 
Aankondiging Kaag en Braasem schaatsavond 14 januari
Op zaterdagavond 14 januari is de Kaag & Braassem schaatsavond op de IJsbaan in Haarlem. De toegang is slechts €1,-. Tijdens deze avond kan er vrij geschaatst worden maar worden er ook volop activiteiten georganiseerd zoals een prestatietocht, 100 meter wedstrijdjes, de Race tegen de Haas en de Kaag & Braasem marathon. Noteer deze avond alvast in je agenda, meer info volgt binnenkort via de nieuwsbrief.
 
Aankondiging bezoek FlevOnice, 19 februari
Op zondag 19 februari staat weer een bezoek aan FlevOnice in Biddinghuizen gepland. Meer informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.
 
7e editie "1000 Rondjes van Leiden", 11 december
Op zondag 11 december wordt door de Schaatshal Leiden alweer de 7e editie van  "De 1000 rondjes van Leiden" verreden. Het startschot zal om 6.30 uur klinken. Dit jaar is als goede doel gekozen voor het jeugdsportfonds. Alle kinderen moeten kunnen sporten!
 
Deelname is mogelijk voor individuele rijders en estafetterijders.
Naast de 1000 rondjes is het dit jaar ook weer mogelijk om resp. 250, 500, of 750 rondjes te rijden.
Voor de snelste individuele deelnemer staat een fraaie beker klaar en natuurlijk eeuwige roem. Aan het snelste team zal de “Gouden Schaats’ worden uitgereikt.
 
Dit jaar hebben we voor het eerst voor de jeugd een speciaal parcours op de binnenbaan opgezet. Vanaf 10.30 – 12.00 uur kan de jeugd onder het motto ”jeugd schaatst voor jeugd’ haar rondjes rijden.
 
De bijdrage/sponsoring is vrij, maar we rekenen op maximale support van u. U kunt uw bijdrage storten op de goede doelen rekening van de Schaatshal NL77 ABNA 0576 3996 55 of contant overhandigen op 11 december. Inschrijving kan via de website: www.schaatshalleiden.nl 
 
Nodig familie en vrienden uit om je aan te moedigen. De binnenbaan is vanaf 12.00 uur open voor het publiek, de opbrengst van het entree geld gaat uiteraard ook naar het goede doel.
 
We hopen er ook dit jaar weer een prachtige schaatsdag van te maken,  en de dag te kunnen afsluiten met een mooie opbrengst voor het goede doel!   
Schaats Trainingsgroep Sassenheim & Kagermeer
Email: info@sts-kgm.nl - www.sts-kgm.nl
Volg ons op Twitter:  @stskgmlsb