Producentbyrån Nyhetsbrev 19 januari 2018

I år fyller Producentbyrån 10 år!!! Hur gick det till egentligen?!
 
Att fylla tio år känns otroligt mäktigt. Det gör oss samtidigt enormt ödmjuka och tacksamma. Tänk att vi har kunnat hålla på med det här under så lång tid, det här som vi älskar och som vi brinner så mycket för. Vi har arbetat med föreställningar, scenproduktioner, festivaler, konferenser, strategiska utvecklingsprojekt, föreläsningar och mycket, mycket mer. Vi har lyckats och misslyckats, firat medgångar och stöttat varandra i motgångar.
 
Under de här tio åren har vi gjort av med sjuka mängder kaffe och skrivarpapper. Vi har skrattat mycket och hejdlöst och vi har gråtit lite ibland. Vi har gjort det här med en djävulsk envishet och med en ängels tålamod, mot alla odds, i medvind och i motvind och antagligen ett helt gäng andra mer eller mindre tomma fraser kring strävsamhet och envishet som vi skulle kunna rada upp här…
 
Men det säger ju sig själv att vi inte hade varit någonting utan alla er fantastiska människor som vi har träffat och samarbetat med under de gångna tio åren. Alla ni scenkonstnärer, formgivare, dansare, musiker, fotografer, dramatiker, tonsättare, scenografer, tekniker, koreografer, kommunikatörer, skådespelare, kultursekreterare, producenter, andra projektledare och alla ni andra som vi har arbetat med. Och så klart, publiken, som har kommit på föreställningarna, festivalerna och konferenserna som vi har varit med om att genomföra under de här åren. Det är alla vi tillsammans som har gjort allt detta möjligt. Tack för att ni finns och tack för att ni gör det ni gör så bra!
 
I augusti tänkte vi fira med en ordentlig fest, och vi återkommer såklart med mer detaljer om detta senare under våren. Nu drar vi igång 2018!   

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn avslutade 2017 med ett bejublat framförande av Florere under Uddevalla kommuns nyårsfirande utanför Bohusläns Museum. Men nu har 2018 dragit igång med en rivstart i och med att projektet Hislingan har inletts. Projektet, som initierats av Hisingens Kulturskola, handlar om att tillsammans med och under ledning av Spinn hitta metoder för att nå flera elever med funktionsvariationer. Duetten Doris&Lo i koreografi av Tanja Eloranta visas också som en del av hälsoveckan på Dalheimers Hus, den 26 januari kl 13.30. På scenen finns Hannah Karlsson och Emilia Wärff, och musiken till verket är skapad av José A. Luque-Osuna. I samband med föreställningen ger Spinn även en workshop.

I slutet av januari reser Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg till Örnsköldsvik tillsammans med Share Music & Performing Arts för att hålla workshops. Den 1-2 februari återvänder Spinn och SpinnUnga till Sjöfartsmuseet i Göteborg och erbjuder workshopen Expedition S i samarbete med Stadens Rum. Spinns senaste kortföreställning Kryptisk Sportgymnastik av Ida Görsch har blivit utvald till Salto!-utbudsdagen i Hässleholm den 5 februari. Samma verk reser sedan vidare till Folk och Kultur i Eskilstuna där föreställningen även följs av ett samtal om normer under ledning av Matilda Johansson från Scenkonstguiden. Och på tal om Scenkonstguiden så har ni väl inte missat att Anna Bergström, verksamhetsledare för SpinnUnga, har skrivit den alldeles fantastiska krönikan Varför ser vi inte konsten bortom funktion? som nu ligger uppe på Scenkonstguidens hemsida.
 
foto: Rebecka Kirpensteijn


PROJEKT
Göteborgs Stadsteater - Motherdog
Idag, fredag den 19 januari kl 19:00, är det äntligen premiär för föreställningen Motherdog på Göteborgs Stadsteater!

Stadsteatern skriver själva om föreställningen: I januari släpper vi loss den otämjda urkraften på Stora Scen. Skådespelare och dansare ger sig tillsammans ut i ett alternativt, nästan filmiskt universum där nya lagar råder, Motherdogs lagar. Ett koreografiskt skådespel om att vara helt fri från traditionella sociala koder.

Regissören och koreografen Hans van den Broeck, till vardags konstnärlig ledare för performance-gruppen SOIT och som även är känd för sitt arbete med les ballets C de la B, undersöker den fantasieggande myten om den förvildade människan som en ren och oförstörd varelse. Flocken är en tillflyktsort för sex strandsatta individer, från början uppfostrade av en herrelös hund – The Motherdog. De lever i ett matriarkat i samhällets utkant. Nyfikna på världen utanför men också starkt misstänksamma mot det mänskliga sättet att leva.

Motherdog spelas fram till lördag den 17 februari, biljetter hittar ni på Stadsteaterns hemsida och mer om föreställningen och dess karaktärer kan ni läsa här.


Moving Beyond Inclusion
Mellan den 19-23 februari 2018 står vi i Danskompaniet Spinn värd för Choreographic Lab med isländska koreografen Lára Stefánsdóttir. Under fem dagar kommer Danskompaniet Spinn, tillsammans med dansare från SpinnUnga och ett antal inbjudna gäster att arbeta tillsammans med Lára i Spinnstudion i Göteborg.

Lára beskriver själv tankarna bakom labbet så här:
Min konstnärliga idé med det här arbetet är att undersöka hur vi koreografiskt kan arbeta med ”less is more” och hur vi kan hantera energi i förhållande till tanke i vårt rörelsespråk. Den övergripande strukturen handlar till stora delar om repetition, stillhet, fokus, timing, mellanrum, sammanlänkning och motvikt. Jag tror att vår medvetenhet kring vad som händer inom oss, och med våra känslor, kan stärka vår koppling till oss själva. Och det tillståndet är otroligt värdefullt för en utövare.

Under november genomförde BewegGrund, projektets schweiziska part, ett liknande koreografiskt labb i Bern under ledning av dansaren och koreografen Alessandro Schiattarella. En kort dokumentation från det labbet kan ni titta på här.

www.movingbeyondinclusion.eu
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken, Danscentrum, och Kurage.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se