De Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV) is de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en diegenen die  beroepsmatig betrokken zijn bij de cardiovasculaire zorg.


 
Regelmatig je verpleegkundige hart- en vaatkennis opfrissen? De NVHVV-werkgroepen organiseren jaarlijks scholingsdagen. De tweede CNE van 2019 staat gepland op dinsdag 12 maart 2019 en wordt georganiseerd door de werkgroep Vasculaire Zorg. Het overzicht van alle scholingsdagen kunt u vinden op de pagina scholing van onze website.
 
“Hypertensie & Therapietrouw”
Hypertensie is een aandoening waar je vaak niets van merkt maar die een van de belangrijkste risicofactoren is voor hart- en vaatziekten. Recent is er een nieuwe (internationale) richtlijn verschenen waarin bijvoorbeeld het bloeddrukstreefniveau is bijgesteld. In de eerste presentatie staan we stil bij nog meer veranderingen in de nieuwe richtlijn hypertensie. We geven antwoord op de vraag hoe diagnosticeer je onderliggende oorzaken van hypertensie en hoe behandel je hypertensie.

De helft van de patiënten met hypertensie is niet therapietrouw. Zij stoppen met het nemen van medicatie en bespreken dit ook niet altijd met hun arts. Om therapietrouw goed te kunnen objectiveren, is er nu de mogelijkheid van spiegelbepalingen in het bloed. Maar hoe betrouwbaar is dit en hoe pas je het toe in de praktijk? Dit zijn vragen die aan bod komen in de presentatie van de heer Van Maarseveen.  In de volgende presentatie wordt besproken hoe om te gaan met therapieontrouw patiënten. Wat kan ik ze bieden of wat moet ik ze bieden?
 
Elke ingestelde behandeling heeft te maken met placebo- en nocebo-effecten. Maar wat moet je er mee en wat kun je ermee in je spreekkamer, hierover gaat de presentatie van Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie. En tot slot staan we stil bij het goed en betrouwbaar meten van een bloeddruk, handmatig of automatisch en wat is de plek van de automatische bloeddrukmeting.
 
Klik hier voor een uitgebreid programma.
Klik hier om in te schrijven.

Praatpakket over ziek zijn
www.naasteninbeeld.nl/praatpakketÉcht praten over moeilijke onderwerpen makkelijker maken, een preventiepakket. Praten over ziekte in het gezin is lang niet altijd makkelijk. Hoe kun je hier als hulpverlener ondersteuning bij bieden? Naasten in Beeld ontwikkelde een reeks praatpakketten om het praten over moeilijke onderwerpen makkelijker te maken.

Stoppen met Roken met de voorstelling van de Stoppers
De voorstelling "de STOPPERS" is een initiatief van een aantal artsen, actief binnen de Alliantie Nederland Rookvrij, die samen met theatermakers een voorstelling maken over stoppen met roken. Een prikkelende, humoristische en confronterende voorstelling waarin rokers en mee-rokers worden meegenomen in de rollercoaster die ‘stoppen’ heet. De voorstelling komt in 2019 op de planken als er voldoende boekingen zijn. Gemeenten, bedrijven en zorginstellingen kunnen deze voorstellingen inzetten en daarmee een bijdrage leveren aan de Rookvrije Generatie. Boek nu een gezamenlijke belevenis voor medewerkers en patiënten. Mail voor meer informatie naar Miriam de Kleijn via mjjdekleijn@pink-fox.nl of bel haar op 06-48097680.

Subsidieoproep ‘Hart voor Duurzame zorg’ voor nieuwe medische technologie
Medische technologie voor het eerder opsporen, monitoren en beter behandelen van hart- en vaatziekten is hard nodig om de toegankelijkheid van de zorg en voldoende personeel aan het bed te waarborgen. Daarom investeren de Hartstichting, ZonMw en NWO in Hart voor duurzame zorg, de gezamenlijke subsidieoproep van de DCVA en IMDI.
Technologische innovatie levert een belangrijke bijdrage aan een betere gezondheid. Deze innovaties zorgen voor kosteneffectiviteit en maken een persoonlijkere zorg mogelijk. Een zorg die is toegespitst op de wensen en mogelijkheden van het individu.
Met behulp van nieuwe medische technologie kunnen risicofactoren en signalen van het ontstaan of verergeren van hart- en vaatziekten eerder worden herkend, beter gemonitord, en sneller behandeld worden met als doel schade en achteruitgang te voorkomen. Hiermee gaat de ziektelast door hart- en vaatziekten naar beneden en blijft de zorg voor mensen met hart- en vaatziekten ook in de toekomst bemensbaar.
Gezamenlijke subsidieronde
De Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) en het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) starten samen deze nieuwe subsidieronde met middelen van de Hartstichting, ZonMw, NWO-TTW en NWO-MVI. De totale omvang van deze oproep is vijf miljoen euro, waarvan de helft gefinancierd wordt door de Hartstichting. De subsidieoproep wordt uitgevoerd door ZonMw.
Jouw briljante idee
Heeft u een briljant idee voor nieuwe medische technologie? Of brengt u bestaande experimentele technologie naar de kliniek? Dien dan uiterlijk 9 april uw voorstel in.
Meer lezen en voorstel indienen (subsidiekalender ZonMw)
      

Cardiovasculaire diversiteit
De werkgroep Gender van de NVVC organiseert op 22 maart a.s. een scholing die ook interessant is voor Verpleegkundig Specialisten. De titel is "Cardiovasculaire diversiteit". Diversiteit in de cardiologie betekent o.a. dat er verschillende expressies van dezelfde aandoening bestaan of dat bij verschillende groepen patiënten verschillende ziektebeelden worden gezien. In de medische literatuur is de gemiddelde deelnemer aan een trial een blanke man van middelbare leeftijd. Deze cursusdag belicht juist belangrijke pathofysiologische verschillen en daarmee ook verschillen ten aanzien van diagnostiek en therapie tussen mannen en vrouwen en verschillende etniciteit. 
Meer informatie en aanmelden via de CVOI Academy op www.cvoi.nl.
NIEUWSBRIEF
Februari 2019
In deze nieuwsbrief

Vacature (vice)voorzitter NVHVV
Word jij onze nieuwe (vice)voorzitter?
Ben jij een inspirerend, richtinggevend persoon en op zoek naar een nieuwe uitdaging, solliciteer dan op deze uitdagende functie. Klik hier voor meer informatie.

Overige vacatures
Voor meer interne en externe vacatures, kijk hier.
Vrijdag 22 november 2019

Agenda 2019
Congressen en scholingen
12 maart
CNE Vasculaire Zorg - "Hypertensie en therapietrouw", NVHVV
 
14 maart of 10 oktober
9e Jaarcongres ClaudicatioNet,  Congress Company
 
21 maart en meer data
Basistraining Motivational Interviewing, Academie voor Motivatie & Gedragsverandering
 
22 maart
CoRe 2019, Abbot Vascular
 
25 maart
31e Max Taks Vaatsymposium, Congress Company, www.vaatsymposium.com
 
5 april
Diagnostische Coronair Angiografie een opleiding waard, Viecuri MC
 
9 april
CNE Congenitale Cardiologie / Thoraxchirurgie - "Het hart in handen van klein tot groot", NVHVV
 
11 april
NVVC Jubileumcongres 2019, NVVC
 
11 - 13 april
11th congress of the Vascular Access Society, Stichting Vascular Access Society
 
16 april
CNE Acute Cardiale Zorg / ICD-begeleiding & Elektrofysiologie - "Als de alarmbellen rinkelen", NVHVV
 
25 april
Regionale CCU bijscholing Cardiogenetica, MCL Academie
 
22 mei
68th International Congress of the European Society of Cardiovascular en Endovascular Surgery, UMCG Wenckebach Instituut
 
4 en 5 juni
Venticare Live 2019

E-learning
Online WMO/GCP-training, www.gcpcentral.com
 
Voor deze scholingen is accreditatie aangevraagd bij de NVHVV. Zie voor meer informatie en data de PE-Online agenda: klik hier.
De algemene Ledenvergadering van de NVHVV vindt plaats op woensdag 19 juni 2019, 18.00-19.00 uur.
 
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HART- EN VAATVERPLEEGKUNDIGEN
U ontvangt dit bericht omdat u lid bent / bent geweest van de NVHVV of hebt deelgenomen aan CarVasZ of op andere wijze hebt aangegeven op de hoogte te willen worden gehouden van de activiteiten van de NVHVV.