Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 102, 11 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 
  
SRF

 Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs

Bataviahaven

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails

Scheepsmakelaardij Enkhuizen


defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten

NagelHard


Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren


Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseum
Hilbrands IJzerwerkplaats

red-gullVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina
— Amsterdam krijgt brug over het IJ
— Maritiem Museum heeft hit te pakken
— Hoogeveen was het grootste schipperscentrum van
    Nederland


— Tentoonstelling 100 jarige Furie verlengd

— Varend erfgoed in actie voor werf Wolthuis
— Opkalefateren Halve Maen nog hele klus

— Flink minder bezoek voor Museumhaven Zierikzee

— Tweehonderd schepen in 2019, dat is ons doel
— Bijna 80.000 euro subsidie voor Museumhaven

— En daar is de gezonken Ouderhoek weer

— Flierefluiter vermoedelijk door sabotage tot zinken gebracht
— Getuigen gezocht gezonken klipper

— Wat wil Antwerpen met zijn drijvend erfgoed?

— Mercator blijft definitief in Oostende

— Wrakken en skeletten onthullen oude geheimen

— MuZEEum uitgeroepen tot Leukste Uitje van Zeeland
— Amsterdam krijgt brug over het IJEr komt een fiets- en voetgangersbrug naar Amsterdam-Noord. Het gemeentebestuur heeft een voorstel daarvoor van wethouder Van der Burg goedgekeurd. Amsterdam wil met de brug de drukte op de veerponten op het IJ verminderen.

De brug komt ten oosten van station Amsterdam Centraal, en zal het Java-eiland verbinden met Amsterdam-Noord. De bouw gaat over een paar jaar van start. In de tussentijd wordt het aantal ponten tussen het station en Noord zo snel mogelijk uitgebreid.

Rond 2020 kan de brug gerealiseerd zijn, schat de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) in. Eerst moet de gemeenteraad nog akkoord gaan, dan volgt een aanbestedingsprocedure voor de brug, die 100 miljoen euro gaat kosten. De financiering is nog niet helemaal geregeld. Voorlopig gaat de gemeente de toenemende drukte op de ponten over het IJ te lijf door extra veren in te zetten.

De gemeente onderzoekt nog hoe hoog het bouwwerk moet worden, zodat de binnenscheepvaart er zo min mogelijk last van heeft. De brug krijgt een klep die open en dicht kan, zodat ook bijzondere transporten en schepen met een hoge mast door kunnen varen.

Wanneer Amsterdam deze 'sprong over het IJ' gaat maken, is nog niet precies bekend. Inwoners mogen zich eerst uitspreken over de plannen en ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen.

Een plan voor een tweede brug over het IJ, ten westen van het station, gaat in de ijskast. Van der Burg wil daarover pas een besluit nemen als de bouw van 40.000 woningen in dat gebied op gang is gekomen.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 
of kijk hier voor het artikel in de Volkskrant 
— Maritiem Museum heeft hit te pakkenMet Maritiem Museum heeft een nieuwe tentoonstelling: de Offshore-experience. En die wordt zó goed bezocht dat na 15:30 uur niemand meer wordt toegelaten om lange rijen te voorkomen.

De tentoonstelling is bedoeld voor kinderen van 8 jaar en ouder. Het is de bedoeling dat de kinderen voelen alsof ze echt op een boorplatform staan. Daar moeten ze allerlei testjes uitvoeren zoals het plaatsen van windmolens en het binnenhalen van een helikopter.

"We hebben nu 1900 bezoekers per dag en dat is een unicum", zegt directeur Frits Loomeijer. "Normaal gesproken zitten we in de kerstvakantie op ongeveer 1000 per dag. Dat is nu bijna twee keer zoveel en dat is fantastisch."

De aantrekkingskracht van de tentoonstelling zit volgens de directeur in het belevingsdeel en dat zijn de jeugdige bezoekers met hem eens.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond

— Hoogeveen was het grootste schipperscentrum van
    Nederland
Hoogeveen - Voor de ontwatering van het veen en de afvoer van turf in de 19e eeuw werden er in Drenthe talloze sloten, wijken en kanalen gegraven. De wegen waren slecht. Via het water vond aan- en afvoer plaats.

De grootste kanalen waren: de Drentse Hoofdvaart,  Noord Willemskanaal, Oranjekanaal,  Hoogeveensche Vaart en Norgervaart. De turf werd afgevoerd naar het westen. De retourvrachten bestonden uit bouwstoffen, levensmiddelen en zelfs stadsvuil uit de grote steden. Honderden schippers zorgden voor deze transporten met hun schip. Dit waren houten schepen, zogenaamde pramen. Ze werden gebouwd in Smilde, Norg, Meppel, Hoogeveen en Coevorden.

Scheepswerven

Hoogeveen was het grootste schipperscentrum van Nederland. Ook waren hier de meeste scheepswerven gevestigd. Een veel voorkomend schip was de Hoogeveense praam. Deze schepen hadden veel gelijkenis met de pramen elders gebouwd in de regio. Het waren allen Drentse pramen. De stichting Hoogeveensche Praam wil met haar plannen een volledig beeld geven van de totale  scheepvaart en scheepsbouw in Drenthe. Daarom heeft de stichting als werknaam toegevoegd: ‘Drentse praam’.
Lees het gehele artikel op de bron: Hoogeveense Courant

— Tentoonstelling 100 jarige Furie verlengdDe speciale tentoonstelling ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de stoomzeesleper Furie wordt vanwege grote belangstelling verlengd tot en met 12 maart.

De Furie wisseltentoonstelling besteedt uitgebreid aandacht aan de levensloop van de enige en laatste stoomzeesleper en de bijzondere wending die de carrière van de Furie kreeg door haar hoofdrol in de televisie serie ‘Hollands Glorie’ naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Zo is ook een groot werkend schaalmodel te zien van de stoommachine.

Voor het museum ligt de jarige dame afgemeerd die op zaterdag, zondag en woensdag van 13.30 tot 16.30 uur ook te bezichtigen is. De permanente tentoonstelling geeft een boeiend en interactief beeld van de gehele Nederlandse (zee)sleepvaart. Een mooie gelegenheid om te ervaren met welke toch wel nietige bootjes Hollanders de hele wereld over gingen met hun drijvende lading.
Het Nationaal Sleepvaart Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.30 – 16.30 uur.
Kijk hier voor meer info   

— Liefhebbers willen Zetzema-schepen herstellenAte en Marjan Bouma uit Parrega willen de historische Zetzema-zeilvloot in ere herstellen. Ze hopen dat de voltallige vloot weer snel op de Friese wateren te zien zal zijn.

Zetzema’s zijn klassieke, ijzergeklonken en gaffelgetuigde zeilschepen. Ze komen uit de jaren dertig en werden gebruikt voor bootverhuur door Hendrik Zetzema-zeilvloot uit Grou, die de scheepjes bouwde. Na verloop van jaren gingen de schepen een voor een over naar particulieren en verdwenen ze uit beeld.

Bouma kocht dertig jaar geleden een Zetzema-scheepje in Grou en raakte bezeten door het schip en de historie ervan. Hij organiseerde een reünie onder Zetzema-bezitters, en besloot een zoektocht te starten naar alle schepen en hun eigenaren. Samen met zijn vrouw Marjan koppelde liefhebber Ate Bouma (55) een droom aan de zoektocht: de Zetzema-vloot in volle glorie te laten varen op de Friese meren. „De schepen hebben een grote historie, maar die dreigt te verdwijnen voor de volgende generaties”, zegt Bouma. „Laat mij dan de kartrekker zijn en de schepen opsporen.”

Om de wens te verwezenlijken is geld nodig. Ate en Marjan Bouma hebben een crowdfundingsactie gestart en hopen 10.000 euro op te halen om de schepen op te sporen, te onderhouden en vaarklaar te maken. De teller staat nu net boven de 3000 euro.
De scheepjes, alle tussen de 8 en 10 meter lang, zijn te herkennen aan hun groene bovendek, sierlijke lijnen en ovale partijspoortjes. „Ze zijn te vergelijken met een mooie, sierlijke zwaan, volle ronde vormen,” zegt Bouma.

De klassieke vloot, cultureel varend erfgoed, bestaat uit acht schepen, waarvan Bouma er nu nog drie mist, de Rietvink, de Specht en de Valk.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Of kijk hier voor meer info

— Varend erfgoed in actie voor werf WolthuisHet samenwerkingsverband Varend Erfgoed maakt zich sterk voor het behoud van de historische werf Wolthuis in Sappemeer. Jan Pieter Janse van Varend Erfgoed zit vandaag om tafel met B en W. De gemeente heeft, aldus Janse, met de eigenaar van het pand, het Groninger Monumenten Fonds en de Stichting Historische Scheepswerf Hoogezand-Sappemeer de sleutel in handen tot continuering.

Zijn organisatie zet zich in voor behoud vanwege het unieke karakter van de werf: vrijwel alle historische materialen en werktuigen zijn compleet en werken nog. De dreigende sluiting – de stichting kan de huur niet meer voldoen – baart ook buiten Groningen zorgen.

Het behoud staat op de agenda van de jaarvergadering van de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historisch bedrijfsvaartuig. Janse die tussen 2000 en 2013 vrijwilliger was in Sappemeer: „Wolthuis is niet zomaar een werf. Zij behoort tot de maritieme infrastructuur, zelfs in Europees verband.” Janse pleit voor slim onderzoek naar toekomstperspectief en ook naar geld: „Het gesprek van vandaag is verkennend.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€) 

— Opkalefateren Halve Maen nog hele klus


Schipper Bram Nijenhuis bij het houtwerk bij de boeg dat moet worden vervangen.

Onttakeld ligt-ie er bij, De Halve Maen. Na zijn toernee langs de VOC-steden is de replica van het VOC-schip met afgetopte masten weer naar Enkhuizen gekomen, dit keer om met name de boeg te reviseren.

Het is een oplossing voor de kortere termijn. Het schip, nog tot 2020 in bruikleen varend onder de vlag van het Westfries Museum in Hoorn, zal voor de langere termijn op den duur een ingrijpender en tijdrovende reparatie nodig hebben, meent schipper Bram Nijenhuis.

Bij de bevestiging van de boegspriet is een zwakke plek. Het hout is daar onder de kevlarlaag aangetast en moet worden vervangen. Op diverse plaatsen in de omgeving van de zwakke plek zijn gaten geboord om het hout te inspecteren. Gebleken is dat kan worden volstaan met het vervangen van het houtwerk op die plek.

Ook moet daar rond de boegbalk nieuw hout worden aangebracht, zodat alles weer op elkaar aansluit. Deze maand gaan Frans Regter, Jan Kuperus en Rienk Gardenier aan de slag op het schip. Zij hebben veel ervaring met werk aan historische schepen, onder meer opgedaan op de Batavia-werf in Lelystad. Aan de onderkant van de Halve Maen is de kunststoflaag van het onderwaterschip beschadigd. Nijenhuis wijt dat aan de stenen in de haven bij het Oostereiland.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium 
— Flink minder bezoek voor Museumhaven ZierikzeeZIERIKZEE - De Museumhaven Zeeland is een derde van zijn publiek kwijtgeraakt.  “In mei en juni was het slecht weer. Verder waren de ARM17 en de Zuidvliet weg voor onderhoud. De steiger is echt debet aan het lagere bezoekersaantal. In de museumwerf hebben we juist meer mensen gehad.”
Dat is de verklaring die PR-man Carel Beulink heeft voor de daling. Met 8000 bezoekers raakte de Museumhaven 4400 mensen kwijt; ruim een derde van haar publiek dat altijd rond 12.000 schommelt.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC

FVEN— Tweehonderd schepen in 2019, dat is ons doel
 


De landelijke reünie van eigenaren van historische bedrijfsvaartuigen moet in 2019 in Winschoten worden gehouden. Dat is de grote wens van de Stichting Tramhaven Winschoten. Die tracht op verschillende manieren de haven van Winschoten in de schijnwerpers te zetten. Zo organiseerde ze kort voor de jaarwisseling een markt in het havengebied en regelde ze al enkele keren dat historische bedrijfsvaartuigen daar aanlegden.

De bestuurders van de stichting lieten eerder al doorschemeren dolgraag eens de jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) binnen te willen halen. ,,We hadden dat volgend jaar willen doen, maar dan is de reünie al elders’’, zegt Heddy Smit, woordvoerster van de stichting. ,,We mikken nu op 2019. We moeten binnenkort een bidbook maken en ons daarmee dit voorjaar presenteren op de vergadering van de LVBHB. Hopelijk krijgen we de reünie toegewezen.’’

Als dat gebeurt, liggen in de zomer van 2019 drie dagen lang zeker tweehonderd historische bedrijfsvaartuigen in de haven van Winschoten. ,,Er is voldoende ruimte voor zoveel vaartuigen’’, stelt Smit. ,,Mensen kunnen de schepen bekijken en we willen op de wal allerlei activiteiten organiseren, samen met de middenstanders. Zo’n reünie zou een prachtige opsteker zijn voor het havengebied.’’
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Bijna 80.000 euro subsidie voor Museumhaven


Foto: archieffoto Paul Schaap PAS

Den Helder – De Stichting Museumhaven Willemsoord krijgt dit jaar 79.468 euro bijgeschreven op de bankrekening. Het betreft de gemeentelijke subsidie voor 2017. Het college heeft hier dinsdag toe besloten. Daar komt nog bijna tienduizend euro bij voor de aanleg van riolering ten behoeve van afgemeerde schepen.

De stichting stelt zich tot doel de Museumhaven uit te bouwen tot een authentiek, aantrekkelijk complex met historische schepen, ambachten en faciliteiten. In samenwerking met partijen werkt de stichting aan publieksaantrekkende activiteiten.

Het college besloot tot nog meer goed nieuws voor de stichting, want de subsidie over 2015 is definitief vastgesteld op 105.900 euro. Dit ondanks het ontbreken van een goedkeurende accountantsverklaring. Het college is echter mild en stelt: “vanwege de omvang van de organisatie, die volledig met vrijwilligers werkt, wordt voorgesteld bij de vaststelling subsidie 2015 in plaats van de gebruikelijke accountantsverklaring te volstaan met een ondertekend inhoudelijk en financieel jaarverslag, waaruit blijkt dat de resultaten zijn behaald en de uitgaven ook overigens passen binnen de stichtingsdoelstellingen. Daarmee legt de stichting verantwoording af over haar gevoerde beleid.”
Lees het gehele artikel op de bron: Den Helder Actueel  

— En daar is de gezonken Ouderhoek weerANTWERPEN - Aan het MAS is dinsdagochtend het schip Ouderhoek weer boven water gehaald. Het als erfgoed beschermde schip lag sinds vorige week woensdag op de bodem van het Bonapartedok in Antwerpen.
Een duiker bevestigde maandag al kabels onder de boot. Een dag later werd de Ouderhoek zachtjes omhoog getrokken. Nu het schip boven water is kan het ook worden leeggepompt.

Het was de uitbater van ijssalon Fratelli op de Sint-Aldegondiskaai die vorige woensdag als eerste alarm sloeg toen het schip begon te zinken. Toen de brandweer ter plaatse aankwam was het kwaad al geschied.

De Ouderhoek dateert uit 1914 en is de enige nog varende houten poon ter wereld. Tijdens de berging zal ook duidelijk worden wat de oorzaak van het zinken van het schip is.
Lees het gehele artikel op de bron, met meer foto’s: GVA 

— Flierefluiter vermoedelijk door sabotage tot zinken gebracht
 


De politie in Leeuwarden onderzoekt de toedracht van de gezonken klipper Flierefluiter aan de Junokade. Deze week is een getuigenoproep geplaatst op Facebook. (Zie hieronder)

Volgens scheepvaartdeskundigen is de klipper moedwillig tot zinken gebracht. De afsluiters zijn uit het vlak geschopt, aldus een bron. De Flierefluiter zonk hierna op 12 december. Betrokkenen vinden het vreemd dat de politie bijna een maand na het zinken van de klipper tot de oproep van getuigen overgaat.

De Flierefluiter is een voormalig charterschip, gebouwd in 1910 met thuishaven Harlingen, dat aangemeerd lag aan de Junokade tegenover werf De Greuns. Het schip lag te koop en is inmiddels door de provincie naar de haven van Welgelegen gesleept. De schade aan het onverzekerde schip is groot. Restauratie is niet waarschijnlijk.

De vermoedelijke oorzaak van het zinken van de Flierefluiter roept herinneringen op aan het innovatieve schip de Ecolution van Wubbo Ockels. Ook dit schip werd gesaboteerd na het losdraaien van de afsluiters. De daders zijn nimmer opgespoord.

Woordvoerder Ron Reinds van de politie laat weten dat getuigen zich nog niet hebben gemeld.
Lees het gehele artikel op de bron:  liwadders  
— Getuigen gezocht gezonken klipperOp maandag 12 december 2016 om 08.15 uur kregen de collega's de melding dat er een klipper aan het zinken was aan de Junokade te Leeuwarden.
Ter plaatse gekomen was de klipper, een eenmaster, al aan het zinken. Door de brandweer is een oliescherm aangelegd rondom het schip. De eenmaster was de dag ervoor afgemeerd aan de Junokade. In verband met het onderzoek naar de verdachte omstandigheden worden er getuigen gezocht.

Bent u getuige geweest van dit incident dan wordt u verzocht telefonisch contact op te nemen met de politie op 0900-8844 onder vermelding van het zaaknummer.
Zaaknummer 2016349984
Lees het gehele artikel op de bron: Politie Leeuwarden e.o.  

— Wat wil Antwerpen met zijn drijvend erfgoed?


Foto: Directeur van de Antwerpse jachthavens Patrick Van den Bulck voor de West-hinder

Gewezen marineman Patrick Van den Bulck maakt zich zorgen over ons ‘drijvend maritiem erfgoed’. “Vorige week zonk de 102 jaar oude poon Ouderhoek (zie hierboven), maar ik hoor ook allerlei geruchten over het lichtschip West-hinder en de mijnenveger Oudenaarde. Dit zijn nochtans erfstukken”, zegt de directeur van de Antwerpse jachthavens.

Patrick Van den Bulck (66), directeur van de Antwerpse jachthavens, voer jarenlang op koopvaardij- én marineschepen en heeft dan ook een hart voor ‘maritiem erfgoed’. Niet alleen het zinken van de prachtige Ouderhoek verontrust hem. Ook over het in het Willemdok afgemeerde lichtschip West-hinder en de op de kade rustende mijnenveger M 477 Oudenaarde zijn er geruchten.

“De West-hinder is een uniek stuk, daterend uit de tijd dat er overal op de Noordzee bemande lichtboeien lagen. Jarenlang was dit schip op zee de belangrijkste wegwijzer naar de haven van Antwerpen. Het is eigendom van de DAB Vloot, maar die zou er vanaf willen. Dat schip is in België gebouwd en nog helemaal origineel en is alleen daarom al een stuk maritiem erfgoed dat niet mag verdwijnen. Binnen is het gebruiksklaar. De buitenbouw zou eens in droogdok moeten. Destijds was een school betrokken bij het onderhoud: een schitterend idee om jongeren met de maritieme sector vertrouwd te maken, maar vanwege de aanwezigheid van asbest is dat project stopgezet. In al die schepen zit asbest. Daar hoef je niet aan te komen. Dit schip zou de ideale ‘voordeur’ zijn voor het geplande droogdokkenmuseum.”
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad BE 

— Geen budget voor interieur renovatie Mercator:
    vrijwilligers grijpen in


Foto: de buitenkant van de Mercator werd grondig aangepakt

Een dertigtal vrijwilligers gaat de komende weken het interieur van de iconische driemaster Mercator onder handen nemen. De stad Oostende had een oproep gedaan aan vrijwilligers toen bleek dat er geen budget voorzien was om de volledige binnenkant op te frissen. De Mercator wordt begin april terug in het Mercatordok verwacht.

Enkele weken geleden bleek dat de Mercator binnen, na een restauratieperiode van bijna een jaar, amper veranderd was. Er werden slechts delen onder handen genomen die aan herstelling toe waren, zoals in het oorspronkelijke budget voorzien. Dat wou Oostende niet laten gebeuren en dus ging de badstad op zoek naar vrijwilligers om een handje toe te steken op de scheepsfwerf van IdP in de Oostendse achterhaven.De oproep lokte snel ruim 30 vrijwilligers. "Het doet deugd zoveel geëngageerde mensen te zien die mee de handen uit de mouwen willen steken voor de Mercator. Het zou de restauratiewerken aan de buitenzijde tenietdoen als we ook niet de binnenzijde volledig aanpakken. Bedankt aan de grote, enthousiaste ploeg van helpende handen om samen de Mercator terug te laten schitteren", aldus burgemeester Vande Lanotte die zelf ook een dagje de handen uit de mouwen zal steken.

Vzw zeilschip Mercator investeert zelf nog eens 100.000 euro om de interieurwerken uit te voeren. Vlaanderen pompte ook 3,4 miljoen euro in de restauratie. Er zijn momenteel gesprekken gaande tussen Oostende en Vlaanderen voor de overname van het schip door de stad.
Lees het gehele artikel op de bron: de Morgen 

— Mercator blijft definitief in OostendeDe stad Oostende wordt eigenaar van de Mercator. Het schepencollege keurde het principeakkoord over een overname met het Vlaamse Gewest goed. “We zijn blij dat dit pronkstuk voor goed in Oostende blijft.”

Het harde werk van de vrijwilligers, die sinds gisteren benedendeks van de Mercator aan het opfrissen zijn, zal niet voor niets zijn. Als de driemaster straks terug naar haar vaste plaats in het Mercatordok terugkeert, zal het definitief eigendom zijn van de stad Oostende. Het schepencollege heeft daarvoor een eigendomsoverdracht met het Vlaamse Gewest goedgekeurd.

De Mercator ligt al sinds 1965 bijna onafgebroken in Oostende. De oorspronkelijke thuishaven van de Mercator is evenwel Antwerpen. In de sinjorenstad gingen in het verleden soms stemmen op om het schip terug te halen. “Geen enkele Antwerpse burgemeester zal de Mercator nog uit Oostende krijgen”, zegt Vande Lanotte. “Dankzij de restauratie zal het zeilschip weer volop schitteren en kunnen we het verder uitbouwen als een belangrijke toeristische attractie. De bouw van het nieuwe, uitgebreide onthaal aan het Mercatordok zal alvast zorgen voor een grotere toegankelijkheid van het zeilschip.”
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad BE 
— Wrakken en skeletten onthullen oude geheimenGroningse archeo- logen zwermen uit over Europa en verder weg. Maar vooral hun vondsten in Noord-Nederland spreken tot de verbeelding.

Groningse archeologen deden veel naspeuringen naar scheepswrakken in de Waddenzee en de Flevopolder. In die laatste polder, in feite één groot scheepskerkhof met zo’n vijfhonderd scheepswrakken, is de Groninger hoogleraar André Holk actief. Hij was ook betrokken bij het napluizen van een scheepswrak uit de 16de eeuw, in een kuil bij vliegveld Lelystad.
Twee zomers groeven, schepten, peuterden en borstelden Groningers ijverig. Hun bevindingen worden nu samengevat in een artikel. Ondanks de slechte conditie bleek wrak OE34 een goudmijn. Het vrachtschip van bijna 16 meter lang en 4,5 meter breed verging tijdens de Tachtigjarige Oorlog.Door de vondst van zilveren munten kon de ondergang van het vaartuig worden gedateerd op 1572. Er werd verder een complete scheepsinventaris gevonden, net als een deel van de lading, die bestond uit tonnetjes met kalk en ijzeren balken. De onderzoekers vermoeden dat destijds al een flink deel van de lading is geborgen omdat het schip in tamelijk ondiep water lag.
Ook stuitten de archeologen op drie rapieren, een hellebaard en een lans. In die tijd kregen vrachtvaarders soms een gewapende escorte mee om zich de plunderende Watergeuzen op de Zuiderzee van het lijf te houden.
Na afloop van de opgraving werd het uiteenvallende scheepshout afgevoerd. „Als archeoloog vernietig je het object van je onderzoek. Dat is zo. Maar als je dit laat liggen, blijft er ook niets over”, zei Holk destijds tegen het Dagblad ven het Noorden.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€)  
— MuZEEum uitgeroepen tot Leukste Uitje van ZeelandHet Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen is uitgeroepen tot het 'Leukste uitje van Zeeland 2017'. Dat blijkt uit een verkiezing van de ANWB. De prijs is gisteren uitgereikt op de Vakantiebeurs in Utrecht.

Tijdens de verkiezing konden leden van de ANWB zowel landelijk als regionaal hun stem uitbrengen. Het MuZEEum scoorde de hoogste cijfers op de onderdelen, prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod.

De tweede prijs was voor het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De derde prijs ging naar Berkenhof 's Tropical Zoo in Kwadendamme. Dat deze laatste dit jaar op de derde plaats is geëindigd, is opvallend. De Tropical Zoo, in de volksmond vaak 'de vlindertuin'genoemd, stond de laaste zes jaar steevast op de eerste plaats.
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€)
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

EOC