thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Kwekerij Bastin beheert de Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Wij kweken onze planten in samenwerking met de natuur. Er worden op onze kwekerij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onze potgrond is turfvrij ze is biologisch bemest en bevat geen kunstmest.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- lavendel - vakantiegevoel - lavendeltuin - imkerijdag - markt - muziek - lunch - terras -

lavendeldagen

nu zaterdag en zondag 11 en 12 juli 2015, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang


Met bedwelmende vakantielucht, het terras van
Chef Claude, muziek, lavendelijs, een bijzonder sfeervolle artisanale markt, en heel veel lavendel in elke denkbare vorm: lavendelplanten, lavendel bosjes, lavendelzeepjes, lavendelzakjes, lavendelkussens, lavendelhoning, etherische olie van lavendel en losse lavendelbloemen in kleine zakjes of per kilo.

Imkerij Beelicious viert de landelijke imkerijdagen bij haar bijenstal op de kwekerij met goddelijk verse 'Baccio d'Oro' honing van onze lavendel en andere kruiden.

En onze Oostenrijkse lavendelvriend Walter Friedl komt naar Aalbeek om lavendelmanden te vlechten. Wij vinden ze geweldig, ik hoop dat jer er een kunt bemachtigen.

Wij gaan beide dagen in de namiddag lavendelolie destileren in onze traditionele koperen Alambiek.

De markt is tijdens dit jaarlijkse hoogtepunt groter dan anders en extra puur.

De lavendels in de tuin zijn nu op hun absolute top. Als je veel verschillende lavendels in volle bloei wil zien is dit je unieke kans.

Welke lavendelplanten er op dit moment zijn vind je hier: lavendelplanten
lavendelmarkt


Maitre cuisinier Claude Pohlig verzorgt het mediterrane terras met ongecompliceerde culinaire hoogstandjes zoals aardappelkoekjes met lavendel en ricotta of rode bieten crepes met geitenkaas, lavendelhoning, aubergine en rucola. Alles wordt gemaakt met mooie zuivere ingredienten (liefst biologisch en uit de streek of onze moestuin) en met veel liefde.
Meer over Cuisine Potager lees je hier:
www.cuisine-potager.be


Trio Laroche brengt ons zaterdag en zondag vanaf 13:00 uur live muziek. Lopend met accordeon of viool spelen ze Franse en Italiaanse muziek, precies die liedjes die je leuk vindt.
www.triolaroche.nl


De Alambiek gaat om ongeveer 14:30 uur op stoom. Dan gaat het vuur onder de koperen ketel aan. Het is een eenvoudig maar indrukwekkend proces dat ongeveer een uur duurt. Stoom uit de ketel gaat door de lavendelbloemen en neemt de vluchtige geuren met zich mee. De stoom wordt daarna gekoeld en opgevangen. De lavandelolie drijft uiteindelijk op het hydrolaat en wordt daarvan gescheiden.

Door middel van stoomdestillatie wordt etherische olie en hydrolaat van lavendel gemaakt. Het hydrolaat is heerlijk geurend en als geurig gesdestilleerd water bijzonder geschikt om de was mee te strijken.


De rest van de dag is daar bovendien Walter Friedl die speciaal uit de Oostenrijkse Steiermark komt om te laten zien hoe je van lavendel en andere kruiden geurige manden kunt vlechten. Wij vinden dit natuurlijk fantastisch.
www.seifenkraut.atBiologische rozenkwekerij de Bierkreek komt met bloeiende oude en nieuwe rozen in grote potten als aanvulling op hun rozen in onze voorraad. Het is al een indrukwekkende prestatie als ze mijn bijzonder strenge selectie uit hun enorme sortiment nog gaan overtreffen maar het zou me niet verbazen. Elk jaar vind ik daar weer nieuwe soorten om aan ons sortiment toe te voegen.
www.bierkreek.nl


Handgemaakt speelgoed, Berberschalen, fascinerende fossielen, handgewoven tapijten, sieraden en schapenvachten uit Marokko vind je bij Fuenteroyos in de gele tent.


Imkerij Beelicious viert de landelijke imkerijdagen bij ons en verwent je met lavendel-honingijs en andere honingheerlijkheden. Vandaag nog werd 'Bacio d' Oro' geoogst; verse honing uit de bijenstal op onze kwekerij, door de bijen verzameld van bijna 100 soorten lavendel, tijm, salie en andere kruiden. De reputatie van deze bijzondere kruidenhoning is grenzeloos, tot in Dubai zijn ze er dol op.

Imker Willem vertelt graag alles over de bijen en neemt je mee naar de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij.
www.beelicious.nl

wtte lavendel met een honingbij
Maarten, de pottenbakker van Camac Machi uit Roermond maakt op bevlogen ambachtelijke wijze middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.


van der Plancke komt met een groot sortiment tuinboeken, en zaden van groenten en kruiden uit alle windstreken. Je vindt ze in de witte tent.


Kookerij Lahaye verwerkt de beste ingrediënten uit het zuiden in onder andere confitures, sausen en chutney’s.

We verwijzen naar de blauwe tent.
www.kookerijlahaye.com


Altelier het Wolbeest uit Swalmen komt met: "tricotbuisverband, sprookjesvilt, wolviltlapjes, seizoentafelpakketten, gevilte tassen, vulwol, viltnaalden, sprookjeswol en een assortiment breigaren, lontwol en wat handgekaarde batts om te spinnen of vilten, allemaal handgeverfd.

Ik heb geen idee wat dat allemaal is, Linda wel, ze beheerst wolbeesten taal nog beter dan ik mijn frans.


lavendel planten

Als je nu lavendel gaat planten moet ik je helaas teleurstellen. Het is sinds kort wettelijk verplicht de bloemen bij het uitplanten in de zomer af te knippen. De lavendelpolitie ziet hier streng op toe. Het is in het beste belang van de planten.

Wij organiseren deze dagen zodat je de lavendel in onze tuin op hun hoogtepunt kunt ervaren. Dat je zo'n lavendeltuin de volgende dag ook kunt planten klopt.

Er staan ook bloeiende planten in onze verkoop zodat je kunt zien hoe ze bloeien, maar knip ze alsjeblieft meteen na het uitplanten diep terug.

Lavendel planten is niet hetzelfde als een bos bloemen in een vaas zetten. Om er jarenlang van te genieten moet je eerst de plant de kans geven zich goed te ontwikkelen. Die bloemen die je nu afknipt krijg je volgend jaar al dubbel terug.

We sturen ze ook wel zo op:

wtte lavendel met een honingbij

Dan nog moet je ze meteen na het uitplanten afknippen.

Meer over de snoei en verzorging van lavendel lees je hier: snoei en verzorging van lavendel

muistoegankelijk

De kwekerij virtueel bezsoeken kan hier: vluchtig door de tuin van kwekerij Bastin. De beelden zijn vorig jaar omstreeks deze tijd gemaakt dus het is bijna net echtvirtueel rondwandelen over de kwekerij via Google maps

ons jaarprogramma, overige themadagen in 2015

29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt


downloads en links


Vijf vragen aan lavendel evangelist Roger Bastin in Home & Garden: "Lavendel of lavandin?"

Gartenflora juli 2015: "Der Duft des Sudens"

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2015: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


Met geurige groet, Roger Bastin