Westerlo - september 2012
Jaargang 2 - nummer 8
 
  Inhoud
 
 
 
Bib krijgt nieuw gezicht
 
 
Vanaf 28 augustus is onze online catalogus (www.bibwesterlo.be) omgevormd tot een heus "bibliotheekportaal"!
 
Wanneer je met de cursor over de rode balk loopt, vind je alles terug wat de bib je te bieden heeft. Bij elk item staat tevens een kort woordje uitleg over bijvoorbeeld onze scholenwerking, luisterboeken, rouwkoffer, boekendienst aan huis,...
 
Onder de rubriek "Nieuws" staan de blikvangers en de activiteiten die de komende weken plaatsvinden.

"Mijn Bibliotheek" (de rode knop rechts bovenaan) biedt je nog steeds de mogelijkheid om je materialen te verlengen of je persoonlijke info op te vragen en te wijzigen. Nieuw is hier de aankoopsuggestie die je online kan doorspelen.
 
In de flyer die je in de bib kan krijgen worden alle mogelijkheden van deze nieuwe omgeving uit de doeken gedaan.
 
Opgelet: als je de korte introductietour hebt weggeklikt met de optie "niet meer tonen", kan je die achteraf alsnog oproepen door te surfen naar: http://bibwesterlo.provant.be/?tour=y.
 
 
 
 
 
Boekenverkoop - 5 september
  
 
Op woensdag 5 september kan je van 18u. tot 20u. terecht in de bib voor een boekenverkoop.
Het aanbod is weer zeer divers: jeugdboeken, informatieve werken, romans, tijdschriftenjaargangen en zelfs cd's/dvd's/cd-roms.
 
Alles gaat weg voor 1 euro per stuk/jaargang.
 
De verkoop loopt door tijdens de openingsuren van de bib tot en met zaterdag 15 september.
 
 
 
 
 
Hoe stemmen met de stemcomputer?
  
Op zondag 14 oktober gaan we met zijn allen naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad en provincieraad te kiezen. 
 
Op www.westerlo.be vind je een handleiding en een filmpje waarin je kan zien hoe je stap voor stap stemt. 
 
Vanaf begin september kan je tijdens de openingsuren oefenen met de
demo-stemcomputer in onze bib.
 
 
 
 
 
 
 Bibkids: Nieuw! Kamishibai 
 
Voor leerkrachten die hun leerlingen graag verwennen met een leuk verhaal, bieden we Kamishibai aan. Dit is een traditionele vertelvorm: een houten kastje, dat eruit ziet als een minitheatertje. Hierin zitten papieren prenten die een verhaal vertellen. De kinderen zien de grote prenten, de verteller leest achteraan de tekst die erbij hoort.
 
Verhalen vertellen in theatervorm, het is eens wat anders!
 
Leerkrachten kunnen het kastje met maximum 2 vertelpakketten (boek + bijhorende platen) gratis lenen.
Uitleentermijn: 4 weken - niet te verlengen.
 
 
 
 
Bibkids: Nieuw! Fundels
 
 
 
Een boek lezen is FUNdel!
 
"Digitaal is het nieuwe normaal!", dus ook in de bib kunnen we niet achterblijven. Fundels maken een digitale wereld rond een echt prentenboek. Je kan kijken, lezen, spelen en tekenen, maar er is ook een activiteitenhoek en extra info over de auteur. Zo wordt een boek lezen een écht avontuur.
 
Vanaf september zijn de fundels beschikbaar en gratis uitleenbaar in de bib.
 
Per lezer kan je max. 2 fundelboeken lenen. Je mag het pakket (lezer, rugzak en 1 of 2 fundels) 2 weken houden, maar je kan het niet verlengen.
 
 
 
 
 
 
Bibkids: Lees je mee met KJV?
 
Ben je tussen 4 en 16 jaar?
Lees je graag?
Vind je het belangrijk om je stem te laten horen?
Wil je mee op zoek gaan naar het allerbeste kinder- en jeugdboek van het voorbije jaar?
WORD DAN KJV-JURYLID!
 
24 september vertrekt de trein van Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) opnieuw in onze bib. 
 
 
 
 
Dit jaar organiseren we twee leesgroepen: een voor het 3de en 4de leerjaar, een andere voor kinderen van het 5de en 6de. Zij lezen 10 boeken en komen een 6-tal keer in groep samen om aan de hand van een leuke activiteit of spel over de boeken te praten. Uiteindelijk maakt ieder zijn eigen top 10.
 
Maar ook andere leeftijdsgroepen kunnen meelezen. De bib zorgt voor een lidkaart en de boeken. De juryleden lezen en beoordelen dan op eigen houtje.
 
Bij KJV is leesplezier uiteraard het allerbelangrijkste! Het leesjaar sluiten we af met een verrassing voor alle deelnemers!
Meer info krijgen de kinderen weldra op school.
 
Vragen? ann.janssens@bibliotheek.be of 014 53 87 45
 
 
 
 
Bibkids: De Weddenschap
 
De bib nodigt enkele klassen van het 4de jaar TSO en BSO van SILA Westerlo uit om deel te nemen aan "De Weddenschap".
 
Drie bekende Vlamingen (MNM-dj Peter Van de Veire, actrice en presentatrice Tatyana Beloy en actrice Tina Maerevoet - Paulien uit Thuis) dagen de leerlingen uit om drie boeken te lezen tussen oktober 2012 en april 2013.
Achteraf worden de jongeren beloond met een avondje film.
 
 
 
 
Wink@Westerlo: Lode Van den Heuvel
 

Westelaar Lode Van den Heuvel (°1941), is van opleiding logopedist maar we kennen hem vnl. als auteur van diepzinnige werken en gedichtenbundels.
 
In zijn laatste boek "De weg van het Licht" focust hij op de synergie tussen spiritualiteit, religie en wetenschap.
 
Eind september beschikbaar in onze bib.
 
 
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
  klik voor de trailer
 
 
 
Bij de geboorte van Kevin heeft Eva (schitterend vertolkt door Tilda Swinton) haar professionele leven en persoonlijke ambities op een laag pitje gezet. De communicatie tussen moeder en zoon verloopt behoorlijk moeizaam. Aan de vooravond van zijn 16de verjaardag pleegt Kevin een onherstelbare daad. Eva probeert erachter te komen of zij ervoor verantwoordelijk is.
 
We need to talk about Kevin is de aangrijpende zoektocht van een moeder naar het antwoord op de vraag of het karakter van haar kind aangeboren of aangeleerd is.
 
De verfilming van het boek van Lionel Shriver toont een provocerend en schokkend verhaal over de ergste nachtmerrie van iedere ouder: een kind dat niet alleen iedere vorm van affectie afstoot, maar zich ook nog eens heeft voorgenomen om van je leven een hel te maken.
 
Andere blikvangers:
 
In de spannende spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy, naar het gelijknamige boek van John le Carré, draait alles om een complex netwerk van spionnen in de jaren '70. De cast is gewoon indrukwekkend: Colin Firth, John Hurt en Gary Oldman. Must see!
 
Regisseur Martin Scorsese nam het jeugdboek The Invention of Hugo Cabret onder handen en leverde met Hugo een magische familiefilm vol avonturen af.
 
J. Edgar van Clint Eastwood vertelt het verhaal van de voormalige directeur van de FBI, J. Edgar Hoover, met focus op de schandalen in zijn carrière en zijn controversiële privéleven.
 
 
 
nieuwsgierig?
 
 
nieuwsgierig? klik op de cover 
 
 
Vive le Vélo! van Karl Vannieuwkerke is meer dan een ordinaire fietstocht. Het is een toeristische, historische, culturele en sportieve trip door de mooiste streken van Frankrijk, boordevol straffe tourverhalen.
 
Kim Clijsters: een portret belicht het complete verhaal van haar leven, van de eerste smash tot haar recentste successen.
 
De bekende sportdokter Chris Goossens heeft samen met Bart Cop, journalist bij P-Magazine, een boek geschreven: Bereik je ideale gewicht met de Pronokal Methode, een wetenschappelijke en medisch onderbouwde vermageringstechniek afkomstig uit Spanje.
 
 
 
Amy, mijn dochter van Mitch Winehouse is het openhartige en liefdevolle verhaal van een vader die zijn dochter verliest. Een getalenteerde vrouw die veel te jong is gestorven, maar een muzikale erfenis achterlaat die generaties lang zal voortleven.
 
Lennon: de mens, de mythe, de muziek van Tim Riley is de biografie van één van de grootste legendes uit de wereld van de popmuziek.
 
In Een goede dood (2002-2012: tien jaar "controversiële" euthanasiewet?) analyseren de auteurs de evolutie van de toepassing van euthanasie en bespreken ze de huidige praktijk en knelpunten.
 
 
 
 klik op de cover voor een fragment
 
 
  
klik voor de eerste pagina's
 
In 1923 reizen de Engelse zussen Lizzie en Eva naar de Chinese stad Kashgar. Onderweg helpen ze bij een bevalling, worden van toverij beschuldigd en gevangengenomen. In het huidige Londen hoort de eenzame, jonge Frieda dat ze de erfgename is van een pas overleden vrouw van wie ze nog nooit heeft gehoord. Het spoor wijst naar Kashgar... De vrouw die naar Kashgar fietste van Susanne Joinson.
 
Met Het appartement heeft Tatiana de Rosnay een psychologische pageturner geschreven over een jonge vrouw die door haar bovenbuurman uit haar slaap wordt gehouden.
 
Twee rivaliserende wielrenners op de baan gaan diep om te scoren op de Londense Olympische Spelen in Goud, de derde roman van Chris Cleaves.
 
In de ijzige januarimaand van zijn drieënzestigste winter, gaat Paul Auster zitten om de geschiedenis van zijn lichaam te vertellen. Het resultaat is een schitterende bespiegeling over ouder worden, maar nog meer over het leven, over zíjn leven in het lichaam van de man, de schrijver, de echtgenoot, het kind, de adolescent, de minnaar, de middelbare man, de dichter en de vertaler die Paul Auster is: Winterlogboek.
 
 
Bijna acht jaar nadat filmmaker, columnist, maar ook aartsvijand van Leon de Winter, Theo van Gogh, werd vermoord, neemt De Winter het laatste woord in deze langslepende strijd. Zijn nieuwe boek VSV is geen afrekening met van Gogh geworden, maar een spannend verhaal vol verrassende wendingen.
 
Een hologram voor de koning van Dave Eggers is een actuele, trefzeker geschreven roman over een Amerikaanse zakenman op drift in de Saoedische woestijn. Hij staat symbool voor een zwalpend economisch systeem.
 
Een popster met een identiteitscrisis, hippies die zoeken naar buitenaards leven, een gevaarlijk beursalgoritme, indianenmythes, een kind dat verdwijnt,... In Coyote verweeft Hari Kunzru verschillende verhalen die zich allemaal afspelen rond een mysterieuze plek in de Mojavewoestijn.
 
 

 
 
op de website van de auteur kan je fragmenten downloaden 
 
 
 
zin in een proevertje? klik op de cover
 

"2" is het tweede studioalbum van de Belgische drum-'n-bassproducer Netsky en hiermee bewijst hij dat hij een producer van internationale allure is. 
 
261 dagen na de vorige kwam dEUS plots, onaangekondigd, met een nieuwe cd. Following Sea was na 1 week al goud.
 
Onder lof bedolven in de zomer van 2011 en op algemeen verzoek opnieuw te genieten in 2012: het muziekformat van Radio 1's Sonar 1000. Tien kenners en liefhebbers kozen 1000 onmisbare songs uit alle mogelijke muziekgenres. Het resultaat: een selectie parels, waarvan het beste zijn weg vond naar de driedubbele CD Sonar 1000 volume 2
 
Absynthe Minded creëerde de afgelopen tien jaar met hun eigenzinnige mix van pop, blues, swing, jazz en folk een heel unieke sound. Met As it ever was leveren ze hun vijfde album af.
 
Na het gouden succes van hun eerste Nederlandstalige album De Romeo's in 't Wit zetten de drie vrienden hun muzikaal avontuur verder in hun eigen moedertaal. Het nieuwe Feesten in Stijl omschrijven ze zelf als de ultieme cd die op elk feest kan worden gespeeld.
 
 

 
 
klik op de cover voor de site van Absynthe Minded 
 

Agnes' Advies
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Agnes!  
 
 
 
 
 
 
 
 
Twee stapjes op het strand - Anne-Dauphine Julliand
 
Anne-Dauphine Julliand, journaliste en moeder van 38, schreef met haar debuutroman meteen een bestseller.
 
Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van haar dochter Thaïs, die pas twee is als bij haar een genetische ziekte wordt vastgesteld. Wanneer het verdict valt dat het kind nog slechts enkele maanden te leven heeft, is
Anne-Dauphine zwanger van haar derde kind.
 
Julliand beschrijft heel openhartig het enorme verdriet maar ook de unieke momenten die haar gezin de laatste maanden beleefde. "Leven toevoegen aan de dagen als je geen dagen kunt toevoegen aan het leven" wordt het motto. Het is aangrijpend hoeveel levensvreugde het kleine meisje blijft uitstralen tot het laatste moment. Al ziet of hoort ze niets meer, ze blijft verstoppertje spelen...
 
Een ontroerende ode aan de levenslust van een tweejarig meisje en haar ouders.
 
 
 
 
klik op de de cover voor enkele videofragmenten
Secret Symphony - Katie Melua
 
Ze is geboren in Georgië (haar echte naam is Ketevan Melua), maar al vrij jong emigreerde ze met haar ouders naar Groot-Brittannië.
"Call of the Search", haar debuutcd was in 2004 het best verkochte album in Engeland. Katie was pas 19. Van dan af ging het razendsnel.
In België brak ze echt door met haar tweede cd Piece by Piece met daarop het overbekende Nine million bicycles.
 
Met "Secret Symphony", haar vijfde studiocd, is Melua terug van even weggeweest (burnout). Vergezeld van het Secret Symphony Orchestra keert ze "back to basics". Rustige nummers, een prachtige stem en enkele verrassende covers, zoals het uit 1923 daterende bluesnummer Nobody knows you when you're down and out. Kippenvel!
 
 
 
Bij De dag van je leven horen bloemen. Veel bloemen voor allerlei doeleinden: een bruidsboeket, stoelversieringen, een altaarstuk, tafelstukken,...
Zeven gerenommeerde bloemschikkunstenaars lieten hun fantasie de vrije loop en bedachten tal van opvallende en verrassende creaties. Samen met de foto's van Marc Wouters en de handige stap-voor-stap beschrijvingen kan je zelf aan de slag.
 
Nog meer leestips van Agnes vind je hier
 
 
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... we sinds deze zomer een hotspot hebben in de bib?
 
 
Ben je in het bezit van een laptop of een smartphone met wifi-kaart? Dan kan je voortaan met de code  'bibwesterlo' verbinding maken met het draadloze netwerk van de bib om gratis te surfen of te e-mailen.
Beschik je niet over een laptop, dan kan je als lid van de bib nog altijd gratis terecht op één van onze internetpc's.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: