Westerlo - maart 2014
Jaargang 4 - nummer 3
 
  Inhoud
Film: Les chevaux de Dieu - gewijzigde programmatie!
Wist je dat...? : Boekendienst aan huis
 
 
Zelfuitleen in de bib
 
 
Begin juni schakelen we over op "zelfuitleen".
Je gaat zelf  je materialen innemen/uitlenen en evt ook betalen aan de betaalautomaat.
Natuurlijk blijven we je hierbij helpen.
 
Uitlenen én betalen gebeurt vanaf dan UITSLUITEND met je identiteitskaart (eID-kaart), kids-ID of smartcard (een chipkaart die we in de bib aanmaken).
Je moet je kaart (of die van iemand anders voor wie je uitleent) dus altijd bij je hebben.
Alleen inleveren kan zonder kaart.
 
Door het wegvallen van de routinetaken als het in- en uitscannen van materialen komt er tijd vrij om je met raad en daad bij te staan en nog beter te helpen in je zoektocht naar informatie.
Bovendien kunnen de klassen die gebruikmaken van het zwembad dankzij de zelfuitleen flexibeler terecht in de bib.
 
Zelfuitleen brengt ook heel wat veranderingen mee in de bibruimte. De oude balie wordt afgebroken, een gloednieuwe geïnstalleerd, vloerbekleding deels vervangen... maar we proberen de hinder en het aantal sluitingsdagen tot een minimum te beperken.
 
Meer info vind je in onze nieuwsbrieven, op de website van de bib, in Westel Info en in de bib zelf.
 
  
 
 
 
 
Vele hemels boven de zevende 
 
 
 
klik voor de boektrailer
 
Griet Op de Beeck (1973) is dramaturge en cultuurjournaliste bij
De Morgen. In 2013 bleek haar debuutroman Vele hemels boven de zevende meteen een schot in de roos. Ze zette met dit werk niet alleen een stel intrigerende personages neer, maar schetste ook een treffend beeld van onze tijd.
Geestig, pijnlijk en ontregelend herkenbaar
 
Bovendien heeft regisseur Jan Matthys er zijn zinnen op gezet om het verhaal te verfilmen. Griet op de Beeck schrijft zelf mee aan de filmbewerking ervan.  
 
 
dinsdag 11 maart om 20.15u.
toegang: 4 euro - 3 euro
(-18 en +55)
 
reserveren verplicht
 
Luister hier naar de auteur.
 
 
 
 
Film: Les Chevaux de Dieu
 
Deze film vervangt de eerder aangekondigde film “The Invader”.
 
Op 16 mei 2003 werd Casablanca dooreengeschud door vijf aanslagen. Regisseur Nabil Ayouch baseerde zich hierop om een beeld te schetsen van de protagonisten die betrokken waren bij deze kamikazedaad.
Hij gaat hiervoor tientallen jaren terug in de tijd en belicht het moeilijke dagelijkse bestaan van de families die leven in de krottenwijken rond Casablanca.
 
In het midden van deze broeihaard van frustraties komen de islamitische “broeders” jongeren inlijven. Geleidelijk aan nemen ze de plaats in van hun familie, van de leraren die ze nooit hadden. Maar dan, middenin deze broederlijke “liefde” en gerichte opvoeding, wordt de onvermijdelijke kiem van geweld gezaaid, en krijgen de jongeren te horen dat martelaars
de verlossing wacht...
 
de trailer
 
Deze film wordt ingeleid en nabesproken door Zarhavi Ilyas van "The Arrivalists". Hij is zelf van Marokkaanse afkomst en kent de dynamiek van radicalisering in Vlaanderen van binnenuit.
Zowel film als spreker zijn echte aanraders!
 
115 min.
toegang gratis
organisatie: Wereldraad
  
 
 
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes : Allemaal Beestjes
 
 
 
 
Ook in 2014 staan onze voorleesvrijwilligers weer elke laatste week van de maand klaar om de kleinsten te verwennen met een voorleesmoment. Elke keer komt een ander thema aan bod.
 
Deze maand duiken we tussen de beestjes.
 
Op woensdag 26/03 om 14u. zijn de jongste kleuters (1 + 2) aan de beurt.
 
Donderdag 27/03 om 18.30u. zijn de oudste kleuters (3) en het eerste leerjaar welkom.
 
Wie meedoet aan de tekenwedstrijd kan bovendien een mooie prijs winnen.
 
014 53 92 78 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
 
een fragment
New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellergan, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdverdachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. Overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.

In De waarheid over de zaak Harry Quebert verbindt Joël Dicker op indrukwekkende wijze een intrigerende moordzaak met een gevoelig geschreven verhaal over schrijverschap, onzekerheid, ambitie, vriendschap en liefde. 
 
Andere blikvangers: 

 
 
Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer,... Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten - en nog veel meer - onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. Met De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje levert Jonansson een waardige én vermakelijke opvolger van zijn zeer succesvolle debuut, De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.
 
In De slager van Klein Birma van Hakan Nesser, duikt inspecteur Barbarotti in een cold case: in 2007 is een man spoorloos verdwenen. Alles wijst in de richting van zijn toenmalige vriendin, die al eerder een gevangenisstraf heeft uitgezeten voor de moord op haar ex-man. Maar is het echt zo simpel?
 
 
 
 
het eerste hoofdstuk
 
 
 
Bekijk de auteur in Reyers Laat
   
 
Ish Ait Hamou, het hiphop-boegbeeld uit Vilvoorde, heeft zijn eerste stappen in de literatuur gezet. Zijn debuut Hard hart is op enkele weken tijd uitgegroeid tot een bestseller.
"Een betoverend mooi verhaal over zoekende liefdes en blijvende liefdes, over het hunkeren naar levenswijsheid en de kracht van oude mensen. Een ode aan het zorgvuldig en gretig leven." Anna Luyten - journaliste en panellid van het live boekenprogramma "Uitgelezen".
 
"Toen kwam die onvoorstelbare kou in haar. Die kou die haar zei dat ze zo niet verder kon, en dat ze de keus had tussen leven of sterven." Laura, een anorexiapatiënte, balanceert op het randje van de dood.
Zo begint Dagen zonder honger, de autobiografische debuutroman (2001) van Delphine de Vigan, nu in het Nederlands vertaald.
 
Het debuut van Paul Harding, "Kwikzilver" werd overladen met prestigieuze prijzen, waaronder de Pulitzer Prize. Enon vertelt het zeer aangrijpende verhaal van een jonge vader die zijn dertienjarige dochter verliest door een ongeluk. Pas na een halfslachtige zelfmoordpoging realiseert hij zich dat geweld, tegen zichzelf, tegen zijn omgeving en tegen de herinnering aan zijn dochter, geen oplossing is.
 
Vijf jaar na haar bejubelde debuut "Dorsvloer vol confetti" verscheen onlangs Franca Treurs tweede roman, De woongroep. Een intrigerende roman over de keuzes die een mens maakt in onzekere tijden...
 
 
 
 
 
lees hier de inleiding van het boek
 
 
 
Gierende hormonen, een onstuitbare dorst naar spanning, sensatie en uitgaan: de puberteit. Elke ouder kent de verhalen over drank en drugs, geweld en riskante seks bij uitgaande pubers. Kun je als ouder iets doen om problemen te voorkomen? Ja, volgens de auteur, door afspraken te maken, informatie te geven en een vangnet te zijn als het misgaat. Pubers en uitgaan biedt ouders en andere opvoeders tips en inzicht voor "uitgaansopvoeding".
 
Unieke creaties uit het populaire Vitaya-programma "Rok en Rol".
Ontdek hoe gemakkelijk het is om zelf creatief te zijn en oude spullen een nieuw leven te geven. Maak de meest verrassende dingen: een vogelcafé, een ultra zacht tapijtje, je eigen leren handtas en een berg leuke cadeautjes en lekkers om te delen met vrienden en familie. 


 
 
Met De geschiedenis van de Joden schreef Simon Schama het eerste deel van een tweeluik bij een in 2013 door de BBC geproduceerde documentairereeks. Van Mozes tot psychoanalyse, van de bijbel tot de Westelijke Jordaanoever, van de cultuur tot en met de wetenschap: op al deze terreinen zijn joden van een beslissende invloed geweest op de ontwikkeling van onze wereld.
 
Jan Vleugels en Lina Nasser reden voor Canvas enkele maanden lang van de ene naar de andere kant van Vlaanderen. Ze luisterden urenlang geboeid naar de verhalen van ex-miliciens van alle generaties.
Den troep bevat heel wat extra materiaal dat in de gelijknamige televisiereeks niet aan bod kon komen.
 
 
een proevertje
 
 
 
Klik op cover voor trailer 
 
 
Safety First, vertelt het verhaal van drie vrienden die nadat ze ontslagen zijn bij hun vorige werkgever een eigen veiligheidsfirma opichten. Ze krijgen hierbij versterking van Ingrid, de zus van een van hen.
Bruno Van den Broecke als Dirk en Matteo Simoni als Simon (Smos) stelen de show.
Deze laatste kroop trouwens onlangs nog in de rol  van Rocco Granata in de film "Marina"
 
Nog Vlaamse fictie maar van een andere soort biedt De Ridder.
De opvolger van Witse speelt
zich af in de rechtbank van Gent waar Helena De Ridder, gespeeld door  Clara Cleymans, openbaar aanklager is. 
Ook hier treffen we weer een "Vlaamse sterrencast" : Lucas Van den Eynde, Stefaan Degand, Dirk Van Dijck en Katelijne Damen. 
In deze afscheidsshow, live opgenomen in het Sportpaleis, ventileert Alex Agnew nog éénmaal zijn frustratie over de overheid, mediawatchers, de absurde sociale controle, enz....
We zijn niet langer Generatie X, maar Generatie Niks.
Alex Agnew : The Legend Ends.
 
Unsere Mütter, unsere Väter, is een driedelige Duitse televisieserie over de Tweede Wereldoorlog.
De reeks volgt vijf doodgewone Duitse twintigers die meegezogen worden in de waanzin van de oorlog.
Een originele kijk op de "andere kant" van dit wereldconflict. 
 
 
 
 
 
 
 
Een voorsmaakje
 
Hier hun website 
 
 
Björn Eriksson was in een vorig leven gitarist bij Zita Swoon maar sinds zijn kinderjaren is hij een verwoede countryfan.
In die "hoedanigheid" werd hij gevraagd om de soundtrack samen te stellen van de film "The Broken Circle Breakdown". Eriksson maakt tevens deel uit van de gelijknamige Bluegrassband die overal volle zalen trekt. (op 31 mei in de Zoerla maar al lang uitverkocht)
Samen met zijn levensgezellin Nathalie Delcroix, een derde van het trio Laïs, hebben ze nu een eerste cd uit met eigen werk. : For Ever
   
Nog country : Rosanne Cash, inderdaad de oudste dochter van "the Man in Black" levert met The River & The Thread haar twaalfde studioplaat af.
De cd is opgevat als een auditieve road movie en vormt de neerslag van een trip langs Memphis, Alabama en de Mississippi-delta.
Americana van het hoogste niveau.
 
 
 
De Gentse Lien de Greef, alias Lady Linn, heeft met High haar derde studioplaat uit.
Dat haar vaste begeleidingsgroep, de Magnificent Seven, niet meer genoemd worden op de albumcover is geen toeval.
Met deze cd stapt ze nl resoluut af van het bigband- en  retrosfeertje en kiest ze voor een meer eigentijdse aanpak.
 
Suzanne Vega is een echte "ancien". Haar titelloze debuutalbum dateert van 1985 en bevatte meteen een wereldhit : Marlene on the Wall.
Maar ook Tom's Diner en Luka staan nog steeds in het collectieve geheugen gegrift.
De laatste jaren bleef het vrij stil rond de New Yorkse singer-songwriter. Ze teerde vnl op oude successen en kon met nieuw werk zelden bekoren.
Maar met Tales from the realm of the Queen of Pentacles is ze helemaal "back in business".
Op 17 februari ll. gaf ze nog een gesmaakt optreden in het Kursaal van Oostende.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I never wear white
 
 
 
 
 
Kristiens Krakers
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Kristien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wonder - R.J. Palacio
 
"Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is."
 
Auggie Pullman is geboren met een gezichtsafwijking, en ook na veel operaties ziet hij er nog heel ongewoon uit. Hij doet zijn best niet op te vallen, maar mensen schrikken als ze hem zien en ze staren of kijken weg.
 
Als hij tien is, gaat hij voor het eerst naar een gewone school. Auggie is bang dat hij niet geaccepteerd zal worden en hij krijgt gelijk. Zijn klasgenoten negeren hem en sommigen beginnen hem te pesten. Maar er is één meisje dat zich niet door Auggies uiterlijk laat afschrikken...
 
"Wonder" is het eerste boek van R.J. Palacio en was meteen een enorm succes, vooral in Amerika. Soms wat voorspelbaar, maar ook grappig en ontroerend.
 
 
 
Mombakkes - Do Van Ranst
 
Vastenavond 1978. Zoals elk jaar komen er gekken langs in het huis van Frank. Nu hij vijftien is, wil hij er eindelijk een keer bij zijn. Hij heeft het allemaal gepland, van het wachten tot zijn zusje slaapt tot het opengooien van de woonkamerdeur en zeggen dat hij wil deelnemen aan het feest. Deze keer laat hij zich niet wegsturen.
 
Maar wie zijn die Vastenavondgekken en wat doen ze? Waarom doet Mercedes zo geheimzinnig en waarom vertellen zijn ouders hem niets? De weg van zijn bed naar beneden is lang. Het geeft Frank de tijd om na te denken. Over zijn hoogst bijzondere vader, zijn excentrieke opa en het keldervolk van weleer. Of over Diederik, zijn broer die maar half is en die wegliep om nooit meer terug te komen. En over de grote schande, die als een deken over hun huis hangt en de wereld angstvallig buiten houdt.
 
Frank vindt een plek op de eerste rij, vanwaar hij zijn ouders kan zien en de mysterieuze gekken. Hij wacht er tot zijn ouders de gekken ontmaskeren. Of gaat het dit jaar andersom?
 
In dit intrigerende en meeslepende verhaal vallen alle maskers af.
 
 
Nimf - Marleen Nelen
 
"Ik kijk mijn moeder na. Zo zonder iets vertrekt ze, zonder bagage. Ik denk, ze keert wel om in de buurt van het bos, maar ze blijft stappen, ik vraag me af of ik achter haar aan moet. Het lijkt wel een foto, de warme, stille auto en het onweer dat in de verte dreigt, de kauwende koeien, en Tille eenzaam op de zandweg, maar het beeld klopt niet, ze loopt van me weg in plaats van naar me toe. Nu is ze al verdwenen, tussen de eerste bomen."
 
Wanneer de moeder van de dertienjarige Noor weggaat, na de zoveelste ruzie met zijn vader Len, stort Noor zich op zijn insectenverzameling. Wat eerst een leuke hobby lijkt, groeit uit tot een echte obsessie.
 
Len probeert de draad weer op te nemen door te verhuizen. Het kleine appartement waarin ze terechtkomen, lijkt in niets op het huis vol herinneringen dat ze hebben achtergelaten. In Noors nieuwe klas trekt de kleurrijke Jutta zijn aandacht. En dan is er nog de vechtersbaas Anko. Noor kan niet om hem heen.
En net als Noor het gevoel heeft dat alles beter wordt, komt Tille terug...
 
Een ontroerend en verrassend verhaal over verdriet, eenzaamheid en afscheid nemen voor (jong)volwassenen.
Meer lees- en luistertips van Kristien vind je hier.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... we in de bib van Westerlo een "boekendienst aan huis" hebben?
 
Ben je inwoner van Westerlo en lukt het je niet meer om langs te komen in de bib?
 
Neem dan contact met Hedwig Van Dyck op het nummer 014 54 94 62 of via hedwig.vandyck@bibwesterlo.be
 
Elke maand wordt er "aan huis besteld".
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: