Innehåll
 
- Svag för eller av
- +20 kilos testet
- Heta kikärtor 
- Huka och sträcka
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 
Världens bästa träningsvideo, eller vad tycker du? 
 
Ombytta roller, eller? 
 
Citatet
 
Följande kommentarer hördes i slutet av ett  seminarium om praktisk stresshantering som jag höll får någon vecka sedan.
 
"Man ska inte se det som problem utan som möjligheter"
 
Så kommer den härliga kommentaren från en annan person som får alla att skratta gott.
 
"Och just nu hopar sig möjligheterna"
Svag för eller svag av Iphone?
Jag har börjat läsa kinesiologi vilket är mycket intressant, under den första kursveckan höll vi på att testa varandra för att se var i kroppen det fanns blockeringar mellan muskler, nerver och organ. Vi testade också hur yttre faktorer påverkade oss, det var förvånansvärt många som blev svagare när personen som testades höll i en Iphone eller annan smartphone.
 
Så om du ofta lyssnar på egen musik när du tränar, testa några gånger att köra utan och se om det känns lättare att lyfta, springa eller liknande. Träning kan ibland vara tillräckligt jobbig ändå utan att du behöver använda utrustning som gör dig svagare.
 
 
 
+20 kilos testet
 
I förra månadens nyhetsbrev skrev jag om +20 kilostestet där Ted Ås (3 SM guld i Triathlon) och jag undersökte hur en 20 kilos övervikt påverkar din prestation inom  styrka, muskeluthållighet, snabbhet/spänst och kondition. Styrkan påverkades inte så mycket, de 20 kg som vi hade mindre på stången hade vi istället i en ryggsäck. Den största skillnaden var i muskeluthållighet där vi i chins, dips och brutalbänk tappade 60% av vår prestation. Näst störst försämring var det i spänsten, lite berodde det på att det var svårt att hoppa med vikter i en ryggsäck. När vi testade  så slog vikterna mot svanskotan när vi hade ryggsäcken på ryggen. Hade vi den på magen slog den ner mot ett annat organ (och det finns ju gränser för vad man gör för vetenskapen:-). Detta gjorde att armarna som skulle användas för att få fart upp i hoppet, direkt efter upphoppet fick ta tag i ryggsäcken. Det jobbigaste att utföra var dock Coopertestet (3000 meter löpning på tid). I bilden ser du skillnaden i våra löpsteg, från ett lätt löpsteg med driv och högt hållen höft till en nedsjunken kropp och tungt steg.
 
 
 
Heta kikärtor i paprikahalvor
 
 
 
En enkel och smakrik rätt, kan ätas som den är eller som tillbehör till exempelvis kryddstark korv. Dela de antal paprikor som du vill ha. Till varje normalstor paprikahalva behöver du:
 
1 dl kikärtor
5 st hackade sötmandlar (tas givetvis bort om nötallergiker finns i närheten).
 
Allra godast blir det om du blötlägger kikärtorna och därefter kokar dem, istället för att använda färdiga kikärtor i konserv. När kikärtorna är klara sätter du på en stekpanna och fixar till den smakrika såsen.
 
Börja med att strö i Curry i den heta pannan (smaken av curry blir mycket tydligare om du värmer den kryddan). Lägg även i de hackade sötmandlarna nu. När det har fått stekt någon minut häller du i lite rapsolja och rör snabbt ihop detta. Sänk värmen och häll i sweet chilisås (knappt 0,5 dl/paprikahalva) och lite soja (efter smak) som du också mixar ihop. Nu häller du i kikärtorna och rör runt så att den goda och heta mixen fastnar på dem. Du stänger av stekpannan och fortsätta att röra runt kikärtorna i ytterligare någon minut. När du är klar fyller du paprikahalvorna med kikärtorna. 
 
Huka och sträcka
 
I dagens samhälle är det sällan som våra tarmar och inre organ känner av någon större kompression. Av den anledningen är det bra att sätta sig på huk då och då. När du suttit en stund, sträcker du upp armarna och därefter trycker du ut rumpan så att du sträcker på dina ben men behåller vinkeln i höften. Slutligen sträcker du ut höften så att fingrarna pekar upp mot taket.
  
 
 
Skapa en bra dag,
Jan Tern
 
 
Vi hörs om en månad i decembers månads nyhetsbrev, där får du ett par julklappar som bidrar till glädje.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande:
 
0768-147080
Personbästa Förlag & Event AB  www.personbasta.se