Voor zondag 13 april 2025
Goedemorgen beste lezers,
 
Pasen nadert, vandaag wordt Palmpasen gevierd. Begin jaren 50 werd dit in het zuiden van het land volop gevierd zoals dit filmpje toont.
 
Hier - op Ella's knutselhoekje - vind je ideeën voor paasversieringen.
 
Fijne zondag gewenst.
 

Aan deze Oppepper werkten mee:
Herma, Marijke, Elganan, Kitty, Ella, Henk, Claire, Helmi, Cok, Carol, Henja en Ineke
 
Tweede paasdag, high tea
Weet je al wat je doet met Pasen? Op tweede paasdag organiseren we een gezellige high tea, in het restaurant van Beeldentuin De Zanderij. Wil je meegaan? Meld je dan aan (en betaal) vóór dinsdag 15 april, zie hier.
 
                 
 
TIPS VOOR VANDAAG en de komende dagen
Tips om er vandaag en komende week op uit te gaan hebben we verzameld op deze speciale pagina. Het gaat om activiteiten van ándere organisaties dan Senver. Bijvoorbeeld: ga kijken naar de lopers van de Hilversum Walk Alle lopers starten vanaf het Marktplein en gaan via het Mediapark naar de groene omgeving van Hilversum.
 
Aanstaande donderdag kan je met je digitale vragen terecht bij leerlingen van het Comenius College, zie hier.
 
Wat Senver betreft:

Dinsdag gaat onze poëziemiddag over  Gerrit Kouwenaar, zie hier. Je kaartje koop je hier.
Lees hier een van zijn gedichten en kijk naar een documentaire over Kouwenaar.
 
Woensdag: Algemene Ledenvergadering
Komende woensdag, 16 april ishouden we de voorjaarsvergadering van onze vereniging, zie hier, of het maandblad.
 
 

Op de agenda staan het jaarverslag en de jaarrekening over 2024, en een kandidaat-bestuurslid stelt zich voor. De stukken vind je hier, en
liggen ook geprint klaar bij de ingang van de zaal, om 13.30 uur.
Na de pauze deze keer geen wethouder, maar de directeur van het Filmtheater, Christian Taal, met een interessant verhaal.
 
Er zijn nu 20 aanmeldingen. Dat is een beetje weinig, mensen. Dus meld je aan, door een e-mail te sturen naar inschrijving@senver.nl
 
 
Poolse senioren op bezoek - wie wil meedoen?
Tussen 2 en 8 mei komt een groep senioren uit Polen op bezoek. Ze willen graag kennismaken met Nederlandse senioren, en hebben contact gezocht met het bestuur van Senver.
 
Tourtje in de omgeving, en pannenkoeken eten, zaterdag 3 mei

Voor zaterdag 3 mei is het bestuur op zoek naar mensen die (samen met enkele bestuursleden) met deze groep willen optrekken:
we maken een bustocht door de omgeving, zowel het Gooi als Flevoland. En 's middags gaan we pannenkoeken eten in het Bospandje. De Poolse club betaalt.
Doe je mee? Meld je aan bij info@senver.nl - dan houden we je op de hoogte.
 
De voertaal is steenkolenengels, grapje natuurlijk. Maar de leiding van de groep waarschuwde alvast dat hun Engels niet al te best is. Dat is voor ons ook een geruststelling, je kennis van de Engelse taal hoeft zeker niet perfect te zijn.
 
Keukenhof, steden in de Randstad, in de week van 5 mei
Verder wil de groep (natuurlijk) ook naar de Keukenhof, naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, op 5, 6 en 7 mei. De groep logeert in Loosdrecht, aan de 'Amsterdam Lakes', zoals ze in het buitenland heten.
Wil je mee naar de Keukenhof, of naar Amsterdam, of naar Den Haag en Rotterdam? Je kunt gratis mee in hun touringcar. Laat het weten aan het bestuur door een e-mail te sturen naar info@senver.nl
                    
 
Koop Europese Waar! (rectificatie/aanvulling)
Vorige week schreven we in het stukje 'Koop Europese Waar' dat Radler 0.0% niet in Europa geproduceerd wordt. Dat is niet juist. Raidler 0.0% wordt wel degelijk in Europa geproduceerd, en wel in de Grolsch fabriek in Enschede.
 
Grolsch is dan weer wel overgenomen door een Japanse eigenaar, de Asahi Group Holding. Als je even verder zoekt, vind je dat Asahi ook Amerikaanse aandeelhouders heeft, met name BlackRock.
 
De vraag is dus, letten we bij het kopen op het land waarin de producten geproduceerd zijn? Of op het land waarin het moederbedrijf en/of de aandeelhouders zich bevinden? Dit wordt wel allemaal nogal complex.
 
 
Iets met kunst: Kunst & Poëzie, door Henk Roos
In Hilversum
De nieuwe tentoonstelling Kunst & Poëzie met werk van Hilversumse kunstenaars, is te zien in de galerie van ART Hilversum,  pal naast de bibliotheek aan de
's-Gravelandseweg.
De galerie is alle dagen van de week geopend, van 12.00- 17.00 uur, en zo ook vanmiddag, zondagmiddag.

Kunst & Poëzie in Nijmegen
Een mooi voorbeeld van de symbiose tussen kunst en poëzie zien we in Nijmegen: De rode koffiekan van Klaas Gubbels:


In bijgaand filmpje ‘Kijk op kunst’ gaat het over de moderne multidisciplinaire kunstbeweging van dichters en beeldende kunstenaars ‘Flegma’.
 
Een nieuw portret voor de president
 
Donald Trump is niet tevreden met het staatsieportret dat Sarah Boardman voor hem maakte. Kijk maar naar dit filmpje.
 Gelukkig kwam zijn goede vriend Vladimir hem te hulp:

Steve Witkoff, die namens de regering-Trump met Vladimir Poetin sprak, vertelde na afloop van het gesprek: "Poetin heeft een prachtig portret van Trump laten maken door een Russische topkunstenaar. Hij gaf het aan me en vroeg om het bij hem te bezorgen, en dat deed ik." Om wat voor portret het gaat, en om welke kunstenaar, zei Witkoff niet.

Toen Steve Witkoff het portret aan Donald Trump overhandigde, was de president ‘duidelijk geraakt’.
 
 
Onze ploeg bij het Groot Goois Dictee

Vlnr: Henk, Toos, Terry, Irene, Elze, Bertine, Anne en Ineke
 
In de afgelopen week deed een ploeg van Senver mee aan het Groot Goois Dictee in de raadszaal van ons mooie Raadhuis. Een competitie tussen scholen, waaraan dit jaar het Comeniuscollege en het Gemeentelijk Gymnasium meededen. Het is natuurlijk de kunst om met zo weinig mogelijk fouten te eindigen. Van de drie besten van een ploeg worden de fouten bij elkaar opgeteld. Het Comenicus won met 45 fouten (van 3 scholieren dus), het Gymnasium had er 48.
'De oudjes van Senver doen het nog goed' grapte de voorzitter van de jury, wethouder Floris Voorink: de Senver-ploeg eindigde met 36 fouten. Het was leuk om te doen. Volgend jaar doen we weer mee.
Je kunt de uitzending van TV Noord-Holland nog terugkijken.
 
 
Klassieke muziek: In hogere sferen
In hogere sferen was de titel van een concert door het Nederlands Blazers Ensemble, aangevuld met twee beroemde Iraanse musici in Amsterdam. Dit concert paste volledig bij de klassieke muzieklezing van maart over Bach en Arvo Pärt. Alleen stond in Amsterdam Iraanse muziek centraal, gecombineerd met Bach en Pärt.

Perzische/Iraanse muziek is zeer geïnspireerd door Soefi-mystiek. Belangrijk hierin zijn de gedichten van Rumi, die leefde van 1207-1273. Soefisme is kort gezegd: de weg naar verlichting, en de muziek paste wonderschoon bij Bach en Pärt.
 
Ali Ghamsari
 
Ali Ghamsari is een beroemde Tar speler, een tokkelinstrument. Hier hoor en zie je hem spelen.
 
Haleh Seyfizadeh is zangeres. Hier zingt ze een lied over 'het verdriet van je liefde'.
 
 
 
Het Blazersensemble heeft eerder een voorstelling gemaakt, met de titel Bach en Soefi. Hier een lange link. Op tijdstip 44.30 hoor je Haleh Seyfizadeh het Incarnatus est zingen uit de Hoge Messe van Bach. Voor wie tijd heeft: de hele opname is wonderschoon.

Claire
 
 
De leukste filmpjes uit Beleef de Lente
De zeearenden broeden stug en vooral waakzaam door op hun drie eieren. Het wachten duurt lang. De eieren kunnen nu elk moment uitkomen.  En dan....,
 
Er zijn wel kuikens te zien bij de bosuil. Het mooist blijft toch altijd de voedering. Wat eten we vandaag, mama? Koolmees! Of toch liever muis?
 
Ook bij de steenuil, die inmiddels drie eieren heeft, staat woelmuis op het menu.
 
Landje-pik gebeurt ook op het boerenland, zelfs door onze nationale vogel. De kievit ondertussen broedt onverstoorbaar voort op haar vier eieren.

Bij de ooievaars gebeurt weinig maar is wel een bijzondere waarneming te zien.
 
Nieuw: de merel. Ma merel bouwt in korte tijd een prachtig nest.  Hopelijk dit jaar met succes: vorig jaar is het hele nest weggeveegd door een kat. Moraal van dit verhaal: houd de poes binnen in de broedtijd!
Marijke
 
 
Ingezonden brief
Waarom doen we niets met z'n allen?
Laten we Palestijnen massaal vermoorden in Gaza en op de Westoever? Ga eens kijken naar de documentaire 'No other Land' waarin je ziet hoe de oorspronkelijke bewoers met eigendomsrecht van hun grond, worden weggepest en hun bezittingen vermorzeld.
De maker van de documengaire, Oscarwinnaar, is eerst gemolesteerd door kolonisten, daarna gearresteerd en gemarteld door Israëlische miltitairem. Alleen omdat hij de waarheid heeft gefilmd!
 
Nederlanders: DOE IETS!
 
Wat kun je als gefrustreerde burger doen om hier tegen te protesteren? Israëlische producten boycotten? Onze regering wakker schudden, maar hoe?
Amnesty International heeft op de website de mogelijkheid om een petitie te tekenen. Zie hier

LATEN WE DIT MASSAAL DOEN!
 
Herman Veurink
 
Vegetarisch: Eiwittransitie en tweelingstudie
Eiwittransitie betekent het gebruik van meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke. In het gemiddelde Nederlandse voedingspatroon is nu 60% van de eiwitten dierlijk en 40% plantaardig. In een kamerbrief van één jaar geleden (dus nog onder de vorige minister van landbouw Lachen) werd gestreefd naar een omkering op termijn, dus naar 60% plantaardig. Dit is beter voor het milieu o.a. vanwege aanzienlijk minder stikstof- en CO2-uitstoot, het vraagt om minder landbouwgrond, én het leidt tot positieve gevolgen voor onze gezondheid.
 
Dit laatste is o.a. bewezen door een tweelingstudie, waarbij de ene helft van een tweeling een gebalanceerd veganistisch menu (dus 100% plantaardig) voorgeschoteld kreeg, en de andere helft gezonde maaltijden mét vlees en zuivel. Al na twee maanden scoorden de ‘vegan’ deelnemers beter op hun gezondheid, vooral op punten gerelateerd aan hart- en vaatziekten. Zo was bijvoorbeeld hun ‘slechte’ cholesterol gedaald.

Overstappen op volledig ‘vegan’ eten kan zeker. Wel vereist dit enig inzicht om tot een gebalanceerd plantaardig voedingspatroon te komen. Een goede middenweg is om (vaker) vegetarisch te gaan eten, en dus onze inname van plantaardige eiwitten te vergroten. Daarom hier weer twee vegetarische gerechten: Gekaramelliseerde tomaatjes met witte bonenpuree en paddenstoelen en Aardappeltjes met tomaat en ei.
 
 
Kitty
 
 
Oproep: maak een eigen vrijheidsrok
Vrijheidsrokken werden na de oorlog gemaakt, van lapjes en oude kleren.
Elganan Jelsma doet een oproep aan mensen in Nederland om een eigen vrijheidsrok te maken, van eigen afgedankte kleding, een oude broek en enkele stukken afgedankte militaire kleding. Ze heeft hiervoor een patroon ontwikkeld.
 
Patroon bestellen
Je kunt een pakket aanvragen door een e-mail te sturen naar info@pubart.nl
Je ontvangt dan een pakket met een naaipatroon, een begeleidend boekje, een vrijheidsrokken-label en wat stukken afgedankte militaire textiel.
 

Op de catwalk
Elganan: 'Het zou toch mooi zijn als we over een paar maanden een catwalk kunnen realiseren waarop iedereen zijn/haar eigen vrijheidsrok toont? Jong en oud! Een catwalk voor de vrede!'
Meer informatie lees je op haar website.
 
 
Puzzelfoto
Nieuwe puzzelfoto

De redactie heeft de volgende vragen bij de foto hiernaast.
 
Waar staat deze boom met de tekst op het koperen plaatje: '1945 2000
Herdenkingsboom 55 jaar bevrijding'.
 
Weet je nog meer bevrijdingsmonumenten in Hilversum op te noemen? We horen het graag.
 
Antwoorden graag voor dinsdagavond inzenden naar oppepper@senver.nl
 
Puzzelfoto van vorige week

Voor diegenen die een abonnement op de Gooi en Eemlander hebben was de foto van vorige week een makkie. Het hek werd in de krant van donderdag 27 maart uitvoerig beschreven. Voor diegenen die het van de herinnering moesten hebben was het een stuk moeilijker want het hek staat er pas sinds ongeveer een week. Voorheen was de toegang via een gammel houten hek.
 
Lenny D, Ineke M, Boudewijn Q, Glenn van K, Gerard P, Joanna S, Annemieke P, Emmy H, Jaap P, Willem N hadden alle vragen goed beantwoord. Dus de virtuele bloemen zijn voor hen. Elt en Elly, Jetty C, Reina K, en Lubbert E deden ook hun best maar wisten niet alle antwoorden en dus voor hen de poedelprijs.

Leny schreef: Deze keer niet moeilijk. Het betreft hier de botanische tuin Pinetum Blijdenstein genoemd naar de bankier Benjamin Willem Blijdenstein (1834-1914) die belangstelling kreeg voor bomen toen hij vanaf 1856 in Londen werkte en Kew Gardens bezocht. Hij kocht in 1880 een stuk grond van 6 ha. in Hilversum aan de 's-Gravelandseweg. In 1898 werd de ommuurde fruit- en groentetuin van het landgoed als pinetum ingericht. Tot zijn overlijden in 1914 heeft Blijdenstein zich intensief met de opbouw van het pinetum beziggehouden. Het ligt aan de Van der Lindenlaan 125 te Hilversum.

Onlangs is er een fraai hekwerk als toegang tot het complex aangebracht. Het is aangekocht bij de firma Jan van IJken van Oude Bouwmaterialen te Eemnes. Men weet niet bij zekerheid te zeggen waarvan het afkomstig is. Wellicht ter bescherming van de ramen van het Vredespaleis te Den Haag of wellicht afkomstig van de Raad van State.

Een nieuw bezoekerscentrum met de naam “Klein Vogelenzang” werd op 15 mei 2009 officieel geopend.
 
Annemieke geeft nog een persoonlijke tip: Ik kom graag in het Pinetum en kan iedereen aanraden om eens een rondleiding mee te maken. Uit ervaring weet ik dat je in het bezoekerscentrum of op het terras ook heel goed je verjaardag kunt vieren.
 
En Ineke weet dat er in de tuin wel 400 verschillende/uitheemse coniferen en naaldbomen staan, waaronder de hoogste boom van Hilversum een 36 meter hoge Reuzenzilverspar.

Helmi