Smaakzaken kent de Mosselman!
 
Beste Smaakvrienden en vriendinnen,
 
"Zeg ken jij de Mosselman?" Tuurlijk: uit Scheveningen. Nee? Kijk dan maar op Smaakweb bij "VIS" dan ken jij hem ook. De lekkerste mosselen; en dan bedoelen we natuurlijk niet die bakken in de super voor wènig; nee, Smaakweb zou Smaakweb niet zijn om jullie de beste adresjes van Den Haag e.o. te geven.
Voor de thuisblijvers wordt het zo een hele mooie zomer!!
 
 
Mosselen in soorten en maten
Er bestaan veel fabeltjes over mosselen of op zijn minst ben je wel eens onzeker bij het kopen van een portie mosselen. Een paar weetjes die je helpen je schroom te overwinnen...
 
Vraag: wat betekenen de maten "jumbo", "super", "imperial"?
Mosselen worden verkocht in vijf maten, afhankelijk van het aantal stuks per kilogram. Hoe meer mosselen in een kilo, hoe kleiner dus. Extra : meer dan 70 Super : 60-70 Imperial : 49-59 Jumbo : 43-48 Goudmerk : 35-42.
 
Vraag: Hoe bewaar ik ze het best?
Onder in de koelkast en tot de datum die op de verpakking staat.
 
Vraag:welke mosselen gooi ik weg?
Staan mosselen open dan was je ze even onder de koude kraan. Nog niet dicht: tik even op het aanrecht. Gaat hij na een paar minuten niet dicht dan weggooien. Kapotte mosselen gooi je weg. Als na het koken een paar mosselen niet open gaan dan kun je ze met een scherp mesje open maken: ze hebben een wat sterkere sluitspier.  
 
Vraag: Hoe lang kook ik de mosselen?
In ongeveer 8 minuten zijn de mosselen gaar en open. Het vocht gaat bruisen en je schudt ze een paar keer op. Ligt natuurlijk wel aan de hoeveelheid in de pan; 1 kg is sneller klaar dan 4 kg!
 
Vraag: Ik ben allergisch!
In het begin van het seizoen: juli, augustus en september zijn de mosselen eiwitrijker dan daarna. Wellicht kun je er later in het seizoen wel tegen(met de 'r' in de maand)! De eiwitten veroorzaken de allergie
 
Vraag: Hangcultuur of bodemcultuur, wat is het verschil?
Hangcultuurmosselen hangen in netten b.v. in de Oosterschelde of in Frankrijk in Normandië. Hangcultuur krijgt meer zonlicht en groeit sneller, daarom zijn ze er eerder in het seizoen en hebben een dunnere schelp: breukgevoeliger. Vanaf half juli komen de mosselen van bodemcultuur op de markt.
 
Vraag: Hoe oud is een mossel wanneer hij wordt gegeten
Na ongeveer 2 jaar is hij geschikt voor consumptie: hangcultuur is sneller dan bodemcultuur. Een mossel kan ook veel ouder zijn!
 
 
Vraag: Welke mossel heeft jullie voorkeur?
Dit seizoen proefden wij de losse mosselen van de bodemcultuur van Simonis en een week daarvoor de kleine mosseltjes van de hangcultuur van Prins& Dingemanse. Sowieso vinden wij de grote heel smakelijk en vonden we de kleintjes tegenvallen. Maar smaken verschillen. De grootste zijn wel de duurste (als dat een criterium is..)
 
 
 Hema-pan
Demeyere-pan
emaillen pan
mossel servies
 
 
 
Mosselrecepten
 
mosslen met frietjes en mayo
mosselen met room
tapas van de kliekjes
 
 
En wat doe je dan met die mooie mosselen?
Wij zochten onze mooiste mosselrecepten voor jullie op. Met onze Belgische connecties was het niet moeilijk kiezen: frietjes er bij natuurlijk! Maar je mag ook lekker brood hoor: doe vooral wat jíj lekker vindt... Dat kan allemaal met mosselen.
Onze recepten gaan uit van 1 kilogram p.p., maar zelf vinden we dat vaak wat veel. Neem gerust minder. En heb je wat over: experimenteer naar hartelust, want weggooien doen we uit principe natuurlijk niet! (lees even verderop naar de aanbevelingen van Het Voedingscentrum).
Wij maakten Vlaamse mosselen met friet en mayo: altijd een mooie combi. En dan bedoelen we ook zelf frietjes bakken én snijden en zelf mayo maken. Dit recept testten we nog uit met mosselen van 'hangcultuur'; nu zijn de 'bodemcultuurmosselen' volop verkrijgbaar. Die gebruikten we vandaag in het recept 'Mosselen in room' . We kozen voor de "losse" mosselen bij Simonis: superlatieven tekort om te vertellen hoe heerlijk ze waren! €9,50 per kg, maar dan heb je hele mooie vlezige en supervers. Overigens hebben ze ook 2 kg-bakken voor €12,50 van Adri&Zoon.
Nóg twee recepten op onze pagina, om de eventueel overgebleven mosselen subliem te nuttigen: tapas met mosselen en mosselen als een amuse. Kijk maar voor de recepten op de receptenpagina. In augustus 2012 plaatsten we een recept van mosselen in pikante tomatensaus.
En het toetje dan?...Kijk nou maar op die pagina....
 
 
 
 
Waar haal je de lekkerste?
Op Smaakweb hebben we de fijnste adressen voor vis bij elkaar staan: hoe gemakkelijk is dat. Daar ga je zeker ook een prachtige portie mosselen scoren!
Al deze viswinkels hebben hun eigenheden; niet gemakkelijk vergelijken dus.
Simonis: Toppertje.. Stap je de winkel binnen dan kom je in de vissenhemel terecht. Hele tonijn in de vitrine omgeven door wolkjes waterdamp. Top-haring, diverse soorten oesters, niet één soort vongole, maar meerdere. Sommige soorten worden ook nog met een schepnetje uit het homarium gevist. Oosterscheldekreeft, of toch liever Canadese: hier hebben ze het. Misschien wel wat duurder dan bij de andere viswinkels, maar zo'n assortiment vind je nergens in Den Haag (Scheveningen).
Spaans: allemaal mooie vissen zijn hier verkrijgbaar. Onze Smaakvrienden Lute en Isabelle zijn hier vaste klant en dan bén je wel een viswinkel...
Zoutenbier: Aardige hardwerkende winkeliers. Twee vestigingen, twee broers. En de vis is altijd spartelvers. Vermaard vanwege de kroketten, maar ook vanwege het visassortiment.
Zee op Tafel (ZOT): heerlijke straat, puike winkel. Twee aardige ondernemers startten een paar jaar geleden deze winkel waar je ook een hapje kunt eten.
VIS. Een winkel in de gezelligste winkelstraat van Nederland. Zoek je kant-en-klaar dan ben je hier aan een goed adres
Kuyper in Wassenaar: Voor Wassenaarders dé visspecialist. Hier ook een paar tafeltjes voor een klein hapje.
Roeleveld: Tja wat moet je daarvan zeggen... Goed en goedkoop, Je moet regelmatig gaan kijken. Wij vonden de haringen een paar weken geleden niet zo'n beste koop, maar heel vaak ga je hier toch vrolijk naar buiten.
Blub: Nieuwe winkel in de Reinkenstraat. Jennifer Korving is een jonge fris vismeisje dat de Reinkenstraat een mooie aanvulling heeft gegeven! Gefrituurde ansjovisjes, gemarineerde zalm in wasabi en nori; een verrassend assortiment. Wij gaan er binnenkort kennismaken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
In de agenda:
In de zomer weer leuke markten. We houden het zo goed mogelijk bij. Als jullie tips hebben houden we ons aanbevolen. Lees hier waar en wanneer er wat leuks te doen is culinair gebied.
 
  In de media:
Over Simonis gesproken: 2e in de Haringtest van het AD; een felicitatie is op zijn plaats!! Koop je er een aantal, dan worden ze verpakt in een doosje mét koelelement. De smaak is voortreffelijk: lekker vet, vers en heel goed schoongemaakt. Lees de uitslag op onze homepage. En nu we het toch over Simonis hebben...Heb je al bij het vorige maand geopende Catch by Simonis in de 2e haven gegeten? Tip voor deze mooie zomerdagen...
 
 
Bericht van Anne-Wies van Oosten van Gransjean uuit de Bankastraat
  
(Als reactie op onze vorige nieuwsbrief over de BBQ)
 
"Beste Walda en Anneke,
Heel leuke nieuwsbrief weer. Maar ik mis toch e.e.a. 
O.a. Wat te denken van kaas "op de bbq?
En...wat drinken we daarbij...?
Over dat laatste: zie mijn winkel ook graag bij jullie rubriek Wijnwinkels. Heb nl meer dan 400 soorten wijn in huis. Meer dan menige wijnwinkel:-). 
Misschien eens om de tafel?"
 
We houden jullie op de hoogte!
 
Voedingscentrum
  
Het Voedingscentrum wil iets doen aan de voedselverspilling; daar geven wij graag aandacht aan. Ze geven een prachtige glossy (gratis) folder uit met daarin tips hoe jijzelf verspilling kunt voorkomen. Er zit een sticker bij voor óp of ín je koelkast, die je daarbij helpt. Op hun website lees je er alles over. Lees meer...
 
Kijk op onze site: www.smaakweb.nl