Nieuwsbrief mei 2014
 
Dier Medisch Centrum erkend als Cat Friendly Practice
Katten vormen een belangrijk aandeel van onze huisdieren in Nederland. Met meer dan 3 miljoen katten in ons land, vormt  de kat een veel geziene patiënt in de dierenkliniek. Maar een kat is geen kleine hond! Katten zijn stressgevoelige dieren die een andere benadering vragen dan een hond. Cat Friendly Practice is een wijze van praktijkvoering die in de Verenigde Staten en Engeland heel populair is. Door op alle fronten aanpassingen te doen in de praktijkvoering is het mogelijk de kliniek een stuk aangenamer te maken voor katten. Bij Dier Medisch Centrum betekent dat bijvoorbeeld dat katten en honden gescheiden van elkaar kunnen wachten op hun afspraak met de dierenarts. De katten hebben hun eigen spreekkamer, voorzien van prettige “kattengeur” en met aangepaste instrumenten. De katten in de opname krijgen de mogelijkheid om zich te verbergen in een schuildoos. Hierdoor daalt de hoeveelheid stresshormoon in het bloed aanzienlijk. De opname is een plek van rust en het nakijken en toedienen van medicatie vindt in een andere ruimte plaats. Hierdoor maken de katten elkaar niet overstuur en blijft de opname een rustige en veilige ruimte. De artsen zijn verplicht om jaarlijks voldoende nascholing te volgen specifiek gericht op kattengeneeskunde. Tevens moet een kliniek de beschikking hebben over voldoende faciliteiten met betrekking tot röntgenapparatuur, echo, en anesthesie.  Cat Friendly zijn, is meer dan lief zijn voor de katten!
Dier Medisch Centrum is goedgekeurd door de American Association of Feline Practitioners en is nu de eerste Cat Friendly Practice in de regio. En daar zijn we trots op! Wilt u meer weten over Cat Friendly Practice bij ons in de kliniek? Kijkt u dan op onze website.
 
 
Tick Busters
 
Teken zijn een actueel onderwerp in het nieuws. De indruk  bestaat dat er in Nederland steeds meer teken zijn, en er andere soorten vaker de kop opsteken. Het Tickbuster project in Utrecht is in 2005 van start gegaan. Met name dierenartsen, maar ook diereigenaren worden verzocht om verwijderde teken op te sturen naar het Centrum voor Teken-gebonden Ziekten in Utrecht. Van de opgestuurde teken wordt de soort vastgesteld en steeksproefsgewijs worden de teken onderzocht op ziekteverwekkers. Kijkt u voor meer informatie op www.uctd.eu
 
U kunt verwijderde teken bij ons afgeven aan de balie. De Tickbusters willen dan graag weten of uw huisdier behandeld wordt met een tekenbestrijdend middel en waar de teek is opgedaan. Heeft u hulp nodig met het verwijderen van teken? De assistente kan u daar mee helpen!
 
 
EHBO avond dinsdag 13 mei
 
Op veler verzoek: op dinsdag 13 mei is er een EHBO avond voor huisdiereigenaren bij Dier Medisch Centrum Velserbroek. Dierenarts Michiel Nijssen zal met u de meest voorkomende spoedgevallen en hun oplossingen bespreken. Wat moet u doen als uw hond iets raars heeft gegeten, wat te doen bij brandwonden en wat zijn spoedgevallen die echt niet kunnen wachten tot de volgende ochtend. Aanmelden kan via 023- 538 4444 of 0251- 254 254. Of met email naar info@dierenartsvelserbroek.nl
De avond start om 19:30 en zal ongeveer 2 uur duren.
Kosten bedragen 5 euro per persoon.
Graag tot ziens op dinsdag 13 mei!
 
 
 
Op vakantie en uw huisdier mee?
Lekker op vakantie en de hond  gaat ook mee? Denkt u wel aan een
aantal zaken? Honden en katten die de grens overgaan (dus ook naar België!) dienen te zijn gechipt of voorzien van een leesbare tatoeage. Daarnaast moeten ze zijn ingeënt tegen hondsdolheid (rabiës). Deze inenting moet minimaal 21 dagen voor vertrek te zijn gegeven. De inenting moet worden bijgeschreven in het officiële Europese paspoort. De huidige enting is 3 jaar geldig. Chippen, enten en het aanschaffen of invullen van het paspoort kan tegelijkertijd op de praktijk gebeuren. Gaat u op reis buiten de Europese unie? Dan gelden er wellicht andere,aanvullende eisen zoals een bloedonderzoek of een
gezondheidsverklaring. Klikt u hier voor meer informatie over reizen met uw huisdier, invoereisen en preventie van teken en wormen in het buitenland.

 
 
Op vakantie en uw huisdier niet mee?
Gaat uw huisdier niet mee op vakantie en gaat deze logeren in het
pension? Vraagt u bij het pension tijdig naar de vaccinatie-eisen.
Voor honden geldt vaak een verplichte enting tegen kennelhoest. Voor katten is soms een vaccinatie tegen Bordetella of Chlamydia verplicht. Deze vaccinaties beschermen tegen een tweetal specifieke varianten van niesziekte. Ook is het verstandig om uw huisdier voordat hij het pension in gaat goed te ontwormen en te behandelen tegen vlooien. Dit kunt u dan het beste weer herhalen als uw dier weer thuis is na zijn logeerpartij.
 
Kinderen lezen voor aan katten
Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (DBCA) is woensdag 26 maart een pilot gestart: een voorleesuurtje voor asielkatten. De katten uit het asiel zullen worden voorgelezen door kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar.
Voorlezen aan asielkatten?
De ervaring leert dat voorlezen aan katten een positief effect kan hebben op de leesprestaties van kinderen. Er is immers niemand in de buurt die hun leesniveau beoordeelt, op de kat na dan. Daarnaast is het erg goed voor asielkatten om regelmatig in aanraking te komen met mensen, en dan met name kinderen. Dit zorgt ervoor dat de dieren goed gesocialiseerd raken of blijven, waardoor ze zich makkelijker zullen aanpassen in een nieuwe thuissituatie. De kans op adoptie wordt op deze manier vergroot.
Initiatief uit de VS
Het initiatief van voorlezen aan katten wordt in Amerikaanse asielen al succesvol ingezet. Veel kinderen zijn door de voorleessessies significant vooruit gegaan in hun leesvaardigheid. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om te doen! Ook de katten lijken er baat bij de hebben. De stemmen van de kinderen en het ritmische geluid van voorlezen werkt voor deze dieren erg rustgevend.
Misschien een idee voor het Kerbert Dierentehuis?
 
 
 
Open dag Kerbert Dierentehuis op zondag 18 mei
Op zondag 18  mei zet het Kerbert Dierentehuis zijn deuren wijd open voor alle belangstellenden. Van 12 tot 16 uur bent u van harte welkom om een kijkje te nemen bij de asieldieren. Buiten staan diverse informatiekramen van ondere de Dierenbescherming en Dierenambulance.
De kinderen kunnen zich lekker uitleven op het springkussen. Ook wij zullen aanwezig zijn met een kraam.  Graag tot ziens op zondag 18 mei!
Meer informatie?  Neem dan contact op met het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden tel. 0255-515744.
Kijk voor dieren die een baas zoeken op www.kerbertdierentehuis.dierenbescherming.nl 

 
 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.