Producentbyrån Nyhetsbrev 21 november 2024

Enkla lösningar på stora och svåra problem. Oavsett om det handlar om den svenska gängkriminaliteten, global flyktingpolitik eller klimatkrisen så känns det som att det enda världens makthavare just nu sysslar med är populistiska åtgärder som ska signalera resoluta krafttag, men som mest känns som tomma slag i luften.

Att Donald Trump återigen vinner presidentvalet i USA är kanske tyvärr inte så förvånande. Han levererar precis detta. En retorik i versaler med stora och tomma löften om krafttag mot det ena och det andra. Och folk köper det urskillningslöst utifrån någon slags idé om att det i alla fall inte kan bli värre. Det har med andra ord gått så långt att människor hellre väljer en misogyn mobbare som öppet flörtar med diktatorer, bara för att han lovar snabba och enkla lösningar. Att skjuta sig själv i foten har aldrig känts enklare.

Här på hemmaplan har vi en Tidöregering som verkar tävla i att vilja lägga fram det ena repressiva förslaget efter det andra för att stävja den pågående landsomfattande gängkonflikten. Och självklart måste vi hitta lösningar. Men det pratas väldigt lite om proaktivt förebyggande arbete. För det är kostsamt och då kanske man – gud förbjude –måste höja skatterna och så kan vi ju inte ha det! Det tar dessutom lång tid att visa på resultat, längre än en mandatperiod på fyra år. Nästa problem är att resultaten av ett sånt här arbete kanske inte ens går att kvantifiera och visa upp i enkla grafer. Ett samhälles välmående, där allting är ganska bra, kan vara svårt att ta åt sig äran för. För det är ju inte en enskild åtgärd som styr en positiv utveckling, det är ett myller av initiativ och satsningar. Och det är något som måste ske över tid och ihållande. Strängare straff däremot, det går snabbt att införa och där snackar vi hårdvaluta vad gäller att tuta i sin egen lur. Enkelt och tydligt. Vi tar krafttag nu! Förutom då vad gäller klimatkrisen, där verkar krafttag vara strängeligen förbjudet. Men kul ändå med billigare plastpåsar i affärerna! Den kostnaden har länge varit ett enormt problem för alla oss vanliga människor. Så vi tackar och bockar allra ödmjukast för det. Ge oss gärna även någon hundring mer i plånboken varje månad så att vi slipper lägga den på en massa onödigt som typ skola, vård, omsorg, kultur eller annat trams.

Med vänlig hälsning och så vidare.


Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Svansen-turnén fortsätter. Nästa vecka möter Spinn unga i förskolor och anpassad skola i Göteborg. Föreställningarna spelas på Kulturhuset Bergsjön och Högsbo Bibliotek den 26, 27 och 29 november och det finns några platser kvar. Är du pedagog eller lärare i Göteborgs Stad och intresserad av att gå med din grupp eller klass? Besök KuBos bokningssida för mer information och bokning.

Under hösten har Spinn också inlett metodutvecklingsprojektet Svanslandet som tar avstamp i föreställningen Svansen. Det är ett projekt med syfte att stimulera flera sinnen, utforska objekt och uppleva en stunds lekfullt samspel. Målgruppen är barn i åldrarna 3-5 år som deltar tillsammans med personal eller andra vuxna. Under hösten har Spinn träffat flera barngrupper i Västra Götaland och utvecklat workshopen utifrån dessa möten.

Som en del av Arrangörsveckan 2024 anordnar Västra Götalandsregionen ett webbinarium om Relaxed Performance tisdagen den 3 december. Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg är en av de medverkande. Är du intresserad av att ta del av webbinariet? Mer information samt anmälan hittar du här.
 
Foto: Malin Arnesson
 
 
Ina Dokmo
Ina är en av tre koreografer som just nu har residens på Regionteater Väst genom Dansakademins LABB2024. Fokus för arbetet är Inas kommande – och första! – barnföreställning Hör du fjället?, en barndansföreställning om att lyssna inåt för 5-7 åringar som har premiär i januari 2025.

Junji har en grej som hen gör ibland. Då står hen sådär still och bara lyssnar. På lysrör. Andetag. Delar av sin egen kropp. Farmor var som ett lyssnande fjäll men hon kunde också förvandla sig till en älv ibland. Med hjälp av en gåva från farmor kan Junji gå in i en värld där olika delar av kroppen får liv och kan höra, vilja och bestämma.

Hör du fjället? har premiär lördag den 18 januari på Meeting Plays på Vårväderstorget i Göteborg. Mer information om bokning kommer snart!
 
Foto: Daniel Andersson
 
 
Dråpera
Den 8 december kl 11:00 och 14:00 är det dags för scenkonstkollektivet Dråperas nya barnföreställning Inget händer! på Cinnober Teater i Göteborg.

Inget Händer! hämtar tema och inspiration från Anders Holmers finurliga böcker Inget Händer! och Allting Händer! Här välkomnas barnen in i en poetisk och drömsk värld full av ljud och musik. Det blir spännande, roligt, vackert och lite farligt. Vad som helst kan hända men förmodligen inte det du tror. Varmt välkomna!

Biljetterna kostar 40 kr för barn och 60 kr för vuxna.
Klicka här för att boka dina biljetter!
 
 
 
 
kvalitetsteatern
Premiären av kvalitetsteatern senaste produktion Tre saker närmar sig med stormsteg! På lördag, den 23 november har det dystopiska och poetiska dramat om tvillingarna Ronja och Lyra urpremiär på Hagateatern i Göteborg.

Det är natten innan Ronjas och Lyras födelsedag.
Tvillingarnas sista natt som 11-åringar.
Tvillingarnas sista natt tillsammans.
När morgonen kommer ska Ronja hämtas av vårdare och föras bort till ett boende för barn med Syndrom O, på obestämd tid.

Premiären den 23 och föreställningen den 26 november är redan fullbokade. Så passa på nu och köp biljetter till någon av de resterande föreställningstillfällena. Höstens spelperiod sträcker sig till och med 1 december. Läs mer om föreställningen och köp dina biljetter här!
 
Föreställningen tisdag 26 november kl 18.00 teckentolkas. Föreställningen fredag den 29 november kl 18.00 syntolkas och här erbjuds även ledsagning. Om du vill boka ledsagning eller har frågor om tillgängligheten, kontakta producent Ina Berglund på ina.berglund@hotmail.com, tel 0732-27 14 16, eller konstnärliga ledaren och regissören Eddie Mio Larson på tel 0766-19 18 18.
 
Illustration: Ediie Mio Larsson
 

PROJEKT
Step
Arbetet inför Step 2026 rullar på! Som vi tidigare nämnt så äger 2026 års upplaga av Step rum onsdag den 4 till onsdag den 11 mars.

Kuratorernas första urval är dessutom nu klart! Och vilket fantastiskt fint första urval de har gjort. Sammanlagt har de föreslagit 20 produktioner från Europa, Nordamerika och Sverige. Det är alltifrån soloverk till större produktioner med nio dansare. Det är utomhusföreställningar, kortare pop-upföreställningar, föreställningar om kroppen, religion, döden, framtiden och om mansideal. Kort sagt – en salig blandning precis som det ska vara.

Den 3 december träffar vi vår regionala rådgivande arrangörsgrupp på Vara Konserthus för att mer i detalj diskutera kuratorernas urval. Mötet handlar till stor del om att se på möjligheter vad gäller urvalet, men att även se var vi kan se eventuella svårigheter eller vilka föreställningar som eventuellt kommer att kräva lite extra handpåläggning för att få till stånd. Det ska bli väldigt kul att få dyka ner ytterligare i urvalet och tillsammans spåna hur vi kan göra Step 2026 till en ännu bättre festival!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 

Community Art Lab Sweden
På fredag och lördag den 22–23 november, är det dags för Dansfilmsfestivalen på Ringön. Två dagar fyllda av Sverigepremiärer, performance och så dansfilmer såklart. Ibland dem kan ni se CALS produktionen en gång till, skapad våren 2024 av klass D2 på Balettakademin i Göteborg. För den konstnärliga stöttningen står koreografen – och en av CALS konstnärliga ledare – Denny Hultén. Verket är filmat av Robin Ahlqvist. Besök Dansfilmsfestivalens hemsida för program och information om biljetter.
 
Arvfondsprojektet Community Art Lab Sweden utgår från kulturintresserade ungdomar från norr till söder som, tillsammans med professionella kulturutövare, skapar föreställningar, filmer och konstverk för en digital publik. Mer information om projektet hittar du på CALS hemsida.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist
 

KOMMANDE ANSÖKNINGAR
Här nedanför hittar du ett urval av kommande stöd från Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Och så lägger vi också till lite övriga stöd och stipendier när det finns tid och plats. Och såklart, som alltid – hör av er om ni behöver hjälp med en kommande ansökan!

Kulturrådet
Fri Scenkonst Projektbidrag. Deadline slutet av januari 2025.

Konstnärsnämnden
Internationellt utbyte och resebidrag dans och cirkus. Deadline 14 januari kl 14:00.
Internationellt utbyte och resebidrag musik. Deadline 23 januari kl 14:00.
Arbets- och långtidsstipendium dans och cirkus. Deadline 30 januari kl 14:00.
Arbets- och långtidsstipendium musik. Deadline 25 februari kl 14:00.

Göteborgs stad
Pronto. Deadline 5 februari kl 12:00.
Projektstöd. Deadline 19 mars kl 12:00.


Mölndals stad
Projektstöd kultur. Deadline 1 mars.

Region Halland
Utvecklingsstöd Region Halland. Deadline 28 februari. 
Produktionsstöd Region Halland.
Deadline 28 februari. 
 

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Minna WendinMoa Sahlin, Tanja AnderssonKarolin KentLiza Penkova och Jenny Larsson, projektet Visit Nabo Artbook, fortbildningsprojektet Producentcheck och Arvsfondsprojektet Bunkern Bokar

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se