Westerlo - september 2011
Jaargang 1 - nummer 6
 
Inhoud
 
 
 
Low Impact Man
 
 
Steven Vromman werd bekend met zijn Low Impact-project. In de bekroonde Canvas documentaire kon het publiek volgen hoe hij zijn leven omgooide om zijn ecologische voetafdruk te minimaliseren. Ondertussen werden zijn avonturen in meer dan vijftig landen uitgezonden.
 
Via sprekende voorbeelden, straffe cijfers, boeiende verhalen en met de nodige humor krijg je een flinke stimulans om zelf ecologisch aan de slag te gaan.
 
Afspraak op dinsdag 4 oktober om 20.15u.
 
reserveren verplicht
toegang: 4 euro - 3 euro (-18 en +55)
 
i.s.m. VormingPlus Kempen
 
 
 
 
 
 
Win een iPod!
 
 
De gemeente organiseert een onderzoek naar het gebruik van de bib met steun van het Provinciaal Bibliotheekcentrum. De bedoeling is beter zicht te krijgen op wat er leeft in Westerlo (ook bij niet-bibbezoekers), en hoe de bib haar dienstverlening daar beter op kan afstemmen. Het marktonderzoek start op 19 september.
 
Een duizendtal inwoners die geen lid zijn van de bib zullen een vragenlijst ontvangen per post. Je kan de ingevulde vragenlijst gratis terugsturen of binnenbrengen in de bib. De vragenlijst kan ook online ingevuld worden op www.bibwesterlo.be en www.westerlo.be. Daarnaast worden er enkele honderden bibliotheekgebruikers via mail bevraagd om te kijken of het aanbod van de bib beantwoordt aan de vragen van haar huidige gebruikers.
 
Alle deelnemers aan dit onderzoek maken kans op een aantal boeiende prijzen. Zo maak je kans op een iPod Touch 64 GB, t.w.v. 365 euro, of 10 boekenbons van 20 euro.
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
 
 
 
 
Black Swan is een Amerikaanse psychologische thriller uit 2010, geregisseerd door Darren Aronofsky met in de hoofdrollen Natalie Portman, Vincent Cassel, en Mila Kunis.
 
Het verhaal draait rond een productie van het Zwanenmeer door een balletgezelschap in New York City. Nina, een perfectionistische, schitterende ballerina sleept de hoofdrol in de wacht, onder begeleiding van de mysterieuze Thomas. Tegenover haar rivale Lily probeert ze obsessief het beste uit zichzelf te halen. 
Een spannende en soms angstaanjagende reis door de psyche van een jonge ballerina.
 
Black Swan werd genomineerd voor vijf Oscars in onder meer de categorieën beste film en beste regisseur. Natalie Portman won de Oscar voor beste vrouwelijke actrice.
 
Andere blikvangers:
 
 
In Smoorverliefd (DVD) zoomt Hilde Van Mieghem in op het turbulente leven van vijf samenwonende vrouwen en hun liefdesperikelen.
 
Biutiful (DVD) van Alejandro González Iñárritu vertelt het verhaal van Uxbal, een tobbende bemiddelaar in mensenhandel. Wanneer hij te horen krijgt dat hij een ernstige vorm van kanker heeft en binnenkort zal sterven, probeert hij te stoppen met zijn criminele praktijken en wil hij zijn leven op orde krijgen.
 
Accused is een indrukwekkende Britse miniserie. Elke aflevering draait om een personage dat verdacht wordt van een misdrijf en wacht op het vonnis van de jury.
 
Een ware ode aan de liefde: Komt een vrouw bij de dokter van Reinout Oerlemans, naar het gelijknamige boek van Kluun.
 
 
 
 
 
In de marge bundelt 22 Belgische documentaire fotografen die de 'andere kant' van het bestaan aan het licht brengen: het afwijkende, het delinquente, het buitengewone, het onopgemerkte, het ordinaire. 
 
Terug naar Grozny is een fotoverhaal over Tsjetsjeense vluchtelingen.
Rode draad door dit werk en "In de marge" is de Westelse fotograaf Tim Dirven.
 
In Voor wat hoort wat: naar een nieuw sociaal contract stelt Patrick Janssens vast dat de verworvenheden van de welvaartsstaat door oude en nieuwe inwoners van zijn stad als een vanzelfsprekend recht worden gezien waar geen of weinig verplichtingen tegenover staan.
 
VRT-journalist en schrijver Louis van Dievel heeft zich dan weer verdiept in het Hof van Assisen.
 
Cloud computing is 'hot', maar wat is dat nu precies? Welke soorten en vormen zijn er en op welke manier kan het een positieve bijdrage leveren aan de bedrijfsvoering van grote en kleine bedrijven?
 
Messi: levensverhaal van de beste voetballer van de wereld.
 
De barst in België... is er altijd al geweest. Deze stelling poneert gewezen hoofdredacteur van de VRT-radionieuwsdienst, Jos Bouveroux, in zijn nieuwe boek.
 
 
Voor ik ga slapen van S.J. Watson is een ongekende psychologische thriller over liefde, verlies en de betekenis van het leven. Klik op de afbeelding hiernaast voor een fragment.
 
Het negende schrift van Maya is een roman over een jonge vrouw met een sterke overlevingsdrang, een onmiskenbaar Allende-verhaal: ontroerend, spannend en met warme humor.
 
Kate McCann heeft vier jaar na de verdwijning van Madeleine een boek geschreven over de zoektocht naar haar dochtertje.
 
Nooit was het rijke schrijftalent van Nobelprijswinnaar Nagieb Mahfoez zo duidelijk aanwezig als in De Midak-steeg, een roman die zich afspeelt in de chaotische kleine steegjes van Caïro.
 
In Buitenlanders vertelt Caryl Phillips de verhalen van drie zwarte mannen die proberen om van Groot-Brittannie hun thuisland te maken. Op meesterlijke wijze illustreert hij hoe moeilijk het is om je als buitenlander staande te houden in een samenleving die de aanwezigheid van minderheden nauwelijks opmerkt, laat staan tolereert.
 
 
 
 
Herman Brusselmans is het schrijven nog niet verleerd en voegt nóg een titel toe aan zijn inmiddels lange bibliografie: De biografie van John Muts.
 
 
Seven Rainbows is het debuutalbum van de Britse singer-songwriter Alice Gold. Ze werd beïnvloed door Françoise Hardy, Jefferson Airplane, Patti Smith en vooral Janis Joplin, met wie ze een imposant stemgeluid deelt.
 
Jóhann Jóhannsson heeft de soundtrack gemaakt voor The miners' hymns, een documentaire van de Amerikaanse regisseur Bill Morrison over de Engelse mijngemeenschappen. De bekende IJslandse componist gebruikte hiervoor zijn gekende minimalistische en opbouwende aanpak.
 
Anton Walgrave, de songschrijver uit het Leuvense, levert met As you are weer een verzameling nieuwe pareltjes.
 
Ook Born this way, het derde studioalbum van Lady Gaga , laten we niet graag onvermeld.
 
Een plaat waar je voor moet gaan zitten om er dan volop van te genieten: Ukulele Songs van Eddie Vedder.
 
Met zijn weergaloze stem en opmerkelijke dansmoves veroverde Kevin 3 maanden lang de harten van alle Idool-fans die wekelijks aan het scherm gekluisterd
zaten. Thank you is zijn debuut-cd.
 
Christoff heeft voor zijn gloednieuwe album, zo’n 10-tal vrienden opgetrommeld om met hem een duet te zingen. Het resultaat: Christoff & vrienden.
 
Willy Sommers, één van Vlaanderens vaandeldragers van het Nederlandstalige lied, staat 40 jaar op het podium. Tijd voor een compilatie: Willy Sommers - 40 jaar hits.
 
 
 
 
 
 
 
Bibkids
 
Eind september springen we weer vol enthousiasme op de trein van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, kortweg KJV.
Voor kinderen van het 3de en 4de leerjaar organiseren we een leesgroep. Zij lezen 10 boeken en komen een 5-tal keer in groep samen om aan de hand van een leuke activiteit of spel over de boeken te praten. Uiteindelijk maakt ieder zijn eigen top 10.
 
Maar ook de andere leeftijdsgroepen kunnen meelezen. De bib zorgt voor een lidkaart en de boeken, de juryleden lezen en beoordelen dan op eigen houtje.
 
Bij KJV is leesplezier uiteraard het allerbelangrijkste!
Het leesjaar sluiten we af met een verrassing voor alle deelnemers!
 
Meer info krijgen de kinderen weldra op school of via: ann.janssens@bibliotheek.be.
 
 
 
 
 
Wink @ Westerlo
  
Met de bib naar "Ostende"
 
Op zaterdag 17 september gaat Westerlo op stap naar Oostende. Mocht u nog niet ingeschreven zijn, kan u helaas niet meer mee.
 
Maar Jef Van Eynde en de bib kunnen hierbij helpen.
Jef is naast zijn job als directeur van de Sint Lambertusscholen in Westerlo, tevens een zeer verdienstelijk fotograaf.
 
Met het fotoboek Ostende (2011) dat gemaakt werd n.a.v. een fototentoonstelling in en over de koningin der badsteden, kan u thuisblijven, en tóch meegaan.
Gewoon even langslopen  in de bib!
 
 
 
 
September = Poëziemaand
  
Hang een gedicht voor je raam!
 
In de maand september vind je overal in het straatbeeld van Westerlo gedichten. Bij ons in de bib, in de scholen, winkels, cafés, openbare gebouwen en ook gewoon bij mensen thuis hangen er maar liefst 500 op.
 
Ook jij kan meewerken aan het poëzieproject.
Kom naar de bib, haal je affiche op en zoek een plaatsje thuis voor je raam!
 
organisatie: WesterZinnen
 
 
 
 
 
 
Hedwigs Highlights
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor. Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt om bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Duik deze keer in Hedwigs Highlights! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dirk Van Esbroeck werd geboren op 1 juni 1946 en stierf op 23 mei 2007, een week voor hij 61 zou worden. Dit werk is een waar eerbetoon aan deze veelzijdige artiest.
 
Wat vooral kwam bovendrijven bij het lezen van dit boek was de sfeer van de café's van de jaren '60 en '70 en de heerlijke kleinkunstmuziek van toen.
 
 
ik weet dat mijn lied zal verdwijnen
vandaag is het nieuw, morgen oud
en was jouw verdriet maar het mijne
dan klonk mijn lied niet zo koud
van welk verdriet zing ik een lied
 
 
 
 
Judge John Deed is een héérlijke Britse rechtbankserie, een welkom tegengewicht voor de Amerikaanse balietoestanden.
 
Martin Shaw zet dan ook een sterk hoofdpersonage neer. Zijn geloof in gerechtigheid komt oprecht over, en brengt hem menigmaal in conflictsituaties.
"Never afraid to question the establishment" of "Meet the judge who is a law unto himself" zijn terechte slagzinnen voor deze BBC-productie.
 
De reeks ademt een rustige Engelse sfeer uit, zonder echter te verzanden in saaie of trage afleveringen. Spanning blijft iedere keer verzekerd!
 
 
 
 
 
 
La piovra (Octopus) is geen nieuwkomer. Het was  immers een Italiaanse televisieserie die liep van 1984 tot en met 1999. De eerste afleveringen zijn dan ook in zwart-wit, maar gaan quasi ongemerkt over naar kleur. Toch komt La Piovra geenszins verouderd over: zelfs na 20 jaar heeft de reeks zeker niet aan kracht ingeboet.
 
Er wordt een beeld geschetst van de realistische en rauwe strijd tegen de Italiaanse maffia. In de eerste 4 seizoenen zet Michele Placido op overtuigende en geloofwaardige wijze de rol van commissaris Corrado Cattani neer.
 
Wat mij betreft, een échte aanrader!
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: