thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

vakantiegevoel - kruiden - mediterraan – een hapje en een drankje - open tuinen - beestjes

mediterrane plantendagen

komend weekeinde

zaterdag en zondag 14 en 15 juni 2014

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren


We gaan de mooiste mediterrane dagen tot nu toe tegemoet. Lavendel is al vol op kleur en begint open te gaan, Cistus, salie tijm en Phlomis bloeien al volop en zelfs de prairie begint te kleuren. De tuin is helemaal op orde en was volgens veel bezoekers nog nooit zo mooi. Ik loop nog steeds dagelijks rondjes, verwonder me en geniet daarbij volop. Wat worden ze toch groot, die planten en hoe heerlijk is het dat we plaats hebben voor zo grote groepen en zo veel verschillende tuintjes in een tuin.

Welke mediterrane planten en kruiden op dit moment voorradig zijn kun je hier zien: mediterrane planten

Er is ook een kleine artisanale markt met ambachtelijk lekkers en moois.


deelnemers aan de mediterrane plantendagen:

Maarten van Camac Machi uit Roermond maakt middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.
www.camac-machi.nl


Limburg, het land van mede en honing, als je het vanuit het perspectief van Willem Schelberg, de meest zuidelijke imker van het land bekijkt. Er is vers getapte honing en Willem staat klaar om het verhaal van de bijen te vertellen in de bijenstal op het hoogste punt van onze kwekerij.
www.beelicious.nl


Delicatessen en lekkere hapjes van Kookerij Lahaye. De beste ingrediënten uit het zuiden verwerkt Hermine in haar fantastische confitures, sausen en chutney’s. Dit weekeinde heeft ze niet alleen die lekkere hartige taartjes, maar ook ciabatta met verse kruidenkaas en een blaadje sla, ciabatta met gerookte zalm, sla en dillesaus, rozencakejes, bosvruchten kruimeltaart en vlierbloesem punch met aardbeien.
www.kookerijlahaye.com

twee zwaluwen

Dus het is nu zomer?

Sinds een week of twee wordt mijn kantoor dagelijks bezocht door een luidruchtige zwaluw met veel praats. Het is net een voliere waar ik af en toe ook nog probeer te werken. Hij vliegt rondjes en gaat dan weer vlakbij zitten om te twitteren. We hebben, terwijl ik dit schrijf lange gesprekken hoewel ik niet zeker weet waar het precies over gaat, Aanvankelijk kwam de vrouwtjes zwaluw af en toe mee naar binnen en leek het er op dat hij haar probeerde te overuitgen dat hier hun nestje moest komen. Vandaag krijgt hij haar niet mee naar binnen. Ze twittert van buiten onverstaanbaar. Ik luister naar de klaagzang van de mannetjes zwaluw en geloof dat we inmiddels een soort van vriendschap hebben gesloten. Hij komt steeds dichterbij zitten. We hebben het heel fijn zo, maar ik raak wel afgeleid van mijn schrijfwerk. Ze zetten hun discussie nu gelukkig even buiten voort zodat ik verder kan schrijven.
wespen

Heb je ze al opgemerkt? Vast niet, maar ze zijn er wel in vele soorten en maten.

De allerkleinste sluipwespen leggen tien eitjes in een luis zodat hun larfjes de luis in een week levend kunnen opeten. Daarna vliegen ze uit om eitjes te leggen in tien andere luizen. Ze doen dit onopvallend, je ziet dit niet bij het journaal. Ik vertelde het al vaker.

In september lijken de gewone wespen die we allemaal kennen alleen maar lastig als ze op zoek gaan naar elke vorm van suiker voor hun hongerig nageslacht. Dat is een kwestie van hooguit twee of drie weken. Maar je gaat dan echt nadenken over de zin van wespen. Ze maken je boos en je denkt dat ze alleen maar vervelend en bovendien gemeen zijn omdat ze het genot van een koude cola ernstig verstoren.

Nu verzamelen ze vooral stuifmeel en dierlijk voedsel, vaak in de vorm van wat wij kennen als plaagdieren.

Honderd procent tolerantie is een heel avontuur. Gisteren kreeg ik het gevoel dat ik op safari was. Hemelsbreed vier meter van mijn bureau waar ik dit nu schrijf zag ik hoe een prachtige roos 'Paula Vapelle' in een week tijd volledig werd kaalgevreten door duizenden kleine rupsjes. Dat gebeurt wel vaker maar tot nu toe altijd pas na de eerste bloei. Ze herstelt zich daarna altijd voilledig en bloeit opnieuw. Nu wilde ik fotos's maken van de rupsjes die dat doen. Ik vond na lang zoeken nog een, later een stuk of drie rupsjes op de roos. Een wesp leek blaadjes te inspecteren op zoek naar iets, Toen begreep ik wat de zin van wespen is. Ze kunnen je roos heel effectief verlossen van een plaag. De plaag was in dit geval een mineermotje. De oplossing staat ook wel bekend als natuurlijk evenwicht.

rups

Wat een beestenboel deze keer. Onthoud; ik ben vooral geinteresseerd in planten, maar ik kom er steeds meer achter dat ik me daarom dus ook met beestjes moet bezighouden.

Een van onze favoriete planten in de prairieborder, Verbascum 'Linda', is nu heel fotogeniek. Dus ik maak af en toe foto's en ontdekte zo zes prachtige rupsen van de zeldzame Cucullia verbasci of kuifvlinder. Ze eet bloemknoppen, je kunt daar dramatisch over doen maar de plant maakt vanzelf al voortdurend nieuwe bloeiaren en wordt hier door de vraat alleen maar meer toe geprikkeld.

rozen van de Bierkreek

De rozen van de Bierkreek zijn eindelijk weer aangevuld met leuke bijzondere en ook nieuwe soorten. De actuele voorraad vind je hier: rozen

rozendagen bij Marnis kwekerij

Hier vlakbij in Schimmert is een kwekerij van vooral schaduwplanten waar dit weekeinde ook rozendagen worden georganiseerd. Mocht je bij ons niet de juiste roos vinden, ze hebben daar waarschijnlijk nog meer keus. Er is bovendien een kraampje van aankomend herboriste Jacki Peters - Davis met heel fijne tuinderszalfjes, impruneta van Casa di Bianca en er worden boeketten gemaakt.


Bingerden

Iedereen die niet naar ons komt en zeker als je in de buurt van Arnhem woont zou tenminste moeten overwegen dit weekeinde naar de internationale kwekerijdagen in Bingerden te gaan. We waren daar vroeger zelf ook altijd als deelnemer en met veel plezier. De tuinen, de omgeving, de bezoekers en vooral onze fantastische bondgenoten maken het een geweldig tuinevenement.

ook open

Hostakwekerij het Hostaveldje bij ons in de straat is komend weekeinde ook extra open op zondag.

De Carishof moet je zeker een keer gezien hebben net als de Heerenhof in Maastricht beide tuinen zijn dit weekeinde open.

de Carishof, een historische hoeve met een prachtige tuin

Vakantie gevoel, kruiden, mediterrane planten, nu zaterdag en zondag 14 en 15 juni 2014 van 10:00 tot 17:00 uur.

het handboek bij deze dagen; 'puur mediterraan tuinieren'

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgeversDe gedrukte exemplaren zijn nu echt bijna op, dus bestel ze alleen bij uiterste noodzaak. Als het even kan probeer je dan te behelpen met de gratis digitale versie. We houden graag nog een paar exemplaren ter beschikking van onze dierbare digibeten.

De tweede druk van mijn boek over kruiden en winterharde mediterrane planten is gratis digitaal te downloaden.

puur mediterraan tuinieren als PDF:


ons jaarprogramma, alle themadagen in 2014

De kwekerij is normaal open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open.

In 2014 zijn dat verder nog:


14 en 15 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt (Pinksteren)

12 en 13 juli
Lavendeldagen,
grote markt , terras en muziek.

23 en 24 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

27 en 28 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

Klik hier om overzicht van onze activiteiten op te halen, geschikt om af te drukken: BastinProgramma2014.pdf


linken


Een constante stroom nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Kletsen, meer foto's zien, 'Leuk vinden' en 'bevrienden' kan via profiel en Facebook pagina: Roger Bastin en kwekerij Bastin


Met vriendelijke groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.