Nieuwsbrief februari 2014

 

Beste lezer,

 
In een gesprek onlangs haalde iemand een uitspraak van onze paus aan, die had gezegd dat de beschaving in de geschiedenis van de mensheid vooruit gaat. Waarop een ander een diepe zucht slaakte en zei: "Je zou het niet zeggen als je iedere dag het journaal ziet". Een reactie die we heel goed kunnen begrijpen. En toch...
In Zuid-Soedan zijn de zusters van DMI een steun en toeverlaat voor de vele slachtoffers in de opvangkampen. In Tanzania zijn er mensen als Niek Tweehuijsen die in de keiharde werkelijkheid van de mensen op de vismarkt in Dar es Salaam terecht komen en er over schrijven. En hoewel er wereldwijd christenen sterven vanwege hun geloof, zijn er mensen die onvermoeibaar blijven getuigen van de Blijde Boodschap van vrede en gerechtigheid.
 
De redactie
Zuid-Soedan
Van grote vreugde over de verkregen onafhankelijkheid in 2011 naar complete chaos en oorlog nu: de bevolking van Zuid-Soedan leeft in angst. De zusters van DMI (Daughters of Mary Immaculate) doen hun best de nood te lenigen in deze afschuwelijke situatie. 
 

Tanzania
Niek Tweehuijsen woonde acht jaar in Tanzania als volontair van ATD Vierde Wereld. Deze beweging zet zich in om de extreme armoede de wereld uit te bannen. 'Strootjes in het zand' is een indrukwekkend boek, waarin de auteur de keiharde werkelijkheid beschrijft van de mensen op de vismarkt in Dar es Salaam.

Omgekomen kerkelijk werkers in 2013
Colombia heeft de twijfelachtige eer van het hoogste aantal vermoorde kerkelijk werkers in 2013. Over de hele wereld stierven vorig jaar 22 kerkelijk werkers een gewelddadige dood, bijna het dubbele aantal van het jaar daarvoor.