"Het is weer voorbij die mooie zomer..."

Beste

De vakantie zit er terug op.   Zelf trok ik met vrienden en mijn gezin naar Zwitserland.   Daar merkte ik op dat er vaak gebarbecued wordt op openbare plaatsen.   Misschien waait deze trend binnenkort wel over naar Brugge?   De stedelijke jeugdraad ziet hier alvast ook muziek in.  

Ook de schoolpoorten werden op 1 september wagenwijd open gegooid voor duizenden kinderen en jongeren.   Sommigen met knikkende knietjes, anderen met traantjes in de ogen maar de meesten toch met een brede lach op het gezicht.   En... er is reden tot vrolijkheid.   Zo kopten kranten onlangs nog dat de Brugse hogescholen in opmars zijn.   Bij Howest hadden ze vier jaar geleden drieduizend studenten, straks gaan ze over de zesduizend. De KHBO was drie jaar geleden nog genoodzaakt om naar een grotere campus uit te wijken.   Brugge profileert zich steeds meer als studentenstad en dat werpt zijn vruchten af.   Om de studentenstroom goed te kunnen opvangen maken wij als stadsbestuur grondig werk van efficiënte schoolvervoersplannen.  Als jonge papa van twee kids merk ik dat het Brugse verkeer steeds meer gestroomlijnd verloopt.   Ook de groendienst draagt hieraan zijn steentje bij.   Een betere fietsontsluiting maakt een vlotte verbinding tussen woon- en werk- of schoolverkeer mogelijk.   En om fietsers te beschermen tegen snelheidsduivels werden in de felroze octuspalen fonkelnieuwe, snelheidsremmende affiches gestopt.   Ik duim alvast voor een veilig en leerrijk schooljaar!

Kroenkelen door Brugge. Haal de fiets van 't stal: op 18 september organiseert de groendienst voor de zestiende keer een fiets- en wandelhappening.   Dit jaar ligt de nadruk op het noordoosten van Brugge. Het kanalenlandschap met zijn rijen populieren en het polderlandschap van onder andere Damme, Dudzele en de zilte weiden van Lissewege worden in de kijker geplaatst. Bij de langere fietsroutes wordt ook de zandstreek rond Oedelem en Beernem doorkruist, waarbij de meest waardevolle natuurgebieden en landschapstypes worden verkend.  Klik hier voor het programma...

Gratis! Binnenkort rolt de folder 'De groene gordel van Brugge' van de persen. In deze publicatie van de Vlaamse Landmaatschappij zijn Brugges mooiste plekjes in kaart gebracht. De folder geeft ook aan hoe de komende jaren gewerkt wordt aan een Groene Fietsgordel Brugge. Wil u ook zo'n folder bemachtigen? Stuur me dan een mailtje (schepen.demon@brugge.be) met uw adres in of klik hier...

 

 

 

 

Woningen en buurtpark op site schietstand 'Den Tir'.

Een poosje geleden kocht het stadsbestuur de voormalige Assebroekse schietstand aan de Baron Ruzettelaan over van Defensie.   Na een inspraakronde met omwonenden werd beslist om de site om te vormen tot een sociaal woonproject én een aanpalend buurtpark.   Met het voltallig stadsbestuur ijverden we ervoor om ook voldoende groen te voorzien.   Na de inspraakronde gaan onze stadsdiensten aan de slag om een plan voor te stellen, dat in oktober terug aan de buurt wordt voorgelegd.


(Foto: Inspraak op de gronden van 'Den Tir')


(Foto: Mama Lieslot De Temmerman met dochtertje Jolien) 

 

Buiten-maten’ voert in elke nieuwsbrief een Bruggeling op die over zijn of haar mooiste plek in de Breydelstad vertelt.

Feest in Sint-Jozef! Zopas mocht de Sint-Jozefse deelgemeente een fonkelnieuw plein inluiden.   205.000 euro werd uitgetrokken om de glans van het plein op te poetsen. Paden werden aangepakt, nieuwe speeltoestellen neergepoot. Ook kwam er een valdempende ondergrond. Het plein, dat vaak ook als uitvalsbasis dient voor ondermeer het buurtfeest Wijk-Up, is ook een ideale plaats om wat uit te rusten. Hiervoor werden her en der zit- en ligbanken geïnstalleerd.   Lees meer...

Eén van de gebruikers is de jonge mama Lieslot De Temmerman (27). Zij vindt het Ghandiplein alvast zeer geslaagd.   "Vroeger passeerden we er wel eens maar gingen er nooit echt naartoe. Nu het plein heel mooi heraangelegd is, zullen wij er in de toekomst zeker nog vaak komen. Mijn dochtertje Jolien zal er naar hartelust kunnen spelen en ravotten. Het plein is zeker een pluspunt voor de buurt", klinkt het.


(Foto: Start van de rit 'Brugge-Mont Ventoux')

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brugge is niet alleen een stad die de startplaats is van De Ronde van Vlaanderen.   Brugge draagt z'n titel van sportstad met volle waardigheid en telt meer dan 270 sportverenigingen.   Het doet dan ook deugd om te zien dat sport leeft in Brugge.  

Groendienst legt nieuw petanqueveld aan op het Beursplein. Zopas mochten we nog een nieuw speelterrein inspelen, samen met enkele bezoekers van het aanpalende café 'De Vetten Os'. Het wordt omzoomd door betontegelverharding.   Rond het petanqueveld zijn groenaccenten aangebracht: hagen en bodembedekkende beplanting.   Lees meer...

Vive le vélo! Ik mocht de trofeeën uitreiken op de zesde wielerwedstrijd van 'Den Optimistvrienden' en gaf het startschot voor de renners die de Mont Ventoux (een rit van maar liefst 1.380 kilometer!) gingen beklimmen.   Deze memorabele rit vond reeds voor veertigste keer plaats.

Interbad neemt frisse duik.   Het interbad in Sint-Kruis heeft na een sluiting van zestien weken terug de deuren open gegooid.  Naast een wedstrijd-, een instructie- en een peuterbad is er ook een recreatiebad bijgekomen.   Ook de zwemhall werd gerenoveerd.  We zijn fier dat we als stadsbestuur hieraan konden meewerken. Eerder pakte de groendienst ook de omgeving aan.

Kunstgrasveld Club en Cercle ingetrapt. Met een kleine derby werd het fonkelnieuw kunstgrasveld geopend. Het Brugse stadsbestuur en eersteklassers Club en Cercle sloegen de handen in elkaar voor de financiering van het hele project. Het veld biedt extra faciliteiten om de vorming van de jeugdspelers te verbeteren.

Ook provinciale voetbalverenigingen blijven niet achter.   Bij de start van het voetbalseizoen deden we heel wat inspanningen om de velden speelklaar te krijgen.   Hiervoor zitten we twee keer per jaar met de provinciale voetbalverenigingen rond de tafel.   Op deze overlegmomenten kunnen zij telkens hun grieven meedelen.


(Foto: Leerlingen van De Varens met de vogelnestkastjes)

 

Speelplezier in 't Ravotterke. Om het schooljaar vlot te kunnen starten bezorgde ik met mijn diensten een nieuw elan aan het kinderdagverblijf 't Ravotterke in Assebroek.   Door het stijgende aantal kinderen drong een herinrichting van de speelruimte rond de gebouwen zich op.   De zandbak en de speeltoestellen werden opgefrist. Lees meer...

Speelpleinen on the rocks! De groendienst blijft druk in de weer om speelpleinen up-to-date houden.   Ook het Edgard De Smedtplantsoen aan de Magdalenazaal te Sint-Andries bleef niet verstoken.   Buurtbewoners Marc en Lieve schreven mij hierover het volgende: "Hartelijk bedankt aan u en uw dienst voor de mooie realisatie.   Lova en Marlies waren er als de kippen bij om de nieuwe schommel uitgebreid te testen". Merk je zelf een probleem op of is er iets stuk op een speelplein, laat me dit dan zeker zo snel mogelijk weten.

Gierzwaluwen krijgen onderdak. In het kader van het project "Brugge adopteert de gierzwaluw" maakten de leerlingen van De Varens, een school voor buitengewoon onderwijs: opleidingsvorm 2 in de Manitobalaan, voor een derde maal op rij een 40-tal houten nestkasten voor gierzwaluwen. In de lessen algemene vorming werd het onderwerp 'gierzwaluwen' ingelast. Zo kwamen de leerlingen meer te weten over de kenmerken en levensgewoonten van deze bijzondere vogel.  Brugse inwoners kunnen een premie krijgen om nesten voor gierzwaluwen aan te brengen.
Klik hier voor meer info...

Verloofden verwend! Zopas mocht ik de nieuwste editie van de trouwbeurs 'Trouwen 2012' (op 7, 8 en 9 oktober 2011) voorstellen. Deze beurs begeleidt verloofden in het kluwen van huwelijksvoorbereidingen. Een aanrader! Meer info...

Ondertussen kwijt ik mij trouw verder van mijn taak als 'cupido'. Ik kreeg hierover ondermeer volgende reacties:

"We willen u langs deze weg nog eens hartelijk bedanken voor de mooie dienst voor onze trouw.   We apprecieerden het heel, heel erg!"
(jonggehuwden Anta en Bruno)

  "Bij deze willen we u bedanken voor uw aanwezig op ons gouden huwelijksfeest. Bedankt voor alles!"
(gouden jubilarissen Dirk en Henny)

In 1962 of in 1987 getrouwd? Dan ben je op zaterdag 8 oktober vip-gast op de trouwbeurs in De Beurshalle. Je wordt er bovendien verrast op een hele rist cadeaus.   Meer weten? Klik dan hier...  


(Foto: vernissage Kunstkring De Zeven Torentjes)

 

 

In onze stad huist er bedrijvigheid!   Naast werk- en onderwijsstad is het ook een mooie thuishaven voor allerlei hobby's zoals kunst en historiek.   Dergelijke verenigingen kunnen steeds op mijn waardering rekenen.  

Kunstkring Zeven Torentjes: een labo van kunsten.   Ik knipte het lintje door van de expositie van kunstkring de Zeven Torentjes.   Deze vereniging biedt al 53 jaar onderkomen aan kunstenaars van verschillende pluimage: aquarel, acryl of olieverf.

Dudzeels erfgoed reeds 25 jaar goed bewaard! Ik mocht meefeesten met de heemkundige kring van Dudzele die reeds 25 jaar bestaat. Ook het museum 'De Groene Tente' opende vijfentwintig jaar terug de deuren. In het museum is origineel Dudzeels erfgoed te vinden, van foto's tot oude werktuigen, documenten uit het rijke verenigingsleven tot zelfs enkele archeologische vondsten. Neem zelf eens een kijkje en klik hier...


(Foto: Bart Tamsin bij z'n vrienden van KSA Sint-Trudo) 

 

 

Dagelijks zijn er heel wat Bruggelingen die zich inzetten voor de goede zaak. Deze keer gaat de Brugsche Tot naar een échte jeugdwerker!

Tijdens de voorbije zomer waren er terug tal van geëngageerden bezig om het jonge volkje een onvergetelijke vakantie te bezorgen. Eén van hen was Bart Tamsin (19) uit Sint-Kruis. Symbolisch voor alle enthousiaste jeugdleiders reiken we dan ook "De Brugsche Tot" aan hem uit. Als leider van KSA Sint-Trudo, monitor bij Kazou Brugge en kok op de kampen van VKSJ had Bart de handen meer dan vol. Met deze verenigingen trok hij naar de Hoge Rielen, Vall Aurina en naar Halle. Op vrijdag 21 oktober zet het stadsbestuur het jeugdwerk in de kijker tijdens de 'dag van de jeugdbeweging'. Ben je zelf leider geweest of ben je het nog steeds, trek op deze dag dan in uniform naar werk of school!


(Foto: gesloopte herberg 'Chalet de Maele' uit het boek: "Sint-Kruis"
door auteur René Duyck, 1987)

De tijd van toen. Een stad zonder geschiedenis is een dode stad.   Ik had het voorrecht om enkele geschiedkundige events op gang te mogen trekken.  

Tournée générale in Sint-Kruis!   Komend weekend vindt de 28ste editie van Sint-Kruis kermis plaats.   Eén van de bezienswaardigheden op deze kermis is ongetwijfeld de tentoonstelling in lokaal De Zorge, Moerkerkse Steenweg 194.   De werkgroep 'Heemkunde Sint-Kruis' biedt een mooi overzicht van Sint-Kruise cafés door de jaren heen.   Eén van de herbergen: "Chalet de Maele" stond in de Engelendaelelaan, waar nu KSA Rooyghem gehuisvest is.   Het gebouw was in art decostijl opgetrokken.   De uitbater mikte toen vooral op scholen die een bezoek brachten aan Sint-Kruis. Dit gebouw werd later afgebroken. Er verscheen ook een boek hierover. Meer info: 050/37 35 12.

Middeleeuwse grafsteen ingehuldigd. Brugge draagt zorg voor z'n funerair patrimonium.   Onlangs nog mocht ik, samen met enkele verenigingen, de middeleeuwse grafsteen van Anthonis Robrecht in de kerk Heilige Kruisverheffing inhuldigen. Ook de nieuwe Sint-Kruise vlag werd er besproken.


(Foto: Kinderstoet opening Dudzele kermis)

De Ronde van Franky

Op mijn ronde doorheen onze stad was ik ondermeer aanwezig op: de opening van het speelplein in de Tulpenstraat, de eerste steenlegging van het Daverlopark, opening van de Boeveriestraat, de opening van de fototentoonstelling in Beisbroek, de Lisseweegse beeldenroute, de bloemenhulde in de Kartuizerinnestraat, Vlaanderen zingt, Polé Polé beach, de voorstelling van de trouwbeurs Trouwen 2012, het lichtfeest in Lissewege, de opening van de speelstraat 'Torentje', de opening van de Kaasmarkt, de kermissen in de verschillende deelgemeentes, enkele buurtfeesten en de opening van het CM-woonzorgcentrum Engelendaele, ...

Smoefelen voor het goede doel!

Op 25 september oraniseert ACW Brugge voor de derde keer: "H2O. Smoefelen langs de Congostroom".   Deze keer gaat de opbrengst naar de partners in Congo.

Het wordt opnieuw een smoefelfeest voor wandelaars en fietsers waar héél véél te beleven valt voor groot en klein. Twee jaar geleden waren we nog met meer dan 1000 deelnemers! De dag staat helemaal in het teken van water.   Met Pasar organiseren we ter gelegenheid van dit event een gelegenheidscamping aan het Sint-Lodewijkscollege.   Als Pasar-regiovoorzitter ben ik alvast tevreden dat dit nieuwe initiatief een schot in de roos is! Meer info...

Naast werk- en studeerplek is Brugge ook een bruisende stad... vlieg eens buiten en probeer het zelf uit!

Op 17 en 18 september | Summer End festival te Sint-Kruis.   Meer info...

18 september | Autoloze zondag in de Brugse binnenstad met tal van activiteiten voor jong en oud... Meer info...
Fotowedstrijd. Word fotograaf op de autoloze zondag. Neem deel aan de fotowedstrijd. Meer info...

18 september | Brugse brunch tijdens autoloze zondag. Schuif mee aan tafel.   Smulplezier gegarandeerd!
Meer info...

Uitwijken | De 'uitwijkenkaravaan' trekt door de Brugse deelgemeenten. Assebroek, Sint-Michiels en Sint-Andries komen nog aan bod. Meer info...

8 oktober | Kidsfestival Tapas aan het Entrepot: animatie en show voor kids tussen 6 en 12 jaar (met o.a. goochelshow, doolhof, springkastelen en... de Ketnetband!). Meer info...

2 oktober 2011 | Open bedrijvendag | Tal van Brugse bedrijven zetten hun deuren open voor het grote publiek. Meer info...

12 oktober om 20 uur | Groot kopstukkendebat | Debat met de verschillende (kandidaat-)lijsttrekkers van de gemeenteraadsverkiezingen in 2012. Meer info...

21 oktober | Dag van de jeugdbeweging | Trek in je uniform naar school of werk. Jeugdleiders worden in Brugge ook in de kijker geplaatst. Programma binnenkort online op deze site...

29, 30 & 31 oktober 2011 | Kookeet op de Markt. Brugse topchefs koken een lekker potje. Een culinair evenement dat de gastronomische rijkdom van de stad in de verf moet zetten. Meer info...

Oozewiezewatte | (Her)ontdek oude kinderliedjes op deze reizende tentoonstelling, waarvan de eerste halte het Bruggemuseum is. Nostalgie! Meer info...

 
(Uit: "Urenlang speelplezier met het grote Patrick & Yves Ganzenbord", Brugsch Handelsblad, 15/07/2011)

 

 

 


Stadhuis
| Burg 12 | 8000 Brugge
Tel.: 050 44 81 25
E-mail: schepen.demon@brugge.be
Spreekuur: op afspraak