Nieuwsbrief augustus 2018
                 Ruimte voor rituelen 
voor het markeren van belangrijke overgangsmomenten in je leven
                                   aanmelden voor nieuwsbrief
 
Ritueel rond asverstrooiing
Deze keer maak ik een uitzondering door Anjo Arlman het woord te geven die een ritueel met de hele familie heeft gedaan. De Tolad is nauwelijks bekend en heeft veel te bieden zoals je zult lezen. Dankjewel Anjo.
 
Op een mooie zondag in mei hebben we met de hele familie, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen de as van onze (over)(groot)ouders verstrooid in de duinen. De urnen lagen al sinds 1985 en 1994 in een nis op de Begraafplaats Den en Rust in Bilthoven.
Ik voelde een sterke behoefte om de as van beide voorouders terug te geven aan de aarde op een symbolische plek. Die plek waren de duinen in Den Haag, waar mijn vader mijn moeder ten huwelijk vroeg en waar wij later als kinderen naar zee liepen.
De kleinkinderen mochten ideeën aandragen welke rituelen we zouden toepassen.
Het werd een hartlabyrint op een speelweide met een cirkel van witte rozen in het midden. We begonnen met het zingen van een mantra rondom het labyrint. Binnen die cirkel mocht iedereen, naar wens, een herinnering ophalen in de vorm van een gedicht, een gedachte, een anekdote o.i.d. De gemengde as zat in een TOLAD (Totem Of Life And Death) die midden in de cirkel stond en door de oudste kleinzoon werd vastgehouden.
Met die TOLAD zijn we vervolgens langs het pad naar zee gelopen, telkens een bergje as achterlatend in het groen. Je kon de staf overnemen van elkaar, zodat iedereen erbij betrokken was. De achterkleinkinderen noemden het ‘stempelen’. Met elkaar hebben we tenslotte geluncht in een strandpaviljoen. Het ritueel was bijzonder helend voor de hele
familie, met groot respect en dankbaarheid voor de (over)(groot)ouders, aan wie we ons bestaan te danken hebben.
Anjo Arlman
 
Agenda: klik website
Rode tent/vrouwencirkel: Een avond delen, stilte, muziek en meditatie do avond 6 september, 19.30 uur, Cyclaamstraat 14, Den Haag (de volgende is dinsdag 9 oktober) graag aanmelden  info 
Labyrintloop aan de vloedlijn, 22 augustus 20.00 uur, info
Loreleifestival: van 24 t/m 26 augustus op Lorelei2 verzorg ik samen met Kirsten Notten een processietocht met de KlimaatMadonna, verder zing ik met de aanwezigen vrouwenliederen op vrijdagavond en in de Rode tent op zondagochtend, en is er nog veel meer te beleven.
De viering van de Herfst-equinox sla ik dit jaar over, want dat doe ik in Israël, waar ik me op 21 september aansluit bij een stille tocht door Jeruzalem met vele vrouwen die verbonden zijn aan The Women Wage Peace
Peace in the Park festival op 23 september, Paleistuin in Den Haag, het enige festival dat in de Paleistuin plaats mag vinden, met vele mooie vredesactiviteiten, natuurlijk kan je het labyrint lopen onder begeleiding en om 13 uur gaan we vredesmantra's zingen info van 2017
Bezing je eigen levensloop: ochtendworkshop in de natuur donderdag 27 september 10 tot 13.00 uur info  
Mediteren en zingen met overledenen, dinsdag 2 oktober 10 tot 13.30 uur info
Verlicht herdenken: zondag 28 oktober, 16 tot 19 uur, evenals vorige jaren op begraafplaats Westduin, waar we tijdens een dienst zingen met het octet waar ik in zing, en waar dit jaar speciale aandacht is voor het nieuw aangelegde hartlabyrint.
Allerzielenviering in de tipi rond het vuur met hartlabyrint van lichtjes: vrijdag 2 november 19.30 uur info

Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over 'zomaar een middag mantrazang'.
Boekentip: De zin van het bestaan door Viktor Frankl, al lang een klassieker, maar ik heb het nu pas gelezen, optimistische visie van een overlevende van Auschwitz.
En: in dit filmpje kun je Frankl horen, bevlogen en waar.
Tot slot: een verhaal dat raakt, van een moedig mens

Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten om zo ruimte te maken voor het in vrijheid kunnen vormgeven van nieuwe plannen? Bel of mail me dan.
Ruimte voor Rituelen, www.ruimtevoorrituelen.nl