januari 2018
 
In deze nieuwsbrief staat een stuk over domme castraten, komen op bevel met kaas, van trui naar mand en korting!
 
Veel leesplezier toegewenst!
 
Castreren? Wordt 'ie dom van!
 
Veel dierenartsen adviseren je hond te laten castreren of steriliseren als je geen fokplannen hebt. Onderzoeken waaruit blijkt dat je hond daardoor op latere leeftijd wat medische voordelen hieraan ondervindt, zijn hiervoor de basis. Maar is castratie wel zo'n onschuldige ingreep? Dit onderzoek wijst uit dat castratie en sterilisatie wel degelijk een negatief effect heeft op het leervermogen van honden.
 
Een groep honden leerde een route door een doolhof aan. Twee weken later werd diezelfde route weer getest. Hieruit bleek dan teefjes over het algemeen de route beter hadden onthouden dan reutjes. Maar ook bleek dat intakte teefjes beter presteerden dan geholpen teefjes, en intakte reutjes beter dan geholpen reutjes.
 
Er is nog veel onduidelijk over alle mogelijke effecten van castratie en sterilisatie, maar het is al wel duidelijk dat het op best veel vlakken invloed kan hebben. Niet zo onschuldig dus als het lijkt...
 
 
Over kaas en tante Martha
Een van de belangrijkste oefeningen die je je hond kan aanleren, is in mijn ogen 'komen op bevel'. En toch worden bij het aanleren (of het uitvoeren ervan) veel beloningsfouten gemaakt. Dit artikel legt heel goed uit waarom je terugkomen vooral goed moet belonen.
 
Want: wil jij uitgenodigd worden door je vrienden voor een feestje, wil jij je tante moeten helpen en daarvoor nog op je kop komen ook, of wil je wegvluchten van een enge inbreker?
 
Get your dogs brain on cheese!
 
   
 
Van trui naar mand
 
Recyclen in de koudste periode van het jaar... heb jinog een oude trui liggen? En heeft je hond behoefte aan een nieuw mandje?
 
Volg dan deze tutorial om met een trui, naald en draad en een kussentje een nieuw zacht warm mandje voor je hond te maken!
 
 
Korting op een consult
Om zo goed mogelijke service te kunnen leveren, vind ik het heel belangrijk om genoeg tijd aan elk consult te kunnen geven. Hierdoor heb ik wel gemerkt dat ik met mijn huidige prijs helaas niet uitkom. Per 1 maart ga ik mijn prijzen iets verhogen.
Voor jullie als trouwe lezers van deze nieuwsbrief, gooi ik er nog een last-minute korting uit: alle consults en trainingen die zijn aangevraagd vóór 1 maart, krijgen 10% korting (op de oude prijs!!). Mailen kan naar marij@stolpgedragsadvies.nl en vermeld dan in je mail dat je gebruik wilt maken van de nieuwsbriefactie.
 

 
Heb je op- of aanmerkingen over deze nieuwsbrief? Stuur ze gerust naar me op (marij@stolpgedragsadvies.nl).
 
Tot de volgende nieuwsbrief!
Groetjes,
Marij Stolp

Stolp Gedragsadvies - www.stolpgedragsadvies.nl - 06-50465821