Nieuwsbrief | jaargang 29 | no 287 | december/januari 2015/16
 
 KUNSTLIEFDE WENST IEDEREEN EEN FANTASTISCH NIEUW JAAR MET VEEL RUIMTE VOOR KUNST!
Dank voor je belangstelling het afgelopen jaar voor onze tentoonstellingen en projecten.

We kunnen terugkijken op een jaar met veel succesvolle tentoonstellingen en projecten, zoals Driemensionaal met Mathieu Klomp, PORTRET met Erik Suidman en Philip Akkerman, 10 jaar De Belofte, UtrechtDownUnder actuele beeldende kunst in de gevangenis en Art Utrecht.  
Daar zijn we blij mee!
Voor 2016 hebben we een prachtig tentoonstellingsprogramma klaar staan, met o.a. KUNSTLICHT - lichtobjecten, installatie en fotografie, DRAW! een grote tekeningententoonstelling in het kader van de landelijke tekenmanifestatie DRAWING FRONT i.s.m het Drawing Centre Diepenheim, Nieuwe Liefde met werk van nieuwe leden, Thera Clazing (HKU 2014) die vorig jaar de Kunstliefdeprijs won, uitreiking van de Kunstliefdeprijs 2016, een bijzondere tentoonstelling in de Domkerk, de Atelierroute Utrecht en nog veel meer moois....
 
We gaan van start met de nieuwe lichting kunstenaars van 2015 in de POP UP EXPO van De Belofte 11!
Stem mee op de nieuwe lichting kunstenaars!
7 t/m 10 januari POP UP De Belofte 11
4 DAGEN > 18 JONGE KUNSTENAARS
 
Achtien kunstenaars, net afgestudeerd aan een kunstacademie in Nederland, laten tijdens de Pop-Up EXPO van De Belofte hun werk zien in Kunstliefde. Het publiek mag meestemmen over welke 10 deelnemers doorgaan naar het talentenprogramma van De Belofte. Daarnaast is er een vakjury met o.a. Edwin Jacobs - directeur Centraal Museum, en andere professionals uit het kunstveld die een selectie maakt.
 
De deelnemers hebben zich de afgelopen maand opgegeven met de bedoeling  een plaats te verwerven in het talentenprogramma De Belofte 11 die vanaf januari gaat starten.
 
 
Niet alleen de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) is vertegenwoordigd, maar ook afgestudeerden van ArtEZ Arnhem, St. Joost in Breda en Den Bosch, De Rietveldacademie en de KABK in Den Haag doen mee.
 
Kom kijken naar deze nieuwe lichting kunstenaars en breng je stem uit!
 
Opening: donderdag 7 januari 17.00 uur
door Lou Vos, beeldend kunstenaar, organisatie Kunstliefde en coach De Belofte 9 en 10
 
Daarna is de Pop-Up nog te zien op
vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 januari
Open 13.00 uur tot 17.00 uur.  
 
Deelnemend kunstenaars; Lisa Eksteen, Helena Frijns, Katerina Konarovká, Anne-Marie Meertens, Romy Muijrers, Ana Oosting, Casper Braat, Thom Brand, Stefan van den Broek, Stefan Cammeraat, Thom van Dijk, Martin Gabriel, Lex Hoogendam, Rabi Koria, Martijn van Mierlo, Bas Overbeek, Lars Reen en Roy Vastenburg.
 
 
16 januari t/m 14 februari
KUNSTLICHT
 
De donkere maanden zijn voorbij, het is tijd voor licht! Licht is essentieel voor ons bestaan. Licht maakt de wereld zichtbaar. Kleuren bestaan bij gratie van het licht. Al eeuwen vormt het één van de belangrijkste elementen en inspiratiebronnen in de kunst, maar het licht zelf is raadselachtig en ontastbaar, een immaterieel medium. Licht is aanwezig en afwezig tegelijkertijd. De uitvinding van kunstlicht vormde een van de grootste veranderingen in de geschiedenis van ons bestaan. In objecten, installatie en fotografie, staat in deze tentoonstelling het licht zelf centraal. Het licht als kunstwerk.
 
Met lichtobjecten van Tamar Frank,  Rob Scholte, Jozef van der Horst , Sietze van de Star (HKU 2015), installatie van Esther Hoogendijk en fotografie van Daan Bramer
 
Opening: zondag 17 januari 16.00 uur
 
 
Podiumavond 22 januari 20.00 u.
Licht in de kunst

Lezing door Dr. Ghislain Kieft, docent Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht, en toelichting op het werk in de tentoonstelling door beeldend kunstenaars Esther Hoogendijk en Jozef van der Horst
 
Caravaggio, Rembrandt en Vermeer beheersten als geen ander de kunst de finesse van het licht weer te geven. Hun gebruik van licht maakt hun schilderijen intiem, verfijnd en soms dramatisch. Vier eeuwen later komt de fotografie op. Ook hier zijn er meesters van het licht, maar zij gaan er heel anders mee om dan de oude meesters. Hoe brak fotografie met de 'traditionele' opvattingen over het gebruik van licht?
 
Ingang via de Lange Jufferstraat / Toegang gratis
 
 
 
 
 
 
PORTRET in de TOP 10 van beste tentoonstellingen 2015!
 
De tentoonstelling PORTRET was buitengewoon succesvol. Bijna 900 bezoekers bezochten de unieke tentoonstelling met ruim 1300 portretten van Erik Suidman en Philip Akkerman.
 
Met een 9-de plaats in de TOP 10 van beste tentoonstellingen 2015 van de Digitale KunstKrant kunnen we terugkijken op een prachtig resultaat.
Tussen alle musea in, een plaats voor Kunstliefde!
 
 
Nog te zien t/m 13 maart
Een Utrechter in Londen - P.C. Wonder
Centraal Museum
 
In 1807 richt de Utrechtse schilder P.C. Wonder samen met zijn plaatsgenoot Jan Baptist Kobell een tekengezelschap op, dat vanaf 1814 de naam ‘Schilder- en Teekenkundig Genootschap Kunstliefde’ draagt. 
 
Het Centraal Museum besteedt met de tentoonstelling 'Een Utrechter in Londen' aandacht aan deze bijzondere schilder. Zijn werk wordt gerekend tot de Nederlandse Romantiek. Zijn oeuvre omvat portretten, schilderijen met alledaagse taferelen en zogenaamde 'Conversation pieces': groepsportretten waarop de afgebeelde figuren met elkaar in gesprek zijn. Een prachtige tentoonstelling, niet te missen.
 
Ook in 2016 biedt Kunstliefde een podium voor beeldende kunst en voor kunstenaars in Utrecht in het bijzonder. Word lid van Kunstliefde!
 
Als kunstenaar of kunstliefhebber kan je lid worden van Kunstliefde. Als lid ondersteun je de vereniging en steun je (Utrechtse) kunst. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan de ledententoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief.
 
Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl. Inleveren portfolio vóór 15 januari.  Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.
 
Welkom bij Kunstliefde!
 
 
 
Bezoek de website  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 JA Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur