Producentbyrån Nyhetsbrev 17 mars 2021

Det är nu nästan exakt ett år sedan vi fick fatta det otroligt tunga beslutet att avsluta dansfestivalen Step i förtid. Eller egentligen var det kanske så att beslutet fattades åt oss. Med de restriktioner som infördes vad gäller både resor och publik så fanns det inte egentligen någon möjlighet för oss och våra samarbetsparter att genomföra resterande arrangemang. Vi fick ställa in ungefär hälften av alla planerade speltillfällen och även festivalens branschprogram som skulle ägt rum under tre dagar i Göteborg med omnejd. In i det sista kämpade vi för att kunna presentera föreställningar. När vi efter många samtal och diskussioner och efter mycket huvudbry slutligen fick till Akram Khan Companys fantastiska föreställning Chotto Xenos på Dergårdsteatern i Lerum, så kändes det i alla fall som att vi fick till ett värdigt om än sorgligt avslut på den första upplagan av Step.

Men skam den som ger sig. Under hösten och våren har vi jobbat intensivt med nästa upplaga av festivalen som kommer att äga rum i mars 2022. Förutsatt att allt går enligt planerna vill säga. Förra veckan hade vi ett digitalt regionalt arrangörsmöte där vi presenterade det första urvalet av föreställningar. Och vi är så sjukt glada över den positiva feedback vi har fått hittills! Det känns fantastiskt kul att så många vill vara med och tillsammans sprida mer dans till alla barn och unga i regionen.

Nu är det upp till de regionala arrangörerna att välja och vraka och önska vad just de vill presentera under Step 2022. Men med tanke på de underbara föreställningar som våra kuratorer har valt ut så spelar det liksom ingen roll vad som väljs ut, för det kommer oavsett att bli en helt fantastiskt fin festival i mars 2022!
Vi ses och hörs snart igen.
 
Hälsningar

Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Trots läget vi befinner oss i, med en levande konst- och framförande-torka av tidigare sällan skådat slag, håller Danskompaniet Spinn fanan högt och genomför en hel del spännande aktiviteter på alternativa sätt. Spinns dansare Felicia Sparrström och Hannah Karlsson filmades i konstnären Ida Lovisa Rudolfssons utställning ”Till det som går att laga” på Kulturhuset Fregatten i Stenungsund. Dansinslagen med Spinn är en del av flera digitala kringarrangemang under mars och resultatet kan ni se här! Spinn har även medverkat på två digitala utbudsdagar i februari med föreställningen Hannah Felicia av koreografen Lára Stefánsdóttir. Först på den skånska dansfestivalens Saltos utbudsdag och därefter Utbudsdag Digital arrangerat av Riksteatern Mellansverige och Bygdegårdarnas Riksförbund.

I början av februari 2021 ledde spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg samt dansarna Emilia Wärff och Felicia Sparrström en digital workshop för danskonstnärer och pedagoger i projektet Dansa mitt liv, ett arvsfondsprojekt för äldre med funktionsvariationer initierat av föreningen Sverige Berättar. På det kulturpolitiska konventet Folk och Kultur deltog Spinn med ett inslag om inspelad syntolkning som del av ett seminarium med nätverket Universell Scenkonst. Nätverket samlar scenkonstaktörer i Västra Götalandsregionen och vill lyfta exempel på insatser för att personer med olika funktionalitet ska kunna delta och bidra jämlikt i scenkonsten.

Vi avslutar inslaget om Spinn i detta nyhetsbrev med att berätta att i slutet av februari reste fyra av Spinns dansare till Stockholm (faktiskt reste dit på riktigt!) – närmare bestämt Hallen i Farsta. Där gav dom barnföreställningen Miramos vid fyra tillfällen, arrangerat av nätverket Dansistan/Cirkusistan. De små förskolegrupperna bestående av sprattliga barn spred positiv energi och påminde alla om vilken stark kraft det finns i publikmötet och scenkonst som sker live.
 
Foto: Veera Suvalo Grimberg
 
 
PROJEKT
Step
Som vi nämnde i ingressen så hade vi förra veckan, den 11 mars, ett stort digitalt informationsmöte med både tidigare Step-arrangörer samt nya nyfikna aktörer. Det var 21 glada och förväntansfulla deltagare från 11 olika kommuner. Vi informerade om Step i stort men huvudfokus var såklart att presentera föreställningsutbudet för 2022. Deadline för att återkomma med önskemål om att boka föreställningar är fredag 14 maj. Vi vill tacka alla fantastiska regionala arrangörer för  ert engagemang, och hoppas nu att det finns stort intresse av att boka en hel massa dans och bli en del av Step festival 2022!

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse


På Turné
Arbetet med På Turné är just nu inne i en intensiv fas, där alla detaljer inför de kommande turnéerna nu börjar sätta sig. Under hösten utgörs turnéerna av kammarensemblen Göteborg Baroque, jazz-storbandet Elaria Orchestra och folkmusik-kombon Nordic och Folk’Avant. Våren 2022 är det dags för de internationella artisterna då projektet har bjudit in jazzartisten Thandi Ntuli med band från Sydafrika, folk- och världsmusikduon Farangi från Frankrike samt kammarensemblen Attacca Quartet från USA. Parallellt med detta pågår ett arbete med att lyfta in det stora och mångfacetterade fältet populärmusik in i projektet, och under våren pågår ett nytag inför kommande arbete inom projektets olika programråd. Kort sagt – det är mycket som händer just nu!

Vill du hålla dig uppdaterad och få löpande information om vad som händer inom På Turné? Klicka här för att registrera dig på projektets månatliga nyhetsbrev.

 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Språng och scenkonstkollektivet mold vad gäller administration. Vi arbetar även vidare med processledningen av projektet Gör plats!, samt med danssatsningen Dansakademin.
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se