Producentbyrån Nyhetsbrev 22 augusti 2024
|
Semestern är över för den här gången, men förhoppningsvis fortsätter sommaren ett tag till! Det har varit fint med lite ledighet, men nu ser vi fram emot att starta igång hösten på allvar. Och först ut är den fantastiskt roliga nyheten att vi idag öppnar anmälan till en ny omgång av vårt fortbildningsprojekt Producentcheck!
Producentcheck är ett kompetensutvecklingsprojekt som riktar sig till både etablerade och oetablerade aktörer inom det fria scenkonstfältet i Västsverige, det vill säga dansare, koreografer, kompanier, regissörer, skådespelare, musiker, tonsättare och ensembler verksamma inom scenkonst.
Projektet pågår under hösten 2024 och våren 2025 och utgörs av kostnadsfri löpande rådgivning hos oss på Producentbyrån, coaching med certifierad coach Jenny Soovik och en produktionspott för strategiska kommunikativa insatser. Det går att söka antingen som enskild aktör eller som grupp/kompani/ensemble och sammanlagt har vi plats för fem aktörer. Ansökan öppnar idag och med deadline fredag den 20 september! Mer information hittar ni längre ner i det här nyhetsbrevet.
Vi vill också passa på att rikta ett otroligt stort tack till västra Götalandsregionen för att ni valde att stötta det här projektet. Det betyder enormt mycket för oss, och ännu mer för de scenkonstnärer som kommer att ta del av projektet. Det känns fantastiskt fint att få starta hösten med det här projektet, så sprid och dela gärna till folk som ni tror skulle vara intresserade av att söka!
Vi hörs och ses.
Hälsningar
Producentbyrån
|
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn är tillbaka efter ledigheten. Eller ledigt och ledigt, verksamheten har snurrat rätt så mycket under sommarmånaderna också. Den 19 juli besökte Emilia Wärff Anga på Gotland med sin soloföreställning Denna sida upp. Vi vill också passa på att berätta att Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg nyligen kom hem från Jerevan i Armenien. På uppdrag av ShareMusic & Performing Arts har Veera tillsammans med dansarna Hedda Parkkonen och Lovisa Larsson samt ShareMusic medverkat i ett utvecklingsarbete på NCA Small Theatre, grundare av Kaukasus-regionens första inkluderande danskompani. Syftet med resan var fortbildning i inkluderande metoder för lärare i konstnärliga ämnen och koreografisk process.
Fredagen den 30 augusti besöker Spinn Bråddjupa - Blekinge Dansfestival med föreställningen Svansen. Med en stor och fluffig rosa svans möter tre dansande vänner dig. De hejar på dig en efter en, och sen får du smyga fram och sätta dig ner. Svansen är för barn i åldrarna 3-5 år och deras vuxna. Här hittar du information om speltid samt biljetter.
Dagen efter bär det av hemåt till Göteborg igen och ParaPuls-festivalen. Lördagen den 31 augusti presenterar Danskompaniet Spinn sin populära SpinnOut vid två olika tillfällen på Slottskogsvallen i Göteborg, med start kl 13:30. Alla aktiviteter under ParaPuls är gratis och det finns något för de allra flesta – vare sig du har en funktionsvariation eller inte. Mer information om festivalen samt program hittar du här.
Foto: Khandoot Paruyryan
Tanja Andersson
Onsdag den 4 september kl 18:30 är det premiär för dansaren och koreografen Tanja Anderssons nya föreställning Tillie the Terrible – en familjeföreställning om att cykla sig fri, som väver samman samtida dans, clown, fysisk teater och livemusik. Premiären äger rum på Scen46 i Göteborg, och föreställningen spelas även 5 september kl 10:30 och 18:30. Biljetter till alla tre föreställningarna hittar ni här och barn går såklart gratis! I slutet av 1800-talet emigrerar Matilda ”Tillie” Andersson 16 år gammal från Skåne till Chicago. Hon får arbete som sömmerska och börjar drömma om att skaffa sig en egen cykel. När hon efter flera års sparande äntligen lyckas köpa en cykel dröjer det inte länge förrän hon kan titulera sig flerfaldig världsmästare. Under åren kommer hon att kallas för ”Tillie the Terrible Swede” på grund av sin oslagbarhet. Tävlingskarriären får ett abrupt avslut 1902 då kvinnor förbjuds att tävla i cykling, det anses nämligen omoraliskt, farligt och hälsovådligt för kvinnor.
Med avstamp i cykeln i allmänhet och Tillies berättelse i synnerhet har Tanja tillsammans med ensemblen skapat Tillie the Terrible – en varm, ordlös och humoristisk föreställning för hela familjen. Läs mer om föreställningen på Tanjas hemsida. Till föreställningen kl 18:30 den 5 september anordnas det ett så kallat ”slörull” som utgår från kaféet Llama Lloyd på Hisingen. En slörull är en lugn cykeltur i grupp där fokus är att umgås. Alla är välkomna, så länge en kommer på cykel eller nåt som färdas i 20 km/h. Mer information om detta hittar ni på Llama Lloyds hemsida eller facebooksida!
Foto: Jim de Block
Memory Wax
Danskompaniet Memory Wax rivstartar efter semestern med premiär och jubileum! I år firar Memory Wax 20 år och det firas med premiären av Playground på Dansstationen i Malmö den 6 september. Tillsammans med det kubanska danskompaniet Danza Teatro Retazos presenteras Playground – en livsbejakande dansföreställning som utforskar gruppens dynamik och lekens betydelse. Vad händer när rollerna förändras och när blir leken allvar?
Produktionen är en samproduktion och del av Dans i Nords regionala turné Moving Norrbotten som kommer att besöka Norrbottens samtliga 14 kommuner. Turnén i höst genomförs också i samarbete med Barnens scen, Dansstationen, Kulturell Allemansrätt i Malmö stad, SEGNI New Generations Festival - Italien, Ystad kulturgaranti och Ängelholms Riksteaterförening.
Playground spelas både som skolföreställning (högstadium samt gymnasium) och helaftonsföreställning (vuxenpublik). En mer detaljerad turnéplan hittar ni på Memory Wax hemsida!
MOA kompani Torsdag den 10 oktober kl 19:00 är det premiär för Moa Sahlins nya dansföreställning Cyklisk Duo på Atalante i Göteborg! Cyklisk Duo är en föreställning där hållbarhet, globalisering och vårt grundläggande behov av varandra är centrala. Föreställningen spelas även fredag och lördag den 11-12 oktober kl 19:00. Mer information och biljetter hittar ni på Atalantes hemsida!
Elin Wägner och Flory Gate på en tandemcykel. Flory med blicken framåt, Elin som betraktar oss. Elin Wägner går bort 1949. Hur är synen på kroppars agens under 50-talet? En handformad pin där det står ”Rör inte min kompis”. 90-talets ravekultur på Docklands. Feminismen får ett ansikte, men det får också den växande rasismen. Ett underskrivet dokument att Agenda 2030 är genomförd. Hur är det att leva i en värld där fattigdom är utrotad, där alla kan läsa, skriva och uttrycka sig fritt?
Cyklisk Duo är ett dansverk med utgångspunkt i kroppar och utopier. Tidsplan sammanblandas, som en trasig radio hoppar vi mellan kanalerna. Med elektronisk livemusik av Jean-Louis Huhta och rörelse av Tanja Andersson skapas ett glitchande tillstånd där gränsen mellan tid, ljud, rum och kropp upplöses.
Foto: Nadim Elazzehal
|
Producentcheck är ett kompetensutvecklingsprojekt som riktar sig till både etablerade och oetablerade aktörer inom det fria scenkonstfältet i Västsverige, det vill säga dansare, koreografer, kompanier, regissörer, skådespelare, musiker, tonsättare och ensembler verksamma inom scenkonst. Projektet pågår under hösten 2024 och våren 2025 och utgörs av kostnadsfri löpande rådgivning hos oss på Producentbyrån, coaching med certifierad coach Jenny Soovik och en produktionspott för strategiska kommunikativa insatser. Det går att söka antingen som enskild aktör eller som grupp/kompani/ensemble.
Projektet innefattar sammanlagt sex rådgivningstillfällen per aktör, tre gemensamma halvdagsträffar, tre coachingtillfällen om två timmar per medverkande samt en produktionspott. Producentcheck utgörs företrädelsevis av fysiska träffar, men det är inget krav för att kunna vara del av projektet. För dig som deltar utgår inget arvode och projektet bekostar inte heller resor eller boende. Det finns totalt fem sökbara platser, och urvalet görs av Producentbyrån och Jenny Soovik. Ansökan öppnar idag, torsdag den 22 augusti. Sista dag att ansöka är fredag den 20 september och besked om vilka som har blivit antagna skickas ut den 24 september. Projektet inleds med en uppstartsdag förmiddagen den 3 oktober där alla medverkande aktörer förväntas vara med. Projektet avslutas sedan den 30 april 2025. Länk till ansökan och ytterligare information hittar ni här: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdEtL4E-Q_aNRxkfUStVH5ZPaqVDmJCHpYx-SMc5dBgQ3Vebg/viewform?usp=sf_linkProducentcheck genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen.
www.producentbyran.se
Arvfondsprojektet Community Art Lab Sweden står i startgroparna inför en ny termin.
CALS utgår från kulturintresserade ungdomar från norr till söder som tillsammans med professionella kulturutövare skapar föreställningar, filmer och konstverk för en digital publik. På plattformen communityartlabsweden.se hittar du verk i ett brett spann av genrer och uttryck, allt från sci-fi, drama, konstfilm, dansfilm m.m. Plattformen är även en plats för metoddelning inom communityscenkonst. Så för dig som vill grotta ner dig lite extra finns processdokumentationer där ungdomarna delar sina erfarenheter. Till varje produktionsprocess finns även en skriven metodhandledning från våra konstnärliga ledare.
Företräder du en kulturorganisation inriktad mot barn och ungas medskapande, eller är en fristående scen/filmkonstnär som driver kulturprojekt för och med ungdomar? CALS erbjuder även externa aktörer stöttning i produktionsprocessen samt ett unikt visningsfönster. Läs mer och anmäl er här!
Vill också passa på att tipsa om CALS Instagram där flera gobitar kommer släppas under hösten. Gå in och kika.
www.communityartlabsweden.se
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
|
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.
Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.
Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden
tel - 0728-58 76 38
mail - info@producentbyran.se
|
|
|
|