Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws Juni 2012
Beste ,
Een eerste kennismaking met het buitenland
In het kader van het project “Schoon water voor La Libertad”, hebben van de vijf gemeenten in het departement Chontales waar de Rio Mico doorstroomt, vertegenwoordigers van de milieuafdelingen Nederland bezocht, van 9 tot 18 april 2012  (La Libertad-Roberto Davila, San Pedro de Lovago-Jairo Arguello, Santo Tomas-Dax Sánchez, Villa Sandino-Lidia Salinas, Coordinator Chontales - Marvin Calero).
 
Dit is hun verslag van de activiteiten die ze samen hebben ondernomen. "Het was meer dan alleen een bezoek. Het werd een ervaring die van grote betekenis in ons leven is. Een die ons zal aanzetten tot een succesvol vervolg van het project. En een eerste kennismaking met het buitenland."
 
Waar staan we nu met waterproject?
Even een project doen in Nicaragua... 
Zoals in veel ontwikkelingslanden is dat er niet bij. Je kunt er wel snel iets neerzetten, maar ervoor zorgen dat het daar tussen de oren zit en gedragen wordt, dat is een heel ander verhaal. Zo ook met ons project “schoon water voor La Libertad, fase 2”.
 
Deze maand is de voortgangsrapportage (maart 2011 – mei 2012) naar onze geldschieters gestuurd. We meldden goede vorderingen, maar wel heel andere dan wij beoogden. Het uitgeven van geld aan Nicaraguaanse zijde, dat lukt nog niet erg. Maar het gonst van de activiteiten en er wordt steeds beter samengewerkt tussen de verschillende partijen. Dat laatste lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het  bleek een hele klus om zo ver te komen.
Laten we het lijstje maar eens nalopen aan de hand van de 4 projectonderdelen. Arie Koster, projectleider, doet verslag.
 
Mag ik even voorstellen Jeroen Helder
Sinds 1 maart ben ik (weer) inwoner van Doetinchem. Samen met mijn partner heb ik een huisje gevonden vlak bij de Kruisbergse bossen, dat we de komende periode geheel gaan opwaarderen naar onze eigen wensen.
 
Ik ben werkzaam bij ARCADIS als specialist / adviseur op het gebied van water. Daarbij doe ik een veelheid aan projecten, van toepassing van grondwater voor duurzame energie tot hermeandering van beken en rivieren.
 
Tijdens en na mijn studie (Fysische Geografie in Utrecht) ben ik een aantal keren in Nicaragua geweest, waaronder in La Libertad. Dus toen ik zag dat DOS bezoek kreeg uit La Libertad was dat de aanleiding contact te zoeken en actief te worden.  
 
Inmiddels heb ik kennis gemaakt met de betrokkenen vanuit DOS, met het waterschap en ook met onze Nicaraguaanse project partners. Voor DOS ben ik inmiddels benoemd tot lid van de stuurgroep water en vertegenwoordig ik ook gemeente Doetinchem in de stuurgroep.
 
Rosa en Sergio Gonzales op Facebook en Hyves 
In het Wereldpaviljoen op de Floriade 2012 spelen Rosa en Sergio Gonzales uit Nicaragua de hoofdrol in o.a. een korte film die voortdurend wordt vertoond in het schooltje. Bovendien kom je ze ook tegen in de twee games in de marktkraam: "Hoe eerlijk ben jij met een heuse eerlijk meter" en "als jij kon kiezen". Via de postzuil kun je met Roas en Sergio ook corresponderen.  
 
Vriend worden via Facebook en Hyves van Rosa en Sergio kan via lbsnnrosasergio.bda@amsterdam.nl en direct via http://rosa-sergio.hyves.nl
 
Wil je meer informatie over het Wereldpaviljoen? Kijk dan op: http://www.wereldpaviljoen.com
 
Onderwijs op de lagere school
Vanaf 13 februari brachten Lipkje Stolk en Mart Hopmans drie weken door in La Libertad om de scholen daar te helpen bij het onderwijs op de lagere school. Al eerder hadden ze vastgesteld dat niet alle mogelijkheden werden benut. Door gebrek aan financiën wordt er nauwelijks materiaal aangeschaft. Het dagboek van Lipkje en Mart.
 
Wat doen millennium vogeltjes op een BBQ?
Ieder jaar organiseert het Management Team van een van de voorlopers van Vitens (Water Maatschappij Gelderland) een reünie. Dit jaar was men op een zonovergoten zaterdag te gast bij Joost van Eekhout en spontaan werden er door zijn vrienden uit het voormalige Management Team 14 millennium vogeltjes gekocht. Dit bedrag wordt na verdubbeling door HIVOS, waardoor 140 euro beschikbaar komt voor onze projecten in La Libertad.
 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010