Nyhetsbrev #5 2023
 
Vi är halvvägs komna i hösten och löven gulnar på träden, de som inte redan blåsts av. Ett nyhetsbrev kommer lastat med scenografsamtal och lite andra tips.
 
Den 28 september arrangerade vi tillsammans med ASSITEJ Sverige Scenkonst på skoltid, en samtalskväll på Backa Teater om distributionen av scenkonst till barn och unga med särskilt fokus på Västra Götaland. Det blev en fin kväll!
Samtalen tog sin avstamp bland annat i ASSITEJ:s senaste rapport Kom Scenkonst. Rapporten finns att läsa här.
 
Vi blickar nu fram mot nästa arrangemang. Kanske var ni på "Ensam på sin kammare" förra hösten, då fyra dramatiker samtalade om sitt hantverk? Det blev roligt och välbesökt - och turen har nu kommit till nästa yrkesgrupp inom scenkonsten: Scenografen. Vi har bjudit in tre scenografer som alla är kända för göteborgspubliken och moderator är Charlie Åström. Läs mer längre ner. Detta vill ni inte missa!
 
Under hösten gör Högskolans för scen och musik c/o Ung Teater-klass sin praktik. Just nu kan man se dessa stjärnor på Angereds Teater (En litime supply av Capri-Sun), Backa teater (Robin Hood forever and ever), Masthuggsteatern (Det blåser på Månen), Regionteater Väst (Nederlaget), Teater Halland (Debut) och Ung Scen Öst (Badass Bakery). Försök att se dem! Efter praktiken väntar slutproduktionen, på Angereds Teater.
 
Till höger kan ni läsa om några hya produktioner och så finns ett hett tips för unga skrivande personer som ni gärna får dela vidare i era nätverk!
 
Tiden vi lever i blir allt hårdare och svårare. Svårare att stå ut med, svårare att förstå, svårare att finna orden för. Vi får hjälpas åt - att stå ut, att förstå och sätta ord på, och att värna om det mjuka.
 
Kristina Ros
Projektledare

 
Spindeln i rummet
3 scenografer +1 samtalar
 
Viktig spindel i scenkonstens kollektiva nät. Arbetar i kontakt med flertalet andra professioner i teamet. Är med i stor del av processen från produktions-beslut till premiär. Ofta regissörens närmaste bundsförvant. Lägger ribban för sceniska bilder och spänner bågen för rummets dramaturgi.
 
I Barnteaterakademins serie av samtal mellan scenkonstens utövare, har turen kommit till scenografen.
 
Kvällen bjuder på exempel från olika praktiker och en kollegial djupdykning: Finns det något sådant som en standardprocess eller är det alltid olika? Hur förhåller vi oss i olika genrer och formspråk? Begränsningar i tid, rum och budget  - en väl-signelse eller förbannelse? Hur tänker vi om våra egna konstnärliga uttryck i relation till en helhet och till andra upphovspersoner i teamet? Nån gång det gick riktigt snett eller helt strålande… Avgörande insikter…
 
I panelen tre scenografer som alla nyligen medverkat till (minst!) en barnpro-duktion i Göteborg/Västra Götaland: Toni Tora Botwid, Råger Johansson och Maja Kall. Ni kan ha sett deras arbeten på bl a Backa Teater, Masthuggsteatern och Regionteater Väst.
 
Moderator är Charlie Åström, scenograf och ljusdesigner känd sedan länge för Göteborgspubliken, lektor i ljusdesign vid Stockholms Konstnärliga Högskola.
 
När: Måndag 27 november 19-21:30
Var: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3
Hur: Fritt inträde, föranmälan till info@barnteaterakademin.se senast 23 nov.
Vi bjuder på lite snacks; förfriskningar finns till självkostnadspris.
 
Varmt välkomna!
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens.
 
#2:1
Manustävling 2023/2024
Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in.
I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla satt med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerade den anonyma tävlingen och alltså var den ende som kände till de tävlandes identiteter.
 
#1:6
Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: "Styr inte upp för mycket"
Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning samtalar med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:5
Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: "Vi måste göra nåt"
Erika Isaksson från Backa Teater samtalar med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
Med avstamp i Assitej Sveriges rapport "Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan".
 
#1:4
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.

#1:3
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
#1:2
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
#1:1
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
 
 
På Bibu 2023 blev vi stolta mottagare av finaste priset i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Kristina Brändén Whitaker - GEST, skådespelare, regissör, konstnärlig ledare
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Adjungerade ledamoter
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
Samuel Ek - verksamhetsledare Teatercentrum Västra
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Premiärer och andra tips!
 
Angereds Teater
En lifetime supply av Capri-Sun
Det var en orolig tid, i det lilla landet, men också i hela världen. Alla gick ut i krig, överallt och ingen fattade varför. Allt blev dyrare, och dyrast av allt var Capri-Sun. Det här är sagan om Den Modige, Den Fege och Den Kloke, tre vänner som gör vad som helst för att få en svalkande Capri-Sun. Det enda de måste göra är att möta sin djupaste rädsla. Då får de en lifetime supply av Capri-Sun! En nyskriven föreställning inspirerad av sci-fi, drömsk realism och cartoons.
Från 9 år (åk 3-5)
 
 
Backa Teater
Oxytocin
Vi är beredda att sätta allt på spel för att få lite närhet. Men vad gör man när kroppen är både ens bästa vän och värsta fiende? Oxytocin rör sig i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. Med inspiration från intervjuer med människor i olika åldrar skildras erfarenheter av kroppen och dess förändring. Om pubertet, sex och åldrande. Om rädsla och längtan, nyfikenhet och äckel. En vardagsnära pjäs om att vara människa av kött och blod, berättad genom dockor.
Från 15 år
 
 
Masthuggsteatern
Det blåser på månen 
Det blåser på månen, krig mullrar vid horisonten och vad än Dina och Dorinda gör får de höra att det är bus: man ska hålla sig inom normer och ramar. Men de två systrarna går inte med på det och snart har de dragit igång en serie av häpnadsväckande händelser som suddar i gränsen mellan verklighet och fantasi, vad som är ont och vad som är gott. Ett teateräventyr om frihet och ofrihet - och om hur två barns mod, påhittighet och lojalitet gör det omöjliga möjligt.
För åk 1 – 4, som familjeföreställning från 6 år.
 
 
KulturUngdom
Manuslabb - läsning
Skriver du dramatik eller filmmanus? Håller du på att utveckla ett manus och vill veta hur det tas emot av en publik? Är du mellan 16-30 år? Nu finns chansen att medverka i en offentlig läsning på Atalante i Göteborg. Läsningen äger rum den 20 november kl 19.00 på Atalante i Göteborg, och är en del av KulturUngdoms Manuslabb, ett nytt projekt för att stärka området kring nyskriven dramatik och filmmanus i Västra Götaland.
 
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: