Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
augustus 2018
INHOUD
 
 
 
 
 
 

Zomer en winter verschijnt deze nieuwsbrief, dus ook nu.
Het kantoor van Senia in Olst is gesloten van 30 juli tot 14 aug.
Daarna bereiden we de verzending van de leeswijzers en luisterwijzers voor. Deze worden op 25 augustus verzonden.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Uw mening over het afgelopen seizoen
In de vorige nieuwsbrief vroegen we u welk boek u het beste vond en welk het minste - van wat u gelezen hebt in het afgelopen seizoen. Of, als u in een muziek-luistergroep zit, welk muziekstuk de meest boeiende bespreking opleverde, en welke de minst boeiende. En algemene opmerkingen waren ook welkom. Honderden mensen hebben hun reactie gegeven. Voor de Senia-werkgroepen die de boeken-en muzieklijst samenstellen is dat heel belangrijke informatie.
Veel boeken worden zowel als beste als ook als minste genoemd. De dubbelbiografie Cécile en Elsa bijvoorbeeld wordt omschreven als beste: "Dit boek gaf een goed tijdsbeeld van interbellum en vrouwenemancipatie". Maar ook als minste: "Geeft een (te) beperkte invalshoek vanuit de adel", of "Veel geneuzel".

Reacties lezen, en uw mening nog geven?
Wilt u reacties inzien? Die van literatuur (Ned en vertaald), geschiedenis, filosofie en muziek staan op de Senia-website.
U kunt ook uw mening nog geven, voor leesgroepen, en voor luistergroepen.
 
EXCURSIEPROGRAMMA
De excursies gaan in de zomer gewoon door. Hieronder de nieuwe excursies die gepland staan voor de maand september. Hier ziet u ze allemaal op een rijtje.
- - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Literaire wandeling door hartje Amsterdam

Op dinsdag 4 september neemt gids Henri Beerman ons mee op een literaire wandeling door het centrum van Amsterdam. Wij zullen langs een aantal plekken lopen die schrijvers geïnspireerd hebben.
Bekende namen als Multatuli, W.F. Hermans, Thomas Rosenboom en
A.F. Th. van der Heijden, maar ook minder bekende auteurs.
- - - - - - - - - -
GRONINGEN
Expositie 100 jaar De Ploeg
Op woensdag 12 september kunt u mee naar de tentoonstelling Avant-garde De Ploeg 1918-1928 in het Groninger Museum. In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen.

Zij waren van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Door samenwerking hoopten ze met het werk van leden tentoonstellingen te kunnen organiseren. Lees verder en meld u aan.
- - - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Art Nouveau in centrum van Amsterdam
Op dinsdag 18 september zal gids Max Put, breed georiënteerd kunsthistoricus, ons langs een aantal bijzondere Art Nouveau gebouwen in Amsterdam leiden. Jugendstil of Art Nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was. Ook in Amsterdam werden tal van nieuwe gebouwen in deze toen moderne stijl gebouwd met de natuur als inspiratiebron.
Er wordt uitgebreid stil gestaan bij de details van elk huis.
- - - - - - - - - -
BAARN
Langs de torens van Baarn
Op vrijdag 21 september kunt u met ons mee om een wandeling te maken langs de torens van Baarn.  Met de aanleg van de spoorlijn van Amsterdam naar Amersfoort door prins Hendrik van Oranje in 1874 veranderde het van oorsprong boerendorp rigoureus van karakter.
Welgestelde lieden uit de stad vestigden zich hier tijdens de zomermaanden of permanent. Wil Hordijk, de auteur van het boek Torens van Baarn en kenner bij uitstek, zal ons begeleiden.
Lees verder en meld u aan.
 
- - - - - - - - - -
ROTTERDAM
Bezoek aan de Van Nellefabriek
 
Op donderdag 27 september gaan we opnieuw naar de voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam. Dit gebouwencomplex geldt als het voornaamste industriële monument in Nederland. De fabriek van firma Van Nelle is een schoolvoorbeeld van het Nieuwe Bouwen. Dit is als zodanig ook wereldwijd erkend, toen het in 2014 tot UNESCO werelderfgoed werd verklaard.
 
 Interview van de maand

Wat is een bibliotheek zonder lezers? En wat zou Senia zijn zonder bibliotheken? Op veel plaatsen in Nederland is er een fantastische samenwerking tussen Senia en de plaatselijke bibliotheek. Wil de Graaf spreekt met twee vrouwen die zich hier vol enthousiasme voor inzetten in de provincie Utrecht:

Sita Goedendorp van de Bibliotheek Eemland in en Liesbeth Ram van Senia 
­­ 
Bijzonder is bijvoorbeeld de leesclub-service. Een leesclub kan zes weken over de boeken in een leeskringkoffer beschikken en volgens een bepaald schema na een wisselweek weer een koffer met nieuwe titels lenen. 

Het afgelopen jaar hebben 76 leesclubs hiervan geprofiteerd, waarvan een groot deel Senia-leesclubs.
Lees het hele interview van de hand van Wil de Graaf.
 
Literaire Routes App
Dwalen door het Den Haag van Jan Siebelink? In Mulisch’ voetsporen door Amsterdam? Het kan met de Literaire Routes App.
Deze app voor smartphones biedt 7 literaire wandelingen.
De diverse literaire routes zijn vol literaire verhalen, die met tekst, audio en beeld tot leven komen. Aan de hand van onder meer anekdotes, citaten uit leven en werk, en bijzondere beelden voeren de wandelingen langs de plekken die het decor vormen voor zowel het leven als werk van schrijvers en dichters.
Bezoek Den Haag met de Louis Couperus-, Yvonne Keuls- of de Jan Siebelink-wandeling, ontdek de rijke literaire historie van Noordwijk, maak kennis met het Harlingen van S. Vestdijk of dwaal door het Amsterdam van Arnon Grunberg of Harry Mulisch. Ook te voet langs bijzondere literaire plekken? Download de app met literaire wandelingen gratis:
 
Oprichting van nieuwe groepen
In de maand augustus zijn er oprichtingsbijeenkomsten:
 • Ermelo, muziek-luistergroep maandag 20 aug. 14.30 uur in de bibliotheek
 • Harderwijk, muziek-luistergroep dinsdag 21 aug. 14.30 uur in de bibliotheek
 • Hilversum, kunstgeschiedenis donderdag 30 aug. 10.30 uur in de bibliotheek
 • Putten, muziek-luistergroep maandag 20 aug. 10.30 uur in de bibliotheek
 • Rosmalen, literaire leesclub vrijdag 31 aug. 10.30 uur in de bibliotheek
 • Rosmalen, Engels vrijdag 31 augustus 2018 10.30 uur in de bibliotheek
 • ’s-Hertogenbosch, literaire leesclub dinsdag 28 aug. 10.00 uur in StadsBIEB Centrum
 • ’s-Hertogenbosch, Kunstgeschiedenis dinsdag 28 aug. 10.00 uur in StadsBIEB Centrum
 • Zwolle, muziek-luistergroep dinsdag 28 augustus 2018 om 14.00 uur in Stadkamer Centrum
 
ACTIVITEITEN VAN ANDEREN

Boekenpost
Hét blad voor boekenliefhebbers
Boekenpost is vernieuwd! Met in elk nummer volop inspiratie over klassieke en moderne schrijvers en de wereld van het (oude) boek in al zijn facetten. Nieuws, agenda, recensies en interviews – Boekenpost brengt het u in maar liefst 60 pagina’s.
Bovendien is er speciale aandacht voor leesclubs, onder meer door uitgebreide dossiers en talloze leestips. Boekenpost werkt dan ook nauw samen met Senia. Boekenpost is de opvolger van Livre en Boekensalon. 
Speciale aanbieding voor leden van Senia:
 • Boekenpost jaarabonnement voor slechts € 35,- (6 nummers)
 • Mail uw gegevens naar info@stipmedia.nl o.v.v. “Actie Senia”
 • Meer informatie
- - - - - - - - - -
Arminius-R'dam: inleiding Jan Brokken
Jan Brokken: De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde. Di 16 okt 2018, 20.00 uur

Jan Brokken beschrijft het leven van de in Rotterdam geboren Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd.
De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. U kunt met actiecode SENIA18 met korting kaarten kopen, hier.

Foto van Jelmer de Haas
- - - - - - - - - - -
 
Boekenprogramma NPO1, in augustus
In Moby Dick interviewt Matthijs van Nieuwkerk twee gasten over de boeken die een belangrijke rol in hun leven speelden. Van jeugdboeken tot de bijbel, van coming of age verhalen tot politieke biografieën en stripboeken, alles kan voorbij komen.
Wat heeft hen gevormd, wie heeft hen geïnspireerd, welk boek gaf troost tijdens moeilijke perioden en welk boek is al tien keer herlezen? Over de kracht van boeken en bijzondere levensverhalen.
Komende maand komt dit programma vanaf 9 augustus op vier donderdagen op NPO1 rond 23:00 uur, na een nieuw programma over spelling.
 
 
Filmpje
Champs Elysees - met de tekst - van Joe Dassin
 
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia