Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
Mei 2019
 
Mede naar aanleiding van een workshop die ik in maart in Zwolle heb gehouden, aandacht voor Sensomotorische Integratie en stoornissen in de taalontwikkeling (TOS). Het is een van de specifieke problemen die nog op mijn lijstje stonden om te bespreken.
Vervolgens een oproep aan therapeuten die op de adressenlijst worden vermeld om hun gegevens te controleren. Van de adressenlijst wordt veel gebruik gemaakt. Mede daarom vraag ik jullie medewerking om de gegevens up-to-date te houden. 
Verder een aantal cadeau- en materiaaltips die ik afgelopen week samen met mijn kleinkinderen heb uitgeprobeerd.
  En tenslotte wat materialen ter overname die bij mij overbodig zijn geworden. 
 
Ik hoop dat jullie deze informatie zinvol vinden. Eventueel hoor ik dat nog graag.
In ieder geval veel leesplezier. 
 
Els
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
 SI en Stoornissen in de taalontwikkeling (TOS)

Bij veel kinderen met stoornissen in de taalontwikkeling (TOS) verloopt de verwerking van zintuigprikkels minder goed. Het is zinvol om daar aandacht aan te besteden. Hoewel ieder kind een eigen specifieke manier heeft om zintuigprikkels te verwerken, zijn er wel bepaalde  aspecten van voelen, spelen en bewegen die bij kinderen met stoornissen in de taalontwikkeling in het algemeen van belang zijn.   

  • Voelen: Het van elkaar kunnen onderscheiden van prikkels
  • Spelen:  De alertheid reguleren door midddel van spel
  • Bewegen: Het bewegen over en het steun nemen op de grond

Het van elkaar kunnen onderscheiden van prikkels. Kinderen met TOS kunnen last hebben van bepaalde geluiden - auditieve overgevoeligheid. Het is ook mogelijk dat ze juist teveel geluid langs zich heen laten gaan - auditieve ondergevoeligheid. Hierdoor kunnen zij minder goed luisteren naar wat er gezegd wordt. Het is dan moeilijk de verschillende geluiden van elkaar te onderscheiden. Het is zinvol om zintuigprikkels van elkaar te leren onderscheiden door voelspelletjes. Het onderscheiden van verschillende materialen en vormen. Dat kunnen simpele spelletjes zoals voorwerpen uit een sloop halen zonder in de sloop te kijken tot en met het onderscheiden van lettters en cijfers op het gevoel. Bijvoorbeeld:


Er zijn ook speciale voelspelletjes in de handel. Een aantal daarvan zijn beschreven in de nieuwsbrief van november 2018,  bij speelgoedblog  voelmemory  en bij cadeautips.

Zie ook de suggesties bij auditieve overgevoeligheid

De alertheid reguleren door middel van spel

Alertheid is de mate waarin we betrokken zijn bij de dingen die we doen. Bij een goede alertheid verlopen onze activiteiten daardoor gemakkelijker. 
Bij een lage alertheid  verliezen kinderen voortdurend hun aandacht bij wat ze aan het doen zijn. Ze vergeten steeds waar ze mee bezig zijn. Er gaat veel informatie langs ze heen. Bij kinderen met TOS kan dat gesproken taal zijn maar ook andere informatie.
Bij een hoge alertheid  zijn kinderen te krampachtig gericht op wat ze aan het doen zijn. Dat levert extra spanning en stress op. Het kost ze moeite om hun aandacht gericht te houden op wat ze aan het doen zijn. Hun taalontwikkeling maar eigenlijk hun hele ontwikkeliing verloopt daardoor  minder onbevangen. Een uitgebreidere beschrijving van alertheid is te vinden bij slaapproblemen.

Bij kinderen met TOS maar ook bij andere kinderen met ontwikkelingsstoornissen kan het zinvol zijn om ze te helpen bij het reguleren van de alertheid. Een goede manier om dat te doen is door te zorgen dat uw kind speelt. Spel is de manier waarop kinderen hun alertheid reguleren. Voor kinderen waarbij het minder goed lukt om te spelen kunt u suggesties vinden bij spelen.

 
  Het bewegen over en steun nemen op de grond

Voor kinderen met TOS is het van belang om te zorgen voor voldoende beweging. Beweging - vooral grote bewegingen - lokken uit tot geluid maken. Het gaat dan niet zozeer om het zeggen van bepaalde woorden maar het uiten van plezier dat het bewegen geeft. De geluiden maken dan onderdeel uit van het bewegingspel. Voor het maken van geluiden wordt de adem gebruikt met name de uitademing. Daarvoor is het belangrijk om steun te kunnen nemen op de grond. De lukt het beste als de grond als vast punt gebruikt wordt om vanuit te bewegen, kracht te zetten en de adem als het ware naar buiten te duwen. Ze kunnen die 'kracht' uit hun voeten halen als ze staan of vanuit hun zitvlak bij het zitten. Maar ook door met hun  handen of met welk lichaamsdeel dan ook op de grond of een ander oppervlak zich af te zetten of steun te nemen.

Steun nemen met je romp. Bij kinderen met TOS kan door onvoldoende stabiliteit van de romp het steun nemen op hun handen, voeten en billen een probleem zijn. Door extra steun te geven aan de romp wordt het gemakkelijker om zowel hun handen als hun stem te gebruiken. Dat kan door het kind op zijn buik op een platformschommel, in een hangmat, over een bal of een rol te laten spelen. We lokken daarmee uit dat hij met zijn buik op deze materialen steun gaat nemen.

buiklig op platformschommel
 Spelen, liggend op een platformschommel


We kunnen daarbij helpen door met onze handen extra druk op de billen te geven. 

met steun van je handen

Bij sommige kinderen is dat niet voldoende en moeten we beginnen om die druk tussen hun schouderbladen te geven. Langzaam kunnen we  proberen om onze handen naar een lager punt op de rug te verplaatsen. Een kind kan ook steun nemen met zijn romp, en zijn gewicht verplaatsen door over de grond te rollen of op zijn buik over een grote rol of bal te rollen.

 
 
Door te weinig stabiliteit in de romp zien we bij sommige kinderen met TOS dat ze krampachtig hun hoofd gebruiken als het vaste punt van waaruit zij bewegen. Zij maken het zich daarmee extra moeilijk om met hun ademhaling voldoende kracht te geven om geluid te maken. Het kan dan helpen door het kind veel over de rond te laten rollen, kruipen, tijgeren of op welke manier dan ook zich over de grond te verplaatsen. U kunt ook - eventueel samen met het kind - een soort hindernisbaan maken door allerlei obstakels op de grond neer te leggen waar u het kind over heen of onder door kan laten kruipen, rollen of wat dan ook. Maak er vooral een spel van. Enkele spelsuggesties:


Bovenstaande informatie is ook te vinden op de website bij specifieke problemen
 
 
Adressenlijst therapeuten
 
 
Op de website sensomotorische-integratie staat een adressenlijst met SI therapeuten. De vermelding op deze adressenlijst is gratis voor therapeuten die in Groningen de cursus hebben gevolgd. Aan hen zal binnenkort weer het verzoek worden gedaan om hun gegevens te controleren. Zorg er in ieder geval voor dat je email adres klopt. Therapeuten met een niet werkend email adres worden van de adressenlijst afgehaald. Veranderingen bij voorkeur via de website of anders per email info@sensomotorische-integratie.nl   
 
Voor SI therapeuten die een andere SI opleiding hebben gevolgd kost de vermelding €25,- per jaar. Mogelijk het overwegen waard. Adressenlijst therapeuten
 
OOok hiervoor kun je je bij voorkeur opgeven via de website of anders per email info@sensomotorische-integratie.nl   
 
 
Happy Senso
 
 
 
 
Happy Senso is een gel met multisensorische eigenschappen - voelen, horen, zien en ruiken. Het is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen of geuren - neutraal, mint fresh en tropcal. Het is een alternatief voor het gebruik van scheerschuim om mee te spelen. Tessa Tippersma van Happy Senso stuurde het op om uit te proberen.
 
 
 
 
 
 
Happy Senso geeft een andere ervaring dan scheerschuim. Het voelt koud aan en het knettert. Door het voozichtig tussen je handen te houden en een beetje met je handen te wrijven, neemt het knetteren toe. Dat 'knetteren' is niet alleen een geluid maar ook een heel apart gevoel. Het prikkelt en duwt een beetje in je handen. Dat gevoel blijft nog aanhouden nadat je de gel over je handen hebt uitgewreven. Dat gebeurt al nadat je een klein beetje gel in je handen laat knetteren en daarna over je handen uitsmeert. Het ruikt lekker en je handen voelen daarna prettig aan - zoals na het insmeren met een handcreme. Daarnaast blijft het lichaamsgevoel van je handen nog duidelijke aanwezig - bij mij wel twee uur. Je voelt je handen beter. 
 
Ik heb het met mijn kleinkinderen uitgeprobeerd. Zij vonden het leuk om te doen, ze waren er door gefascineerd. De onderstaande foto's geven daar een impressie van.
Op mijn Facebookpagina is hiervan een fimpje te zien
 
 
 
Happy senso is materiaal zonder duidelijk grens. Het lokt uit om de verschillende mogelijkheden van het materiaal uit te proberen. Om het niet in een chaotische toestand te laten uitmonden, is het raadzaam om het met structuur aan te bieden. Door bijvoorbeeld eerst een kleine beetje in de hand van het kind te spuiten of op een begrensd oppervlak. Op de foto's hebben we daarvoor een dienblad gebruikt.  
 
 
 
 
 
Je kunt er ook leuk in tekenen, of het nog verder over je armen uitsmeren. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Happy Senso zorgt voor prikkels - voelen, horen, zien en ruiken. Het trekt meteen de aandacht van kinderen. Het geeft veel plezier en beleving en lokt uit tot onderzoeken. Het is wel raadzaam om het gebruik van het materiaal enigszins te begrenzen door te beginnen met een klein beetje aan te bieden. Voor sommige kinderen kan dat al een intense ervaring zijn. 
 
Het gevoel dat nog enige tijd blijft na het spelen met Happy Senso kan een positef effect hebben op het gebruik van je handen. Het kan op die manier zelfs als onderdeel van een sensorisch dieet worden toegepast. Bijvoorbeeld bij kinderen die moeite hebben met het gebruik van hun handen bij eten, aankleden, knippen, plakken of wat voor activitiet dan ook, door voorafgaand aan die activiteit een klein beetje gel in hun handen spuiten. En nadat het 'knetteren' is opgehouden het goed in hun handen laten wrijven. Kies daarvoor dan één specifieke activitei.
 
 
Het is voor €8,99 verkrijgbaar bij onder andere Educadora. Deze webshop is te vinden bij leveranciers
 
Happy Senso is ook te vinden onder cadeautips
 
 
Reuze Waterbal kogeltjes 
 
Een cadeautip van Toys42hands

 
 
Van Tanja van webshop Toys42hands kreeg ik een Reuze Waterbal gevuld met gekleurde balletjes toegestuurd. Hoewel het woord 'reuze' misschien anders doet vermoeden heeft de bal een doorsnee van 10 cm. Daarmee is het een prettig formaat om van je ene hand in je andere hand te verplaatsen. Dat geeft een prettig gevoel doordat de bal in tegenstelling tot een met lucht gevulde bal extra zwaar is. De bal rolt en verplaatst zich door het gladde oppervlak gemakkelijk tussen en over je handen. Door het gewicht van de bal voel je dat de druk zich verplaatst over je handen. Dat kan helpen om niet afgeleid te zijn als je over iets na wilt denken of naar iets moet luisteren. Je grijpt dan als het ware weer naar die bal. Het lijkt vreemd maar bij nadenken, luisteren of een andere activiteit waarbij  je niet je handen hoeft te gebruiken, helpt het verplaatsen van druk over je handen om je gedachten gericht te houden. Het lijkt een soort 'dam' om je gedachten te plaatsen om ze niet verder af te laten dwalen.
 
 
Daarnaast is de waterbal ook nog fascinerend om naar te kijken. Bij het bewegen van de bal worden de gekleurde balletjes in de bal ook beïnvloed door het water in de bal. Vooral bij het snel bewegen in je handen of het rollen over de grond, geeft dat grappige effecten. Ook lijken de balletjes tijdens het bewegen soms groter of kleiner te worden.  
 
De Reuze Waterbal is voor €5,95 verkrijgbaar bij Toys42hands. De webshop van Toys42hands is ook te vinden bij leveranciers
 
De Reuze Waterbal is ook te vinden onder cadeautips
 
 
 
 
Waterkralen
 
 Een cadeautip van Toys42hands
 
 
waterkralen
 
 
Van Tanja van toys42hands kreeg ik ook nog waterkralen opgestuurd om uit te proberen. Kleine ronde kraaltjes die uitzetten in water. Uitgezet voelen ze glad en ook enigszins stevig aan. Het duurt wel even voor dat ze al het water hebben opgenomen. Wij bleven er maar water bijgieten.
 
 
waterkralen2
 
De kralen zo uit de verpakking in het water
 
 
waterkralen3
 
De uitgezette kralen de volgende dag
 
 
Uitgezet zijn de kralen leuk om naar te kijken en voelen ze glad maar wel prettig aan. Ze lokken uit om te voelen. Enkele spelsuggesties: 
  • Helemaal opgevuld met water kun je ze een voor een tussen je duim en wijsvinger oppakken. Je kunt bijvoobeeld de witte kraken er uit halen en die apart in een glas doen. Dat moet wel behoedzaam gebeuren om ze niet tussen je vingers door te laten glippen.
  • Het is ook leuk om een handje kralen op te pakken en ze van je ene hand in je andere te laten rollen. Dat is fascinered om naar te kijken en ook het gladde en natte gevoel houdt je aandacht vast.
  • Met de natte en gladde uitgezette kralen kun je als met een soort vloeistof gieten. Je kunt ze op die manier in een glas of een kopje gieten maar ook over je handen of je voeten. Het is handig om dat bijvoorbeeld in een plastic afwasbak te doen.
  • Verdeeld over bijvoorbeeld theeglazen zijn ze leuk om naar te kijken. Ook kun je er de Sensory Tubes - te vinden bij cadeautips - of een doorzichtige vaas of glas mee op vullen.
 
De speelmogelijkheden van deze kralen zijn vrijwel onbeperkt. Wel heeft het materiaal net als de Happy Senso Gel van zichzelf weinig structuur. Om het spel niet in chaos te laten eindigen is wel enige structuur nodig. Dat kan door bijvoorbeeld de speelruimte te beperken met een afwasbak, een kleine hoeveelheid kralen tegelijk aan te bieden of een gerichte opdracht te geven. 
 
De waterkralen zijn in een grote verpakking voor €6,95 verkrijgbaar bij Toys42handsDeze webshop is ook te vinden bij leveranciers
 
De waterkralen zijn ook te vinden onder cadeautips
 
 
Gebruikte materialen te koop:
 
 
Grote therapie- of Bobathrol
 
 
 
 
 
Veertien deurtochtbeesten 
 
 
 
Dieptezien test
 
 
 
 
 
 
En nog wat educatieve materialen. 
 
Mocht je belangstelling hebben kijk dan op: Gebruikte materialen te koop
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatieverwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uw kunt ook uw gegevens veranderen. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart