Westerlo - oktober 2014
Jaargang 4 - nummer 9
  
  Inhoud
  
 
Overlezen: Peter Terrin
  
"Overlezen", het literatuurprogramma van De Warande strijkt opnieuw neer in onze bib. Jos Geysels (Minister van Staat) en Karl Van den Broeck (boekenfanaat en "zoon van") houden weer enkele boeken tegen het licht.
 
Peter Terrin (Ako Literatuurprijs 2012) komt ter plaatse zijn laatste boek, "Monte Carlo", verdedigen voor publiek en panel. Caroline Gennez gunt het publiek een kijkje in haar boekenkast. Moderator Johny Geerinckx leidt alles in goede banen.
 
donderdag 16 oktober om
20.15 uur
toegang gratis
reserveren verplicht
 
 
 
  
 
 
In de coulissen: Lea Witvrouwen 
 
 
 
 
Achter haar jarenlange vrolijke acteerwerk zit een persoonlijk leven waarover de Westelse Lea Witvrouwen in haar boek In de coulissen getuigt. Haar twee inmiddels volwassen zonen hebben autisme. Hoe ze haar leven lang voor hen zorgde en er verdriet én vreugde mee beleefde, vertelt ze openhartig en rechtuit.
 
Een aangrijpend relaas van een moedige en levenslustige vrouw die met vallen en opstaan lief en leed beleeft.
 
donderdag 23 oktober om
20.15 uur
toegang:
4 euro - 3 euro (-18 en +55)
reserveren gewenst
 
 
 
 
Bibliotheekweek: Iedereen bibliothecaris! 
 
 
Iedereen heeft wel een passie, van bier brouwen tot  het kweken van bonsaiboompjes. Je kan het zo gek niet bedenken of mensen zijn er door gedreven en hebben rond hun passie een eigen databank aan kennis opgebouwd. En uiteraard delen onze lezers hun passie voor cultuur: boeken, muziek, film,... Om deze reden roepen wij net als vele andere Vlaamse bibliotheken vanaf oktober 2014 "‘Iedereen Bibliothecaris. Deel je passie!" in het leven.

 
Iedereen bibliothecaris!
 
Tijdens de bibliotheekweek laten wij volop de lezers aan het woord en ligt de bib vol nieuwe 'proef' tijdschriften. Laat ons weten welke tijdschriften je in de toekomst graag zou lezen in de bib, wat jouw favoriete boek is, welke CD of DVD de bib zeker moet aankopen. Met je suggestie maak je bovendien kans op mooie boekenprijzen!
 
Liever online? Post een foto van (jezelf met) met je favoriete boek op onze facebookpagina of vul via onze site een aankoopsuggestie in. Ook zo kan je deelnemen aan onze wedstrijd.
 
 
Deel je passie op zaterdag 18 oktober!
 
Kom je passie delen in de onze bib! Laat buurtbewoners en andere sympathisanten mee genieten van je persoonlijke kennis. Denk maar aan workshops, quizjes, een infostand ... Zolang je plaatselijke bibliotheek niet afbrandt, is alles toegestaan! ;-)

 
Wil je graag enkele ideeën om jouw sessie die extra touch te geven? Of om je op weg te helpen met de organisatie? Geen probleem! Wij helpen je graag!

 
Dus heb jij een passie waarover je mond niet stilstaat en die je dolgraag wil delen met andere personen? Twijfel niet en stel je kandidaat via ann.janssens@bibwesterlo.be of 014 54 92 73. 

 
 
 
Week van de Smaak: Hippe Hapjes

Met als titel "De duurzame verbeelding" draait dit jaar de Week van de Smaak (van 13 tot 23 november) rond duurzame voeding. Alle aspecten komen daarbij aan bod: koken met lokale ingrediënten, zelf je groenten telen, minder vlees eten, minder verspillen, kiezen voor fairtrade en biologische producten.
 
Na de succesformule van de voorbije jaren met "De Bib bakt je in" en "Bib zoekt bakker", waarbij lezers zelf enthousiast aan het bakken sloegen en iedereen kon proeven en recepten uitwisselen, willen we de formule behouden, maar de invulling een beetje wijzigen.
 
Met de kreet "Hippe Hapjes in de bib" roepen we dit jaar iedereen op om op zaterdag 22 november eco-hapjes te maken. Je kan inschrijven aan de balie of via mail mét recept(en) vóór 15 november.
 
Bovendien maak je zo kans om een mooi bio- en fairtradepakket te winnen!
 
 
 
 
Film: Omar
 
 
de trailer
 
Het conflict in Israël en Palestina maakt de wereldfilm "Omar" pijnlijk actueel.
 
Voor de jonge Omar zijn er geen grenzen. Lenig als hij is, beklimt hij de muur die Israël en de Palestijnen scheidt om zijn vriendin in bezet gebied te bezoeken. Op een dag loopt het echter mis. De militaire politie stelt hem voor de keuze: of hij verraadt de namen van mensen die betrokken waren bij een aanslag, of zijn familie en vriendin lopen gevaar...
 
Omar is meer dan een politieke film over de Palestijnse strijd. Het is een verhaal met veel lagen: goed en kwaad, vriendschap, liefde en verraad, en ook wraak.
 
Antwerpse moslimjongeren komen de film inleiden en mee bespreken. Niet te missen!
 
organisatie Wereldraad - in het kader van Zuiderse Zoenen
 
woensdag 1 oktober om 20.15 uur - toegang gratis
 
 
 
 
Bibkids: Makkelijk Lezen Plein
 
 
De bib wil werk maken van een Makkelijk Lezen Plein voor kinderen met leesmoeilijkheden en luisterde samen met vele ouders, leerkrachten, logopedisten en geïnteresseerden naar Saskia Boets van Luisterpunt en Jan Rottier van ADIBIb. Zij waren op 23 september 2014 bij ons te gast voor een interessante infoavond rond dyslexie.
 
Op onze site vind je een verslag van deze avond samen met de presentaties van beide sprekers.
 
Dat lezen goed is voor de ontwikkeling van een kind, dat weten we al langer. Kinderen met dyslexie lezen en schrijven veel moeizamer, maar blijven toch gebaat met leestraining tot 14 jaar. Het lezen wordt dan best ondersteund door voorlezen, luisteren, kijken (film) en het eventueel meevolgen in een boek. Want het is tijdens het lezen of luisteren dat we onze taal verrijken!
 
Daisy-boeken en ADIBoeken kunnen kinderen hierin ondersteunen. Het geeft hen de mogelijkheid om ook te genieten van verhalen. Op school kunnen ze beter volgen tijdens de lessen. De software om daisy-boeken te lezen op PC of laptop, kan je nu ook in onze bib verkrijgen!
 
Wil je meewerken aan een Makkelijk Lezen Plein, feedback geven over daisy-boeken of mee op zoek gaan naar geschikte boeken voor kinderen met dyslexie? Neem dan zeker contact op met Klara of Kristien!
 
Benieuwd naar onze luisterboeken? Klik hier voor enkele klassiekers!
Benieuwd naar onze daisy-boeken? De meeste boeken voor het huidige leesjaar van de Kinder- en Jeugdjury bieden we aan in daisy-vorm. We lenen ze graag aan jullie uit! Je vindt ze terug naast de kast van KJV.
 
  
 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
Ook in oktober staan onze vrijwilligers weer trouw op post voor de Voorleeskwartiertjes.
 
Woensdag 29 oktober om 14 uur worden de kleuters van klas 1 en 2 verwacht,
om 16 uur zijn de oudste kleuters en de kinderen van het 1ste leerjaar meer dan welkom.
 
Deze maand draait alles rond toveren. Hokus pokus leesplezier! 
 
 
 
Net uit en al in je bib
  
 
 
 de officiële website van de auteur
 
Griet Op de Beeck debuteerde in 2013 met Vele hemels boven de zevende, een roman die meteen hoge toppen scoorde.
Kom hier dat ik u kus is haar tweede boek.
 
Mona is nog maar een klein meisje wanneer zij al meemaakt wat geen mens mee zou moeten maken. En haar  broer en zusje evenmin. Maar zij denkt: ik blijf dapper, dat is vast goed. Dat doet ze ook voor haar vader, en haar moeder en Marie.
Ze wordt volwassen. Ze gaat werken voor een groot theaterregisseur, ze ontmoet een man. Misschien komt alles toch nog goed, wie zal het zeggen? Maar dan krijgt ze dat nieuws over haar vader en wankelt alle grond onder haar voeten.
 
Kom hier dat ik u kus is een verhaal over kinderen. En ouders. Over kapotte mensen en wat zij kunnen aanrichten. Een verhaal over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over verlies en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over wegkijken en aangaan. Over volhouden. Beter leren weten. Samenkomen, dan toch. Over jezelf durven redden, en of dat dan nog kan. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.
 
 
 een fragment
 
 
Oogst was de grote favoriet voor de Man Booker Prize 2013, doch Jim Crace greep er naast. Wel sleepte hij de James Tait Black Memorial Prize en de Walter Scott Prize voor historisch drama in de wacht.
 
Het is de laatste dag van de oogst en de lucht is vol verwachting over het naderende oogstfeest als drie vreemdelingen zich aandienen in een kleine boerengemeenschap. Diezelfde nacht breekt er een brand uit in een van de opslagschuren. Buitenstaander Walter Thorsk ziet gedurende de week die daarop volgt het leven in het eens zo vredige dorp ingrijpend en onomkeerbaar veranderen.
 
"Crace's kenmerkende afgemeten stijl en weloverwogen focus creëren onvergetelijke poëtische passages die sidderen van schoonheid." Publishers Weekly
 
"Deze roman is tegelijkertijd een treurzang en nuchter: een prestatie die zich kan meten met de werken van Crace's grote fictionele voorbeeld, William Golding." The Sunday Times
Andere blikvangers: 

 
 
Met De opkomst en ondergang van grootmachten zet Tom Rachman een fenomenale literaire puzzeltocht neer die drie decennia en diverse continenten omspant. Alles begint in een noodlijdend boekenwinkeltje in de heuvels van Wales.
 
De donutman van Jess Walter is een indringende psychologische roman over kleine criminaliteit, moord en getuigenbescherming, tegen de achtergrond van een politieke verkiezingscampagne die de wereld veranderde.
 
Een jonge Argentijnse schrijver keert terug naar zijn vaderland om afscheid te nemen van zijn zieke vader. Het wordt een confronterende zoektocht naar antwoorden en herinneringen die de littekens van een dictatuur blootlegt. De ziel van mijn vader klimt omhoog in de regen.
 
De nieuwe Dimitri Verhulst, Kaddisj voor een kut is een tweeluik over de gevolgen van een verblijf in een jeugdinstelling: zich een leven lang blijvend onbemind en ongewenst voelen.
 
de eerste pagina's
  
 
 
 
een proevertje 
 
 
Op negentienjarige leeftijd verhuist Karl Ove naar Bergen. Vol ambitie en toekomstdromen begint hij aan de schrijversacademie. Zelfkritiek en schaamte blijven hem achtervolgen. Hoewel hij verschillende intense liefdes beleeft en hechte vriendschappen opbouwt, zorgen zijn destructieve keuzes bij hem voor angst en existentiële crises. Toch houden zijn diepe wens om te schrijven en de liefde voor de paar mensen die dicht bij hem staan hem gaande. Schrijver, het vijfde en voorlaatste deel uit de cyclus "Mijn strijd" van de Noorse Karl Ove Knausgård.
 
Jaar na jaar overtrof Agatha Christie zichzelf met haar inventieve detectives die door miljoenen lezers ter wereld werden verslonden. The Queen of Crime overleed in 1976, maar Poirot leeft voort! Bestsellerauteur Sophie Hannah kruipt in de huid van Christie en levert een nieuwe Poirot af: De monogram moorden.
Paddenkoppenland begint op de eerste autoloze zondag van 1973, in een armzalig dorp. Ronny De Keyzer groeit op tussen de 'paddenkoppen', zoals hij ze noemt. Zelf is hij voorbestemd om zijn afkomst te ontstijgen. Dus wacht hij geduldig en hoopvol tot hem iets goeds overkomt. Maar pech achtervolgt hem, zijn muzikale dromen vervagen en zijn kantoorbaan blijkt minder tijdelijk dan hij dacht. Hij heeft de hoop al bijna opgegeven wanneer als bij toverslag toch liefde en succes in zijn leven komen. Luc De Vos houdt met Ronny De Keyzer de luie mens een spiegel voor en schetst een portret van een verloren generatie.
 
In de zomer van 2012 krijgt Willem Melchior te horen dat hij keelkanker heeft. Onderworpen aan een programma van onderzoeken, begeleiding en behandeling moet hij stoppen met roken, waardoor hij zijn dagelijkse schijversbestaan opnieuw moet uitvinden. Hij noteert van dag tot dag wat hem overkomt en neemt zichzelf genadeloos onder de loep. De tijd is op.
 
 
 Luc De Vos leest voor uit Paddenkoppenland op Uitgelezen, het maandelijks boekenprogramma van de Vooruit
 
 
  
 
Kasper Lazarus, een Belgische schrijver, krijgt een uitnodiging om twee maanden op een Amerikaanse locatie aan een nieuw boek te werken. In de straten van Pittsburgh, Pennsylvania, dwaalt een man rond, die beweert Andy Warhol te zijn. Verderop wordt een nieuwe Batmanfilm opgenomen. Kasper Lazarus noteert, maar schrapt bijna alles wat hij schrijft. Ten prooi aan twijfel zoekt hij zijn inspiratie in het Warhol Museum. Niets bijzonders, het zevende boek van Paul Mennes, is absurdistisch, vervreemdend en vermakelijk.
 
Een jonge schoolmeester belandt tijdens de Eerste Wereldoorlog in de loopgraven omdat hij in zijn dorp getuige is geweest van zaken die het daglicht niet mogen zien. Als hij deserteert om zijn geliefde te zoeken, wordt hij veroordeeld tot het vuurpeleton. Jan Vantoortelboom laat in Meester Mitraillette zien hoe schuldgevoelens een leven kunnen ontwrichten.
 
Met haar boeken heeft Pascale Naessens als het ware een "beweging" in gang gezet. Mensen mogen weer genieten van eten, worden tegelijkertijd gezonder en vallen af. Puur eten dat je gelukkig maakt is haar nieuwste telg.
 
Trek samen met Ann Vansteenkiste de natuur in. Ze toont welke planten je kan gebruiken, hoe je ze moet drogen en hoe je er de lekkerste infusies van trekt. Ze verklapt je de heerlijkste kruidencombinaties en staat uitgebreid stil bij de heilzame werking van bloemen en kruiden en hoe ze je kunnen helpen bij veel voorkomende kwalen. Zelfgeplukt.
 
Vandaag de dag sterven er heel wat diersoorten uit aan een alarmerend snel tempo. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de zesde sterftegolf bezig is. En dit keer is de oorzaak geen asteroïde of nieuwe ijstijd, maar de mens zelf! Elizabeth Kolbert trok met geologen, botanisten en biologen het veld in en stelde met eigen ogen vast hoe snel de wereld aan het veranderen is. Het zesde uitsterven: een fascinerend boek over de toekomst van onze wereld.
 
 
              
                de website van de auteur
 
meer info over de tentoonstelling in Dr. Guislain - Gent 
 
 
 
In Onze jongens geeft persfotograaf Bas Bogaerts het leger een menselijk gezicht. De voorbije vier jaar volgde hij onze militairen op buitenlandse missies in Afghanistan, Somalië, Congo, Libanon en Haïti. Zijn foto’s bieden een unieke en eerlijke inkijk in het dagdagelijkse leven van de militairen. Ze bevestigen alle clichés over "onze jongens", maar ontkrachten tegelijkertijd alle vooroordelen. Kortom, het leger zoals het nooit eerder werd getoond. Momenteel ook op Canvas te zien in de gelijknamige docu-serie.
 
In de reeks "Studio Visual Steps" verschenen weer enkele nieuwe titels, die het werken met iPad, tablet en pc (al dan niet voor senioren) heel wat aangenamer maakt: Werken met Skype, PC beveiligen, back-uppen en schoonmaken voor senioren, Samsung Galaxy Tab 4 voor senioren, iPad met iOS8 voor senioren.
Verrassende sporen van de grote oorlog is het vervolg op het succesvolle Sporen van de Grote Oorlog. Daarin werden alle bekende WO I-hotspots belicht, van Tyne Cot tot de Menenpoort. Maar op het vlak van WO I-erfgoed hebben de Vlaamse velden nog zoveel meer te bieden! In deze editie wordt ingezoomd op 33 minder bekende, maar daarom niet minder boeiende plekjes die deze oorlog in herinnering brengen.
 
Tussen 1850 en 1930 lieten tienduizenden Vlamingen hun geboorteland in de steek om in Noord-Amerika een beter bestaan uit te bouwen. De uitdagingen waren er nochtans niet min: overleven in een vaak bar klimaat, omgeven door mensen met een andere taal, religie en gewoonten, was een hele opgave.
Onderzoekers brengen in Boer vindt land de belevenissen van anderhalve eeuw trans-Atlantische migratie in kaart, van de ontreddering in Vlaanderen tot de definitieve inburgering in de Noord-Amerikaanse maatschappij. 
 
 De website van Vivian Maier
 
 
Vivian Maier werkte haar leven lang als kindermeisje. In haar vrije tijd trok ze de stad in met haar fototoestel.
In de periode 1950-1990 maakte ze duizenden foto's, vooral in zwart-wit, later ook in kleur.
De resultaten van deze zoektochten zijn divers maar afbeeldingen van kinderen, zwervers en de zwarte gemeenschap in Chicago en New York voeren de boventoon.
Pas na haar dood, op 83-jarige leeftijd, werd haar fotografisch oeuvre toevallig ontdekt.
Onlangs de tentoonstelling in Gent gemist? Geen probleem. Met de dvd Finding Vivian Maier en het boek Vivian Maier, Street Photographer ben je weer helemaal mee.
 
De documentaire Nieuwe tieten vertelt het verhaal van filmmaaktser Sacha Polak.
Ze is draagster van het erfelijk kanker-gen BRCA1 en verloor haar moeder aan borstkanker op 30-jarige leeftijd.
Moet ze haar borsten preventief laten verwijderen? Wat is er mogelijk qua protheses en implantaten? Wat zijn de ervaringen van andere vrouwen?
 
De liefhebbers van de boekentrilogie Divergent kunnen sinds kort ook terecht in de bioscoop. De eerste van 4 films is nu ook uit op DVD.
De trilogie, van de hand van Veronica Roth, was een echte bestseller.
Alles draait rond de zestienjarige Beatrice Prior. Haar wereld is opgedeeld in vijf zuilen. Elke zuil staat voor een bepaalde waarde : eerlijkheid, onbaatzuchtigheid, dapperheid, perfectie en intelligentie.
Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke zuil ze willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keuze moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit.....
 
Tracks vertelt het waargebeurde verhaal van Robyn Davidson die in 1977 als 27-jarige, met 4 dromedarissen en haar hond een voettocht van bijna 2.700 kilometer door de Australische woestijn maakte.
Met financiële ondersteuning van National Geographic trok ze van Alice Springs naar de westkust.
De regie is in handen van John Curran en in de hoofdrollen treffen we Mia Wasikowska (Jane Eyre) en Adam Driver (Inside Llewyn Davis).
 
Kleine Handen in een Grote Oorlog is de eerste televisiereeks voor kinderen over de Eerste Wereldoorlog.
De oorlog wordt in deze internationale coproductie op een voor kinderen aagepaste manier tot leven gebracht door een combinatie van authentieke kinderdagboeken, gedichten, brieven, archiefbeelden...
De reeks bestaat uit 8 afleveringen van 25 minuten. Elke aflevering speelt zich af in een ander land.
Zo wil een Franse jongen van 14  meevechten tegen de Duitsers. Een Belgisch meisje wordt er door de Duitsers van beschuldigd maïs te hebben gestolen....
 
 
 
 
 
De trailer.
 
 
Meer info?
 
De trailer
 
 
 
De man uit de titel is Allan Karlsson. Hij woont in een bejaardenhuis in het Zweedse Malmköping.
Het is 2 mei 2005, hij wordt 100 en de overige bejaarden maken zich op voor een verjaardagsfeestje.
Allan heeft er geen zin in en op zijn pantoffels klautert hij het raam uit en sukkelt naar het busstation.
Het begin van een knotsgek avontuur.
 
De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween is de verfilming van het gelijknamige boek van Jonas Jonasson.
Met zijn debuutroman won hij meteen de Swedish BookSellers Award en het is vertaald in meer dan 30 talen.
Intussen is zijn tweede roman, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, eveneens beschikbaar in "de betere bib".
 
 
 
 The lady is a tramp
 
 
 
 
Almost like the blues
 
Ze bespeelt de media als geen ander en dat hebben we geweten. Vorige week was ze in België en in alle kranten en televisiejournaals was ze niet weg te slaan.
Lady Gaga (27) en jazzlegende Tony Bennett (88) werkten al eerder samen voor de cd Duets II uit 2011. Daar brachten ze The Lady is a Tramp.
Het duet van destijds krijgt nu een vervolg in de vorm van elf klassiekers uit de pen van o.a. Irving Berlin, Cole Porter en Duke Ellington: Cheek to Cheek.
 
De liedjes van Gabriel Rios' nieuwste album werden het afgelopen jaar met mondjesmaat (één per maand) gelost.
Eindelijk is er nu de full cd: This Marauder's Midnight.
 
Wereldberoemd in Vlaanderen : de Fixkes.
Hun titelloze debuut van deze Stabroekse band uit 2007 met daarop de monsterhit Kvraagetaan werd een echte bestseller.
Nu, 7 jaar later, ligt hun derde cd, Weeral Halfacht, in de rekken.
 
Op 21 september jl. werd hij 80, maar op creativiteit staat geen leeftijd. Amper twee jaar na het uitstekende Old Ideas is de Canadese bard al terug met nieuw werk. Alsof hij beseft dat hij de tijd die hem nog rest maar beter nuttig kan gebruiken.
Op Popular Problems, zijn dertiende studio-album, bewijst hij nog maar eens zijn klasse. Chapeau!  
 
 
 
Strips2Read!
 
Onze stripverantwoordelijken hebben weer hun bovenste best gedaan en vooral de strips en graphic novels voor volwassenen danig aangevuld met nieuwe nummers én nieuwe reeksen!
 
Dat wordt gegarandeerd weer smullen! Neem alvast een kijkje op onze Pinterest-borden.
 
 
 
 
 
 
Anns Aanraders
 
Elke maand schotelt iemand van onze medewerkers je enkele aanraders voor.
 
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Aan jou om hiervan te proeven!
 
Hier het lijstje van Ann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Op een doordeweekse dag krijgt Harold Fry, een gepensioneerde zestiger, een brief van Queenie Hennessy, een ex-collega uit een ver verleden die hem laat weten dat ze op sterven ligt. Totaal onvoorbereid en toegevend aan een niet te ontkennen impuls gaat Harold met zijn antwoordkaartje op pad. Dit is het vertrekpunt van de moderne pelgrimstocht "De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry". 
 
Geïnspireerd door de woorden van de eerste persoon die hij ontmoet en met zijn futloze huwelijk als bagage verglijdt de wandeltocht in een zoektocht naar zichzelf, waarbij hij het verleden uitgebreid onder de loep neemt.
 
Als lezer ga je met Harold mee op tocht met een heleboel vragen en stap voor stap krijg je als het ware een inkijk in zijn échte verhaal.  
 
Een kleurrijke, warme én confronterende reis...
 
 
 
Birk - Jaap Robben
 
De jonge Mikael leidt samen met zijn ouders een gelukkig leven op een afgelegen eiland ergens tussen Schotland en Noorwegen. Tot vader Birk tijdens het zwemmen niet meer bovenkomt...
 
Het is duidelijk dat Mikael meer weet dan hij aanvankelijk wil vertellen. En nét daardoor word je als lezer meteen in het verhaal gezogen.
 
De auteur weet de eenzaamheid van de jongen, en het feit dat hij zwaar gebukt gaat onder de schuldgevoelens zo mooi én tegelijkertijd verscheurend onder woorden te brengen.
 
De verhouding tussen moeder en zoon raakt meer en meer ontwricht. De nietsontziende en verscheurende liefde sijpelt op elke pagina door.
 
Een prachtig boek!
 
 
 
De vrouw van hierboven - Claire Messud
 
Nora Eldridge, 42 en leerkracht op de basisschool, heeft haar hele leven het gevoel dat ze onzichtbaar is. Zij is "die van hierboven", de vrouw die niemand bij naam kent. Tot de dag dat de familie Shahid in haar leven komt...
 
In de klas krijgt ze een nieuwe leerling, de 8-jarige Reza. Zijn vader Skandar blijkt een Libanese historicus, moeder Sirena is een Italiaanse kunstenares.
 
Samen met Sirena huurt ze een atelier, en haar oude ambitie om zich aan de kunst te wijden komt helemaal tot leven. Ze past regelmatig op op Reza en wordt daarna telkens door Skandar naar huis gebracht. Tot elk van de drie gezinsleden voelt ze zich bijzonder sterk aangetrokken. Ze gaat helemaal op in haar rol als vriendin, op het obsessieve af.
 
Met een soms snijdende pijn word je als lezer deelgenoot gemaakt van Nora's obsessie, haar kunst, haar krampachtige pogingen om zichzelf te vinden én de prijs die ze voor het najagen van een droom moet betalen. Je blijft, net als het hoofdpersonage, verbluft achter met een wrang gevoel van bedrog...

 
interview met de auteur op Radio 1
 
 
De kinderen van Calais - Lara Taveirne
 
Wissant, Noord-Frankrijk, de jaren zestig. Lilith en Violaine waren wat men noemt hartsvriendinnen. Onafscheidelijk. En het was hand in hand dat ze naar de rand liepen... Cap Blanc Nez, 1976. Beneden aan de kliffen wordt Violaine gevonden. 135 meter hoger staan twee boekentassen...
 
Een boek waarin een tragische rode draad loopt, echter zonder sentimenteel te worden. De auteur belicht de liefde in al haar facetten en in alle gedaanten: de liefde tussen vriendinnen, tussen moeder en dochter, tussen man en vrouw,... Je wordt als lezer moeiteloos meegenomen doorheen het verhaal, maakt voortdurend sprongen in de tijd, en blijft soms achter met onbeantwoorde vragen. 
 
De auteur maakt gebruik van een bijzonder beeldrijke taal, die de donkere sfeer alleen maar ten goede komt. Een aanrader!
 
 
De vuurtoren - Alison Moore
 
Futh, een onlangs gescheiden Engelsman, neemt een veerboot voor een wandelvakantie in Duitsland. Zijn bagage bevat herinneringen aan zijn moeder, die hem als kind verliet, aan het rokkenjagen van zijn vader en aan het vreemdgaan van zijn vrouw. Ondertussen probeert Ester, de ongelukkige vrouw van een Duitse hoteleigenaar, via overspel de aandacht van haar man te trekken. En dan kruisen hun wegen elkaar...
 
Met "De vuurtoren" zet Alison Moore het verhaal neer van twee bijzonder eenzame mensen, die er maar niet in slagen om hun leven een andere wending te geven. Hun verhaallijnen wisselen af, duiken voortdurend in het verleden, om tenslotte ook weer samen te komen.
 
Een mooi boek dat nog een hele tijd blijft nazinderen... 
 
 
  
Te gast: Tentoonstellingen Zuiderse Zoenen
 
De bib en de werelddienst slaan de handen in elkaar en organiseren allerlei activititeiten in het kader van Zuiderse Zoenen onder de titel "Lees je wereld".
 
Zo kan je tot 13 oktober in de bib de tentoonstelling "De Wereld, een gebruiksaanwijzing" over duurzame ontwikkeling bekijken. Deze focust op wereldproblemen zoals het broeikaseffect, biodiversiteit, vluchtelingen, oorlog, globalisering en culturele teloorgang.
Een aanrader!
 
Van 16 tot 30 oktober nodigen we je dan weer uit voor de tentoonstelling over de 11.11.11.-campagne over voedselverspilling.
 
Ook kan je in de bib terecht voor een boekenstand met allerlei boeken en dvd's over vrede, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, fairtrade, Noord-Zuidverhouding, internationale solidariteit,...

 
 
 
 
 
  
Te gast: VTB Japan
 
Japan is voor veel reizigers een bestemming die hoog op de verlanglijst staat, maar waar men zelden komt. Jammer, want het is een reisdoel als geen ander. Edgard Jaspers biedt ons een boeiende kijk aan de hand van een beeldreportage over dit intrigerende land.
organisatie: vtbKultuur en Davidsfonds
 
donderdag 9 oktober om
20.15 uur
 
info: herman@deketelaere.com - 014 54 50 13
 
toegang: 5 euro - 4 euro (leden vtbKultuur, VAB, Davidsfonds en bib)
 
 
 
 
 
 
  
 
Wist je dat...?
 
 
 
... we nu ook met onze bib op Pinterest zitten?
Gaandeweg is het de bedoeling dat jullie daar al onze nieuwsbriefboeken op terug vinden. Maar ook boeken-, cd- en dvd-tips allerhande zullen hier een plaatsje krijgen. De moeite om zo af en toe eens te bekijken!
 
 
... we ook regelmatig nieuwe aanwinsten op onze Facebookpagina in de kijker zetten?
 
 
Als je onze pagina "leuk vindt", blijf je niet alleen perfect op de hoogte van alles wat er leeft in onze bib, ook de laatste nieuwtjes uit de literatuur-, film- en muziekwereld krijg je dan gratis en voor niets in je nieuwsoverzicht.
 
Leuk toch? ;-)
 
 
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: