MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 40
 
December Winter, Sinterklaas, Kerst en Oud&Nieuw... Een drukke, maar gezellige maand. Ook veel lesideeen.... 
Lees maar snel verder in deze laatste nieuwsbrief van 2012. Hopelijk hebben jullie er weer wat aan. Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar info@meestermichael.nl
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan hier.
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
Mediawijsheid
Hoe mediavaardig ben jij en zijn jouw leerlingen?
Hoe ga je om met digitaal pesten?
een aantal handige/goede links zijn:
Online workshops: 
 
Ganzenbord Mediawijsheid voor de bovenbouw
Erg leuk online bordspel voor het digibord, door Herman van Schie.
Uitleg en meer info vind je HIER
 
  
Zwarte Piet in de stijl van Pablo Picasso
En nog meer leuke opdrachten/knutsels
 
 
 
Kerstmis
 Na Sint is het al snel weer Kerst in de klas:
 
 
Werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten, enz.
 
 
Oud & Nieuw
 Na Sint is het al snel weer Kerst in de klas:
 
 
 
 
Koning van Katoren lespakket
Gratis lespakket bij de film van het boek van Jan Terlouw.
 
  
 
Winter
Leuke links over de winter:
 
 

Gratis versie met 3 spellingthema's

In de gratis versie kun je oefenen met deze 3 spellingthema’s:
Iedereen, jong en oud, kan aan de slag met Energize! Energizers zijn groepsactiviteiten die mensen dichter bij elkaar brengen. Ze zorgen gegarandeerd voor een geanimeerde stemming en creëren een positief groepsklimaat.

Iedereen kan meedoen. De regels zijn eenvoudig en de nadruk ligt op spontaniteit, het ontwikkelen van sociale vaardigheden en plezier. Energizers vereisen geen speciale vaardigheden en kunnen altijd en overal uitgevoerd worden. Ze zijn geschikt voor iedere groep, verschillende groepsgroottes en diverse leeftijden. Het enige wat je nodig hebt is een groep, een locatie en een begeleider.

Met de Energize app heb je altijd een energizer bij de hand om de groep in beweging te brengen!
 
Word
Op een school kwam ik het volgende probleem tegen: In een Word document heb ik 5 pagina's staand, maar ik wil de derde liggend hebben. Hoe doe ik dat?
Oplossing is heel simpel, maar je moet het wel even weten:
Ga op de pagina staan welke je liggend wil hebben. Ga naar pagina instelling Marges -> aangepaste marges -> afdrukstand liggend/staan selecteren -> toepassen op: vanaf dit punt! Dan zal alles, inclusief deze pagina liggend weergegeven worden. Om de rest weer staand te krijgen klik je simpel op de pagina eronder, doe je hetzelfde foefje alleen dan weer staand en toepassen vanaf dit punt.
 
 
Hier kun je online leuke kleurplaten inkleuren. Is je kleurplaat af, dan kun je die op de site in de “Gallerij” plaatsen, uploaden naar Facebook, uitprinten of in verschillende afmetingen (small, medium, large) opslaan op je eigen pc. Handig is, dat je kunt in- en uitzoomen. Zo kun je ook de hele kleine plekjes kleuren.
 
 
Over Rechentablett
Rechentablett is uitermate geschikt voor splitsen, maar is ook veel breder inzetbaar bij het rekenen. Denk hierbij aan optellen, aftrekken en het herkennen en automatiseren van de vijf- en de tienstructuur (tot en met 100). Het mooie van deze app is dat de som visueel ondersteund wordt. Ook kun je laten zien wat het gevolg is wanneer je bij de ene kolom een fiche weghaalt en deze bij de andere kolom legt.
Bekijk de video om te zien hoe het werkt.
 
 

3FM Serious Request 2012

Serious Request maakt zich dit jaar sterk voor babysterfte. Doet uw school mee?
3FM focust zich in 2012 tijdens SR12 in Enschede op 5,5 miljoen baby’s die ieder jaar onnodig sterven. Elke 6 seconden sterft er een baby.
Babysterfte
Drie dj's zitten vanaf 18 december 2012 zes dagen lang in het Glazen Huis in Enschede. Daar draaien ze platen voor de allerkleinsten: miljoenen baby’s die hulp nodig hebben om te kunnen blijven leven. Een stille ramp die wereldwijd elk jaar 5,5 miljoen slachtoffertjes maakt en het gevolg is van gebrek aan medische zorg en begeleiding.
Doe mee
Ieder jaar komt een groot aantal scholen tijdens 3FM Serious Request in actie. Ook dit jaar kunt uw school meedoen door lessen over het thema te geven en geld in te zamelen. Met het lesmateriaal van NTR:Schooltv kunt u het thema van Serious Request 2012 in de klas behandelen.
Lespakket
Het lespakket zal bestaan uit achtergrondinformatie over babysterfte; lessuggesties, clips uit de Schooltv-beeldbank, vragen en opdrachten voor vmbo, havo en vwo. Het lespakket sluit aan bij de vakken maatschappijleer, verzorging, geschiedenis, economie, aardrijkskunde, tekenen, handvaardigheid en CKV. Ook kunt u het lespakket vakoverstijgend of als kerstproject inzetten.
* Download hier het lesmateriaal>>

Ga voor meer informatie naar:
* Eigenwijzer.nl>>
* Schooltv.nl>>
 
 
English is fun!
Geef jij Engels in jouw groep, dan is deze Yurls een aanrader! Je vindt hier o.m. songs, pictureboooks, the time, colours, shapes, body and more. En zoek je wat leuks voor Kerstmis in het Engels, dan vind je op de pagina “Christman time” de nodige ‘links’. Website: http://cmagarry.yurls.net
 
 
Yurls Klokhuis
Alle filmpjes van Het Klokhuis alfabetisch gerangschikt.
 
 
Kinderen met dyslexie hebben veel extra oefening nodig om een minimaal technisch leesniveau te bereiken waar ze verder mee kunnen komen in het onderwijs. Dat betekent dus veel en vaak oefenen met lezen. U kunt uw kind daarbij helpen door veel voor te lezen en samen te lezen.
Een gratis iPad-app of computerspel. Deze game laat deelnemers verbindingen maken tussen vraag en antwoord, afbeeldingen, tekst en afbeelding, etc. Om Engelse woordenkennis te testen of filmsterren te herkennen. Welk skelet hoort bij welk dier? Symbolen van chemische verbindingen of formules van wiskundige wetmatigheden herkennen. Connectro biedt spelmogelijkheden op ieder niveau, van basisschool tot wetenschappelijk onderwijs.
Taal met Moffel en Pier
Kinderen maken kennis met taal in het nieuwe programma 'Taal met Moffel en Pier'. In vier avonturen gaan Moffel en Pier op speelse wijze in op het ontwikkelen van taal- en woordbegrip en beginnend lezen. De nieuwe serie heeft als doel om leerlingen vaardigheden aan te leren, waardoor ze straks met taal een gezonde start kunnen maken. Moffel en Pier dagen de jonge kijkers uit om actief mee te denken en mee te werken. De afleveringen zijn na uitzending ook terug te zien via schooltv.nl/schooltvgemist.
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Op meesterMichael staan vele toetsen om in ParnasSys in te voeren. Heb je zelf ook een toets gemaakt? Stuur hem naar info@meestermichael.nl en ik zet hem erbij.  
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
Nog meer prentenboeken vind je HIER
 
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 L2S Spraaksoftware ondersteunt bij (voor-)lezen, en schrijven. Laagdrempelig, eenvoudig te bedienen en zeer betaalbaar.
Een perfecte oplossing voor (o.a.) de zorgleerlingen (dyslexie en meer) op school en thuis.
Kijk op www.L2S.nl voor uitvoerige informatie en een gratis 30 dagen versie.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
Sponsor
De digitale juf
voor taal en rekenen
 
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
 
  
 
 
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
   
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl