AGENDA 
Zaterdag 11 februari
10:00 uur: Training Turven en Guppen
15:00 uur: Dukes 1 - Amstelveense RC
Six nations Wales - Engeland

Zondag 12 februari
12:30 uur: Dukes 3 - RC Eindhoven 
13:00 uur: NRSV Obelix - Dukes Dames
14:30 uur: Dukes 2 - RC Eemland

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via de Dukes Supporter App, Twitter of de agenda op de website.
 
 
  MEER DUKES  
   
  
 
  REDACTIE  
Heb jij een wedstrijdverslag, leuke foto's, nieuwtjes om te delen, tips of opmerkingen voor de redactie?
Jantien en Giel horen het graag via digidukes@dukesrugby.nl
 
  CLUBSPONSOREN 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Colofon
DigiDukes is de wekelijkse nieuwsbrief van Rugbyclub The Dukes voor - in willekeurige volgorde - leden, sponsors, vrienden, fans en relaties.
De artikelen worden gepubliceerd in de volgorde clubnieuws, nieuws over individuele leden en overig nieuws. Deadline voor kopij is dinsdag.
DigiDukes wordt elke donderdagavond verspreid via e-mail en er wordt naar verwezen via de Twitter- en Facebook accounts van Rugbyclub The Dukes.
Voor dagelijks nieuws kun je de Dukes Supporter App, Twitter en de website raadplegen. Op de website tref je ook oudere berichten en meer informatie aan.
Aanmelden voor DigiDukes via digidukes@dukesrugby.nl
 
UITSLAGEN
Dukes 1: Waterland - Dukes 1 21 -24
Dukes Dames: Dames - Cas 56 - 70
Dukes 2: AAC 1 - Dukes 2 12 - 50
Dukes 3: USRS 3 - Dukes 3 10 - 53
Duckes Legends: RC Tilburg/Tarantula - Duckes Legends 29 - 15
Colts: Colts - RRC/Sparta 19 - 12
Junioren 1: RC Hilversum - Junioren 14 - 51
Junioren 2: RC Eindhoven - Junioren 51 - 5
Cubs 1: RC Bulldogs - Cubs 52 - 14
Cubs 2: Cubs -  REL/Tilburg 26 - 26
 
WATERLAND - DUKES 1
The Dukes 1 heeft zaterdagmiddag een knappe overwinning geboekt. Op bezoek bij RC Waterland zegevierden de rugbyers uit Den Bosch met 21-24.
Maarten van Osch zette zijn team met twee rake penaltykicks op een 0-6 voorsprong. Daarna was het Waterland dat via een try en penaltykick de regie overnam: 8-6. Joshua Caldwell bracht de Bosschenaren weer aan de leiding, maar een groot gat konden de bezoekers niet slaan. Van Osch benutte nog drie penaltykicks, maar ook Waterland scoorde en nam opnieuw de leiding: 21-19. Uiteindelijk gingen de gasten er toch met de overwinning vandoor door een try van Bart Mommers in de laatste minuten van de wedstrijd: 21-24. Bron: Brabants Dagblad, 4 februari 2017.
 
USRS 3 - DUKES 3
Het is weer zover. Na een week of zes niet gespeeld te hebben mogen we weer met zijn allen de wei in. En dit keer zelfs op echt gras! We vertrekken al vroeg 09:30 uur. Dit geeft ons gelukkig wel de kans om een korte pitstop te maken langs de A2. Onze 'frontrowmasterrace' kan zijn geluk niet op. De muur met frikandellen, kroketten en bamischijven is pas gevuld en er vindt gretig aftrek plaats.

In Utrecht aangekomen schijnt de zon en kunnen we ons nog even vergapen aan het korfbal. Daarna is het tijd om ons om te kleden en de knop om te zetten. Tijd voor Rugby!

Na een gedegen warming up en wat inspirerende woorden van de coach en captain kan het spel beginnen. Iedereen is net zo enthousiast als een stel koeien die na een lange winter voor het eerst weer gras zien. Dit zorgt er helaas voor dat onze eigen 'sidestep' koningin zich al na twee minuten blesseert. Gelukkig hebben we waardige vervangers bij ons. De try’s vliegen Utrecht om de oren en ze hebben de eerste helft geen antwoord op ons. Het enige waar Utrecht zich aan ons kan meten zijn de scrums.
Na een aantal wissels begint ook de tweede helft weer sterk. Inmiddels hebben we een flinke voorsprong opgebouwd. Dit geeft ons de kans om een aantal spelers wat posities 'uit te laten proberen'. Utrecht is echter niet van plan om zich zomaar gewonnen te geven en weet door heel hard werken twee verdiende try’s te drukken. In de laatste minuut weet onze eigen 'tenenbreker' Jan Mulders weer iemand te blesseren, zichzelf.  Eindstand 53-10!

Zoals dat gaat bij het derde klinkt het overwinningslied uit volle borst en genieten we van een welverdiend douche-biertje. Man of the match: Ian Roos. Natte Krant: Giel Hamers. Rapetrain: Gideon Damen.

Volgende week spelen we om 12:30 thuis tegen Eindhoven 1. Dit belooft een spannende en zware pot te worden, dus kom ons allemaal aanmoedigen!
 
DUKES DAMES - CAS
Een zonnige ochtend in Den Bosch gisteren, prachtig rugbyweer! Redelijk vroeg moesten we eruit maar toch helemaal klaar om te knokken tijdens onze eerste wedstrijd van 2017. We wisten dat we een zware dobber zouden hebben aan onze tegenstander uit Castricum. Na het fluitsignaal gingen we er dan ook vol in en begonnen zeer sterk aan de wedstrijd. Zoals verwacht deed de tegenstander dat ook en dat was het recept voor een mooie pot.

Zeker niet nieuw in de sport maar wel voor het eerst met ons op het veld: Elke van Meer. In de eerste drie minuten kreeg zij een zware stoot op haar neus die haar bij de EHBO deed belanden, waardoor we direct een beroep moesten doen op onze wisselspeelsters.

De wedstrijd ging gelijk op maar in de tweede helft kregen we zware klappen. Eventjes lieten The Dukes het hoofd hangen. Captain Lisa zorgde ervoor dat de moraal niet inzakte en pepte de dames na elke tegentry weer op. Keihard werd er gewerkt. Dit resulteerde in een prachtige teamtry, uiteindelijk gedrukt door flanker Jenn. De dames van Castricum waren helaas te sterk. Maar met een eindstand van 56-70 zijn wij zeer tevreden. Het geeft ons nog meer motivatie om harder te trainen. Volgende week zondag spelen we in Nijmegen tegen Obelix. Ben jij erbij?
 
CUBS 1 - BULLDOGS
Cubs1 was zaterdag te gast bij de Bulldogs, waar ze de pot helaas niet mochten winnen. Het was een goede wedstrijd om te zien, ze knokten en ze hadden mooie acties!
 
RUGBY WEEKEND AAN DE LIMIETLAAN
Dit weekend barst dan eindelijk de tweede helft van de competitie los voor alle Dukes teams. Wat staat er voor hen op het spel in de tweede helft van de competitie?

Dukes 1 speelt in de tweede fase van de Ereklasse een uit- en een thuiswedstrijd met de onderste zes. Zij strijden tegen degradatie en voor winst in de plate. Na drie wedstrijden – een verloren, twee gewonnen - staan zij met 12 punten bovenaan. Maar net als in de eerste fase lijken alle teams van elkaar te kunnen winnen en is de stand close:
1.       Dukes          12 punten en doelsaldo -2
2.       DIOK           12 punten en doelsaldo -4
3.       Waterland    10 punten en doelsaldo -10
4.       ARC             8 punten en doelsaldo +5
5.       Hookers       8 punten en doelsaldo +5
6.       ASCRUM       8 punten en doelsaldo +2
Om aan te geven wat een knots-knettergekke competitie het is: de laatste drie teams hebben dus wel een positief doelsaldo en de bovenste drie niet. Omdat per wedstrijd wordt gestreden om 4 punten – nog los van de bonuspunten - kan het nog alle kanten op.

Komend weekeinde speelt Dukes 1 thuis tegen de Amstelveense Rugby Club. Een belangrijke wedstrijd. De verliezer vecht verder tegen degradatie, de winnaar neemt juist afstand van de degradatiestreep en heeft een mooi uitzicht op de plate finale. Onderschatting van ARC – dat trots is op zijn zelf opgeleide spelers waaronder drie (jeugd-) internationals – is niet op zijn plaats. De eerste wedstrijd in Amstelveen werd met 32-19 verloren door The Dukes.

Dit, plus een mooie Six-nations wedstrijd na afloop op groot scherm in het clubhuis, is ruim voldoende aanleiding om zaterdagmiddag 15:00 uur naar de Limietlaan te komen.

Programma thuiswedstrijden zondag.
Vaak niet genoemd en (te) weinig geroemd maar Dukes 2 speelt ook ‘gewoon’ een landelijke competitie. Maar één stapje lager als Dukes 1. Dankzij de overwinning vorige week staan zij veilig in de middenmoot. Dit ondanks de vele blessures. Een prestatie van formaat van dit team die veel zegt over breedte en kracht van de club. Komende zondag aan de Limietlaan mogen zij aantreden tegen het vorig seizoen gedegradeerde Eemland.

Dukes 3 heeft als ambitie te promoveren (dat kan alleen als zij kampioen worden) en staat tweede. Heftige concurrentie hebben zij van Maraboes en RC Wageningen. Ons derde mag geen enkele tegenstander onderschatten. Na de overwinning afgelopen zondag tegen ‘laagvlieger’ USRS 3 spelen zij zondag tegen ‘middenmoter’ RC Eindhoven weer een ‘must win’ wedstrijd op het kunstgras.

Het vierde Dukes herenteam – het met de Ducks uit Boxtel gecombineerde ‘Duckes Legends’ – speelt haar thuiswedstrijden meestal in Boxtel. Maar komende zondag weer eens ‘thuis’.

Dit betekend vanaf 11:00 uur een volle rugby bak komende zondag aan de Limietlaan.
 
GEZOCHT: TRAINER VOOR ONZE MINI'S
De Mini's -U12 - zoeken een trainer. Wie reageert er op deze advertentie?
Wij- 35 super fitte, fanatieke, enthousiaste, energieke Mini’s -  hebben een parttime hoofdtrainer nodig. Wij zoeken een trainer die 2x in de week (maandag- en woensdag-avond) tussen 18.00 en 19.30, samen met de huidige assistenten, ons wil komen trainen.

Functie eisen:
* Juiste rugby mentaliteit;
* Goed kunnen uitleggen;
* Geduldig;
* Fanatiek;
* Leerzame, afwisselende, opbouwende en gedisciplineerde trainingen kunnen geven.

Beloning: Wij geven wekelijks 100 push-ups, 120 Crunshes, trainen fanatiek en luisteren goed! En natuurlijk onze dankbaarheid.

Durf jij het met ons aan? Neem dan contact op met Bart van de Zande (Tel. 06-39757030) of Marco Waale (Tel. 06-27432173).
 
CARNAVAL
'T is binnenkort weer feest. Zoals het er nu uitziet geen wedstrijden op de zaterdag voor carnaval bij The Dukes. Maandagavond vind je ons op een andere plek dan voorgaande jaren: Bar 35 in de Lepelstraat.
 
In eerste instantie ziet een maul er het meest uit als een rommelige hoop spelers die allemaal een andere kant op lijken te duwen - en de bal ligt dan ergens tussen al die lijven verstopt! Maar goed uitgevoerd, kan een maul heel effectief zijn - vooral om verdedigers zodanig bezig te houden dat er meer ruimte is voor de aanval.

Een maul komt voor als de baldrager door een tegenstander wordt tegengehouden - maar niet op de grond wordt gelegd. Er moeten minstens drie spelers meedoen, waaronder de baldrager, een tegenstander die die baldrager tegenhoudt en een teamgenoot van de baldrager die op zijn beurt weer de baldrager vasthoudt. Andere spelers kunnen meedoen door hun teamgenoot van achter uit te binden (vastpakken en -houden met de hele arm; een hand op de schouder leggen telt niet!).

Het team van de baldrager probeert vooruit te bewegen en balbezit te houden. De tegenstanders proberen ze tegen te houden en/of de bal af te pakken. De scheidsrechter moet zorgen dat alles eerlijk gebeurt en dat de bal duidelijk in het spel is. Veiligheid is ook belangrijk.

Spelers mogen de maul niet laten instorten, ze mogen er niet in springen of tegenstanders optillen of ze uit de maul trekken. De scheidsrechter zal 'maul' roepen, zodat de spelers weten dat ze elkaar vast moeten houden. Er zijn ook buitenspellijnen aan iedere kant: spelers die niet in de maul betrokken zijn, moeten achter de achterste voeten blijven.

Een goede maul stopt als de bal of de speler met de bal de maul verlaat, of als de bal over de doellijn gaat. Als de maul niet (meer) beweegt of als de maul instort, zal de scheidsrechter de maul affluiten. Dan wordt er een scrum gevormd. Die scrum is voor het team dat niet in balbezit was toen de maul begon - een aanzienlijk voordeel.  Als de baldrager naar de grond gaat (zelfs al is dat maar met één knie) dan moet hij de bal onmiddellijk beschikbaar maken. Zo niet, dan wordt het ook een scrum.

Een goede maul is dus een ware strijd om balbezit. Het team met de bal probeert balbezit te houden en vooruit te bewegen - de tegenstanders proberen die beweging te stoppen zodat zij het voordeel krijgen bij de scrum die dan wordt gevormd. 
 
Week 6/2017
Rugbyclub The Dukes    Limietlaan 7  5216 JJ 's-Hertogenbosch   info@dukesrugby.nl