Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Mei 2016
Nr. 75
   
 
 
4 & 5 mei
 
Links over dodenherdenking en bevrijdingsdag 
 
3D-rondleiding in Het Achterhuis van Anne Frank
Wie deze website bezoekt kan het achterhuis van Anne Frank online bezoeken. Hiermee wil men mensen wereldwijd in staat stellen om de plek te verkennen waar Anne Frank en de andere onderduikers verscholen zaten. Het online huis ging ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Anne Frank Huis online. Je kunt hier heel wat bijkomende informatie vinden over het huis, de bewoners, de afloop… Naast een 3D-rondleiding is er via deze site nog heel veel materiaal te vinden voor leerkrachten die rond dit thema willen werken.


 
TeamTalento.nl
 
Haal gratis de experts van Team Talento in de klas!
Als leerkracht wil je dat je leerlingen ook hun creatieve talenten ontwikkelen. De vakexperts van Team Talento helpen je daarbij!
Op Team Talento vind je meer dan 600 leuke videolessen. Elke les wordt enthousiast gepresenteerd door één van de getalenteerde vakexperts. Ga met je leerlingen housedansen, tafeldrummen, striptekenen, theaterspelen, en nog veel meer! Daarmee breng je sfeer, energie en creativiteit in de klas!
Wil jij gratis en vrijblijvend tot het einde van dit schooljaar kennis maken met Team Talento. Kijk dan snel op http://www.teamtalento.nl/special en schrijf je in!
 
It's up to you

  It's up to you is een interactieve film die als interventie tegen cyberpesten wordt ingezet op scholen. Kijkers bepalen zelf de keuzes van de hoofdpersoon en creëren daarmee hun eigen persoonlijke verhaal, waardoor ze direct de gevolgen van hun acties ervaren. Samen met de aansluitende discussie in de klas, kan het lespakket passen als onderdeel van een schoolbrede aanpak tegen pesten. It’s up to you is gratis te gebruiken.
 
Hemelvaartsdag
Op 5 mei is het weer hemelvaartsdag. Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyclus. Er wordt dan herdacht dat Jezus is opgevaren naar God, de veertigste dag van Zijn opstanding. Hemelvaartsdag leerkrachten Hemelvaartsdag leerlingen Hemelvaartsdag digibord


 
 
 
 
 
 
Pinksteren
 
 
Op 15 en 16 mei is het eerste en tweede pinksterdag. Het is altijd 10 dagen na Hemelvaart en de 50ste dag na Paasdag. We herdenken de neerdaling van de Heilige Geest over de apostelen.
 
 
Kahoot voor kleuters
Ik heb al meerdere malen iets over Kahoot geschreven in mijn nieuwsbrief. Dit is een online applicatie waarop jij bijv. een quiz kunt maken over leerstof die je hebt aangeboden in je groep. Lees bijvoorbeeld HIER nog de nieuwsbrief van oktober 2015.
 
Maar nu heeft juf Marita er een artikel geschreven, waarin ze laat zien dat ook voor kleuters het spelen van een kahoot heel goed mogelijk is.
en geeft ze meer voorbeelden voor Ipads bij kleuters
 
 
 

 
Vos en haas
 
 
De boeken van Vos en Haas zijn erg populair bij beginnende lezers. Doordat de verhalen zich afspelen in de natuur, zijn ze heel geschikt om mee te werken rond het thema ‘seizoenen’. Dit gratis lesmateriaal geeft je handvatten om lessen binnen dit thema uit te werken. Per seizoen vind je verschillende originele activiteiten met Vos en Haas in de hoofdrol.
 
Maak zelf een tekenrobot
Een paar stiften, batterijen, en een plastic bakje.. wat kun je er mee maken?
 
 
Lessonup
 
Met LessonUp maak en geef je fantastische lessen. Met video's, afbeeldingen, handige sites, je eigen slides en interactieve quizvragen waarbij je leerlingen mee kunnen spelen op hun smartphone, tablet of laptop.
Je stelt het zelf samen en bewaart alles bij het onderwerp dat je behandelt. Dan staat het direct klaar om in de klas te gebruiken.
Gebruik je Powerpoint? Importeer je presentaties en gebruik elke dia wanneer je maar wilt. En je volgende dia’s maak je gewoon direct in LessonUp.
 
Moederdag
Al snel in mei (8 mei) is het weer moederdag. Natuurlijk maak jij voor de liefste moeder van de wereld iets moois, of speel je een moederdag spelletje. Ook kun je zien hoe moederdag vroeger werd gevierd.
 
 
Heb je nog oude CD-hoesjes liggen? Check dit dan!
 
 
 
 

 
Vibby
 
 
  Op een heel eenvoudige wijze kan je met Vibby opmerkingen toevoegen bij filmpjes op YouTube En Vimeo. Gewoon het gratis account aanmaken en even de instructies op de website volgen. Vrij eenvoudige wijze van werken! Nadien kan je een link delen en/of in een website insluiten (embedden). Kan handig zijn om filmopnames van leerlingen te commentariëren.
 
Terreur en de school

 
 
 
Animaps
 
Animaps is een online toepassing waarmee op kaarten van Google-Maps leerwandelingen kunnen worden vastgelegd. Eerst wordt een icoontje gekozen (auto, motorrijder, wandelaar fietser) en op een startpunt geplaatst. Vervolgens wordt een reisroute vastgelegd door te klikken op plaatsen waar de leerwandeling langs voert. Onderweg kunnen afbeeldingen en teksten worden geplaatst. Na een druk op de knop begint het gekozen icoontje zich langs de route te bewegen. Komt het op een plaats waar een tekst of foto is opgenomen dan komt die in beeld. Deze leerwandelingen kunnen gedeeld worden met anderen. Het is ook mogelijk om de reisroutes te integreren in een website.
 
Tekening in Mondriaanstijl
Wat een leuk idee! Allerlei verschillende tekeningen in Mondriaanstijl!

 
Truc met tafel van 9
 
Je ziet in dit filmpje hoe je de tafel van 9 op je vingers kunt doen. Hoe makkelijk is dat?
 
 
Rekenspelletjes.nu
Op rekenspelletjes.nu zijn meer dan 20 rekenspelletjes online te spelen. Het zijn spelletjes waarmee kinderen allerlei belangrijke onderdelen van rekenen kunnen oefenen. Van aantallen herkennen tot breuken oefenen.
Bijzonder leuk voor kinderen is dat ze tegen elkaar kunnen spelen in een wedstrijd!
Natuurlijk zijn deze super leuke spelletjes ook via het leerling gedeelte van meestermichael.nl te vinden.
Bijvoorbeeld:
 
 
 

 
Spotzi een online atlas
 
 
Spotzi is een heel handige online atlas. Je kunt inzoomen op plaatsen en regio’s tot op straatniveau. Via de datashop kun je bepaalde zaken zichtbaar maken. Binnen Spotzi kun je heel veel thema’s met een druk op de knop visualiseren op je digibord. Alles is in het Nederlands beschikbaar. Je moet wel een gratis account aanmaken
 
Teambuilding spelletjes
vind je hier op pinterest.

 
Cursus Word en PowerPoint
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
StoryTop - Digital storytelling
 
  StoryTop is een leuke online tool om digitale verhaaltjes te ontwerpen. Het is gratis, eenvoudig, zonder login. Je kunt via een dropdownmenu verschillende objecten, personen, tekstballonnen en achtergronden kiezen en toevoegen door te slepen en los te laten.  Je kunt het resultaat bewaren en delen via een unieke code.
 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor 
Sponsor
 
Sponsor 
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,