Nieuwsbrief Stichting Senia
Januari 2019 

Beste lezer,

Het jaar nadert zijn einde, en met deze nieuwsbrief nemen we alvast een kijkje in het nieuwe jaar. Hebt u zin in een leuke uitdaging voor 2020? Senia zoekt vrijwilligers op diverse plekken, misschien is het wat voor u.
 
Senia wenst u mooie kerstdagen en een goed 2020, vol mooie boeken, muziek en ontmoetingen!

Het kantoor in Olst is gesloten van 20 december t/m 6 januari
 
Kijk voor alle informatie op www.senia.nl
of volg ons op facebook en twitter
Senia in beeld
 
Week van de Leesclub
25 t/m 31 januari 2020
 

Van 25 t/m 31 januari  vindt de tweede editie van de Week van de Leesclub plaats. Achter de schermen zijn we bij Senia druk met de voorbereidingen.
 
Ambassadeurs plannen veel oprichtingsbijeenkomsten door het hele land om geïnteresseerden te informeren en enthousiasmeren. Daarnaast organiseren we diverse open leesclubs: u bent van harte welkom! Tijdens deze 'pop-up-leesclubs' zullen Librisprijswinnaars Rob van Essen (De goede zoon) en Roelof van Gelder (Dichter in de jungle) in gesprek gaan met de lezer. Daarnaast zijn er ook open leesclubs met de vertaler van De grote angst in de bergen van Ramuz, Rokus Hofstede. Kortom, door het hele land is er veel om aan te haken.
 
Klik hier voor de agenda en meer informatie.
 
 
 
In gesprek met Irma van Caspel
deelnemer van leesclub Huizen

Elk jaar worden er honderden nieuwe Senia-leesclubs opgericht. Zo kon het ledental snel richting 10.000 koersen, ondanks het feit dat er ook leden zijn die ons om verschillende redenen verlaten. Soms komen die na een tijdje toch weer terug. Hoe komt het dat leesclubs die gestopt zijn, zich na een of twee jaar opnieuw bij Senia aanmelden? We spraken daarover met Irma van Caspel uit Huizen.
 
 
 
 
Bezoek een boek
Naar de Krimpenerwaard met Rose van Rosita Steenbeek
 
Op 15 november hebben we met onze leeskring Schoonhoven N2 een aardige mini-excursie ondernomen naar aanleiding van het boek Rose van Rosita Steenbeek. Een prachtig boek dat de grenzen van roman en biografie verkent. Een van de bijfiguren uit het boek, de beroemde rode dominee Han Hugenholz, leefde en werkte in Ammerstol, in de Krimpenerwaard. Hier spraken wij met twee mensen die hem en zijn familie gekend hebben en die via hem ook onderduikers in huis hadden. Zij hebben ons een en ander laten zien en in de kerk hun verhaal verteld.Ook de pastorie was te bezoeken en op de Dijk stond een mooi informatiebord. Onze leeskring was heel enthousiast!
 
Marjan Veenman
Op pad met Senia
 
Excursies

 
Ook in het nieuwe jaar staan er een aantal mooie excursies op het programma. Op 7 februari organiseren we een excursie naar Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden, in dit klassieke grachtenpand is het mooiste uit Japan te zien. Op 13 februari gaan we naar Museum Beelden aan Zee, waar de wereldberoemde Nana's van Niki de Saint Phalle tentoongesteld worden. Op 18 februari brengen we een bezoek aan de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam, ga mee als u hier altijd al een kijkje achter de schermen had willen nemen. Tot slot bezoeken we op 27 februari het Damesleesmuseum in Den Haag, een van de grootste particuliere bibliotheken in Nederland.
 
 
 
 
 
Oprichtingsbijeenkomsten nieuwe leesclubs

 
In de maand januari vinden er op een groot aantal plekken oprichtingsbijeenkomsten plaats. De bijeenkomsten zijn vrijblijvend en gratis toegankelijk.
 
 
U bent van harte welkom!
 
 
 
 
 
Tips voor Senia-leden
 
George Perec, een gebruiksaanwijzing


 
 
Onlangs is het boek George Perec, een gebruiksaanwijzing van Manet van Montfrans verschenen. Een interessante monografie, zeker voor leden van leesclubs Franse literatuur, omdat werk van George Perec op de leeslijst staat.
 
‘Schrijven is een spel dat je met zijn tweeën speelt’, luidde het credo van Georges Perec. En maar zelden zal een oeuvre zozeer geschreven zijn vanuit de behoefte om met de lezer een vriendschappelijk duel aan te gaan. Georges Perec, een gebruiksaanwijzing volgt de sporen die naar de kern van dit sprankelende maar ook intens melancholieke oeuvre voeren. De beschrijving van Perecs leven en de ontstaansgeschiedenis van zijn literatuuropvatting vormen de opmaat naar beschouwingen over zijn belangrijkste prozateksten.

 
 
Lutterzand Literair. Schrijvers aan de Dinkel
Uniek festival in de natuur

Op 25 en 26 januari, tijdens de Week van de Leesclub, vindt Lutterzand Literair plaats, een literatuurfestival in de mooie omgeving van het Lutterzand in Noordoost Twente. Dit unieke festival biedt niet alleen interactieve lezingen en meer rondom literatuur, cultuur, natuur en erfgoed, maar ook een primeur: de Landelijke Leesclub Dag op zondag 26 januari.

Speciale aanbieding voor leden van Senia: schrijf je in met je abonneenummer en ontvang €2,50 korting op toegang tot de Landelijke Leesclubdag!
 
Klik hier voor meer informatie.
 
 
 
advertentie
Boekenpost - een jaarabonnement nu slechts €26,95


 
 
In Boekenpost kun je dit keer alles lezen over de eerste Landelijke Leesclub Dag die plaatsvindt op 26 januari. Sluit je aan bij één van de vele leesclubs en ga in gesprek met de schrijver van het besproken boek. Verder in de wintereditie van Boekenpost: uitgebreide boekbespreking over Liefde, als dat het is van Marijke Schermer, Edzard Mik leest Slauerhoff, de mooiste nieuwjaarsuitgaven verzameld en nog veel meer. De januari/februari editie van Boekenpost is nu te koop in de winkel of online.

Speciale aanbieding voor leden van Senia:
jaarabonnement nu slechts € 26,95.

Uit de organisatie
 
Vrijwilligers gezocht!

Werkgroep Filosofie zoekt nieuw lid
 
Senia kent voor elk programma een werkgroep die de boekenlijst samenstelt en die verantwoordelijk is voor de leeswijzers met discussievragen. Dat geldt ook voor de werkgroep Filosofie, die nu versterking zoekt. Meer weten over de werkgroep en de taken? Neem contact op met André Kamstra, voorzitter, via filosofie@senia.nl
 
Gezocht: vormgever voor leeswijzers Geschiedenis
 
De werkgroep Geschiedenis maakt zo'n 15 tot 20 nieuwe leeswijzers per seizoen.
We zoeken een vrijwilliger die deze leeswijzers wil opmaken. Dat kan het hele jaar door, met een piekperiode in mei/juni/juli. Eind januari maakt de vormgever ook de keuzelijsten met de collectie van het volgend seizoen op.
 
Wie zoeken we?
Iemand met affiniteit met vormgeving en werken in een online omgeving, ervaring met werken met Microsoft Word en bereidheid om te (leren) werken met Dropbox.
 
Wat bieden we?
 
Als vormgever maakt u deel uit van een enthousiast team van vrijwilligers. U krijgt korting op de abonnementsprijs voor lidmaatschap van een leesclub, reiskostenvergoeding voor het jaarlijks bijwonen van een overleg van de werkgroep Geschiedenis, toegang tot de digitale versies van alle leeswijzers van Geschiedenis, alle leeswijzers die u zelf hebt vormgegeven op papier.

Als u meer informatie wil, sturen we u een serie bestanden met instructies en maken we een afspraak voor persoonlijke toelichting daarop. Daarna hoeft u pas aan te geven of u het wilt doen. Interesse of meer informatie? Mail naar n.hoven@senia.nl 
 
 
Vrienden van Senia

 
Het meeste werk bij Senia wordt door vrijwilligers gedaan, en het is elk jaar een uitdaging om zonder subsidie de financiering rond te krijgen. 

Vindt u Senia een sympathieke organisatie en draagt u graag iets bij? Overweeg dan eens om Vriend van Senia te worden en jaarlijks een bedrag te doneren ter ondersteuning. Senia heeft de status van Culturele Anbi, dus uw gift is fiscaal aantrekkelijk. 
 
Lees meer en meldt u aan als Vriend
 
 
 
 
Aan de vooravond van het 250e geboortejaar van Beethoven een prachtige verbeelding van zijn Vijfde symfonie!