Nieuwsbrief Senia
maart 2021
 
Beste lezers,
 
Hier weer een lekker uitgebreide nieuwsbrief. Met voor elk wat wils.
 
Wilt u reageren of voor de volgende nieuwsbrief een item insturen? Dat kan.
Stuur uw reactie aan nieuwsbrief@senia.nl
 
   


 
Online leesclubs een succes
Verschillende online leesclubs zijn inmiddels van start gegaan. Hoewel sommigen mensen last hadden van koudwatervrees, zijn de ervaringen van de deelnemers zeer positief.
Trek ook de stoute schoenen aan! Lees alles over de online leesclubs van Senia.


 
BoekMeetings over Het geheim van de Gucci-koffer
Het boek Het geheim van van de Gucci-koffer van Pauline Terreehorst vertelt de boeiende geschiedenis van een gravin die haar wereld ziet verkruimelen. Senia organiseert half maart over dit boek enkele bijzondere Online BoekMeetings.
Deze wordt geleid door een historicus, waardoor nog meer inhoud en verdieping mogelijk is. Schrijf u snel in, lees dit prachtige boek en waan u in vervlogen tijden.
    
 
Senia in beeld
Spreekuren voor online-muziek-bespreking
Voor leesclubs is het al lastig om online bij elkaar te komen, maar voor luisterclubs geldt dat nog meer. Want je wilt samen muziekfragmenten bespreken.

Senia's muziekdeskundigen willen de komende maand de groepen te hulp schieten en organiseren een wekelijkse oefen-sessie.
  
Op donderdagmorgen in maart, van 11.00-12.00 uur
In de maand maart is de werkgroep Muziek van Senia bereikbaar op donderdagmorgen van 11.00 tot 12.00 uur bereikbaar via de volgende link:
https://meet.jit.si/SeniaSpreekuurLuisterclubs
.
Op de link klikken zou voldoende moeten zijn om 'binnen' te kunnen komen. Zie ook het interviews hieronder.
 
De spreekuren voor leesclubs om te oefenen met Meet.Jitsi worden deze week afgerond. U kunt gewoon op dinsdag, woensdag of donderdag bellen naar 0570-562656 als u ondersteuning wenst bij het online gaan van uw leesclub.
 
Ervaring van een muziek-luisterclub
Hans Teuling, contactpersoon van een muziekluistergroep in Almere en deelnemer aan de proefsessie, heeft al langere tijd ervaring met het online samen luisteren naar muziek. Zijn groep komt sinds oktober vorig jaar online bij elkaar. “Wij werken met Jitsi Meet. Na de start in oktober hebben we vijf bijeenkomsten gehad en iedereen is enthousiast.” Lees zijn ervaringen én die van Sandra van Kalken, voorzitter van Senia's muziekwerkgroep.
 
Interview met Ineke van de Rotte, tijdelijk directeur
Gesprek met Ineke van de Rotte, weer even terug als directeur van Senia. Zij vervangt tijdelijk de per 1 november vertrokken directeur Nicole van Hoven.
 
Hoe was het om met pensioen te zijn en nu weer terug? Wat zijn haar plannen als tijdelijk bestuurder en hoe kijkt zij naar de toekomst van Senia?
 
 
Vacature Raad van Toezicht, portefeuille financiën
Enkele leden van de RVT zijn vanwege perikelen met hun gezondheid gestopt met het werk in de RVT. Het is ons gelukt twee nieuwe leden te vinden. Zij hebben beiden ervaring in de wereld van literatuur en culturele organisaties.
Nu is de RvT nog op zoek naar een lid voor de RVT die de portefeuille financiën kan beheren. Wij zoeken iemand met ervaring /opleiding op financieel juridisch gebied. Mogelijk hebt u zelf belangstelling maar het is ook fijn als u mensen in uw netwerk wilt interesseren. Lees hier verder.

Els Scholtes, voorzitter RvT Senia
 
 
Jaarverslag Senia 2020 - een bizar jaar
Het jaar 2020 was in veel opzichten bijzonder. Voor Senia was het de eerste keer in haar bestaan dat het deelnemersaantal niet groeide maar terugliep. De leesclubs en luisterclubs kwamen minder bij elkaar, en bestelden voor het seizoen 2020-2021 ook minder leeswijzers. Een flinke teruggang in inkomsten. Daar kwam nog een wisseling in directie bij in november. Lees het jaarverslag 2020.  

 
Vrienden van Senia
Dit item stond jarenlang aan het eind van de Senia-nieuwsbrief, en viel daarom niet zo op. De komende tijd wordt de Stichting Vrienden van Senia belangrijker, want financieel gaat het niet zo goed met de club. Dat heeft alles met de coronacrisis te maken.
Via een aparte brief wordt u daar binnenkort over bijgepraat. Maar nu weet u dus al dat er een speciale vriendenstichting is. Deze heeft de Culturele ANBI-status, dus giften zijn fiscaal aantrekkelijk.
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend van Senia!
 
Leestips
Longlist Libris-prijs bekend
De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2021 is door de jury bekendgemaakt. Deze wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.
We verklappen alvast dat drie van deze longlist ook op de nieuwe Senia-keuzelijst staan:
  • Wij zijn het licht - Gerda Blees
  • Bezette gebieden - Arnon Grunberg
  • Cliënt E. Busken - Jeroen Brouwers
Alvast gaan lezen?
 
 
Recensie 'A dangerous goodbye'
Elise Prins-Kleuskens van de Senia-werkgroep Engels plaatst elke maand een recensie op de Senia-site. Deze keer over het boek The Age of Miracles – Karen Thompson Walker
 
Julia lives with her parents in a coastal town in California. Petrified, they sit in front of the television and take in the news of the rotation of the earth that’s slowing down. Days are getting longer. What would be the long-term consequences? What would happen to gravity?

 
 
 
Cultuurtips
Winterreise aan het einde van de winter
Nog even terugkijkend op één week winter paste daar de cyclus van Schuberts Winterreise goed bij. Langs kerkhoven lopen en stil blijven staan op het ijs bij een oude man met een draaiorgel.
Hier wordt de hele Winterreise cyclus met teksten en gezongen door Dietrich Fischer Diskau. De pianist is Alfred Brendel.
Niet gezongen maar gespeeld op een cello tijdens de cellobiennale.
Ian Bostridge and Julius Drake in een zeer aparte opname van Fremd bin ich eingezogen. Het lijkt wel lockdown.

Tot slot nog delen uit de Winterrreise met Ragazze strijkkwartet met bariton Martijn Cornet in een leeg concertgebouw.
 
    
 
Schilderkunst: een Boticelli te koop!
Op 28 januari van dit jaar werd er bij Sotheby’s New York een heuse Botticelli geveild: ‘Portret van een jongeman’ uit ca. 1475. Het paneeltje ging voor 92 miljoen dollar over in het bezit van een anonieme Russische verzamelaar.
 
Bekijk het filmpje van kunsthistorica Frederice Upmeijer over Boticelli.
 
Op diezelfde dag zou ook Rembrandts sublieme  ‘Abraham en de drie engelen’ onder de hamer komen, maar het werd op het laatste moment teruggetrokken van de veiling.


 
 
Livestreams van het Nederlands Dans Theater
Op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 maart zendt het NDT de voorstelling van Souls made apparent live vanuit het Zuiderstrandtheater in Den Haag uit via ndt.nl.
Het publiek is van harte welkom online in NDT’s digitale theaterzaal, via een livestream thuis in de eigen huiskamer.
De makers zorgen ervoor dat het publiek thuis net zo betrokken is bij hun nieuwe creaties als het publiek in de theaterzaal.
 
 
‘Avond van het Boek’: het Eemhuis ontvangt Marieke Lucas Rijneveld, Hanna Bervoets en Tim den Besten
De Bibliotheek Eemland en de Nacht van de Literatuur organiseren op zaterdag 13 maart deze bijzondere literaire avond.
 
Schrijfsters Marieke Lucas Rijneveld en Hanna Bervoets (foto links) zullen in het Eemhuis worden bevraagd door programmamaker Tim den Besten over hun boeken, hun schrijverschap, de gewonnen prijzen en alles wat nog meer ter sprake komt. Online kunt u alles via livestream volgen. Voor deze avond hebben de Bibliotheek Eemland en de organisatie van de Nacht van de Literatuur de handen ineengeslagen.

 
    
 
Cabaret - gewoon even lekker lachen
Kan dat wel, na al die hoogstaande cultuur? Het waren wel de meest bekeken filmpjes uit de vorige nieuwsbrief, dus we gaan ervanuit dat het gewaardeerd wordt. Als afwisseling.
 
    
Tot slot
Ingezonden mededeling
Boekenpost maart/april
De nieuwste Boekenpost is weer een prachtige literaire mix, van klassiekers, graphic novels, tot pas verschenen literatuur. Zo valt te lezen over de dichter J.C. Bloem, hoe je omgaat met groeiend boekenbezit en geven we de leukste leestips.
 
Het schrijversportret gaat dit keer over Atangana Bekono, volgens De Volkskrant een van de literaire talenten van het afgelopen jaar.

Lees het allemaal, b
estel de maart/april editie (€ 7,75) of neem/geef een Boekenpost cadeau-abonnement voor slechts € 29,95 (stopt automatisch)  
    
    
 
Podcast-suggesties voor tijdens een (flink) ommetje
Nog een paar suggesties voor een podcast voor tijdens je dagelijkse ommetje?
  • De podcast van het GROOT OMROEPKOOR.

  • In STAAKT! STAAKT! STAAKT! gaat Rob Trip op zoek naar het verhaal achter de Februaristaking. Beluister de podcast.
 
.