Producentbyrån Nyhetsbrev 16 maj 2017

Ingresserna till våra nyhetsbrev har blivit ett sätt att lyfta sånt vi tycker är intressant eller viktigt, oavsett om det är direkt relaterat till vår verksamhet eller inte. För det mesta är det otroligt roligt att skriva de här texterna. Ämnen ger sig ofta av sig själv utifrån sånt som vi diskuterar här på kontoret eller i andra sammanhang. Andra gånger är det svårare. Inte för att det inte finns saker att skriva om, utan för att det även måste vara någon slags balans. Har vi skrivit mycket om tillståndet i världen kan det vara intressant att titta på vad som händer i vårt närområde eller med vår egen verksamhet. Det handlar också om att balansera pessimism med optimism, cynism med realism och det roliga med det hjärtskärande.
 
Men den här gången blir det ingen text om något av det där. Den här gången hade vi en idé att skriva om en grymt bra satsning inom scenkonsten i regionen, men det föll bort av olika orsaker. Och grejen är att det är helt ok. Allt måste inte alltid gå enligt plan, och det är något som vi alla måste lära oss att acceptera. För en plan är just en plan och det är ok att misslyckas, det är ok att inte vara bäst dygnet runt, året om. Att göra fel är ju bara att göra ett annat slags rätt, som en tonsättare vi jobbat med sa över en lunch förra veckan.
 
För vi är ju bara människor. Och vi orkar inte allt. Vi hör om folk som har gått in i väggen, som har tre jobb vid sidan av sin konstnärliga verksamhet för att få det att gå runt, som sliter med produktioner, ansökningar och det konstnärliga innehållet. Som drivs av en passion och en glöd som kan förflytta berg. Men nånstans tar det stopp. Samma glöd som kan förflytta berg kan dessvärre också bli det som knäcker en. Och nånstans där kanske vi ändå hittade vad den här ingressen handlar om. Vikten av att ta hand om sig själv, och att ta hand om varandra. Ingen kan göra allt eller orka allt. Ingen är perfekt, även om vi gärna vill framstå så på Instagram.
 
Det händer så sjukt mycket grejer hela tiden. Föreställningar, vernissager, konserter, fester, seminarier, performances, konstvandringar, festivaler, premiärer mm. Och alla ni som ser till att allt det här grymma händer hela tiden är värda medaljer, varenda en av er, varje dag! Men glöm inte bort att andas. Vi ska alla hålla länge än.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinn har nu inlett arbetet med sin nästa produktion Skirtpower i koreografi av Carl Olof Berg och med musik av Göteborgsbaserade musikern och tonsättaren Lisen Rylander Löve. Medverkar i produktionen gör Spinns dansare Emilia Wärff och Soledad Howe, och Spinn har för den här produktionen även valt att plocka in italienske dansaren Aristide Rontini, som också var med under Moving Beyond Inclusion i Uddevalla hösten 2016. Efter en veckas arbete i Spinnstudion åker nu ensemblen upp till Vitlycke – Centre for Performing Arts strax utanför Tanumshede för ytterligare några dagar av intensivt arbete. Skirtpower har premiär i april 2018 och mer information kommer framåt.

I början av juni åker Spinn dessutom till Zagreb för att medverka på festivalen Dance Week Festival med föreställningen Trippel. Under Dansens Dag den 29 april spelade de verket Kurvatur på Kulturhuset Komedianten i Varberg, och sen 2 maj spelades den senaste föreställningen Gård av träd för Göteborgs stads äldreombud på GöteborgsOperans lilla scen. Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg kommer också att resa till Archangelsk i Ryssland för att hålla workshops genom Share Music & Performing Arts.

Den 19-22 juni kommer SpinnVäxa och Passalen ha ett dansläger i Spinnstudion för dig som är 11-15 år. Lägret är kostnadsfritt och alla är välkomna, oavsett om man har en funktionsvariation eller inte. Anmälan görs till linda.wardal@bilda.nu senast den 12 juni!

SpinnUnga har jobbat vidare och utvecklat verket Rätt att ta plats tillsammans med verksamhetsledaren Anna Bergström. Ett utdrag ur föreställningen visades på GöteborgsOperan som invigningsnummer till danstävlingen Just Move it i april och kommer härnäst att visas i en längre version på SpinnVäxa och SpinnUngas gemensamma våravslutning på Världskulturmuseet i Göteborg den 27 maj. Våravslutningen börjar kl 13:30 och blir en sprakande dansfest för både barn och vuxna. Mer information om detta hittar du på Spinns hemsida. I slutet av maj släpps även den Göteborgsbaserade artisten Nadia Nairs nya musikvideo till låten Forever där SpinnUnga medverkar med en koreografi av Anna Bergström.
 
foto: Anna Bergström


Mimitabu
Nästa helg, lördag och söndag den 27-28 maj presenterar Mimitabu Sounds of Found Things – en tvådagars musikfest med ny radikal musik som pressar gränser och bryter konventioner. Utspritt över fyra konserter har ensemblen samlat elva verk av tonsättare som vill utveckla ensemblens ljudpalett med nya speltekniker, genom användandet av vardagsföremål – så kallade ”found objects”, hemmabyggda eller modifierade instrument och DIY-elektronik.

Allt händer på Cinnober i Göteborg, lördag och söndag den 27-28 maj och det kostar bara 100/80 kr för hela paketet! Biljetter köper ni på Pusterviksbiljetter, annars går det bra med både kontanter och Swish i entrén. Läs mer om Sounds of Found ThingsMimitabus hemsida eller på facebook.

www.mimitabu.se
 
foto: Per Buhre
 
 
PROJEKT
Moving Beyond Inclusion
Den engelska koreografen Fin Walker medverkade under Uddevalla Choreographic Lab i Uddevalla Förra hösten. Labbet var en del av Moving Beyond Inclusion och Fin var inbjuden som en av tre koreografer som under en veckas tid skulle arbeta med deltagarna i projektet.

Nu har Kulturakademin Trappan, i samarbete med Dansalliansen och Danskompaniet Spinn, bjudit in Fin Walker till Göteborg och Spinnstudion för att ge kursen Delve Deeper den 7-9 juni. Delve Deeper är enligt Fin själv en möjlighet att ”stiga in i din egen kropp och att till fullo leva i den i varje ögonblick. Med rörelse som utgångspunkt och med rösten som stöd kommer du att resa djupare in i dig själv för att förverkliga din fulla potential. Du kommer bli medveten om var du ”håller” i ditt system och få syn på hur du kan frigöra dig själv så att du enklare kan förmedla ditt uttryckssätt.

Delve Deeper hålls på engelska och äger rum den 7-9 juni. Kursen är öppen för dansare och koreografer med eller utan funktionsvariationer. Sista anmälningsdag är i morgon, den 17 maj. Anmälan görs på www.kulturakademintrappan.se

www.movingbeyondinclusion.eu
 
foto: Patrik Gunnar Helin
 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se