Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
 IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 101, 4 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:

FVEN

EOC

 
  


red-gull

SRF

 Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs

Bataviahaven

Hoogendoorn

Terra Nova

Den Boer Sails

Scheepsmakelaardij Enkhuizen


defotoboot

Windseeker

Eisma Houtwerk


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten

NagelHard


Hi-Tek

Piet Blaauw
Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren


Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
havenmuseum
Hilbrands IJzerwerkplaats


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je op de
Evenementenpagina
— Evenementenpagina 2017 online op Scheepspost
— LVBHB start campagne voor certificering
— Certificaatplicht ook voor zeegaande pleziervaartuigen

— Museumschip aan MAS volledig gezonken

— Schepen liggen droog na ongeluk bij stuw
— Oude viskotter terug op Groningse bodem

— Restauratiedag winter 2017

— Inhoutgevers krijgen knietje
— Sumatrakade en Surinamekade alleen nog voor
    vrachtschepen


— Stad Groningen wil laatste twee havenkranen terugkopen

— Open dag SHVP was groot succes
— Dektjalk Liberté terug bij Wagenborg

— Watersport TV eerste online watersportzender

— Monnikenwerk nu bijna ten einde
— Was een kolenbrand oorzaak van het zinken van de Titanic?

— Evenementenpagina 2017 online op ScheepspostVoor 2017 staan de meeste evenementen voor het Varend Erfgoed weer online op de Evenementenpagina van de Scheepspost. Helemaal compleet is hij nog niet. Nog niet alle evenementen hebben hun data beschikbaar. En er zijn ongetwijfeld meer evenementen voor Varend Erfgoed die er ook op thuis horen.

Daarom hierbij de oproep aan iedere organisator van een evenement om goed naar dit evenementen-overzicht te kijken, en  aanvullingen of verbeteringen aan mij te mailen: wouter@scheepspost.info

— LVBHB start campagne voor certificeringOnder de noemer “Houd de vaart er in, ook na 30 december 2018” is het Historisch Bedrijfsvaartuig een folderactie begonnen. Om eigenaren van schepen langer dan 20 meter, of met een  LxBxT >100m3 te informeren over de komende certificeringsplicht per 31 december 2018.

In de Binnenvaartwet van 2009 staan de wettelijke eisen waaraan ook historische schepen moeten voldoen. Tot en met 30 december 2018 kan je een Certificaat van Onderzoek (CvO) krijgen volgens de (overgangs-)eisen, ook als het niet aan alle regels voor nieuwbouwschepen voldoet. Vraag je een CvO aan na 30 december 2018 dan moet je schip aan de nieuwbouwregels voldoen, wat vaak niet haalbaar is voor historische schepen.

Heeft u na 30 december 2018 géén CvO, dan mag uw schip niet meer zelfstandig varen. Een bezoek aan de werf bv kan alleen wanneer u gesleept wordt. Ook kan uw schip fors in waarde dalen, of wordt mogelijk onverkoopbaar. Alsnog een CvO halen na 2018 is voor de meeste historische schepen vrijwel onmogelijk, omdat het schip dan aan de eisen voor moderne schepen moet voldoen. Onmogelijk of uiterst kostbaar.
Kijk hier voor de folder 
Meer over de folder vind je hier  

— Certificaatplicht ook voor zeegaande pleziervaartuigenPleziervaartuigen L>20 m of LxBxT >100m3 met een Nederlandse teboekstelling als zeeschip zijn niet vrijgesteld van een CVO.

Hieronder staat het relevante deel van de tekst van art. 7 van het BVB gekopieerd. Een document als genoemd in het 2e lid bestaat niet in Nederland voor pleziervaartuigen en kan dus ook niet worden afgegeven.

Een zee-kadastercertificaat of een zee-meetbrief is geen geldig certificaat of document op grond waarvan de vaart op zee mag worden ondernomen. Nederlandse pleziervaartuigen die op zee willen varen hebben daar, ongeacht hun afmetingen, helemaal geen certificaat of keuring voor nodig.

Eigenaren van pleziervaartuigen L>20 m of LxBxT >100m3  met een teboekstelling als zeeschip moeten hun schip derhalve wel laten certificeren. In 2019 ben je hier te laat mee.


Artikel 7; Geen certificaatplicht
Het certificaat van onderzoek is niet vereist voor:
a. binnenschepen voorzien van een geldig certificaat van onderzoek als bedoeld in artikel 22 van de Herziene Rijnvaartakte:
1º. met inachtneming van artikel9; van dit besluit; en
2º. mits voldaan wordt aan de technische eisen op grond waarvan dat certificaat is verleend;
b. zeeschepen voorzien van een geldig certificaat of document, afgegeven door of namens de bevoegde autoriteiten van de Staat wiens vlag het schip gerechtigd is te voeren, op grond waarvan de vaart op zee mag worden ondernomen, mits voldaan wordt aan de technische eisen op grond waarvan die certificaten zijn verleend;

— Museumschip aan MAS volledig gezonkenANTWERPEN - Een van de twee museumschepen die aan het Bonapartedok in Antwerpen lagen, is woensdagochtend volledig gezonken. De brandweer kon beletten dat ook een tweede schip onder water verdween.

Het gezonken schip is de Ouderhoek. Het was meer dan honderd jaar oud, en de enige varende houten poon ter wereld. Toen het Vrijheidsbeeld in New York in 1986 honderd jaar bestond, werd de Ouderhoek per schip naar de Verenigde Staten vervoerd. Samen met tientallen andere historische vaartuigen vaarde het toen mee in de parade voor Manhattan. Het was 10 meter lang en 3,75 meter breed.

De duikploeg van de brandweer is ter plaatse aan het Museum aan de Stroom. Niemand raakte gewond. Vermoedelijk is een waterleiding aan boord dichtgevroren en gesprongen, waarna het schip begon te zinken.
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad   

— Schepen liggen droog na ongeluk bij stuwGRAVE - Een schip is donderdagavond tegen de Thompsonbrug in Grave aan gevaren. Hierbij zijn het schip en 5 kleppen van de stuw zwaar beschadigd. Volgens burgemeester Lex Roolvink was het zicht door mist erg slecht en kan dat wel eens de oorzaak zijn van het bizarre ongeval. Ondertussen is het water in de Maas zo’n drie meter gedaald en liggen bootjes in de haven van Grave droog. De brug is inmiddels weer toegankelijk voor verkeer.

De gevolgen door het ongeluk zijn groot, maar direct gevaar voor omwonenden is er niet. “Er is een hoogteverschil hier tussen beide kanten, daarvoor zijn de stuwen. Het schip is drie meter naar beneden gezakt. De stuwen kunnen nu niet meer gereguleerd worden”, legt de burgemeester uit.

De scheepvaart op de Maas tussen Sambeek en Grave en op het Maas-Waalkanaal tussen de sluizen Heumen en Weurt is in beide richtingen gestremd. Ook op het Maas-Waalkanaal is geen scheepvaart mogelijk. Op dit moment pompt Rijkswaterstaat met twee grote pompen het waterpeil in het Maas-Waalkanaal omhoog. Met een aantal dagen moet deze vaarweg weer beschikbaar zijn. De reparatie van de stuw kan nog weken duren.
Bekijk hier ook het filmpje van de NOS over de stuwen in de Maas
— Oude viskotter terug op Groningse bodem


Foto: De WON49 nog als attractie op de boulevard in Scheveningen

Delfzijl Een stukje industrieel erfgoed keerde gisteren terug op Groningse bodem. Ruim veertig jaar stond viskotter WON 49 als speelobject op de boulevard van Scheveningen. Hij is in verval geraakt en er is geen geld voor een opknapbeurt.

En zo belandde de kotter bij het Brons Motoren Museum in Appingedam. Die heeft al eerder de Brons-motor van de kotter gereviseerd en neemt nu ook de boot onder handen. Voorlopig moet dat in een opslagloods in Delfzijl, waar het museum huist bij gebrek aan eigen onderkomen. Zodra een nieuw locatie is gevonden, krijgt de WON 49 een ereplek.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

— Restauratiedag winter 2017
 


Het is fantastisch een oud afgeschreven houten schip te repareren /restaureren zodat dit weer een trots varend monument wordt dat de zeeën in een nieuw leven kan bedwingen. Dus wat is er leuker om de winter te breken dan op zondag 29 januari 2017 zo’n restauratie project te gaan bezoeken. 

De locatie wordt de Delfshaven aan de nieuwe Maas in Rotterdam. Eerst is er in het Boegbeeld een lezing met de ontwikkeling van het onderwaterschip door de eeuwen heen, daarna gaan we de replica linieschip “Delft” bezichtigen, direct gevolgd door een bezoek aan een klassiek super zeiljacht de “Simba”.
 


Klassiek super jacht Simba
Een restauratieproject van een klassiek zeiljacht waar je alleen maar van kan dromen. Zo’n schip is normaal gesproken slechts voor een miljardair weggelegd. Het mooie is dat de restauratie van dit schip in Rotterdam plaatsvindt en dat wij dat gewoon mogen bezoeken. De romp is een hybride constructie van ijzeren spanten, houten kiel, -stevens en planken. Het project betreft een totale restauratie.
 
Agenda zondag 29 januari 2017
Gratis parkeren Delfshaven aan de Nieuwe Maas te Rotterdam of OV tramlijn 8
13.00 uur ontvangst in het Boegbeeld met koffie en thee
13.30 uur Lezing ontwikkeling onderwaterschip door de eeuwen heen, door Menno Slegtenhorst
14.15 uur bezichtiging Linie schip “Delft”
15.00 uur rondleiding klassieke M-klasse “Simba”.
16.00 uur retour in Het boegbeeld met drankje 
16.15 uur voordracht M-Klasse zeiljacht “Simba” en ontwikkeling terrein, door projectleider Cees den Hollander
16.45 uur soep en brood.

Koffie, thee, drankjes, etc. voor eigen rekening. (De kosten voor zaal en rondleiding worden gedragen door www.NagelHard.nl)
Graag z.s.m. aanmelden per email: Menno@Slegtenhorst.comScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC
— Inhoutgevers krijgen knietjeDe stichting Skuutje WR 60 heeft haar exploitatie voor de komende drie jaar rond. Daarvoor staan tien bedrijven uit de omtrek garant. Zij werden donderdag in een feestelijke bijeenkomst in het museum Jan Lont voorgesteld.

Inhouten zijn spanten, de dwarsbalken in de constructie van schepen, bepalend voor het drijfvermogen. De tien sponsors mogen gelden als betekenisvolle bestanddelen voor het financiële drijfvermogen van het oudste nog varende vissersschip van Nederland. Inhouten zijn er in soorten; knietjes, bijvoorbeeld. Dat zijn kleine, gebogen spanten, die als verbinding dienen tussen het dek en de scheepshuid. Aan elk van de inhoutgevers werd donderdagavond in het museum Jan Lont een knietje, met een glasgravure erin verwerkt, uitgereikt. Door deze sponsors is de exploitatie van het Wieringer skuutje voor drie jaar verzekerd. Er is zelfs financiële ruimte om geld te reserveren voor groot onderhoud. ,,Eens in de twintig, dertig jaar zul je het hout moeten vervangen.Een werkplaats op de haven is het volgende project, waarop Skuutje WR 60 zich samen met de Vereniging Aak heeft gericht. Een gebouw van vier bij twaalf meter zou als werkplaats en opslagruimte kunnen dienen. ,,De gemeente Hollands Kroon vindt het prima,” aldus Wieberdink, ,,en het hoogheemraadschap heeft er geen problemen mee, als maar aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.”
Lees het gehele artikel op de bron: WR60  
Dit artikel stond ook in de Wieringermeerbode

— Sumatrakade en Surinamekade alleen nog voor
    vrachtschepenFoto: Wouter Egas

In een Aankondiging handhaving Sumatrakade en Surinamekade dd 20 december, stelt Port of Amsterdam dat charterschepen op deze kades ligplaatsen bezet houden die bestemd zijn voor binnenvaartvrachtschepen. Daarnaast zouden de opvarenden van de charterschepen regelmatig overlast veroorzaken. Het aanbieden van hotelaccommodatie is in strijd met het bestemmingsplan en heeft geleid tot tientallen klachten van omwonenden.

Om aan deze situatie een einde te maken is door de Divisie Havenmeester en Stadsdeel Oost gezamenlijk besloten om actief strafrechtelijk te gaan handhaven. Er wordt nauw samengewerkt met de politie Team-Havens Amsterdam.

Er zijn op beide kades borden geplaatst waarop staat dat uitsluitend vrachtschepen mogen afmeren. De eigenaren/schippers ter plaatse worden gewaarschuwd om hun vaartuig binnen zeven dagen te verwijderen en verwijderd te houden. Na 27 december zal actief worden verbaliseerd.
Bron: Brief van Port of Amsterdam 
Bekijk hier de brief op Watererfgoed  
— Open dag SHVP was groot succes


Foto: Arco van Eijnsbergen

Zaterdag 17 december opende de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP) de deuren voor het publiek. Ruim 700 liefhebbers van oude scheepsdieselmotoren genoten met volle teugen van deze open dag.

De SHVP is een unieke locatie in Papendrecht waar een enorme verzameling historische scheepsdieselmotoren draaiend te bewonderen is. Liefhebbers konden dan ook hun hart ophalen deze dag. Het was een weerzien van vele oude bekenden uit de scheepvaartwereld. Onder begeleiding van het Schipperskoor de Pontonniers begon de open dag waarna de eerste motor werd opgestart door Dimitry Reichwein, zoon van de eigenaar van de collectie de heer Peter Reichwein.

Merken zoals Werkspoor, Kromhout, Brons, Industrie, Berkel en Ruston & Hornsby maken deel uit van deze uitzonderlijke verzameling en kwamen allemaal langs in het draaiprogramma. Tussendoor was er tijd voor koffie en een heerlijk kopje verse erwtensoep.

De grote M.A.N. duikbootmotor uit 1917 kon helaas niet gestart worden dit jaar vanwege technische mankementen. De vrijwilligers van de SHVP werken er hard aan om deze enorme motor weer draaiend te krijgen. In 2017 wanneer de stichting zijn vijfjarig bestaan viert zal deze unieke motor dan ook naar verwachting weer draaiend te bewonderen zijn voor het publiek.
Kijk hier voor meer informatie
— Stad Groningen wil laatste twee havenkranen terugkopenDe redding van de historische havenkranen van Groningen komt dichterbij nu de stad ze wil terugkopen. Groningen overweegt de twee historische havenkranen, die jaren geleden zijn verkocht bij de privatisering van het gemeentelijk havenbedrijf, terug te kopen. Het haventerrein is voorbestemd voor woningbouw. De gemeente wil de kranen laten staan als blikvanger en aanjager van het nieuwe gebied.

Dat schrijft de gemeente in een brief aan de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen die zich inspant voor het behoud van historische kranen. Ze krijgen nog geen monumentale status en het is onduidelijk of er genoeg geld voor restauratie wordt gevonden.

Het Groninger Monumentenfonds deed nog geen uitgebreide haalbaarheidsstudie naar de restauratiemogelijkheden omdat het daarvoor nog geen subsidie van het Rijk heeft gekregen. De gemeente schat de kosten van instandhouding, restauratie en revitalisering vooralsnog op ruim 500.000 euro.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

— Dektjalk Liberté terug bij WagenborgAls ‘staalijzeren dektjalk zonder roef’ werd de voor de zeevaart gebouwde dektjalk van 100 ton draagvermogen in 1908 in opdracht van Egbert Wagenborg bij Gebr. Niestern en Co. te Farmsum op stapel gezet. Op 2 augustus van dat jaar kwam de 21,35 meter lange en 4,55 meter brede tjalk onder gezag van kapitein Engelsman in de vaart. Zo’n vijfenzeventig jaar geleden werd het schip reeds omgebouwd tot woonboot, maar tot 2008 maakte zij deel uit van de vanuit Muiden opererende bruine vloot.

De achterkleinzonen van Egbert Wagenborg, Egbert Vuursteen en Rob Wagenborg die samen de directie van Koninklijke Wagenborg voeren, hebben dit laatste nog in de vaart zijnde schip van hun overgroot-vader voor het bedrijf kunnen behouden. De tjalk was eigendom van de begin dit jaar overleden Willem Grift, die er gedurende de laatste dertig jaar voor zorgde dat ze haar historische uitstraling behield. Willem was vooral bekend als Willem Trekkast.

De Liberté kreeg haar onderkomen in het hoofdkantoor van Wagenborg te Delfzijl in de oude arsenaal, het enige overblijfsel van de uit 1591 daterende oude vesting van Delfzijl.
Op youtube vind je een prachtig filmpje over de zorgvuldigheid waarmee dit schip in 2009 een plaats heeft gekregen in het kantoor van Wagenborg.
— Watersport TV eerste online watersportzender


 
De eerste online watersportzender in Nederland is Watersport TV. Op Watersport-TV staat de watersport beleving centraal. Als je de beelden bekijkt, krijg je direct zin om zelf te gaan varen, surfen of kiten.

Met Watersport-TV wil je informeren over bijvoorbeeld bijzondere vaargebieden, met botennieuws of tips and tricks. Maar ook inspireren door vormen van watersport te laten zien, die nu nog nagenoeg onbelicht zijn.

Bijna dagelijks zullen er nieuwe programma's/ serie's/ video's op Watersport-TV te zien zijn. Zodra er watersportnieuws is, kun je het hier bekijken of lezen. Alle evenementen en activiteiten zijn te zien in de Watersport-TV agenda.

Misschien ben je al even op ontdekkingstocht geweest op onze watersportzender. Dan heb je vast de serie 'Stuumanskunsten' gezien waarin WTV-presentatrice Shannon van Beek vaarles krijgt van Ronald Zweerman. Onze chef-kok Hugo Zentveld die in 'Koken aan Boord' eenvoudig te bereiden maaltijden maakt. Ron en Ank Tol, oftewel 'De Tolletjes', die met hun motorboot 'Silver' allerlei vaaravonturen beleven? En onze 'vloggers' Mark en Marijke van de GreatCircle die met hun Lagoon catamaran naar allerlei droombestemmingen zeilen die zij graag met jou willen delen. Last but not least...Henk de Velde, die geen verdere introductie behoeft, en altijd voor spraakmakende verhalen zorgt.
voor het hele plaatje kijk je hier  
— Monnikenwerk nu bijna ten einde


  
Zo'n kleine twintig jaar geleden had orgelbouwer Evert Jan Timmerman uit Ommen een droom. Hij wilde een eigen zeilboot maken. Samen met zijn zoon Harmen, woonachtig in Epe, begon hij aan een prachtproject dat binnenkort eindelijk zijn voltooiing nadert. Er werd een nauwkeurige ontwerptekening gemaakt op basis van de Sperwer-boeier die voor een ieder te bewonderen is in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Vader en zoon zochten en kochten het juiste hout, legden dat te drogen en gingen er zo'n 17 jaar geleden zeer gemotiveerd mee aan de slag.

Zo veel tijd, zo veel ambachtelijke handenarbeid, zo veel energie. Dit mag zeker wel monnikenwerk genoemd worden. "Maar het was tegelijkertijd een prachtige tijd. Mijn vader en ik zochten het hout uit in het Laarbos, nabij Ommen. Dát alleen al was al mooi", zo begint Harmen Timmerman te vertellen. Vervolgens begon het dromen van de daadwerkelijk te maken boot. Een boeier om precies te zijn.

Vader en zoon gingen daarom eerst naar de plek waar een dergelijk zeiljacht ligt: het Zuiderzeemuseum. Daar is de zogenaamde Sperwer al jaren te bekijken. Die boot werd nauwkeurig gefotografeerd en nagetekend. "Uiteindelijk is hij iets kleiner geworden, namelijk ruim 7 meter. Ik heb wel eens gehoord dat een meter boot extra, zorgt voor dubbel zoveel werk. Wij vonden 7 meter wel genoeg."
Toen het hout gedroogd was, begonnen Harmen en Evert Jan aan hun levenswerk. Elk detail werd door 'de Timmermannen' gemaakt en uitgedacht. Nu, eind december 2016, is het eind van deze immense klus eindelijk in zicht. Vorige week bijvoorbeeld werd de mast (gemaakt van larikshout uit het Duitse Zwarte Woud) geplaatst.
Lees het gehele artikel op de bron: Veluwe nieuws 

— Was een kolenbrand oorzaak van het zinken van de Titanic?Toen de Titanic werd gebouwd was het een een wonder van de moderne techniek. Hoe was het dan mogelijk dat dit schip binnen enkele uren kon zinken nadat het een ijsberg raakte op haat eerste transatlantische reis. Het is een van de meest fascinerende maritieme rampen ooit.

Een nieuwe Engelse documentaire komt met nieuw beeldmateriaal waarbij mogelijk een kolenbrand in de bunkers een rol speelde bij het zinken. En het negeren van het gevaar gebeurde onder druk van reputatie en vaarschema.

In de documentaire “Titanic, The New Evidence” toont journalist Senan Molony nieuwe bewijzen die suggereren dat een bekend kolen-vuur de sterkte van het schip  sterk heeft verminderd. Precies op de plek van de aanvaring met de ijsberg.

In 2012 werden foto’s gevonden van de Titanic. Deze foto’s tonen een 30 voet lange plek op de romp, precies waar de brand zou zijn geweest. Deze brand is ook bekend. De brand ontstond op een proefvaart zo’n 10 dagen voor het vertrek uit Southampton. De temperatuur van zo’n brand kan oplopen tot 1000 graden. En de kolen waren geladen tegen de romp-platen én tegen de waterdichte schotten.

De nieuwe documentaire toont aan dat de brand nog steeds woedde tijdens het vertrek. White Star Line negeerde dit, vanwege het vaarschema en de reputatie van de Titanic. Het schip vertrok met brand aan boord naar Amerika.

Door het vuur werd het ijzer van de romp en de schotten zwakker. De brand sloeg ook door een schot heen, dat daardoor verder verzwakte. De brandende kolen werden in de ovens gegooid, de enig manier om de brand aan te pakken. Hierdoor, en door een dreigend kolentekort bleef de Titanic vol gas doorstomen tussen ijsbergen. 
Bekijk hier de documentaire op Youtube Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:FVEN

EOC