View this email in your browser
JULI 2019
Inhoud: Dag van het Kasteel | Koloniale banden | ENCOUNTER | Onderzoeksplaatsen | Boek van de maand | Korte berichten 
| Agenda


Dag van het Kasteel 2019: Intieme voorstellingen en verrassende ontmoetingen 
 
Ruim 120 kastelen, buitenplaatsen, landgoederen en kasteelplaatsen - met sporen van verdwenen kastelen -  trokken door het hele land weer vele liefhebbers naar Dag van het Kasteel. 
Deze twaalfde editie had als centraal thema Over de Grens. Dit jaar een nieuwe insteek: de NKS ontwikkelde inhoudelijke publieksprogramma's rond de thema's Koloniale banden, Internationale familiebanden en Grenzeloze muziek. 
Met voorstellingen, lezingen en concerten beleefden publiek, performers en eigenaren verrassende en soms ontroerende momenten. Dit resulteerde in een nieuwe blik op erfgoed en een bijzondere beleving.
In 2020 bouwen we dit succesvolle concept verder uit. Zet maandag 1 juni 2020 in uw agenda!

Bekijk hier alle sfeerimpressies van afgelopen editie!
Koloniale banden: een beladen onderwerp veelzijdig belicht 

Vele kastelen en buitenplaatsen hebben een koloniaal verleden. Toch is het nog een beladen onderwerp. Zeven locaties brachten tijdens Dag van het Kasteel deze onbelichte geschiedenis vanuit een meerstemmig perspectief voor het voetlicht. 
SAVE THE DATE: 2 oktober ENCOUNTER Symposium
De NKS organiseert deze Engelstalige ENCOUNTER-conferentie in het Luther Museum in Amsterdam. ENCOUNTER staat voor European Network for Country House and Estate Research. Het thema is The Country House and the City. Internationale sprekers delen de nieuwste wetenschappelijke inzichten. NKS-onderzoeker Fred Vogelzang zal spreken over Urban Elites, Castles and Country Houses in the 16th and 17th Century in the Netherlands. Zie kastelen.nl/encounter2019
Tien Europese promotieplaatsen beschikbaar
In het onderzoeks-en opleidingsprogramma PALAMUSTO- Research and Training for the Palace Museum of Tomorrow komen tien onderzoeksplaatsen beschikbaar. De toekomstige promovendi gaan onderzoek doen naar verschillende deelaspecten van de vroegmoderne residentiearchitectuur. PALAMUSTO is een samenwerkings- en uitwisselingsproject van universiteiten en enkele partnerinstellingen uit vijf verschillende landen.
Meer informatie over selectie en onderzoeksplaatsen 
Boek van de maand
In dit boek volgen we de geschiedenis van ‘kasteeltje Meerwijk’ en zijn bewoners. Kort na het midden van de achttiende eeuw verrees aan de Dieskant tegenover het dorp Engelen de buitenplaats ‘Meerwijk’, een van de eerste landhuizen van Nederland in Tudorstijl.
Het boek is geschreven door de in Engelen geboren Bertie Geerts en Rob Gruben met een voorwoord van Fred Vogelzang.

Meer informatie en bestellen
Korte berichten
 • De NKS sloot zich aan bij de lobby van jvr. Catharina Groenix van Zoelen om een oeververbinding Krimpenerwaard - Ridderkerk te voorkomen. De brug zou buitenplaats Huys ten Donck bedreigen en de flora, fauna en leefbaarheid verstoren. Het laatste nieuws.
 • Godijn Publishing en Beleef de Geschiedenis publiceren in 2019 een middeleeuwse verhalenbundel n.a.v. een schrijfwedstrijd. De lancering van het boek Et ille (Hij en zij) is zaterdagmiddag 5 oktober 2019 in de Cellebroederspoort in Kampen. De lancering staat in het teken van de middeleeuwen met een interessant middagvullend programma. Fred Vogelzang verzorgt namens de NKS een korte lezing. Van elk verkocht boek, gaat 1 euro naar de Nederlandse Kastelenstichting.
 • NKS-donateur Theo Kralt schreef de nieuwe publicatie Jean Baptiste Discart Oriëntalistische schilderijen en Nederlandse portretten. In de eerste decennia van de twintigste eeuw werkte in Den Haag de ten onrechte onbekend gebleven Oostenrijks-Franse schilder Jean Baptiste Discart (1855-1940). Hij vervaardigde enige portretreeksen in opdracht van vooraanstaande, veelal adellijke Nederlandse families. In bijna alle gevallen zijn deze alleen in particuliere collecties bewaard gebleven.  Korte levensschetsen van de geportretteerden gaan in dit boek vergezeld met foto’s en – als die er zijn – afbeeldingen van portretten door andere, eerdere of latere schilders. Meer info en bestellen
 • Bijzondere vondst: allereerste Nederlandse barbacane ontdekt bij kasteel De Middelburg. Een barbacane is een versterkte voorpoort die integraal onderdeel uitmaakt van de verdedigingsstructuur van het kasteel. Meer over dit spectaculaire onderzoek.
 • Bestel hier met korting het boek Het Oude Koningshuys van Stichting Oud Sassenheim.
 • Save the date: 15 november Platformbijeenkomst Kastelen en buitenplaatsen: begrip en begripsverwarring. Op dit platform laten we zien hoe belangrijk een goede begripsomschrijving is voor ons beeld van en omgang met kastelen en buitenplaatsen, hoe we beïnvloed zijn door keuzes uit het verleden en hoe spannend het is om de grenzen van de definities op te zoeken. Binnenkort meer info.
 • Pak uw picknickmand en kleedje/klapstoeltje maar vast: op zaterdagavond 24 augustus organiseert IJssellandschap op veler verzoek een vernieuwd Slotgrachtconcert op Landgoed De Haere in Olst! Deze feeërieke locatie is hét decor voor een sfeervol zomeravondconcert door het Orkest van het Oosten. Het voltallige orkest geleid door Brits dirigeertalent Jamie Philips zit deze avond in het weiland. Meer informatie.
 • Bestuurswissel bij Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen (VPHB). Na jaren van grote inzet voor het behoud en instandhouding van de PHB zijn de heren Per Insinger, voorzitter, en Huib van Everdingen, lid, op 19 mei jl. afgetreden. De heer Robert Croll heeft de voorzittersfunctie overgenomen en brengt ruime bestuurlijke ervaring met zich mee. Het bestuur hoopt in goede samenwerking met overheid en andere betrokken instanties de instandhouding van particuliere historische buitenplaatsen op zo hoog mogelijk niveau te bevorderen.
 • Wilt u ons werk steunen? Word voor €35,- per jaar donateur. Meer informatie.
Agenda
 • 2 oktober: Internationaal symposium European Network for Country House and Estate Research (ENCOUNTER)
 • 5 oktober: Lancering Middeleeuwse verhalenbundel
 • 5 oktober: NKS-excursie Poptaslot
 • 15 november: Platformbijeenkomst Kastelen en Buitenplaatsen
Dank voor uw steun!

    
Klooster OLV Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
033 - 51 00 577
info@kastelen.nl | www.kastelen.nl
Copyright © 2019 Nederlandse Kastelenstichting,
All rights reserved.