Westerlo - januari 2013
Jaargang 3 - nummer 1
 
  Inhoud
 
 
 
Tentoonstelling Guido Van Genechten
 
 
Tentoonstelling rond de prentenboeken van Guido Van Genechten.
 
Rikki, IJsje, Klein Visje,... ze komen hier allemaal tot leven!
 
i.s.m. Provincie Antwerpen - Werkgroep Kempense Bibliotheken
 
van 8 tot 25 januari
 
 
 
 
Lezing Guido Van Genechten
 
 
Voor ouders en grootouders, onthaalmoeders, leerkrachten en andere geïnteresseerden zet Guido Van Genechten in een boeiende lezing uiteen hoe zijn boeken tot stand komen en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt.
 
donderdag 24 januari om 20.15u.
 
toegang gratis - reserveren verplicht
 
i.s.m. Provincie Antwerpen - Werkgroep Kempense Bibliotheken
 
 
 
 
 
 
Film: Le fils de l'autre
 
 
klik voor de trailer
 
Net wanneer Joseph zijn dienstplicht bij het Israëlische leger wil starten, ontdekt hij dat hij niet de biologische zoon van zijn ouders is en dat hij bij zijn geboorte verwisseld werd met Yacine, kind van een Palestijnse familie uit de Westelijke Jordaanoever. Deze ontdekking verandert het leven van beide families ingrijpend en dwingt hen hun eigen identiteit, waarden en overtuigingen vanuit een totaal nieuw licht te bekijken.
 
Inleiding en nabespreking: Myriam Vandecan (Palestina Solidariteit)
 
donderdag 31 januari om 20.15u.
 
toegang: 2 euro
 
Frankrijk 2012 - regie: Lorraine Levy - 105 min.
 
 
 
Tentoonstelling: Water & Politiek in Palestina
 
 
De geschiedenis van Palestina, het belang van water en de strijd hierover in de Palestijnse gebieden.
 
organisatie: Wereldraad Westerlo
 
van 28 januari tot 5 februari
 
 
 
 
Gevonden!
 
Onlangs werd een klein geldtasje aan de bib gevonden. De rechtmatige eigenaar kan het komen ophalen.
 
 
 
 
Bibkids:  Voorleeskwartiertjes, een heel jaar lang!
 
 
 
klik voor meer foto's
 
 
Onze voorleeskwartiertjes in november waren een groot succes!
Getuige hiervan enkele sfeerfoto's.
 
2013 is in Vlaanderen en Nederland uitgeroepen tot
Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom zetten wij het een heel jaar lang extra in de kijker.
 
Elke laatste dinsdag en donderdag van de maand zullen onze enthousiaste vrijwilligers voorlezen voor de kleinste kapoenen.
 
Volg het weldra op www.bibwesterlo.be of vraag de flyer aan de balie.
 
Wij bedanken alvast onze vrijwilligers voor hun tijd, inzet en enhousiasme!
Wil je ook graag komen voorlezen?
Contacteer dan Kristien
 
 
 
 
Bibkids:  Blogspel "Sam Smith" 
 
De eerstejaars van SILA Westerlo en De Beeltjens kwamen allemaal op bezoek in de bib voor een blogspel rond het boek "Sam Smith" van Jonas Boets.
 
Als echte spionnen gingen ze op zoek naar codes en woorden en kregen ze de opdracht mee om een verhaaltje te schrijven met de gevonden woorden. De meest originele kan je hier lezen.
 
 
 
 
 
 
 
 
klik voor meer foto's
 
 
 
Wink@ Westerlo: Kunstproject
 
 
Kunstproject in Westerlo:
 
Soms wordt er in een boek maar 1 pagina gewijd aan iets "Westels".
 
Zo vind je in het boek Nieuwe Lente voor religieuze kunst op p. 50 een verslag over een kunstproject dat in de Sint-Lambertusscholen plaatsvond in 2009.
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
op de officiële website kan je enkele tracks beluisteren
 
Black Video, de even mysterieuze als catchy single waardoor het Kortrijkse duo SX vorig jaar met de hulp van Studio Brussel tot een bescheiden sensatie uitgroeide, leek aanvankelijk helemaal uit het niets te komen.
 
Intussen staan zangeres 
Stefanie Callebaut en haar muzikale partner Benjamin De Smet (live aangevuld met een drummer) alweer enkele stappen verder.
 
Met hun langspeeldebuut Arche verleggen ze zo maar even de standaarden van de hedendaagse Belgische muziek.
 
 
 
Andere blikvangers:
  
The Broken Circle Breakdown is de bejubelde nieuwe film van Felix van Groeningen met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh. De twee hoofdrolspelers zorgden ook voor de soundtrack met 12 bluegrass-klassiekers.
 
One Direction is de immens populaire boysband, die in 2010 als derde in het Britse talentenjachtprogramma X-Factor eindigde. Take Me Home is hun tweede album.
  
Celebration Day van Led Zeppelin op DVD en dubbel cd is de registratie van dat ene en enige concert dat het predikaat van een volwaardige reünie mag dragen: Londen: O2 Arena: 10 december 2007. 

 
klik voor enkele fragmenten 
 

 
een voorproefje?  
 
De rouille et d'os van de Franse grootmeester Jacques Audiard vertelt het verhaal van Ali (Matthias Schoenaerts) die samen met zijn zoontje van vijf bij zijn zus (Marion Cotillard) in Zuid-Frankrijk intrekt. Als portier ontmoet hij de mooie orkatrainster Stéphanie. Wanneer het noodlot toeslaat, ontstaat er een speciale emotionele én fysieke relatie tussen hen.
 
Het vijfde seizoen van Mad Men, viervouding winnaar van de Emmy voor beste dramaserie en winnaar van 3 opeenvolgende Golden Globes, duikt in de verleidelijke en intrigerende wereld van
"Sterling- Cooper-Draper-Pryce". Don Draper is terug. Overspel is terug. Lust is terug. Ontgoocheling is terug. Mad Men is terug!
 
 
De tragikomische fictiereeks Quiz Me Quick vertelt het verhaal van vijf sympathieke underdogs die het ambitieuze plan opvatten mee te doen aan de Quiz der Quizzen: de Superprestige.
Hierbij komen ze in de meest onverwachte situaties terecht waar ze zich met al hun weetjes niet altijd direct uit kunnen redden...
 
Een verdwijningszaak van een tienermeisje dat zich afspeelt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen: het uitgangspunt van de fictieserie Deadline 14/10.
 
Vijf zussen vormen een hechte Clan, tot een van hen trouwt. De vier zien de duivelse echtgenoot als oorzaak van alle ellende en beramen verschillende plannen om hem uit de weg te ruimen. Wanneer ze er uiteindelijk in slagen, krijgen ze twee verzekeringsagenten op hun dak, vastbesloten om de waarheid te achterhalen...
 
 
 
 
 klik voor de officiële website 
 
Het laatste seizoen, het hoogtepunt van de iconische serie die het leven in Wisteria Lane een nieuwe betekenis gaf: Desperate Housewives 8. Er staat meer op het spel dan ooit tevoren nu 's werelds meest befaamde huisvrouwen met elkaar verbonden zijn door hun betrokkenheid bij een moord...
 
Victor Losa, een onverbeterlijke vrouwenversierder, leeft voor de magie en de goochelkunst. Als hij echter op het punt staat om uitgeroepen te worden tot beste goochelaar ter wereld, verliest hij zijn gezichtsvermogen en zakt langzaam weg in eenzaamheid: Handboek voor de duisternis.
 
In de bloemlezing Naar de stad bundelen Annelies Verbeke en Sanneke van Hassel de mooiste korte stadsverhalen van de 21ste eeuw. Een reis rond de wereld in één boek. 
 
In Coupé N°6 van Rosa Liksom delen een jonge Finse studente en een Rus met wodka en knoflook in zijn koffer een coupé van de Transsiberië Express. Terwijl in ritmisch proza het landschap van Moskou tot Mongolië voorbijglijdt, zijn deze twee volslagen vreemden dagenlang tot elkaar veroordeeld...
 

 
klik voor een fragment
 
klik voor de facebook-pagina van Maartse kamers 

Voor het eerst in zijn leven is de homoseksuele tachtigjarige Fernand alleen. Zijn vriend Albert ligt in het ziekenhuis en is stervende. De enige persoon tot wie Fernand zich in deze maartse dagen kan richten, is uitgerekend Madeleine, de dochter die zijn relatie met Albert altijd bemoeilijkt heeft. Maartse kamers is een geraffineerd verhaal over ouderdom en schuld, over de universele vraag aan het einde van een mensenleven: heb ik het goede gedaan? 
 
Geen wapen is sterker dan het woord. Manuscript uit Accra van Paulo Coelho is een zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen. De rol van liefde, verlies, eenzaamheid, angst, trouw, seks, toekomst… Dit boek geeft geen recepten voor een gelukkig bestaan, maar biedt een blik op het leven, vanuit een originele invalshoek.
 
 
 
 
Astrid Bryan groeide op korte tijd uit tot een fenomeen. In Amazing Astrid onthult ze de inhoud van haar designer handtas, winkelkarretje en kleerkast, en overlaadt ze de lezer met haar persoonlijke fashion & lifestyle tips. Ze vertelt waar ze in L.A. én in België het liefst eet, shopt of cocktails drinkt. Astrid opent haar fotoalbum, met jeugdkiekjes en foto’s uit haar modellentijd, maar ook exclusieve private pics van nu.
 
Luckas Vander Taelen bundelt achtergebleven brieven in zijn nieuwe boek Poste Restante
Hij neemt daarbij geen blad voor de mond. Een stevige brok maatschappijkritiek, zonder taboe en met de nodige ironie.
 

klik voor Astrids facebook-pagina
Stephen Hawking is een van de markantste mensen van onze tijd: een genie uit Cambridge die internationale faam heeft verworven als een briljant theoretisch natuurkundige ondanks zijn fysieke handicap. Zijn leven en werk is het levensverhaal van Hawking, geschreven door Kitty Ferguson. 
 
 
 

Lea's Lijstje
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Lea!  
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
Vlinders voor altijd - Jill Mansell
 
Wanneer Lara voor het eerst terug is in haar geboortestad, herkent niemand haar nog. Behalve haar vroegere hartsvriendin Evie natuurlijk. Er is te veel om over bij te praten. En dan... is daar ineens ook haar vriendje van toen! Hij is nog net zo aantrekkelijk als vroeger. Voor ze het weet, heeft Lara weer vlinders in haar buik... 
 
 
De verjaardag - Danielle Steel
 
De beroemde televisiepersoonlijkheid Valerie Wyatt, haar collega Jack en dochter April zijn toevallig op dezelfde dag jarig. Dit jaar is een mijlpaal voor alle drie. Ze worden 60, 50 en 30.
 
April is een carrièrevrouw en houdt zich liever niet bezig met haar uiterlijk, terwijl haar moeder er alles aan doet om haar ware leeftijd te verhullen. Jack ervaart plotseling dat hij niet de eeuwige jeugd heeft.
 
Het wordt een verjaardag om nooit te vergeten...
  
  
Linda Holeman
 
Op een ochtend wordt Antonina's zoon ontvoerd door een bende kozakken. Haar man, Konstantin, sluit zich voor Antonina af en ze beseft dat het aan haar is om hun enige kind en ergenaam te redden. Ze vindt hulp en steun bij haar trouwe bedienden Lilja en Grisja, die alles voor haar over hebben.
 
Maar als de arbeidersklasse zich begint te verzetten tegen de aristocratie verandert alles. In het heetst van de strijd moet Antonina zien te voorkomen dat ze haar zoon voorgoed verliest...
Nog meer lees-, luister- en kijktips van Lea vind je hier.
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
 
... de informatieve DVD's tussen de boeken staan, je ze gratis kan ontlenen en ze 4 weken mag houden?
 
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: