Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 843, 8 maart 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbzVHZCBataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer
defotoboot

Historische Zeilvaart Harlingen
AtSea
friesevloot

SRF
Fikkers


Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster
Piet Blaauw de Vries Zeilmakersonlinezeilen
Hitek

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen
Frisian Sailing Com
Cinema Patrijspoortenhavenmuseum

UB Sails

Hartzuiker
Ventis Zeilmakerij Molenaar
Delta Safety Training
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats

Shiptron

Sailtrip

Bureau Scheepvaart Certificering
Zeilpunt
Taxi Enkhuizen

FKH accu's
Den Boer Sails
tvk instruktie

Voor evenementen en
wedstrijden kijk je hier
BBZ nieuws:

— BBZ Regiobijeenkomst Harlingen

Overig nieuws:

— HISWA en HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maart
— Bruine vloot voelt zich verstoten uit Amsterdam
— Eilandhopper zeilt naar De Cocksdorp

— Schippers bruine vloot protesteren met een 'mini-Sail'

— Vlootdag nieuwe stijl M’dam op 2 april
— SailWise zoekt vrijwilligers

— Christian Radich voor uitwisseling en Vlootdag in Harlingen
— Vrijbuiter wordt clinicmaster

— Nooit meer naar Spitsbergen


— En boven Groningen het wad
— Wylde Swan gaat de oceaan over naar Canada

— 1 april open dag Race of the Classics

— Berichten in de Scheepspost van deze weekBBZ nieuws

— BBZ Regiobijeenkomst HarlingenOndanks een kleine opkomst heeft de BBZ weer veel input kunnen verzamelen voor haar werkzaamheden. Belangrijkste onderwerpen waren de ontwikkelingen in het IJsselmeergebied en de veiligheid aan boord.

Belangrijkste constatering op de bijeenkomst was dat de ontwikkeling van toeristische mogelijkheden ook kansen biedt en dat het behouden van de openheid niet het ultieme doel is. Bij het ontwikkelen van eilanden moet er wel op gelet worden dat deze laag blijven om het weidse karakter niet aan te tasten. Ook hebben de schippers hun eigen wensen: met name aan de westkust van het IJsselmeer zijn meer kleinschalige beschutte afmeermogelijkheden gewenst.

Ook bleek dat de Staande Mast Route in Friesland en Groningen een punt van zorg is. De informatie over stremmingen laat te wensen over en werkzaamheden aan verschillende bruggen worden niet op elkaar afgestemd.
 
Tot slot is er gesproken over de veiligheid aan boord: stappen om deze te verhogen zijn welkom maar mogen niet leiden tot een grote papierwinkel. Het aan boord moeten hebben van een AED in de toekomst lijkt niet op weerstand te stuiten. Verschillende schippers denken er al over om dit te doen.


Einde BBZ nieuws
— HISWA en HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maartVan woensdag 8 t/m zondag 12 maart vindt in de RAI Amsterdam weer het grootste watersportevenement van Nederland plaats, de HISWA Amsterdam Boat Show. Met honderden boten, onderdelen en accessoires en natuurlijk HISWA Klassiek, voor een mooie verbinding tussen het rijke maritieme verleden van Nederland en de moderne tijd van nu.

HISWA Klassiek, met prachtige klassieke schepen, onderdelen en accessoires, is te vinden in Hal 5. Deelnemers uit de chartervaart zijn ook te vinden in Hal 5, zo zijn daar Gouden Vloot en TSC. De Spiegel der Zeilvaart organiseert een lezingen-programma in het Spiegeltent. Kijk hier voor het programma

Een aantal behoudsorganisaties en de Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) staan op de Federatieve stand (05K16).
Voor meer info kijk je hier
— Bruine vloot voelt zich verstoten uit AmsterdamEigenaren van de bruine vloot, traditionele zeil- en motorschepen, voelen zich verre van welkom in Amsterdam, dat de afgelopen jaren vrijwel alle ligplaatsen heeft gesloten.

Paul van Ommen, directeur van de Vereniging voor Beroepschartervaart BBZ kan er niet bij. „Uitgerekend in een stad met zo’n lange maritieme geschiedenis.”
Tot zijn ergernis constateert de BBZ dat er vrijwel geen aanlegplaatsen meer zijn voor de klassieke schepen, wanneer die met gasten willen verblijven in de hoofdstad. „We worden constant weggestuurd door het Havenbedrijf Amsterdam, dat valt over het feit dat gasten soms blijven overnachten. Ze zeggen dat het tegen het beleid van de gemeente is, dat voorschrijft dat ligplaatsen alleen beschikbaar zijn voor ’watergebonden activiteiten’.”
„Daar hoort een ’hotelfunctie’ niet bij”, legt Anja de Kiewit van het Havenbedrijf uit. „Overnachten op het water lijkt watergebonden, maar die activiteit kan ook op het land en is dus niet toegestaan.”

Tot grote teleurstelling van de uitbaters van soms honderden jaren oude tjalken en klippers. Van Ommen: „Tijdens Sail is de stad heel blij met ons en genieten miljoenen mensen vanaf de kade van onze prachtige schepen, maar daarbuiten zijn we niet welkom. Dat is wrang. Amsterdam past ondertussen voor riviercruiseschepen zelfs kades en sluizen aan. Nederland zou ook trots kunnen zijn op de grootste historische zeilvloot ter wereld, die ook nog eens intact blijft zonder subsidie.”
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,15) 

— Eilandhopper zeilt naar De CocksdorpEilandhopper, de zeilende veerdienst tussen de waddeneilanden, onderhoudt in de zomer van 2017 voor het eerst ook het traject West-Terschelling – De Cocksdorp, Texel. Drie keer is het mogelijk om dit traject aan boord van een historische klipper als rondvaart of als enkele overvaart mee te zeilen.

De Cocksdorp ligt op de oostpunt van Texel, op het voormalige eiland Eijerland. Dit gedeelte van Texel is veel ruiger net als het vaargebied ernaartoe. Hier zijn bij voorbeeld geen boeien die de vaarweg markeren, het schip moet dus zijn eigen route door het ondiepe water vinden. Aangemeerd wordt in het droogvallende haventje van De Cocksdorp. Na een dag op Texel vertrekt de Willem Jacob weer terug naar Terschelling.

Omdat het schip in dit ondiepe vaargebied afhankelijk is van het getij wordt dit traject als overnachttocht aangeboden. Op deze manier kan het best van het hoog water gebruikt gemaakt worden. Tijdens laag water zal het schip ankeren of droog vallen en kan er geslapen worden. Alle passagiers hebben een eigen kooi.Deze tocht vindt plaats binnen de dienstregeling van Eilandhopper. Van 14 juni tot en met 26 augustus 2017 wordt deze zeilende veerdienst tussen Amsterdam en Lauwersoog via de Waddeneilanden aangeboden. Gasten kunnen een of meerdere trajecten van de reis mee varen en aan boord overnachten of een rondreis vanaf een van de waddeneilanden boeken.

Gevaren wordt op de twee historische zeilklippers “Avontuur” en “Willem Jacob”. De rondreis begint elke vrijdag in Lauwersoog en zaterdag in Amsterdam en leidt langs Enkhuizen, Texel (Oudeschild en De Cocksdorp), Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en Stavoren. Het is mogelijk om een enkele overvaart mee te zeilen of een geheel verzorgde week aan boord te boeken.
Voor meer info kijk je hier  

— Schippers bruine vloot protesteren met een 'mini-Sail'


Foto: We zijn alleen nog welkom tijdens SAIL

Volgens de schippers van oude tjalken, klippers en schoeners is er in Amsterdam geen plek meer voor hun 'bruine vloot'. Ze kondigen op 26 maart een ludiek protest aan.

Henri van Dijk vaart al 10 jaar met zijn zeilklipper Pouwel Jonas, 's zomers met toeristen langs de kustplaatsen van het IJsselmeer. tijdens het winterreces dient Amsterdam als thuishaven. Maar volgens de schipper zal dat de komende winter anders gaan: "Er wordt voor ons geen plek meer vrijgemaakt, we morgen 's winters nergens meer aanmeren." Begin februari tekenden ook andere schippers protest aan.

Volgens Van Dijk is Havenbedrijf Amsterdam de boosdoener. "Ze zeggen dat we overlast veroorzaken maar volgens ons valt dat alles mee. Veel omwonenden van onze laatste ligplaats aan de Sumatrakade waren juist groot liefhebber." Omdat Van Dijk niet wil dat de bruine vloot in de vergetelheid raakt en hij het protest op een ludieke manier vorm wil geven, heeft hij een 'mini-Sail' georganiseerd.

Gratis meevaren
"We gaan 26 maart met een groot konvooi rondjes over het IJ varen. Passagiers mogen gratis meevaren. We pikken ze op aan de Buiksloterweg en de Sumatrakade. Daarmee willen we laten zien dat we een geschikte plek in Amsterdam nodig hebben om ons werk te doen."
Lees het gehele artikel op de bron: Parool 
— Vlootdag nieuwe stijl M’dam op 2 aprilVorig jaar viel het menigeen op: er was geen Vlootdag in Monnickendam! Zeilvloot Monnickendam, al jaren organisator van deze dag, klopte om deze reden in september 2016 aan bij Ondernemersvereniging Waterland (OVW) om de mogelijkheden van een samenwerking te bespreken, zodat er in 2017 toch weer een Vlootdag zou kunnen worden gerealiseerd. En dat is gelukt, want op zondag 2 april wordt de eerste Vlootdag nieuwe stijl georganiseerd van 12.00 en 16.00 uur.

Groter van opzet
Door deze bredere ondersteuning van de Vlootdag door verschillende partijen zal het evenement groter opgezet worden. Het evenement zal een groter deel van de binnenstad beslaan. Met een markt op het Zuideinde en de Gooische Kaai, oude ambachten en visrokers in de Groote Noord en op het Schulpzand, meevaren en bezichtigen van de historische zeilvloot van Monnickendam op de kop van `t Prooyen, oud-Hollandse spellen en ijszeilschuiten op het terrein van Leguit & Roos en vervolgens – middels een ponton van Van Geemen – naar het terrein aan de overkant, waar Zeilschool Waterland demonstraties zal geven en de surfsimulator uitgeprobeerd kan worden.
Lees het gehele artikel op de bron: Zeilvloot Monnickendam 
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz— SailWise zoekt vrijwilligersSailWise is in Nederland dé aanbieder van actieve watersport voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Van zwerftochten over het IJsselmeer en het Wad met de tweemastklipper Lutgerdina, zeilen op de Friese meren met de catamaran Beatrix en uitrusten in de comfortabele appartementen van It Sailhûs tot genieten van een mix van kleine watersporten op het eiland Robinson Crusoe bij Loosdrecht. Vele deskundige vrijwilligers bij Sailwise maken dit mogelijk. Maar Sailwise zoekt ook weer nieuwe vrijwilligers om dit mogelijk te maken!

“Zeilen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Een gevoel dat veel mensen met een handicap niet kennen. Met de juiste aanpassingen en begeleiding is het voor iedereen mogelijk om te (leren) watersporten. Mensen krijgen weer het gevoel van zelfstandigheid, eigenwaarde en onafhankelijkheid en worden weer kapitein van hun eigen leven.”, aldus Menne Scherpenzeel, directeur van SailWise.

SailWise is een vrijwilligersorganisatie. Alleen met de enthousiaste inzet van veel vrijwilligers zijn de activiteiten mogelijk. Zij zorgen voor de noodzakelijke begeleiding, ADL-hulp en zorg die onmisbaar is voor de deelgroep om deel te kunnen nemen. De zorg is variërend van het extra handje om een zeilpak aan te trekken tot en met de inzet van BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Zonder de inzet van vrijwilligers zouden de activiteiten onbetaalbaar en dus onbereikbaar worden voor de doelgroep. De vrijwilligers worden goed voorbereid op hun taak en begeleid door een professionele bemanning die zorg draagt voor de continuïteit en veiligheid.

Wil jij het verschil maken voor onze gasten? Wordt ook vrijwilliger! Neem contact op met ons kantoor 0228 – 350 756 of kijk hier voor meer informatie.
— Christian Radich voor uitwisseling en Vlootdag in HarlingenHARLINGEN – Het Noorse tallship Christian Radich komt donderdagochtend met hoogwater aan in Harlingen. Dat is omstreeks 7.00 uur.

Het schip meert aan voor een uitwisselingsproject tussen Noorse studenten en studenten van de Maritieme Academie Harlingen. De Nederlandse studenten gaan een week varen op de Christian Radich. Terwijl de Noorse studenten naar school gaan op de Maritieme Academie. De Nederlandse studenten vertrekken op maandag 20 maart en keren zondag 26 maart terug in de haven.

Een paar weken later, op vrijdag 7 april komen de leden van de Frisian Tall Ships Club bijeen aan boord. Zij geven dan het startschot voor de werving van trainees voor The Tall Ships Races Harlingen 2018. Ook vertegenwoordigers van de andere deelnemende havensteden zijn hierbij aanwezig.

Bezichtigen
Een dag later, op zaterdag 8 april, kan de Christian Radich worden bekeken tijdens de vlootdag. Het schip ligt afgemeerd aan de Dokkade bij treinstation Harlingen Haven.
Lees het gehele artikel op de bron: Franeker Courant  — Vrijbuiter wordt clinicmaster


Foto Peter Fokkens

Simpelweg een reis verkopen aan een groep zonder verdere invulling, ofwel bootverhuur, is niet meer van deze tijd. Dat stelt het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (Celth), dat in opdracht van brancheorganisatie Traditionele Chartervaart Nederland (TCN) de zeilcharterbranche onderzocht. Maar bootverhuur is wel wat de branche voornamelijk doet.

Volgens het Celth is de bedrijfstak zelfs ten dode opgeschreven als daarin niet drastisch verandering in komt. Een ‘eindelevencyclus’ heet dat. TCN onderschrijft die analyse.

Het harde nieuws is echter niet helemaal nieuw. Al een jaar geleden publiceerde de Spiegel der Zeilvaart het ‘Dossier Chartervaart’. Dat rekende voor dat, als de schippers niet snel aan productontwikkeling doen, ze wel kunnen opdoeken. De reacties waren destijds ronduit lauw. Het rapport werd te zuur gevonden, een onterechte onheilsboodschap voor een branche die bezig was uit het dal te klimmen.
Lees het uitgebreide artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer van vorige week. , alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Nooit meer naar SpitsbergenKapitein Gert Ritzema heeft zijn schip verkocht. Hij vaart niet meer en kijkt met heimwee terug op de vele jaren die hij doorbracht op een verre en ongebruikelijke locatie: Spitsbergen. De Amersfoorter zeilde erheen met zijn hotelboot toen het toerisme de archipel nog moest ontdekken. ,,Ik was kapitein, gastheer en rampenbestrijder in één."

Hij is precies een zeeman zoals je je een zeeman voorstelt. Enorme, eeltige handen waar de smeerolie nog aan zit. Een door alle stormen getekend gezicht, warrig haar en een wat rauwe stem.

Over gevoelens praten doet hij slechts na enig aandringen, aangezien zeelieden zoiets niet gewend zijn. Aan boord legt niemand je oor op je zieltje te luisteren. Gert Ritzema (59) heeft bijna veertig jaar gevaren, waarvan globaal de laatste kwart eeuw 'op' Spitsbergen. Ieder jaar trok hij weer met een groep toeristen naar de archipel in de Noordelijke IJszee.Hij heeft er alles meegemaakt: gevaarlijke dieren, stormen die mindere boten zouden doen kapseizen en ondiepe plekken waar zijn schoener de Noorderlicht opeens letterlijk aan de grond zat. Hij bleef er alert maar nuchter onder. ,,Een angstige kapitein, daar heb je niets aan. Ik heb altijd voor honderd procent vertrouwd op de Noorderlicht én voor honderd procent op mijzelf."
Lees het gehele interview op de bron: AD  
— En boven Groningen het wadHet waddenseizoen is weer geopend. Nu de dagen lengen, is er geen enkele reden om níét naar het noorden van Groningen te gaan. Anne van Blijderveen zocht vorig najaar alvast uit wat er te doen is.

De zee trekt 's nachts langzaam onder het schip vandaan. Onze 19de-eeuwse zeilklipper zakt ongemerkt naar beneden tot-ie de zeebodem raakt. Ondertussen slapen alle passagiers rug aan rug in smalle stapelbedjes, hier aan boord van de platbodem Willem-Jacob. Al schommelend zijn we in slaap gevallen, maar als we rond vijf uur wakker worden, ligt het schip stil. Het wad is drooggevallen.

Kapitein Tsjerk Hoekstra (33) heeft gisteravond gezegd dat we om half zes uit onze kooien moeten als we de zeebodem willen zien. Daarna is hij zelf in zijn kajuit gedoken en daar is hij nu nog steeds, maar wij wankelen na een korte nacht in het maanlicht over het dek. Er hangt een touwladder over boord waarmee we langs de romp naar beneden kunnen klauteren. Het zand onderaan de ladder zuigt aan onze schoenzolen.

Verderop is de bodem stevig en we struinen verder de nacht in. Het schip ligt scheef in het zand en steekt spookachtig af tegen het maanlicht. De geribbelde zeebodem lijkt op een buitenaards landschap. In het donker hoor je overal vogels die zich op het zeebuffet storten.

Waarom raften in Thailand of klimmen in Nepal als dit landschap in Nederland ligt? Drie uur treinen vanaf Utrecht ligt een van de tien Nederlandse Unesco-werelderfgoederen: de Wadden. Wij verkennen de noordelijke wildernis vanuit het Groningse dorp Lauwersoog. Het naastgelegen Nationaal Park Lauwersmeer, gek genoeg een bos, is afgelopen oktober uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dat betekent dat het daar nog donker is - bijzonder, omdat Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. De enige andere plek met het predicaat Dark Sky Park is de Boschplaat op Terschelling.
Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: de Volkskrant magazine via blendle (€ 0,29)  

— Wylde Swan gaat de oceaan over naar Canada


Foto: rdv2017.com

Afgelopen week lag schoener Wylde Swan op de Azoren met leerlingen van het educatieve Masterskip programma. Terwijl zij zaterdag het anker uit de grond takelden en nu weer midden op de oceaan zitten, is de rederij in Makkum al druk bezig met de voorbereidingen voor de Transatlantische Tall Ships Race 2017. Met deze regatta zeilen de grootste zeilschepen ter wereld schepen in het kielzog van de grote ontdekkingsreizigers.

Het doel van de hele reis is Quebec in Canada. Daar wordt komend jaar het 150-jarig jubileum van de Canadese federatie gevierd. En de Nederlandse Tall Ships zijn daarvoor uitgenodigd. De Wylde Swan is het enige Nederlandse schip dat meedoet aan de alle etappes van de Transatlantische Tall Ships Race naar Canada. De race start op 15 april in Greenwich (Londen) via Portugal en Bermuda naar de Great Lakes in Canada.

De tocht naar Portugal is nagenoeg vol geboekt. Op de reis over de Atlantische oversteek naar Bermuda zijn echter nog plaatsen beschikbaar. Deze oversteek gaat over een afstand van bijna 4000 zeemijl, die de vloot Tall Ships in ongeveer drie weken zal afleggen.

Eind september keert de Wylde Swan weer terug vanuit Nova Scotia naar Rotterdam.
Bron: persbericht Wylde Swan

— 1 april open dag Race of the ClassicsFoto: Race of the Classics

Op 1 april houdt de Race of the Classics een open dag in de Veerhaven in Rotterdam. Bezoekers kunnen vanaf 11:00 uur de klassieke zeilschepen bezichtigen en in één van masten klimmen. Er is ook de  mogelijkheid om een stukje mee te varen op één van de klassieke schepen.

Van 2 tot en met 8 april vindt de 29e Race of te Classics plaats.  “De Rees”, zoals hij door studenten genoemd wordt, is het grootste studenten zeilevenement van Europa. Vanuit de Rotterdamse Veerhaven zullen ruim 405 studenten proberen op zo’n 20 klassieke zeilschepen de oversteek naar Engeland te maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er naar Engeland gevaren of worden verschillende wedstrijden langs de Nederlandse kust gevaren. De Rees eindigt op 8 april in Amsterdam.

Op de dag van de start op 2 april wordt de Race worden afgetrapt met een show start, waarbij de schepen één voor één de Erasmus brug zullen passeren en onder het toeziend oog van de Port of Rotterdam en de KNRM begeleidt worden richting de Noordzee.


— Berichten in de Scheepspost van deze week— Save the date: Museumhavendagen in Gouda
— Museumhaven Zutphen wil hijskraan erbij
— HISWA en HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maart

— Nationale Sleepbootdagen Vianen op 25, 26 en 27 mei

— Schippers van weleer, Willem Doorduin (91)
    Schipper 1941-1985


— SailWise zoekt vrijwilligers

— Ouderhoek uniek in de wereld
— Burgemeester laat botter HK172 te water

— Schippers Berkelzomp willen van vaarbewijs af

— 1 april open dag Race of the Classics
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOCbbz