gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Eten van letters en woorden
Gassel, 26 november 2019
contact: info@mbcommunicatie.nl
 
 
 
Foto: Armand Lamée
Aan het begin staan
je ogen lopen vooruit
jij volgt, leest en weet
 
Met deze woorden begint mijn haiku-suite bij de 26 letters van het alfabet. Bij het overschrijven van de tekst schreef mijn vulpen gisteren ‘Begin’ met de letter G in plaats van met de letter B. 'Gegin' staarde me aan. 
 
Wie of wat stuurt mijn hand aan, geeft de aanzet tot de juiste letter, het juiste woord, de juiste zin? Juffrouw Smetsers leerde me schrijven in de eerste klas van de lagere school. Daar heeft elke letter in mij een blauwdruk gekregen waarop ik later naar hartelust varieerde. In hoofdletters en kleine letters, rond en vol of gejaagd als een streep. En altijd was een B een B, géén G.
 
Geen nood, gewoon opnieuw beginnen, bij de A. Van daaruit het hele alfabet gaan. Misschien is de A wel de B en de G van het alfabet: Beginnen en Gaan. Blijven schrijven, voor jezelf en voor je lezer. Dat is de uitnodiging.
 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
Op ontdekkingstocht aan de keukentafel
Schrijf je mee tijdens de Advent?
 
Begin vorig jaar was ik een maand te gast in de voormalige hoeve van de IJslandse schrijver Gunnar Gunnarsson (1889-1975). Ik werkte daar aan mijn eigen teksten én ontwikkelde een mooi schrijfprogramma bij zijn bekendste boek: De goede herder. De schrijfreis De goede herder heb ik speciaal gemaakt voor mensen die tijdens de advent dagelijks willen schrijven. Niet in IJsland, maar gewoon aan de eigen keukentafel. Welkom om mee te doen, start is op zondag 1 december a.s.
 
Een man trekt elk jaar op adventszondag de IJslandse bergen in, op zoek naar ronddolende schapen. Wat gebeurt er met jou, als je deze reis schrijvend met hem meegaat? Dat is in het kort de uitnodiging van mijn schrijfprogramma voor de Advent. Met mooie schrijfoefeningen bij passages uit het boek De goede herder van Gunnar Gunnarsson.
 
Van zondag 1 december t/m dinsdag 24 december krijg je dagelijks opdrachten bij een fragment uit het boek. Daarna krijg je nog bonusopdrachten om de kern in je teksten te ontdekken. Deze schrijfreis heeft ook een besloten groep op Facebook om teksten te delen. Deelname kost 30 euro, inschrijven kan via mijn webwinkelLaat het weten als je vragen hebt. 
 
‘De opening met de sterren was al een kwartslag gedraaid sinds hij zijn hoofd buiten de deur stak. Zo’n vaart neemt de tijd, of je hem nu volgt of niet. Maar het doet goed om met de sterren mee te lopen, om net als zij een beetje in beweging te komen.’
(Gunnar Gunnarsson)

p.s. Schreef je al bij De goede herder? Dan kun je tijdens de Advent uiteraard ook een van de andere schrijfreizen maken.
 
 
Schrijfweekend 3, 4 en 5 januari 2020 
Weekend Open vensters, schrijven over je leven
 
Wil je 2020 schrijvend beginnen? In het eerste weekend van januari verzorg ik in het klooster in Huissen de weekendcursus 'Open vensters'. Een uitnodiging om te schrijven over je eigen leven. Welkom, op deze mooie en verstilde plek.
 
Schrijvend de kern van je levensverhaal zichtbaar en voelbaar maken. Inspirerende oefeningen nodigen je uit daar dit weekend aan te werken. Je hoeft de teksten niet te bedenken. Ze vallen je toe door de oefeningen, in een samenspel tussen beelden en woorden, verleden en heden. Er is ruimte voor ieders unieke verhaal. De witregels van het kloosterleven vormen stiltes tussen de gedeelde verhalen.

Schrijvend zet je de vensters open. Zo ontdek je kernthema’s en kun je dingen opschrijven die je nog niet eerder in woorden kon vangen. Uiteraard krijg je ook praktische tips om verhalen en gedichten krachtiger te maken. We lezen een deel van de teksten aan elkaar voor. Zo krijgen de verhalen lucht en de woorden adem.
 
Een uitgebreid programma staat op de website van het klooster in  Huissen. Daar kun je je ook aanmelden. Uiteraard kun je voor meer informatie contact met me opnemen.
Afbeeldingsresultaat voor klooster huissen
 
 
Haar verhaal opnieuw verteld
Nieuwe wegen voor Mariken

Nieuwe wegen voor Mariken. Over dit boek vertelde ik in mijn vorige nieuwsbrief. Ik ben heel blij dat de crowdfunding voor dit boek geslaagd is. Veel dank aan de mensen die daaraan meewerkten.

Inmiddels heb ik het boek laten drukken. De mensen die doneerden, krijgen het deze week in de bus. Uiteraard is het boek nu ook te koop in mijn webshop en te bestellen in de boekhandel. Een aanrader voor liefhebbers van poëzie, van cultureel erfgoed, van Nijmegen. Een mooi cadeau voor de feestdagen. Ik maakte een inkijkexemplaar met de eerste pagina’s zodat je de sfeer kunt proeven.
 
Van de gedichten en illustraties maakte ik panelen voor de expositie in de Stevenskerk. De panelen, zijn nu beschikbaar als rondreizende tentoonstelling waar elke Nijmeegse organisatie gebruik van kan maken. Van school tot verzorgingshuis, van café tot bedrijfskantine. De eerste reservering is al binnen, tips zijn welkom via info@mbcommunicatie.nl. Zo blijft het verhaal ook buiten het boek verteld.
 
Nieuwe wegen voor Mariken, in poëzie, proza en beeld
Monica Boschman, illustraties Jet Westbroek
ISBN 97890812921912019
Uitgeverij MB Communicatie
 
 

 
Eten van mijn woorden?
Gedicht Ochtendgymnastiek op ontbijtbord van PLINT
Ik lees mijn gedicht ´Ochtendgymnastiek´ weleens als letterlijke warming-up tijdens een workshop of training, voor een fraai gezicht en losse(re) mensen. Nu kun je ook van deze woorden eten. Het gedicht staat op een ontbijtbord van PLINTMooi te combineren met het andere PLINT-servies, bijvoorbeeld de mokken en het nieuwe dinerbord met het gedicht 'Dit ongeveer allemaal' van Hans Kuyper. Hier de link naar de collectie Poëten aan tafel. Om je vingers bij af te likken.

 
Voorpret 2020
 
Schrijfweek in Lochem, juni 2020
Van dinsdag 9 juni 2020 t/m 14 juni 2020 is de Schrijfweek in Lochem. Een week om te werken aan je gedichten, korte verhalen, je boek. Ontdekken wat je werkelijk wilt schrijven, je eigen stijl verder ontwikkelen, je manuscript laten groeien. Na deze week kijk en schrijf je anders. Door mijn vragen, oefeningen en coaching, ook door samen te zijn met andere mensen die niet zonder schrijven kunnen of willen. Het duurt nog even, maar voorpret is ook fijn en je kunt je nu al aanmelden. Alle informatie staat op het infoblad.

Het schrijfpad voor trainers en coaches, april 2020
In de inspirerende training ‘Het schrijfpad’ ontdek je als trainer, begeleider of coach wat je met schrijfoefeningen kunt bereiken. Zowel in groepen als in individuele begeleiding. De eerstvolgende keer is gepland op donderdag 16 en vrijdag 17 april 2020.

Houd voor andere activiteiten de agenda op mijn website in de gaten. Ook op mijn pagina op Facebook vind je actuele informatie over workshops, voordrachten en publicaties.

 
Poëzie als troost
Herinnering Verlicht 2019
 
Woensdagavond 30 oktober was op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam de herdenkingsavond 'Herinnering Verlicht´. Een avond van gezamenlijk herdenken met licht, beeldende kunst, rituelen en muziek. En met poëzie. Ik was die avond één van de dichters op de begraafplaats. Elke dichter las een speciaal voor die avond geschreven gedicht voor. Steeds hetzelfde gedicht, aan steeds nieuwe mensen, steeds op andere plekken. Tientallen keren, soms aan een groepje, soms aan een mens alleen.
 
Na die avond schreef ik: Steeds veranderde mijn witte paraplu in onze witte paraplu. Omdat we er samen stil stonden, mijn woorden adem kregen, we elkaar aankeken, je jouw verhaal vertelde, een kind de vragen in het gedicht hardop beantwoordde, jullie nog even terugkwamen, woorden hun weg vonden. De paraplu hoefde geen regen tegen te houden. Tranen vielen in de aarde. In deze schuilhoek hoefden we niets te begrijpen.  
 
 
 
Met mijn poëzie de boer op
Kunstraffinaderij in de Stevenskerk
 
Niet mijn dagelijkse bezigheid, maar het was mooi om eerder in november in de Stevenskerk in Nijmegen mijn poëzie te exposeren. Tussen schilderijen en beelden van meer dan zestig beeldend kunstenaars toonde ik gedichten en foto's. Drie dagen met mooie gesprekken, tegelijkertijd maakte lichtinval me stil. Ik exposeerde Marikengedichten en gedichten op foto. Speciaal voor deze dagen vulde ik een poëzietelefoon en maakte ik een boekrol met een haiku bij elke letter van het alfabet. Daar ga ik nog wat mee doen, binnenkort. Samen met dichter en kleinkunstenaar Marjolein Pieks verzorgde ik ook de poëtische opening van Kunstraffinaderij 2019, met het thema buiten beeld. Een optreden dat we mogelijk nog uitbouwen tot een kleine voorstelling.

 
Mooie korting tot eind december 2019
In mijn webwinkel
 

In mijn webwinkel vind je producten waar je liefhebbers van taal, schrijven en ontdekken een groot plezier mee kunt doen. Van inspiratiekaarten tot bekers, van een gedichtenbundel tot schrijfprogramma´s. 
 
Uitgelicht
Hiernaast zie je één van de kaarten uit
de Kaartenreeks De reis van de held, op weg naar zelfkennis van Anne Pauen. De Reis van de Held nodigt je uit om stil te staan en je bewust te worden van wat op dit moment in jouw leven om aandacht vraagt. In de kaarten zijn drie betekenislagen bij elkaar gebracht: het mythologisch verhaal van de reis van de held, de kennis van oude wijsheidstradities en de Jungiaanse dieptepsychologie.

Korting
Als lezer van mijn nieuwsbrief krijg je 5 euro korting tijdens je eerstvolgende bestelling. Vul voor die korting tijdens het bestelproces de kortingscode ´dankbaar´ in. Dat woord kies ik niet voor niets. Ik ben dankbaar voor het werk dat ik mag doen, voor de kracht van schrijven en de mooie mensen die ik ontmoet. De kortingscode is geldig t/m 31 december 2019.
 
Louise Bourgeois
Kleine schrijfwedstrijd 5
 
In de vorige nieuwsbrief presenteerde ik de kleine schrijfwedstrijd 5, bij een werk van Louise Bourgeois (1911-2010). Dank voor de inzendingen tot nu toe. Meedoen en inzenden kan nog tot 1 december a.s. Meer informatie aan het eind van mijn vorige nieuwsbrief

 
Jouw gegevens
 
Als je mijn nieuwsbrief 'Wat woorden' niet meer wilt ontvangen, dan kun je je uitschrijven met de knop onderaan deze pagina. Je mailadres gebruik ik alleen voor deze nieuwsbrief en voor communicatie over cursussen en schrijfprogramma’s die je bij me volgt of producten die je bij me koopt.
 
Deze nieuwsbrief doorsturen? Graag!
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl