Nieuwsbrief, December 2014

Snel naar:
13 december:
Clubkampioenschappen, Schaatshal Leiden
13 december: Winterfeest jeugd
17/18 januari: Clubkampioenschappen, IJsbaan Haarlem
7 februari: Kaag & Braassem schaatsavond, IJsbaan Haarlem
26-28 juni: Jeugdkamp
 

 
Sponsors van de STS-KGM

Van de Voorzitter
Beste schaatsvrienden,
 
Het seizoen is in alle hevigheid losgebarsten, de buitentemperaturen dalen naar gezonde waarden en de goedheiligman is weer in het land.
Op onze thuisbanen in Leiden en Haarlem liggen alweer plassen met STS-KGM zweet en dat komt natuurlijk door alle trainingsrondjes die weer gereden zijn. De trainingen worden over het algemeen goed bezocht en de inzet is zo mogelijk nog hoger. Menig Persoonlijk Record ligt al aan duigen en zelfs clubrecords moeten eraan geloven. Nee, we zijn weer lekker bezig!
Zo heeft Floris zijn tijd op de 500 naar 37.70 gebracht, heeft Britt haar 1.000 meter op 1:27.18 gezet en heeft Dennis (Pupil A) met een mooie 50.92 op de 500 meter ook zijn prestaties naar een behoorlijk niveau gebracht. Maar ook de dames Butter rijden de scherven uit het Haarlemse ijs, geweldige progressie met als resultaat op alle afstanden een mooie PR! Eigenlijk moet ik geen namen noemen want bijna alle rijders hebben inmiddels wel een PR staan.
 
De jeugd in Leiden heeft aanstaande zaterdag (13 december) haar clubkampioenschap, ik kan iedereen aanraden hier te gaan kijken want dit zijn altijd hele leuke wedstrijden waar (bijna) alle STS-KGM rijders aan meedoen.
De clubkampioenschappen voor de Haarlemse STS-KGM rijders zijn dit jaar verdeeld over 3 avonden met als hoogtepunt zaterdag 17 januari. Op deze avond zullen alle rijders in actie komen en het belooft een mooie clubavond te worden.
 
Verder nog even een update over het samengaan met de schaatstrainingsgroep van onze zustervereniging Lisserbroek. We liggen op schema en maken regelmatig wat stappen de goede richting op. Dat een proces als dit niet een “één-tweetje” is, is logisch maar we kijken allemaal de juiste richting op en ik verwacht (en hoop) per 1 mei, bij de start van het nieuwe seizoen als één trainingsgroep verder te gaan. In de volgende nieuwsbrief meer informatie hier over.
 
Binnen het bestuur zijn ook wat positieve berichten te melden. Martijn de Smit (recreanten vrijdagavond) heeft zich gemeld om iets voor de club te kunnen doen. Inmiddels heeft hij de eerste vergadering bijgewoond van het bestuur en heeft als aspirant-bestuurslid direct wat taken naar zich toegetrokken. Martijn, welkom binnen het bestuur!!
 
Rest mij verder nog iedereen een geweldige decembermaand toe te wensen. Geniet van de mensen om je heen want er is al genoeg narigheid in de wereld!
 
 
Met sportieve groet,
Jeff van Nobelen
 
Clubkampioenschappen Leiden, 13 december

Ook dit seizoen organiseren de STS-KGM en IJsclub Lisserbroek in december weer de onderlinge clubkampioenschappen voor de jeugd. Hierbij nodigen wij alle jeugdschaatsers uit die op dinsdag- en donderdagavond in Leiden schaatsen en op zaterdagochtend in Haarlem om zich hiervoor aan te melden.
 
Het evenement vindt dit jaar plaats op zaterdagochtend 13 december a.s. van 06.45 - 08.45 uur in de Schaatshal Leiden, Vondellaan 41.
 
Iedere deelnemer start 2x in zijn/haar categorie. Na afloop is er een prijsuitreiking in de kantine, waarbij een ieder een aandenken ontvangt. Het is een leuk en sportief evenement, we hopen natuurlijk dat iedereen meedoet. Er zijn geen kosten aan verbonden. De toegang is gratis, dus nodig familie en vrienden uit om te komen aanmoedigen.
 
Graag aanmelden vóór zondag 7 december via e-mailadres: 
jeugd-leiden@sts-kgm.nl. Mocht je verhinderd zijn, laat dit ook even weten.
 
Tevens een oproep aan ouders en/of verzorgers: wie kan/wil helpen om de baan op te bouwen, als handklokker te fungeren, als commissaris de veiligheid in de bochten in gaten te houden etc. Graag aanmelden via bovenstaand e-mail adres. Bij voorbaat dank hiervoor!!
 
Verdere informatie volgt in de week voorafgaand aan de wedstrijd.

 
Van de Technische Commissie
In de afgelopen nieuwsbrieven is veel aandacht geweest voor de opkomst van privéteams. Nu moet maar eens een flinke lans worden gebroken voor de trainers en begeleiders van onze club, want die verdienen op zijn minst dezelfde aandacht. Wat zeg ik? Veel meer zelfs... Zij verdienen een dikke vette pluim!
 
Bijna elke dag in de week staan er schaatsers van de schaatstrainingsgroep Sassenheim, Kagermeer en Lisserbroek op het ijs. Maandagavond de marathonners, dinsdag- en donderdagavond de jeugd in Leiden, woensdag- en vrijdagavond de recreanten, zaterdagochtend eerst de wedstrijdrijders langebaan en daarna de jeugd. Op zaterdagavond en zondagavond zijn er vaak ook nog wedstrijden in Haarlem. Niet vergeten de zaaltraining op woensdagavond voor de wedstrijdrijders.
 
Bij elke les, training of wedstrijd zijn er verschillende begeleiders, trainers of coaches aanwezig om de schaatsers te helpen hun doel te bereiken (bij de één wat sneller dan bij de ander), de bocht beter lopen, de start explosiever uitvoeren, een persoonlijk record of zelfs een clubrecord verbeteren, de teleurstelling van een val in de laatste bocht verwerken, noem maar op... Sommige trainers met diploma, sommige nog zonder, maar wel altijd met veel plezier en passie.
Een voorbeeld. Maar liefst zeven van onze trainers en begeleiders offerden 3 dagdelen op (waaronder de twee mooiste zaterdagmiddagen van de herfst) om te kunnen deelnemen aan de NOC*NSF cursus van 3 dagdelen “Themagericht begeleiden van 6-12 jarigen”. Echt fantastisch én heel leerzaam!
 
Natuurlijk valt er nog genoeg te verbeteren. Zo is het jammer dat we niet altijd een eigen coach op het ijs kunnen hebben bij de ijskonijnwedstrijden op vrijdagmiddag in Haarlem. Het is een waardeloos tijdstip als je coach bent én (gelukkig) een drukke baan hebt. Vaak kunnen we dan rekenen op hulp van onze zustervereniging Zwanenburg.
 
Ook moeten we kennisoverdracht gaan aanpakken. Dat gaat gebeuren (de vraag is alleen wanneer, want zoals je kunt lezen: de hele week door zijn we bezig). En, dus, maar, want, als we dat op orde hebben, dan wordt het nog mooier. Elkaar verrijken met kennis en kunde, zodat iedere coach, trainer en begeleider zich kan blijven ontwikkelen, met de hulp van collega’s.
 
Intussen rijdt een aantal junioren en pupillen zoveel als ze kunnen en zijn er al flink wat PR’s gesneuveld, ondanks de omstandigheden op de baan, hoge temperaturen, veel wind en regen. Sommige PR's gingen met een verschil van een halve ronde! Jammer is weer dat de zaaltrainingen matig bezocht worden door de wedstrijdrijders, dat blijft een klassiek verhaal. Ik zeg het nog maar eens: de rijders die wel regelmatig aan de zaaltrainingen deelnemen laten ook de grootste verbeteringen zien. Keep it up!

 
De jeugd stelt zich voor: Thijs van 't Schip
Hoi ik ben Thijs,
 
Ik ben 11 jaar en zit in groep 8 van de Regenboogschool in Voorhout. 3 jaar geleden ben ik begonnen met schaatsen. In de zomer skeeler ik en ik zit al 5 jaar op atletiek bij de Spartaan. Dit jaar heb ik schaatstraining  op donderdag van Martin en Richard en doe ik voor het eerst mee met de IJskonijncup in Haarlem. Ik vind het leuk om op de grote ijsbaan te schaatsen omdat ik normaal in Leiden train. Ik vind het wel jammer dat je met de wedstrijden soms zolang moet wachten voordat je aan de beurt bent. Van STS heb ik een wedstrijdpak die ik mag gebruiken en daar ben ik erg blij mee!!!
 
groeten,
Thijs van 't Schip
 
Uit het marathonpeloton
De marathonrijders hebben inmiddels 3 wedstrijden gereden. De prestaties van Corrin Duivenvoorden vallen gelijk op, want van de drie wedstrijden in de M3 won Corrin er 2, met grote overmacht. In de allereerste wedstrijd vertrok hij 4 ronden voor de finish uit het peloton, en dat was niet meer in staat hem terug te pakken. In de derde wedstrijd reed hij met nog 2 anderen het peloton op een ronde, won de tussensprint en de eindsprint. One hundred and Eighty!
 
In de M4 rijden Joost Neuvel en Clément Torre. Zij hebben helaas nog geen potten kunnen breken. Ook de rijders in de M2 nog niet, Ronald Rijkborst, Martijn van der Laan, Bas de Zwart en Michel Hulshof. Het is nog een beetje zoeken naar de mogelijkheden in de M2. Er rijden een paar gedegradeerden uit de M1 in rond die af en toe het M2 peloton flink doen kraken. De 3e wedstrijd kende vanaf de start een moordend hoog tempo en dat stopte pas op de finish na 40 ronden. Die konden onze rijders vanaf de kant bekijken: ze waren allemaal al uitgevallen… :-(
 
Corrin houdt onze eer voorlopig in zijn eentje hoog. Als hij zo doorgaat dan hebben we een feestje aan het eind van het seizoen!
 
Jeugdactiviteiten
Het seizoen is al weer even aan de gang en dus komen uiteraard ook de jeugdactiviteiten weer op gang. Het STS-KGM Jeugd-Activiteiten team, dat jaarlijks het Winterfeest en de Seizoensafsluiting voor de jeugd organiseert, heeft dit seizoen versterking gekregen van Marinka Kortekaas, moeder van schaatsende pupil Duco. Marinka is vol enthousiasme aan de voorbereidingen van het Winterfeest begonnen, heel erg leuk!
 
De eerste activiteit is dus het Winterfeest, dat op zaterdag 13 december gevierd gaat worden. De jongste jeugd gaat als vanouds het bordspel spelen waarbij leuke kadootjes te winnen zijn. Voor de oudere jeugd hebben we dit jaar een geheel nieuw spel in elkaar gezet waarbij de jeugd in teams tegen elkaar strijdt, ook om het winnen van kadootjes. Er worden verschillende spelonderdelen gespeeld, o.a. ‘Het verjaardagsspel’ uit het tv-programma Ik Hou van Holland en ‘Het letterpakkenspel’ uit De Jongens tegen de Meisjes. Kortom, het belooft een leuke avond te worden!
 
Daarnaast zijn ook de voorbereidingen voor het schaatskamp in de zomer van 2015 alweer in volle gang. Vanwege het zeer geslaagde kamp moest er dit jaar een iets grotere accommodatie gevonden worden dan vorig jaar, waardoor er ook al ver van tevoren gereserveerd moest worden. Na enig speurwerk samen met trainers Phaedra, Michel en Jeff is er uiteindelijk een hele leuke locatie geboekt in het Brabantse Goirle, waar we in het weekend van 26 t/m 28 juni met zo’n 35 schaatsers en trainers naar af zullen reizen. Ook iets om naar uit te kijken dus!
De wedstrijdrijders: Stan Zirkzee
Hallo allemaal,
 
Ik ben Stan en ik zit sinds 2010/2011 op schaatsen. Mijn eerste wedstrijden waren in Leiden en ik vond dat altijd al heel leuk. De rondjes in Leiden zijn heel anders dan in Haarlem. Het was dan ook erg wennen toen ik mijn eerste wedstrijden in Haarlem ging rijden. Het was ineens heel officieel met een echte starter met pistool en per ronde van baan wisselen bij langere afstanden. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.
 
In het begin als je dan een PR rijdt is dat met 1 of meerdere secondes maar als je harder gaat rijden wordt het steeds moeilijker om je PR te verbeteren en gaat het soms om tiendes. Tenzij je weer een nieuwe afstand mag rijden. Dit jaar was dat voor mij de 3000 meter. Na de eerste keer dacht ik: hé, ik kon denk ik wel harder, en de tweede keer reed ik dus ook 10 seconden sneller dan de eerste keer. Zo gaat dat nou eenmaal en de volgende keer ben ik blij met alles wat ik er nog vanaf kan schaatsen.
 
Ik ga altijd met veel plezier naar een wedstrijd en train er ook hard voor. Elke wedstrijd een PR rijden kan nou eenmaal niet maar je moet proberen tevreden te zijn met wat voor prestatie je dan ook levert. Zelf lukt mij dat ook niet altijd maar het is het proberen waard! Lachen
 
Ik hoop dat jullie ook van jullie wedstrijden genieten en er altijd voor willen gaan!!!
 
Met sportieve groet,
Stan Zirkzee
 
Jeugdlessen in Leiden
Afgelopen dinsdag hebben we voor de tweede keer het laatste kwartier van de les spelletjes gedaan met de kinderen. Zo deden ze het stoplicht spel, "Schipper mag ik over varen" en slalom estafette met een hockeystick en pylon. De kinderen vinden dit erg leuk om te doen en voor de trainers is het een leuke afwisseling.
 
 
Samen met de ijsclub uit Koudekerk hebben we de baan verdeeld zodat iedereen voldoende ruimte heeft. Iedere laatste dinsdag van de maand zullen we aan het einde van de les spelletjes doen.

Schaats Trainingsgroep Sassenheim & Kagermeer
Email: info@sts-kgm.nl - www.sts-kgm.nl
Volg ons op Twitter:  @stskgmlsb