Nieuwsbrief Senia
februari 2021
 

   
Beste lezers,
 
Deze nieuwsbrief is wat uitgebreider deze keer. In ieder geval voor zolang de lockdown duurt nemen we linkjes op naar mooie muziek, beeldende kunst, ballet. We maken daarbij ook dankbaar gebruik van bijdragen die (oa) Senia-leden leveren aan een culturele nieuwsbrief in Hilversum. Oppeppers noemen ze die. Die kunnen Senia-leden ook wel gebruiken.

Het zou fijn zijn als er iemand aan deze nieuwsbrief zou willen meewerken aan een rubriek over (online) theater, film, poëzie en andere evenementen.
Reageren op deze nieuwsbrief? Stuur uw reactie aan nieuwsbrief@senia.nl

Ineke van de Rotte - directeur Senia
Senia in beeld
 
Uitkomst enquête over online boekbespreken

Eind december hielden we een enquête onder de leesclubs met de vraag: hoe bent u gevaren het afgelopen half jaar. Hebt u de bijeenkomsten voortgezet, live of online, of bent u een poosje gestopt?
Van de 1420 leesclubs reageerden er 820, dat is 57%. (De muziek-luisterclubs benaderen we op een ander moment.) Met die 57% zijn we heel blij, want deze uitkomst lijkt wel een goed beeld te geven van hoe de leesgroepen ervoor staan.
In de grafiek hieronder ziet u de reactie:
  • 29% had net zoveel bijeenkomsten als in andere jaren;
  • 13% is helemaal niet meer bijeen geweest;
  • 53% zit er tussen in, wel bij elkaar geweest, maar minder dan normaal. Uit de toelichtingen weten we dat het meestal om één of twee bijeenkomsten ging.
Op de vraag of de bijeenkomsten 'live' of 'online' plaats vinden, antwoordt 29% dat men online bij elkaar kwam, natuurlijk alleen als dat 'live' niet mogelijk was. Dat betekent dat eenderde van de groepen gebruik maakte van online mogelijkheden, en tweederde niet.
 
Assistentie door regionale vrijwilligers van Senia
De regionale vrijwilligers van Senia, de 'ambassadeurs',  hebben zich de afgelopen weken ingewerkt in het programma 'Meet.Jitsi' om de leesgroepen te kunnen assisteren. En dat werkt goed. Hieronder een van de vele enthousiaste reacties.
 
Beste Annelia,

Ik wil je even melden dat we gisteren voor het eerst met de filosofie-leesclub online bij elkaar zijn gekomen.
Dit hebben we via Jitsi gedaan met behulp van jouw instructies. Heel erg fijn dank je wel!
We waren alle 9 aanwezig en dit lukte zelfs ons oudste lid van 85 jaar. Soms ging het wat met horten en stoten door de techniek en onze onervarenheid. Maar dat had wel iets grappigs juist.
 
Hartelijke groet,
Sandra Mauwer,
Contactpersoon Filosofie leesgroep Maassluis
    
 
Afbeelding: Geschiedenis-leesclub in Leiden online.
 
 
Spreekuren voor online-boekbespreken ook in februari
Elke donderdagmorgen is er een 'spreekuur' om uit te proberen hoe het programma Meet.Jitsi werkt. Op donderdagochtend tussen 10.30 en 12.30 uur kunt u inloggen via de volgende link:

Gewoon erop klikken moet voldoende zijn om binnen te komen. Voer uw naam in, in het witte vlak, voordat u drukt op: 'deelnemen aan de vergadering'. Let op: meestal is het om half 11 erg druk, later wordt het rustiger. U treft dan Marijke Slager en/of Linda Marsman, medewerkers van Senia op kantoor in Olst. Deze oefen-uurtjes houden we in ieder geval in de maand februari. Daarna kijken we verder.
 
 
Amin Usman van boekhandel Voorhoeve in Hilversum
'De toonbank naar de klant brengen'

 
‘DE BOEKHANDEL IS DICHT, maar voor jou zijn we open.’ Een paginagrote advertentie met deze kop stond donderdag 14 januari in alle landelijke en regionale dagbladen. De CPNB is een actie gestart om in deze coronatijd de boekverkopers in ons land een hart onder de riem te steken en roept ons op onze boeken online bij de lokale boekhandel te bestellen.
Schrijvers als Adriaan van Dis, Roxane van Yperen, Tommy Wieringa en Simone van der Vlugt hebben radiospotjes ingesproken met de boodschap: Steun je boekhandel. Ik spreek met Amin Usman, boekhandelaar in Hilversum.

    
Tips voor Senialeden
Het leed van anderen in klassieke muziek
Helaas, de lockdown zal nog wel even duren. Dus is het misschien wel goed om ons te verdiepen in het leed van anderen. Verhalen bieden ons daarvoor een goede gelegenheid. Zo ook het verhaal van Koning David en zijn zoon Absalom. Ze streden tegen elkaar om de macht, maar toen in die strijd Absalom stierf, huilde Koning David bittere tranen. Voor componisten altijd een mooi verhaal geweest.

Klaaglied van Heinrich Schütz (1585-1672) Fili mi, Absalon
Vier trombone, een bas, orgel en cello. Wat een combinatie.

Eric Whitacre (1970): When David heard

Thomas Tomkins (1572-1656): When David heard
Let op de prachtige kathedraal van Ely!
 
    
 
Schilderkunst en klassieke muziek - Moving Art

 
Vooral voor de podiumkunsten heeft het coronavirus dramatische gevolgen. Veel musici, dansers en acteurs moeten hun activiteiten staken, of ze onderzoeken hoe zij binnen de mogelijkheden van de coronamaatregelen hun werk toch kunnen opvoeren. Ze gebruiken dan online alternatieven zoals streaming om hun werk te kunnen delen met het publiek.
 
Club Classique - Moving Art door Club Classique – voordekunst
Een mooi voorbeeld is het ‘Moving Art’ project van Club Classique, waarin klassieke muziek en schilderkunst op unieke wijze met elkaar worden verbonden. Schilderijen worden met muziek tot leven gebracht.
Kijk zelf op de site ‘voordekunst’
.
 
Een ander voorbeeld van muziek geïnspireerd door kunst:

Begin deze maand verscheen de nieuwste CD van de Finse musicus Kari Ikonen. Zijn muziek is uniek, geen klassiek en geen jazz, een volkomen eigen geluid. In zijn CD ‘Impressions, Improvisations and Compositions’ laat hij zich onder meer inspireren door Wassily Kandinsky:

Luister hier naar ‘Blue’.


Wassily Kandinsky, ‘Blue’, 1922
 
 
 
 
Dans om van te genieten

 
Een fantastische choreografie van  Laurent Flamant: Natascha en Lorenzo SYTYCD - Mad World

Het gaat over een schrijver die het leven van zijn boek-personage zelf gaat beleven. Het personage neemt het leven van de schrijver over.
 
Of deze waar je vrolijk van wordt, mits je de dans niet associeert met het beweeglijke virus.
THE SPIDER
door Milena Sidorova.
Een tenslotte, om stil van te worden:

Bella Figura. Jiri Kylian. Netherlands Dance Theater: Bella Figura
Choreography: Jiri Kylian. Dancers: Ema Yuasa and Jorge Nozal
Wie anders dan Jiri Kylian kan van eenvoudige passen super schone dans maken. Fascinerend.    
 
Cabaret - gewoon even lachen
Het was tot nu toe wel erg serieus. Even lekker lachen, mag dat ook?
 
    
 
Theatervoorstelling Peachez online
Bloedstollende reconstructie van een fatale liefdesgeschiedenis
Het boek Peachez van Ilja Leonard Pfeiffer staat op de Senia-keuzelijst Moderne literatuur. Vanwege corona besloot Toneelgroep Maastricht in november om de tournee van Peachez in de Nederlandse theaters te stoppen en de voorstelling live via Zoom te spelen.


 
De voorstelling wordt nog gespeeld op woensdag 10, 17 en 24 februari om 20.00 uur.
Aanmelden voor Peachez kan via deze link.
 
Bekijk hier in dit achter-de-schermen filmpje hoe de cast en crew onder leiding van regisseur Michel Sluysmans tot de online versie zijn gekomen.
    
 
Poëzieweek, met o.a. elke avond een spraakmakende dichter
Deze week is het weer Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. In een serie van zeven lezingen brengt Poetry International zeven hedendaagse Nederlandse en Vlaamse dichters van haar of zijn huiskamer in die van ons.


  Via Poetry on Impact maak je kennis met dichters die veelal als streek- of stadsdichter of Dichter des Vaderlands bovenop de actualiteit zitten, en wier werk mede daardoor een duidelijk antwoord kan zijn op de vraag wat de rol van dichters en hun poëzie zoal is.

Poetry on Impact start op Gedichtendag, donderdag 28 januari om 20:30 uur, en presenteert dagelijks tot en met woensdag 3 februari een spraakmakende dichter.
Wil je er online bij zijn, koop je ticket voor € 5,- per aflevering.
    
Uit de organisatie
Tijdelijke Senia leesclubs die online bij elkaar komen
De afgelopen weken zijn er leesclubs gestart die online gaan functioneren. De deelnemers komen uit het hele land. Leuk voor tijdelijk, zolang er geen 'live' bijeenkomsten mogelijk zijn. Er zijn leesclubs literatuur, geschiedenis, klassiekers en filosofie. Die zitten nu vol, maar er zijn al weer nieuwe groepen in de maak.
    

Hoe werkt het?
  • Je meldt je aan en geeft je voorkeur op, bijvoorbeeld, filosofie, geschiedenis, literatuur.
  • Wij organiseren een kennismaking met andere belangstellenden en helpen bij het kiezen van de boeken. We adviseren om je te beperken tot drie boeken.
  • Wij sturen je de leeswijzers, digitaal of op papier.
  • De kosten zijn € 15,00 voor wie al in een Senia-leesclub meedriaat, en € 21,50 voor anderen.
Aanmelden kan via deze speciale web-pagina
Josée Zuiver uit Eindhoven brengt de belangstellenden met elkaar in contact.
  
 
Samen staan we sterker, Senia en bibliotheek in Venlo 
‘Samen staan we sterker’
Dit is ook in coronatijd het motto van Elly Jacobs, Community Librarian de Bibliotheek Venlo en Helene Knippenbergh, ambassadeur Senia in Limburg.
Lees over deze bijzondere samenwerking en hun relatie met Senia in het interview.
  
 
Recensie 'A dangerous goodbye'

 
Elise Prins-Kleuskens van de Senia-werkgroep Engels plaatst elke maand een recensie op de Senia-site. Deze keer over het boek A Dangerous Goodbye van Fliss Chester.
 
“If you are reading this, then in all likelihood I am dead.”
This is how A Dangerous Goodbyebegins. It is written in a letter to Fen Churchefrom her fiancé Arthur. It is 1944 and soldiers are sent all over Europe to fight in World War 2. Fen does not know where Arthur is stationed or even what his job is, she only knows he is in danger.
 
 
Vrienden van Senia
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. Zeker in deze onzekere tijd is een bijdrage aan Senia meer dan welkom.

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
 
 
 
Overlijden Carolien Molenaar
 
We kregen bericht van het overlijden van Carolien Molenaar. Carolien werkte jaren mee aan de opbouw van Senia, met name in de beginjaren. Je kunt haar een van de ‘founding mothers’ noemen. Carolien deed veel werk in de coördinatie, benaderde bibliotheken, leidde nieuwe vrijwilligers op, en had haar ‘eigen’ gewaardeerde projecten. Zo stak ze jarenlang energie in het benaderen van leesgroepen die erg klein geworden waren, en probeerde hen te begeleiden naar een fusie met een of meer andere groepen. Dat vergde veel tact en geduld.
Carolien was al geruime tijd ziek. We hebben warme herinneringen aan haar als persoon en als collega.

Marijke Slager en Ineke van de Rotte
 
 

 


De podcast 'Bob' al beluisterd? Ideaal voor onder je dagelijkse wandeling. Oortjes in, stappen maar: Luister hier.
.