MIJNWATER B.V. WENST U ENERGIEKE FEESTDAGEN!
 
Met Mijnwater Nieuws houden wij u op de hoogte van de 'highlights' van Mijnwater B.V., de werkzaamheden (in het veld), de innovaties op het gebied van mijnwatertechnologie, de bevindingen vanuit samenwerkende (Interreg) partijen, maar ook delen wij reacties uit de regio. We laten bewoners aan het woord, hoe denken zij over mijnwaterenergie en hoe zien jong afgestudeerden en studenten hun toekomst zonder aardgas. Mijnwater B.V. draagt bij aan een energieneutraal Parkstad Limburg in 2030. Op onze website en op social media delen we bijna dagelijks nieuws vanuit de organisatie of van organisaties waar wij mee werken of een warm hart toedragen.
 
Wilt u iemand op de hoogte brengen van deze nieuwsbrief, mail 'm gerust naar uw relaties. Rechtstreeks in de mailbox? Aanmelden uitsluitend via de aanmeldknop op de homepage van www.mijnwater.com
 
Het Team van Mijnwater B.V. wenst u energieke feestdagen en een behaaglijk warm 2019!
 
In deze nieuwbrief:
 1. 19 december, 14.00 uur: Webinar Low Temperature DHC Grids - Mijnwater
 2. LEF nieuwe eigenaar Mijnwater B.V.
 3. JetNet Careerday 23 oktober 2018
 4. Een behaaglijke oase in hartje Heerlen (Maurice Kerens, bewoner in Maankwartier Heerlen)
 5. Mijnwater en Proeftuin Brunssum Noord
 6. Stadsjournaal Brunssum: Hoe werkt dat nou, mijnwater?
 7. Renovatie Corridorflat Douvenrade/Sevagram
 8. Mijnwater leadpartner in Interreg NWE subsidie (persbericht)
 9. Werkzaamheden in het veld
 10. Mijnwater op vakbeurzen en symposia
 11. Bezoek SmartCity Alliance aan Heerlen
 12. Fijne feestdagen en een energiek en duurzaam 2019
 
Webinar Mijnwater Laag-temperatuur restwarmte
 
Op 19 december a.s. neemt Herman Eijdems deel aan een webinar over het gebruik van laag-temperatuur restwarmte in DHC (district heating and cooling) netwerken. Hij vertelt over de opschaling van Mijnwater door de uitbreiding van haar leidingnetwerk in Parkstad en laat zien hoever we met de werkzaamheden zijn in Hoensbroek, waar nu leidingen worden gekoppeld en in januari 2019 een nieuw, ondergronds uitwisselstation (clusterkelder) wordt gebouwd. De werkzaamheden worden gesubsidieerd door Interreg NWE/HeatNet.
 
De webinar is na aanmelding te volgen via: http://www.flexynets.eu/en/Webinar
 
Limburg Energiefonds (LEF) nieuwe eigenaar Mijnwater B.V.
 
 
Op 26 setpember jl. heeft de offiële overdracht plaatsgevonden van de aandelen van Mijnwater van de gemeente Heerlen naar het Limburgse Energiefonds (LEF). De overdracht van alle aandelen markeert tevens het einde van de pionier-fase. Charles Claessens, wethouder duurzaamheid: "De stad heeft haar nek uitgestoken door te investeren in de technologische ontwikkeling. Nu is het zaak om te investeren en innoveren, om de opgedane kennis voor een groot publiek toegankelijk te maken. Onze koempelmentaliteit wordt beloond."
 
 
Op de foto met bord: Philip Tan, directeur LEF, in het midden wethouder Charles Claessens, gemeente Heerlen en rechts Ger Koopmans, gedeputeerde van de Provincie Limburg.
 
 
JetNet Careerday 23 oktober
 
 
Op 23 oktober waren ruim 40 leerlingen vmbo/havo/vwo te gast bij Mijnwater. In de energiecentrale in Maankwartier Heerlen nam projectmanager Elise Ritzen (28) hen mee in haar verhaal over haar studie, haar werk als projectverantwoordelijke en over hoe trots ze is dat ze na haar technische opleiding aan de slag kon gaan bij het bedrijf dat duurzame energie levert aan diverse gebouwen en woningen in Heerlen en omgeving. Voor haar inzet werd ze met een heerlijke taart beloond.
 
 
 
 
Een behaaglijke oase in hartje Heerlen
 
 
Op de vijfde verdieping van het appartementencomplex aan het Maanplein woont Maurice Kerens met zijn vriendin, haar zoon en zijn eigen dochter. Bij binnenkomst sta je versteld van het ruime appartement met groot dakterras. Het appartement is sfeevol ingericht, strak meubilair met in het midden van de kamer/keuken een groots keukenblok. Mooie houtsoorten gecombineerd met een betonnen vloer, die overigens heel behaaglijk aanvoelt. Maurice vertelt dat hij bewust voor gegoten leefbeton gekozen heeft om optimaal van de vloerverwarming te kunnen genieten, die overigens in de zomer koelte verschaft.
 
Maurice woont er sinds 2016. Vlak na het opleveren van het appartementencomplex betrok hij het penthouse, met uitzicht over het centrum van Heerlen en een mooie blik op de Heliostaat op het dak van Maankwartier. "Mijn vorige woning was een oud vrijstaand huis in Hoensbroek. We hebben daar jarenlang met veel plezier gewoond. Maar toen de kinderen de deur uitgingen, vonden wij het huis te groot en wilden we liever in het centrum van Heerlen wonen." Mijn oudste zoon woont op kamers in Utrecht, mijn dochter en de zoon van mijn vriendin wonen nog bij ons in. Ik werk voor een bedrijf in Eindhoven, maar ben in de gelegenheid om veel thuis te werken. Op onze ruime slaapkamer heb ik een rustige werkplek gecreëerd, waar ik ongestoord kan werken. De andere twee slaapkamers behoren toe aan mijn thuiswonende 'kids', die overigens samen een tweede badkamer delen. In de zomer douchen wij ons op het dakterras, de buitendouche wordt door iedereen frequent gebruikt", lacht Maurice.
"Ik voel me hier helemaal thuis. Het appartement is ruim genoeg (240 m2) voor ons allen en we hebben geen last van buren of ander geluidsoverlast. Een oase in hartje Heerlen, waar vind je dat nog?"
 
"Toen we hoorden dat het complex volledig aardgasvrij is en alle bewoners mijnwaterenergie geleverd krijgen, waren we eerst nog een beetje sceptisch, zou het wel werken? We hadden gehoord van het systeem, maar wisten toen nog niet veel. Nu we een hele hete zomer achter de rug hebben, kan ik alleen maar beamen dat het systeem werkt. Zowel de warmte als de koude die we geleverd krijgen, zorgt voor een behaaglijk huis in alle jaargetijden. Deze zomer met 38 graden buiten, stond de thermometer bij ons op 21 graden. Hoger dan 24 graden kwam ie niet. We hielden grote schuifdeuren van het dakterras overdag wel dicht om die koelte niet verloren te laten gaan. Heerlijk was het, ook s' nachts was het aangenaam in huis."
 
Als voorzitter van de VvE (Vereniging van Eigenaren) van de 16 koopappartementen, hoort Maurice ook weleens andere geluiden over de aansluiting. Maar hij vindt dat dit vaak te wijten is aan onjuist gebruik of een verkeerde vloer. Inmiddels is iedereen wel tevreden, denkt hij. "Over de klantenservice ben ik meer dan te spreken. Bijzonder vriendelijk en ze nemen altijd de tijd voor je. Daar mogen andere leveranciers een voorbeeld aan nemen. Mijnwater B.V. geeft de klant het gevoel dat zij gehoord wordt. Een laatste tip wil ik wel meegeven, laat de bewoners nog eens zien hoe het systeem beneden in de energiecentrale werkt... Dat zou een hele hoop kunnen verduidelijken." Na een uurtje bedank ik Maurice voor het interview en beloof op dat laatste zo spoedig mogelijk terug te komen.
 
 
Maurice Kerens op zijn dakterras met uitzicht op de Heliostaat
 
 
Mijnwater en Proeftuin Brunssum Noord
 
 
In het kader van het Rijksprogramma 'Aardgasvrije Wijken' waar minister Ollongren van BZK 120 miljoen voor uittrok, gaat Brunssum-Noord als voorbeeld dienen voor andere wijken in Nederland en worden woningen aangesloten op het warmtenet van Mijnwater B.V. Daarvoor is 4,17 van de 120 miljoen beschikbaar gesteld. De proeftuin wordt in samenwerking met de gemeente Brunssum en woningcorporatie Weller opgepakt en gaat in eerste instantie om huurwoningen van Weller en in tweede instantie om particuliere woningen en publiekstoegankelijke gebouwen, zoals het gemeenschapshuis en winkelcentrum, in Brunssum-Noord. De participatie van de bewoners in deze wijk heeft onze grootste prioriteit. Naar een aardgasvrije wijk, doe je samen. Begin januari starten wij met de communicatie naar de bewoners van de huurwoningen en zullen er informatiebijeenkomsten plaatsvinden. Wat betekent het voor de huurders en in een later stadium ook voor de particulieren in deze wijk om hun huis aardgasvrij te maken en welk alternatief wordt er geboden?
 
Meer informatie over de aardgasvrijke wijk Brunssum-Noord treft u binnenkort aan op de websites van de drie samenwerkende partijen.
 
 
 
Stadsjournaal Brunssum: hoe werkt dat nou, mijnwater?
 
 
Op 5 december jl. trokken we samen met Stadsjournaal Brunssum naar het Maankwartier. Want waar kun je beter uitleggen wat mijnwater is? Het prachtig nieuwe stadsdeel in Heerlen is het toonbeeld van energieën uitwisselen. Wist u dat de (rest)warmte van koelingen van de JUMBO op de begane grond gebruikt wordt om woningen op Maanplein te verwarmen? Velen weten dat (nog) niet. Daarom lieten we Stadsjournaal toe in onze energiecentrale en vertelt Louis Hiddes hoe de vork precies in de steel zit met dat mijnwater.
 
 
 
Renovatie Corridorflat Douvenrade/Sevagram
 
 
Meer wooncomfort in een behaaglijke warme woning. Dat is wat Sevagram wil bereiken met de renovatie van de 88 woningen in de Corridorflat (Douvenrade). Mijnwater B.V. zorgt ervoor dat de appartementen worden voorzien van nieuwe HR++ beglazing en nieuwe ventilatieroosters in het raam. Daarnaast wordt in de kelder van het flatgebouw de centrale, gasgestookte, verwarmingsketel vervangen door een duurzaam systeem van Mijnwater. In elk appartement komt een nieuwe warmteboiler, die gevoed wordt door het nieuwe verwarmingssysteem. De flat is, na de renovatie, volledig aardgasvrij.
 
Om te kunnen renoveren moeten eerst bewoners op de hoogte worden gesteld. Dat gebeurde in een eerste bijeenkomst op 5 december jl. Flatbewoners kregen uitleg over de renovatie, het systeem en de opwaardering van hun wooncomfort. De folder, die iedereen na afloop meekreeg, legt nog eens haarfijn uit wat de renovatie van de Corridorflat betekent.
 
 
 
Mijnwater leadpartner in Interreg D2Grids project
 
 
Interreg North-West Europe (NWE) heeft een subsidie van ruim 11,6 miljoen toegezegd aan het project '5de generatie warmtenetten D2Grids'*, waar Mijnwater B.V. lead partner van is. De toewijzing is een impuls voor de opschalingsslag waar Mijnwater voor staat en wordt versterkt voor de samenwerking met zusterprojecten in Parijs, Bochum, Nottingham en Glasgow. Door de opschalingsslag en door internationaal samen te werken kan Mijnwater de industrie aanspreken om de juiste producten te ontwikkelen, waarbij kosten 10-20% gereduceerd kunnen worden.
 
 
 
Werkzaamheden in het veld
 
 
Mijnwaterwerk in uitvoering. Voor de aanleg van ons leidingenetwerk moeten we in de openbare ruimte graven. Zo is op dit moment zichtbaar in Hoensbroek (aan de Terhoevenderweg, nabij Heuts) dat er nieuwe leidingen de grond in gaan en de hoofdleiding wordt omgelegd. In januari wordt de vierde ondergrondse kelder (een uitwisselstation) geplaatst. In deze kelders vindt onderlinge uitwisseling plaats van restwarmte en restkoude door warmtewisselaars en pompen. De plaatsing van een prefab betonnen bak en installatie luistert nauw en zal zoveel mogelijk op rustige momenten in de openbare ruimte plaatsvinden, zodat verkeer zo min mogelijk hinder ondervindt van deze operatie.
 
In Brunssum vond op 10 december jl. de eerste proefboring vooor een open bodemenergiesysteem (warmte-koude-opslag (WKO)) plaats bij de Tarcisius locatie aan de Sint Gregoriuslaan in Brussum. De boring vond plaats in het kader van de aanleg van een circulair energienetwerk en moest uitwijzen of de bron ingezet kan worden als een functionerende warmte- en koudebron voor de 20 nieuwbouwwoningen op de Tarcisiuslocatie in Brunssum-Oost. GEBO BV ui Dessel (B) heeft de boring succesvol uitgevoerd. Een vergelijkbare proefboring wordt in januari 2019 uitgevoerd in Brunssum-Noord.
 
 
Benieuwd naar al die werkzaamheden in het veld? Neem eens een kijkje op onze website
 
 
Mijnwater op vakbeurzen en symposia
 • Celsius summit 21-11-2018, Brussel
 • Potential Grubenwasser in NRW 21-11-2018
 • Bezoek SmartCity Alliance aan Heerlen 21-22 nov 2018
 • Round table DH Gembloux (30 nov 2018)
 • NoM met Warmte (11 dec 2018)
 • Klimaatakkoord en EU-subsidieregelingen (13 dec 2018)
 
Bezoek SmartCity Alliance aan Heerlen (21-22 nov)
 
 
Mining the future in practice - sustainable heat generation, distribution and storage
 
Op verzoek van Smart City Alliance (UK) organiseerde Mijnwater B.V. een tweedaagse workshop over de technologie achter mijnwater en de doorontwikkeling naar 5e generatie DHC (District Heating and Cooling). De deelnemers aan de Smart City Alliance tour waren zeer enthousiast over wat de voormalige mijnen ons nu brengen en hoe Mijnwater B.V. een technologie wist te ontwikkelen om duurzame energie naar woningen en gebouwen te transporteren, zonder aardgas te gebruiken. De deelnemers kregen onder leiding van René Verhoeven (projectmanager) en Herman Eijdems (innovatiemanager) tijdens de lezingen en de rondrit per bus een goed beeld van de 'best practices' van Mijnwater in Heerlen.
 
Smart City Alliance is een effectief platform om samenwerking tussen verschillende partijen tot stand te brengen op het gebied van welzijn en duurzaamheid. Uitwisseling van 'best practices', successen en mislukkingen is altijd de benadering van winnaars geweest. Net als het vermogen om te standaardiseren, te repliceren en continu te verbeteren. Aldus Smart City Alliance.
 
 
 
 
Wie zijn wij?
 
 
Mijnwater B.V. is in 2013 opgericht en heeft de ambitie om het project van de gemeente Heerlen uit te rollen tot een volwaardig duurzaam energiebedrijf. De basis van het mijnwatersysteem ligt ondergronds, in het enorme stelsel van verlaten mijngangen waar zowel warm als koud water opgeslagen en gewonnen kan worden. Daarnaast voorziet Mijnwater B.V. ook in andere energie-uitwisselingen, die niet direct in verbinding staan met de ondergrondse mijnwaterbuffers.
Het bedrijf heeft inmiddels diverse omvangrijke gebouwcomplexen in Heerlen op mijnwaterenergie aangesloten. 270 woningen, diverse kantoorgebouwen, (basis)scholen, kinderdagverblijf, een sporthal en een tweetal supermarkten ervaren het comfort van mijnwaterenergie. Met deze (en toekomstige) aansluitingen levert Mijnwater B.V. een belangrijke bijdrage aan de ambitie van Parkstad Limburg om in 2030 tot een reductie van 65% CO2 uitstoot te komen.
 
 
 
Valkenburgerweg 177
6419 AT Heerlen
(+31) (0)495-590503
 info@mijnwater.com
www.mijnwater.com