Nieuws en Inspiratie - Juli & Augustus 2017
 

Elke maand een nieuwsbericht en een pakketje inspiratie waarmee je meteen aan de slag kan in jouw onderneming of team, dat is wat ik je aanbied in de HR @ Your Service nieuwsbrief. Op die manier wil ik ondernemers en personeelsverantwoordelijken helpen met praktische oplossingen voor hun dagdagelijks personeelsbeleid.
 
Deze maand:
  • Nieuws: over alweer een HR Café, over een virtueel café, over vakantie.
  • Inspiratie: over werken met en aan teams.
  • Wie is….? En nog meer inspiratie.
 
Veel leesplezier!

Marijke
 
 
 
Nieuws
 
Vakantie 
 
Hier nog geen vakantie. We werken door tijdens de zomermaanden en genieten ondertussen van de zalige rust op de weg (voor zolang het duurt…). En we gaan een versnelling lager. Vandaar een gecombineerde nieuwsbrief deze keer. Eéntje voor juli en augustus samen.
 
 
Volgend HR Café in het najaar 
 
Er staat alweer een volgend HR Café op de planning. Elke editie geeft zoveel energie, dat ik met plezier nummer 6 in de reeks op het getouw zet. Afspraak op 19 oktober om 19.00 uur. In Berchem deze keer. Meer nieuws heel binnenkort.
 
 
Virtueel Café 
 
De HR Café Facebook groep groeit traag maar gestaag…  Voor de HR Professional die graag deelt, netwerkt, bijleert, contacten legt of gewoon nieuwsgierig is.
 
 
 
 

 
 
 
 
Inspiratie: Werken aan je team, hoe doe je dat?
 
 
 
 
Flanders Synergie 
 
Onlangs ontmoette ik de mensen van Flanders Synergie. We troffen elkaar bij een klant voor een gesprek over innovatieve arbeidsorganisatie en over hoe Flanders Synergie daarbij kan ondersteunen. Via hun ledenmagazine heb ik alweer een heel handige tool leren kennen die ik graag met jullie deel.
 
 
Ui pellen 
 
De teamintervisie tool is een instrument waarmee je op een eenvoudige manier als team zelf je eigen teamwerking kan evalueren en er acties kan aan koppelen. Teams worden vergeleken met een ui. Net zoals een ui bestaat elk team uit verschillende lagen. Elke laag kan je pellen en er vragen over stellen om zo stelselmatig tot de kern te komen.
 
 
5 Lagen 
 
Bij elke laag hoort een set van vragen. Die vragen doorloop je samen met het team. Op die manier komt dialoog op gang en ga je stelselmatig de volgende zaken helder krijgen:
  • De bestaansreden van het team. Wat is de opdracht van ons team en is die opdracht betekenisvol?
  • De gemeenschappelijke ambitie. Staan onze neuzen in dezelfde richting?
  • Duidelijke rollen en verwachtingen. Is het duidelijk wie wat doet in het team? 
  • Afspraken en regels. Is alles in het team goed geregeld? Is er zinvol overleg?
  • Persoonlijke relaties. Werken we professioneel samen? Zien we spanningen als opportuniteiten en niet als bedreigingen?
 
Uitleg 
 
De volledige uitleg die hoort bij dit instrument heb ik op mijn website gezet. Scroll naar ‘Enkele handige tools’ en klik op ‘Teamintervisie tool’. Hier kan je de vragensets en de zelfevaluatie-tool terugvinden. En je kan er lezen hoe je met de acties aan de slag kan. Er zijn ook enkele concrete voorbeelden uitgewerkt. Allemaal dankzij Flanders Synergie.
 
 
Veel succes!
 
 
Marijke
 
 
 

 
 
 
Zin in een (dagelijkse) portie inspiratie in verband met personeelszaken en Human Resources?  
 
Op de Facebookpagina van HR @ Your Service geef ik elke dag handige tips, kapstokken, nieuwtjes, links naar interessante artikels, enz.
 
 
 
 
 
 

 
 
Wie is Marijke Van Hoorebeeck? 
 
 
Ik ben wat ze noemen een ‘’HR madam” in hart en nieren. Met en voor mensen in organisaties werken geeft mij energie. Ik prijs mij gelukkig dat ik mijn vak – want HR is een vak! – stap voor stap heb mogen leren en uitbouwen in heel verschillende bedrijven. Dat geeft mij nu de mogelijkheid om al die inzichten te delen met zoveel mogelijk ondernemers en personeelsverantwoordelijken in Vlaanderen.
 
Ik ontwikkelde een 5-stappenplan om structuur te brengen in je personeelsbeleid. Aan de hand van een aantal bouwstenen zorg je er zo voor dat je medewerkers elke dag met goesting en engagement komen werken en dat jouw business floreert.
 
Alle info, en nog veel meer op mijn website.
 
 
 
 
Interessant?
Deel deze email dan gerust op sociale netwerken.
Klik op onderstaande knop!
 
 
 
 
 
HR@YOURSERVICE - Marijke Van Hoorebeeck
Doornstraat 311, 2610 Wilrijk (Antwerpen), www.hratyourservice.be
Mobiel: +32 (0)479 64 04 38, E-mail: info@hratyourservice.be