IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd door Fonds 1818 in het kader van het programma Groene Schoolpleinen. Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wilt u meer weten over het programma, neem dan contact met ons op.
 
070 364 11 41
of stuur een e-mail
 
Alle informatie over Groene Schoolpleinen vindt u op:
 
Informatie over Fonds 1818 vindt u op:
 
 
 
 
 
 
Groene Schoolpleinen op Facebook
 
Dit is de online plek om het laatste nieuws over groene schoolpleinen te lezen en met andere deelnemers in contact te komen. Hier kunt u vragen om tips, ervaringen delen en elkaar wijzen op interessante artikelen, nieuws etc.
 
 
 
Groene Schoolpleinen
Nieuwsbrief #3 
juni 2012
Iets later dan gepland maar toch nog voor het einde van het schooljaar de derde nieuwsbrief Groene Schoolpleinen.
 
Fonds 1818 maakt deze nieuwsbrief speciaal voor de deelnemers van het programma Groene Schoolpleinen. Ideeën of reacties kunt u mailen naar groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
 
Lang niet iedereen die met groene schoolpleinen bezig is staat in ons bestand. Kunt u deze nieuwsbrief doorsturen naar de leden van uw werkgroep? 
 
 
 
Inspiratiebijeenkomsten in Delft en Zoetermeer
Aan het begin van volgend schooljaar, op woensdag 12 en donderdag 13 september organiseert Fonds 1818 inspiratiebijeenkomsten in respectievelijk Delft en Zoetermeer.
 
Alle basisscholen uit de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer en Zoeterwoude zijn hierbij uitgenodigd om aanwezig te zijn. Tijdens deze middagen worden vele ideeën gepresenteerd die u wellicht op uw eigen schoolplein kunt uitvoeren. U kunt u vrijblijvend laten inspireren, vragen stellen en ideeën opdoen.
 
Op groeneschoolpleinen.nl vindt u een aanmeldingsformulier. 
 
> naar boven
 
Vrijeschool De Vuurvogel in Zoetermeer is een van de lokaties voor de inspiratiebijeenkomsten.
 
 
 
Massale opkomst bij Kennisdag Groene Schoolpleinen in april 
Zo'n 150 leerkrachten, schooldirecteuren, ouders en anderen die zich bezig houden met groen op schoolpleinen kwamen op 18 april naar de International School in Den Haag voor de tweede Kennisdag Groene Schoolpleinen.
 
In tien verschillende workshops leerden de deelnemers over de verschillende aspecten die met het bedenken, de aanleg en het onderhoud van een dergelijk plein te maken hebben. Ook het opnemen van het groen op het plein in het lesprogramma binnen in de klas stond op het programma. De presentaties zijn te vinden op de website van Groene Schoolpleinen.
 
Tijdens de Kennisdag werd een nieuwe website gepresenteerd met leuke opdrachten voor alle groepen: www.onsgroeneschoolplein.nl. Zie meer informatie elders in deze nieuwsbrief.
 
Ook ging het nieuwe filmpje van Groene Schoolpleinen in première. SchoolTV-presentator Jurjen van Loon neemt ons mee langs vier pleinen is verschillende stadia van groenheid. De kinderen vertellen zelf wat er zo leuk aan is.
 
> naar boven 
 
 
Veel pleinen worden geopend
De Meander in Delfgauw laat op de website van begin tot het einde het proces in foto's zien.
 
De Meerpaal in Leiden houdt op de website de vorderingen bij.
 
De Witte School in Noordwijk opende eind mei officieel het plein. Op de website Blik op Noordwijk een fotoverslag.
 
De Startbaan in Sassenheim heeft de eerste fase van de aanleg afgerond. De aannemer plaatste een mooie serie foto's.
 
> naar boven 
 
 
www.onsgroeneschoolplein.nl
Deze nieuwe website bevat een schat aan informatie voor iedereen die les gaat geven op het plein. Voor iedere groep zijn er speciale opdrachten te vinden. De ene is geschikt voor een paar overgeschoten minuten, de andere is een heel project. Regelmatig worden nieuwe opdrachten toegevoegd en aangepast aan het seizoen.
 
www.onsgroeneschoolplein.nl is een samenwerking tussen NME Leiden, NME Den Haag, Stichting Elementree en Fonds 1818.
 
> naar boven   
 
  
Hoe overleeft ons schoolplein de zomervakantie?
In het afgelopen schooljaar zijn veel pleinen met zorg aangelegd. De jonge planten zijn dagelijks gekoesterd en verzorgd. Nu staat de zomervakantie bijna voor de deur. Zes weken lang moet het plein zich alleen zien te redden. In een verregende zomer als vorig jaar hoeft dat geen groot probleem te zijn. Maar, we hopen natuurlijk allemaal op veel uren zon en weinig neerslag.
 
Voor de nieuwsbrief van Groeneschoolpleinen.nl vroegen we een aantal hoveniers en ontwerpers om hun gouden tips. Hoe overleeft ons groene schoolplein de zomervakantie?!?
 
Tip 1: Zorg voor continuïteit. Maak een rooster van ouders, leerkrachten, kinderen en buurtbewoners die wekelijks (voor de moestuin) of maandelijks (voor het schoolplein) onderhoud plegen. Een plein dat net is aangelegd heeft wat meer aandacht nodig dan een plein dat er al wat langer ligt.
 
Tip 2: Watergeven is met name van belang bij jonge aanplant, moestuinen en plantenbakken. Afhankelijk van het weer  hoeft er verder  nauwelijks  water gegeven te worden.
Bij afgesloten terreinen is het natuurlijk mogelijk een tijdelijk beregeningssysteem (bovengronds) aan te leggen.
 
 
Tip 3: Een goed aangelegde tuin kan tegen een stootje. Wel is enig toezicht nodig. Een leerkracht die in de buurt woont en regelmatig een zichtbaar rondje over het plein maakt, kan geen kwaad. Misschien als hij/zij toch de hond uitlaat…
 
Tip 4: Planning in de moestuin is cruciaal. Snelle groeiers zoals wortels en radijzen zijn klaar vóór de vakantie begint. Pompoenen kunnen rustig doorgroeien. Zij overleven de vakantie wel, mits ze enigszins beschut liggen zodat ze niet als voetbal gebruikt worden. 
 
Tip 5: Gebruik dit (of een ander) teeltschema zodat je op de juiste tijdstippen kan zaaien en planten. Eventuele restanten gewoon lekker door laten groeien en na de vakantie met de kinderen opschonen en iets creatiefs mee doen (koken, salade maken oid).
 
Tip 6: Het tuinonderhoud kan in de zomer over het algemeen op een laag pitje. Als je schoon de vakantie in gaat, geknipt, geschoren, geveegd en aangeharkt, dan beperkt het onderhoud zich tot de bestrijding van het onkruid in de borders en op de verharding. Ook daarvoor zullen leerkrachten, ouders, buurtbewoners en leerlingen een oogje in het zeil moeten houden.
 
Tip 7: Maak met de hovenier die het plein aanlegt en/of onderhoud duidelijke financiële afspraken over extra onderhoud en controle tijdens de vakantie. Veel tijd kan het niet kosten om bij droog weer zo nu en dan water te geven. Vaak is de eerste nazorg prima op te nemen in de offerte voor de aanleg. Maak goede afspraken over tijdsinzet en de kosten.
 
Tip 8: Betrek bijtijds alle partijen bij het onderhoudsplan. Ga voor de vakantie met ouders, leerkrachten, buurtbewoners en de hovenier even om de tafel zitten om te zorgen dat iedereen weet wat hij wanneer moet doen.
 
Tip 9: Iedereen krijgt graag een bedankje. Beloon de mensen die zich tijdens de vakantie hebben ingezet bijvoorbeeld met een deel van de oogst uit de moestuin.
 
Tip 10:gouden tip bestaat niet want elke situatie vraagt z'n eigen aanpak. Om teleurstelling na de vakantie te voorkomen is het goed dat iedereen zich bewust is dat er zeker sprake zal zijn van een zeker verlies. Maar, hoe meer mensen uit de buurt zich om het groen bekommeren, hoe groter de kans op succes.
 
 
De tips werden gegeven door: Jan van Schaik, Marjan Deurloo, Aarnoud van ’t Hof, Lisette van Pelt,
Nelle Driessen, Louis van der Meijden, Fred Hoek en Suzanne van Ginneken.
 
 
 
Ervaringen delen en elkaar helpen
Inmiddels zijn er heel wat ouders en leerkrachten die flink wat ervaring hebben opgedaan met het bedenken, aanleggen en onderhouden van een groen schoolplein. Verschillende van hen willen hun ervaringen graag delen.
 
De een heeft ervaring met ontwerpen, de ander is goed in het bedenken van de gekste manieren om financiering binnen te krijgen.
 
Wilt u zelf ook uw ervaringen delen of zit u te springen om een brainstorm met een ervaringsdeskundige? Laat het ons weten via groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
 
 
 
En nu nog even leuk filmpje kijken
Op de website www.groeneschoolpleinen.nl staat een nieuw filmpje. SchoolTV-presentator Jurjen van Loon ging op verzoek van Fonds 1818 op bezoek bij vier scholen in de regio. Drie scholen hebben inmiddels een mooi, nieuw en groen plein. De vierde school staat nog helemaal aan het begin van het traject. Daar ligt het plein nu nog vol met stenen.
 
 
Heel opvallend is het verschil in akoestiek. Op de groene pleinen wordt druk gespeeld maar is iedereen makkelijk te verstaan. Op het plein met tegels weerkaatst het geluid zo hard dat ondertiteling nodig bleek.
 
 
 
Uw school in onze nieuwsbrief?
Is uw plein opgeleverd? Heeft u leuke foto's of een filmpje online gezet? Stuur ons de link zodat we het via deze nieuwsbrief weer met alle geïnteresseerden kunnen delen.
 
Fonds 1818 | Postbus 895 | 2501 CW  Den Haag | 070 364 11 41