Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 112, 8 maart 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN  Akwadrant
defotoboot
Windseeker Eisma Houtwerk
info@postverzekert.nl

FikkersPatrijspoorten


NagelHard

Hi-Tek

Piet Blaauw

Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland
Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseumHilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova Den Boer Sails
Scheepsmakelaardij EnkhuizenVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Save the date: Museumhavendagen in Gouda
— Museumhaven Zutphen wil hijskraan erbij
— HISWA en HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maart

— Nationale Sleepbootdagen Vianen op 25, 26 en 27 mei

— Schippers van weleer, Willem Doorduin (91)
    Schipper 1941-1985


— SailWise zoekt vrijwilligers

— Ouderhoek uniek in de wereld

— Burgemeester laat botter HK172 te water

— Schippers Berkelzomp willen van vaarbewijs af

— 1 april open dag Race of the Classics

Berichten in de Zeepost van deze week
— Save the date: Museumhavendagen in GoudaVan 16 tot en met 18 juni organiseert Museumhaven Gouda de jaarlijkse museumhavendagen. Er is een keur aan activiteiten georganiseerd waaronder een Shantyfestival in samenwerking met Fish and Chips, een demonstratie van oude ambachten en een schependans. Ook de kinderen worden niet vergeten: er is een reusachtige zandbak!

Op vrijdagavond vindt de opening plaats met een schippersmaaltijd en een feestavond voor alle deelnemende schepen. Zaterdagavond treden de “De 4 Tuoze Matroze” op. Je kunt je opgeven bij Paul de Jong, de secretaris van de Museumhaven via een mail  naar secretaris@museumhaven.nl.

Kortom, Historische bedrijfsvaartuigen en andere liefhebbers zijn van harte welkom om de havendagen met ons mee te vieren. Natuurlijk zijn ook de schippers die meedoen aan de aanbrengtocht naar Sail Den Helder van harte welkom om wat langer te blijven tijdens hun tussenstop op 16 juni in Gouda. Blijf gerust de zaterdag meegenieten van de gezelligheid in de haven!
Voor meer info kijk je hier
— Museumhaven Zutphen wil hijskraan erbijZutphen kent veel bijzondere plekken. En de museum haven, met zo’n 18 oude schepen, is daar een van. In de laatste Spiegel der Zeilvaart stond nog een mooi artikel over deze museumhaven. Even buiten de haven staat een oude havenkraan, en de bewoners willen deze kraan naar de haven verplaatsen, om de haven nog completer te maken.

Mark Pans en Chiene Hulst zijn twee bewoners van de haven. Zij maken zich hard voor het verplaatsen van de kraan. “Wat is er nog mooier dan zoiets unieks als zo’n oude kraan te betrekken bij deze mooie haven” aldus Pans. “Ik denk dat dat wel een mooi gezicht is” zegt Hulst wijzend naar een talud, waar zij de kraan graag op zien. De bewoners hopen op een beetje hulp en steun van de gemeente. Want zij willen niets liever dan de museumhaven nog mooier maken. 
Bekijk hier een video hierover op Lokaal Gelderland 

— HISWA en HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maart


HISWA klassiek in opbouw, foto Martin de Boer

Van woensdag 8 t/m zondag 12 maart vindt in de RAI Amsterdam weer het grootste watersportevenement van Nederland plaats, de HISWA Amsterdam Boat Show. Met honderden boten, onderdelen en accessoires en natuurlijk HISWA Klassiek, voor een mooie verbinding tussen het rijke maritieme verleden van Nederland en de moderne tijd van nu.

HISWA Klassiek, met prachtige klassieke schepen, onderdelen en accessoires, is te vinden in Hal 5. De Spiegel der Zeilvaart organiseert een lezingen-programma rond Varend Erfgoed in de Spiegeltent. Kijk hier voor het programmaFVEN staat samen in met de behoudsorganisaties BASM, LVBHB, VDMS, VKSJ, VBOG en SKZ in de stand. De opduwer Trijn maakt dit jaar de stand compleet. Zij staan op de Federatieve stand (05K16).
Voor meer info kijk je hier

— Nationale Sleepbootdagen Vianen op 25, 26 en 27 meiSamen met de Vereniging De MotorSleepboot organiseert de Stichting Nationale Sleepbootdagen voor de 11e keer in successie de Nationale Sleepbootdagen in Vianen.

Op 25, 26 en 27 mei is de historische vrijstad Vianen aan de Lek het toneel van een boeiend en indrukwekkend nautisch evenement. Ruim 200 stoere, soms antieke maar in ieder geval nostalgische sleepboten en opduwers, zorgen voor een boeiend schouwspel en stelen de show met kracht- en vaardigheidsproeven. Vooral de verlichte avondvaart en het spektakel met de sleepboten en een zeemanskoor bij de Sluis op vrijdagavond 26 mei, trekken veel publiek.

Bij de editie in 2015 bezochten tussen de 80.000 en 100.000 bezoekers over de periode van drie dagen dit openbare en vrij toegankelijke evenement. Naast het spectaculaire programma op het water is een bezoek aan culturele activiteiten als een kunstmarkt, tentoonstelling in de Grote Kerk en het gratis concert op donderdagavond 25 mei, zeer de moeite waard.

Naast de sleepboten en opduwers worden de Nationale Sleepbootdagen Vianen opgeluisterd met de komst van (elke dag een ander) een modern, te bezichtigen, binnenvaartschip, de scheepsmodellen van modelbouwgroep Devel en de Vloot & Roadshow van de Koninklijke Marine.
Bezoekers kunnen op het industrieterrein parkeren en kunnen gratis met de pendelbus van en naar het evenemententerrein vervoert worden. Ook voor de bezoekers die via het voetveer over de Lek naar de Nationale Sleepbootdagen afreizen zal voor passend vervoer gezorgd worden.
Meer informatie vind je hier
of ook op deze site
— Zeilend op de golven van het economisch tijDORDRECHT - Het nieuwe boek ‘Zeilend op de golven van het economisch tij’ van Dhr. Jean M.A. van Wageningen werd onlangs gepresenteerd tijdens een lezing door de schrijver voor de Vereniging Oud-Dordrecht.

Het gaat over de zeilvaart en in het bijzonder over de barken, die in de negentiende eeuw vanuit Dordrecht op Nederlands-Indië voeren. In de negentiende eeuw konden de Dordtse reders, scheepsbouwers en kapiteins trots zijn op hun houten zeilschepen.

We volgen de levenscyclus van de bark vanaf haar geboorte op de werf tot de verkoop, of meer aansprekend, haar einde op een van de wereldzeeën. Ter illustratie dient hierbij de rederij van Jacob Dzn. en Florent van Wageningen. Naast de bovengenoemde figuren treden ook verzekeraars, bemanning en passagiers voor het voetlicht.

Diegene die met deze schepen – in onze ogen notendopjes van amper 60 meter – de oceanen bevoeren, roepen respect en bewondering op. De negentiende-eeuwse standenmaatschappij wordt zichtbaar gemaakt door in te gaan op de vele onderlinge relaties die Dordtse families met elkaar hadden. De rijke hoeveelheid afbeeldingen brengen u terug in de tijd.

Ieder die dat tijdperk en de zeilvaart een warm hart toedraagt, dient dit boek te lezen. En zeker Dordtenaren. Als bijlage verschijnt een apart boek ‘Zeilend op woelige baren’, waar de 131 reizen van de schepen van deze rederij zijn gedocumenteerd aan de hand van krantenberichten.

‘Zeilend op de golven van het economisch tij’ (152 pagina’s, ISBN: 9789463427388) en ‘Zeilend op woelige baren’ (213 pagina’s) zijn onder andere hier te koop. Prijs respectievelijk € 22,50 en € 12,95.Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Schippers van weleer, Willem Doorduin (91) Schipper 1941-1985


Met de Flardinga voer Willem Doorduin vier keer per week tussen Londen en Duinkerken (Foto archief familie Doorduin)

Zijn coasters waren groot, maar Willem is klein begonnen. Op een motorschip van 56 ton, als maatje van zijn vader. Zestien was hij, net klaar met de MULO.
De oorlog barstte juist in alle hevigheid los. Vader Doorduin voer op Zeeland en was bepaald geen angsthaas. De open zeearmen waarin wind en getij allesbepalend waren, de moeizaam bereikbare getijdenhavens; het deerde hem niet. Hij stuurde zijn diepgeladen ms De Hoop met opgeheven hoofd langs de ten anker liggende schepen op de Dordtsche Kil. Als Willem voorstelde om, net als zij, beter weer af te wachten, zei zijn vader: ‘Dat zijn allemaal wijven daar aan boord.’
Willem leerde varen van zijn vader. ‘Al was het meer afkijken. Hij was geen geboren onderwijzer.’
Wel was hij moedig. Vanaf 1943 beschoten Engelse jagers scheepskonvooien op Zeeuws water, maar De Hoop voer altijd door.  Al was het gedwongen; het bevrachtingskantoor bepaalde vracht en bestemming. Soms waren dat Zeeuwse evacuees, soms zand voor Duitse vestingwerken.
Lees het gehele artikel op de bron: Corinne Nijenhuis  
— SailWise zoekt vrijwilligersSailWise is in Nederland dé aanbieder van actieve watersport voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Van zwerftochten over het IJsselmeer en het Wad met de tweemastklipper Lutgerdina, zeilen op de Friese meren met de catamaran Beatrix en uitrusten in de comfortabele appartementen van It Sailhûs tot genieten van een mix van kleine watersporten op het eiland Robinson Crusoe bij Loosdrecht. Vele deskundige vrijwilligers bij Sailwise maken dit mogelijk. Maar Sailwise zoekt ook weer nieuwe vrijwilligers om dit mogelijk te maken!

“Zeilen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. Een gevoel dat veel mensen met een handicap niet kennen. Met de juiste aanpassingen en begeleiding is het voor iedereen mogelijk om te (leren) watersporten. Mensen krijgen weer het gevoel van zelfstandigheid, eigenwaarde en onafhankelijkheid en worden weer kapitein van hun eigen leven.”, aldus Menne Scherpenzeel, directeur van SailWise.

SailWise is een vrijwilligersorganisatie. Alleen met de enthousiaste inzet van veel vrijwilligers zijn de activiteiten mogelijk. Zij zorgen voor de noodzakelijke begeleiding, ADL-hulp en zorg die onmisbaar is voor de deelgroep om deel te kunnen nemen. De zorg is variërend van het extra handje om een zeilpak aan te trekken tot en met de inzet van BIG-geregistreerde verpleegkundigen. Zonder de inzet van vrijwilligers zouden de activiteiten onbetaalbaar en dus onbereikbaar worden voor de doelgroep. De vrijwilligers worden goed voorbereid op hun taak en begeleid door een professionele bemanning die zorg draagt voor de continuïteit en veiligheid.

Wil jij het verschil maken voor onze gasten? Wordt ook vrijwilliger! Neem contact op met ons kantoor 0228 – 350 756 of kijk hier voor meer informatie.
— Ouderhoek uniek in de wereldBergers van Benelux Diving zijn er vorige maand in geslaagd om in het Bonapartedok in Antwerpen het houten platbodemjacht Ouderhoek opnieuw aan de oppervlakte brengen.
Het jacht, behorend tot het maritiem erfgoed, zonk daar woensdag 4 januari.

De Ouderhoek is een 10,50 meter lang historisch jacht, gebouwd in 1914 op de scheepswerf De Amstel in Amsterdam in opdracht van Th. W. Blijdenstein. In 1990 kwam het in Belgische handen, toen het werd gekocht door L.W.A. Verhaegen uit Schilde.
Kenners in België zijn het niet eens over de type-aanduiding van het schip. Is het een poon, of een Zeeuwse boeier? In elk geval zou het nog het enige varende exemplaar ter wereld zijn. Bij de bouw werd het interieur uitzonderlijk rijk gedecoreerd in art deco-stijl door de architect Adolph Lion Cachet.
Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner in de papieren of digitale Schuttevaer van vorige week, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Burgemeester laat botter HK172 te waterMet een soepele beweging van zijn duim heeft burgemeester Harm Jan van Schaik vrijdagmiddag het vlaggeschip van de Harderwijkse Botterstichting, de HK172, te water gelaten.

De authentieke Zuiderzeebotter, gebouwd in 1899 op de werf van De Haas in Monnikendam, was deze winter toe aan een grondige opknapbeurt.
In twee en een halve maand is het schip in de botterloods naast de visafslag aan de Havendijk flink onderhanden genomen door zo’n twintig vrijwilligers, die in ploegjes van vijf man zeven dagdelen per week – dus bijna dagelijks – het schip weer vaarklaar gemaakt hebben.

De HK172 – vroeger de MK131 uit Marken, was de eerste botter die de botterstichting in 1980 aankocht om zo het varend erfgoed van Harderwijk veilig te stellen. Het schip is de afgelopen decennia veelvuldig gebruikt voor het maken van dagtochten en nam ook deel aan onderlinge botter-zeilwedstrijden, waaronder de beruchte Oost- en Westwalwedstrijden op het IJsselmeer, het Markermeer en de Randmeren.
Lees het gehele artikel met video op de bron: Harderwijksezaken 

— Schippers Berkelzomp willen van vaarbewijs afDe schippers van de Berkelzompen willen van de verplichting af om een vaarbewijs te halen voor de toeristische tochtjes over de Berkel. In 2014 kwam de Inspectie Leefomgeving en Transport met de eis dat alle schippers zo’n bewijs moeten halen. Op lange termijn wordt die verplichting echter een probleem, verwacht voorzitter Berthil van Lith van Stichting De Berkelzomp. De schippers, die bij Almen, Borculo, Eibergen en Lochem varen, willen daarom samen met andere Berkelschippers gaan bekijken of er mogelijkheden zijn om een ontheffing te krijgen bij de inspectie.

Ontheffing
Op korte termijn is de bezetting nog wel voldoende, meldt Van Lith. “In de toekomst verwachten we echter wel problemen. Daarom willen we binnenkort in gesprek gaan met naburige schippers om te bekijken of er mogelijkheden voor ontheffing zijn.”

Op de Berkelzompen varen momenteel ongeveer tachtig schippers, waarvan het merendeel de afgelopen tijd een vaarbewijs heeft gehaald. “Er varen altijd twee schippers op één boot en daarvan heeft er één een vaarbewijs nodig, de ander mag ook zonder mee. Enkele ouderen onder de schippers hebben aangegeven het bewijs niet meer te willen halen.”
Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor  
— 1 april open dag Race of the Classics


Foto: Race of the Classics

Op 1 april houdt de Race of the Classics een open dag in de Veerhaven in Rotterdam. Bezoekers kunnen vanaf 11:00 uur de klassieke zeilschepen bezichtigen en in één van masten klimmen. Er is ook de  mogelijkheid om een stukje mee te varen op één van de klassieke schepen.

Van 2 tot en met 8 april vindt de 29e Race of te Classics plaats.  “De Rees”, zoals hij door studenten genoemd wordt, is het grootste studenten zeilevenement van Europa. Vanuit de Rotterdamse Veerhaven zullen ruim 405 studenten proberen op zo’n 20 klassieke zeilschepen de oversteek naar Engeland te maken. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er naar Engeland gevaren of worden verschillende wedstrijden langs de Nederlandse kust gevaren. De Rees eindigt op 8 april in Amsterdam.

Op de dag van de start op 2 april wordt de Race worden afgetrapt met een show start, waarbij de schepen één voor één de Erasmus brug zullen passeren en onder het toeziend oog van de Port of Rotterdam en de KNRM begeleidt worden richting de Noordzee.Berichten in de Zeepost van deze week:— HISWA en HISWA KLASSIEK – 8 T/M 12 maart
— Bruine vloot voelt zich verstoten uit Amsterdam
— Eilandhopper zeilt naar De Cocksdorp

— Schippers bruine vloot protesteren met een 'mini-Sail'

— Vlootdag nieuwe stijl M’dam op 2 april
— SailWise zoekt vrijwilligers

— Christian Radich voor uitwisseling en Vlootdag in Harlingen
— Vrijbuiter wordt clinicmaster

— Nooit meer naar Spitsbergen


— En boven Groningen het wad
— Wylde Swan gaat de oceaan over naar Canada

— 1 april open dag Race of the Classics

— Berichten in de Scheepspost van deze weekScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN