Nieuwsbrief | jaargang 31 | no 302 | maart 2017
 
 
 
11 maart t/m 2 april
GRENS 
 
Meer dan ooit is het begrip 'grens' actueel. Waar begint een grens, en waar houdt deze op. Waarom zijn er grenzen en waarom worden ze overschreden. Het is een ruim en vaak beladen begrip. Waar het voor de één veiligheid betekent, is het voor de ander gevangenschap en onvrijheid. 

Het begrip grens heeft zowel politieke, filosofische als psychologische invalshoeken.
Hoeveel ruimte neemt jou grens in? Is het een open grens, zonder geheimen of misschien een denkbeeldige. Of leidt hij tot oorlog en verdriet.
 
 
Grenzen leiden regelmatig tot conflicten, maar het stellen van een grens kan ook rust brengen. In deze ledententoonstelling zijn diverse invalshoeken van dit thema uitgewerkt. 

Opening: Zaterdag 11 maart 16.00 uur,
door Semiramis Öner Mühürdaroglu, Beeldend kunstenaar, kunstenaarslid Kunstliefde
 
Podiumavond 23 maart 20.00 uur
Deze avond staat in het teken van het begrip 'grens'. Programma wordt op de website en facebook bekend gemaakt. Leden ontvangen een uitnodiging in de mail.
 
 
Theater Utrecht leest in Kunstliefde voor om; 13.00-13.45, 14.30-15.15 en 16.00-16.45 uur. 
 
 
Klik hier voor het complete programma
 
Zondag 12 maart
Culturele Zondag 'Uitgesproken Utrecht'
'Facetimen met Sokrates' / Theater Utrecht
 
'Facetimen met Sokrates' is de eerste aflevering van het leesprogramma van Theater Utrecht. Acteurs van Theater Utrecht lezen voor uit de canon van de wereldliteratuur. Dit keer dialogen uit Plato’s Politeia De Ideale Staat. 
Gebruikmakend van Facetime / Facebook lezen ze dialogen die de Griekse filosoof aan zijn leermeester Sokrates toeschreef. Samen gaan we de diepte in op zoek naar de betekenis van woorden als rechtvaardigheid, samenleving, kunst en democratie. Naast Kunstliefde wordt er ook voorgelezen vanuit de Winkel van Sinkel en het Stadhuisplein. Via een videoverbinding worden ze live verbonden met Het Utrechts Archief. Daar is de complete dialoog te volgen via een groot scherm. 
 
 
De Belofte 12
 
De Belofte 12 is van start met 11 kunstenaars die in 2016 afstudeerden aan de HKU.
 
De eerste avond werden er presentaties gegeven aan elkaar met portfolio's, boeken en beamer. Updates werden uitgewisseld; waar sta je nu, een half jaar na de academie? Veel voer voor gesprek en er werd vast een blik vooruit geworpen op plannen voor nieuw werk voor de tentoonstelling in juni. In de eerstvolgende bijeenkomsten zullen o.a. het Mondriaanfonds een presentatie geven over de Werkbijdrage Jong Talent, en vinden galeriebezoeken plaats.
 
Aan de Belofte 12 doen mee; HKU Fine Art; Marin Hondebrink, Adriaan Luteijn, Ruby-Jane Fu, Jonathan Straatman, Boris Steiner, Ellis Veth en Jurre van Voorst, HKU Fotografie; Tamira Boogaard, HKU Product Design; Panajiotis Petropoulos, Lennart de Neef en Luuk de Wit.
 
Begeleiding; Lou Vos (beeldend kunstenaar, organisatie/PR en tentoonstellingen Kunstliefde / eindcoördinatie Belofte), Nienke Jorissen (beeldend kunstenaar, PR / tentoonstellingen Kunstliefde, deelnemer Belofte 10), Goof Kloosterman (beeldend kunstenaar / Das Spectrum / deelnemer Belofte 10) en Brigitte Heslenfeld, organisatie Kunstliefde.
 
 
Expositie 10 juni t/m 2 juli 
 
Dick Bruna overleden
 
Op 16 februari j.l. overleed Dick Bruna (1927-2017). 
Dick Bruna was vooral de geestelijk vader van Nijntje, waarmee miljoenen kinderen over de hele wereld opgroei(d)en. Hij was een begenadigd tekenaar die internationaal furore maakte met zijn werk.
'De meester van de klare lijn' noemde de jury van de Max Velthuijs-prijs hem, toen hij in 2016 deze prijs voor zijn oeuvre ontving. Zijn boeken zijn in meer dan vijftig talen uitgegeven. 
 
Dick Bruna was van 1956 tot 1972 kunstenaarslid van Kunstliefde. 
 
 
 
 
 
In zijn atelier op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen. Dit atelier heeft nu een permanente plaats in het Centraal Museum.
 
Word lid van Kunstliefde! als kunstenaar of kunstliefhebber.

Kunstliefde, Ruimte voor Beeldende Kunst, biedt een wisselend tentoonstellingsprogramma waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jonge makers. Het Genootschap Kunstliefde, opgericht in 1807, is één van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Kunstliefde is organisator van de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder, en initiatiefnemer van het platform Art Utrecht.
 
Als kunstenaar of kunstliefhebber kan je lid worden van Kunstliefde. Als lid ondersteun je de vereniging en steun je de (Utrechtse) kunst en kunstenaars. Kunstenaars kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan tentoonstellingen en collega's ontmoeten / netwerken. Voor kunstliefhebbers zijn er diverse activiteiten en korting op aankoop van kunstwerken. Je ontvangt uitnodigingen voor openingen, podiumavonden en de maandelijkse nieuwsbrief.
 
Lidmaatschap staat open voor professioneel beeldend kunstenaars uit Utrecht maar ook van buiten de stad. Voor jonge kunstenaars is er een gereduceerd tarief. Voor kunstenaars is er een ballotage. Je kunt je aanmelden via mail@kunstliefde.nl.
Meer info en voorwaarden via lidmaatschap kunstenaars of kunstliefhebbers.
 
Welkom bij Kunstliefde!
 
 
 
 
 
Terugblik
Art Meat #3 / Das Spectrum
 
Op 17 februari vond de derde editie plaats van Art Meat, de ontmoetingsbijeenkomst voor de kunstsector in Utrecht, een initiatief van Stichting Art Utrecht. Deze keer bij kunstenaarsinitiatief Das Spectrum.
Gastsprekers waren; Berthe Schoonman (voorzitter Art Utrecht / galeriehouder SANAA), Pim Tieland (beeldend kunstenaar / Das Spectrum), Kees Diepeveen (Wethouder van Cultuur Gemeente Utrecht), Quinten Peelen (Directeur K.F. Hein Fonds) en Dina Ziad (A014).
 
De volgende Art Meat vindt plaats op 18 juni 16.00 uur bij EXbunker.
Aanmelden: stuur een email naar info@artutrecht.com onder vermelding van 'Aanmelden Art Meat #4'
 
 
 
Art Utrecht is een initiatief van Kunstliefde Ruimte voor Beeldende Kunst, KuuB Ruimte voor Kunst en Cultuur, Galerie SANAA, Dapiran Art Project Space, EXBunker en Galerie Rob Rademaker. Het doel is de zichtbaarheid en vindbaarheid van de Utrechtse beeldende kunst te vergroten en de kunstsector met elkaar te verbinden en in contact te brengen. Daartoe is o.a. een website gelanceerd met daarop alle kunstruimten en galeries en een online tentoonstellingsagenda. Binnenkort zullen ook de musea, kunstenaarsinitiatieven en kunstenaars worden toegevoegd. Verder wordt er ca 3x per jaar Art Meat georganiseerd op steeds een wisselende locatie.
Ook de nieuwsbrief van Art Utrecht ontvangen? aanmelden kan via deze link.

 
 
Bezoek de website  | Trailer Kunstiefde  |  Volg Kunstliefde ook op facebook  en twitter
 
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl |(030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 tot 17.00 uur