Nieuwsbrief, Platform Wiskunde Nederland, februari 2025
ENGLISH VERSION IN SECOND HALF OF THIS NEWSLETTER
Ten eerste
Ten eerste de beste wensen en een gelukkig, gezonde, wiskundige en creatieve 45^2! Een goed nieuw jaar begint met interessant nieuws, voornemens, en een goede planning van welke activiteiten we allemaal gaan bijwonen in de komende maanden.
Oproep: Input voor leuke wiskundespelletjes voor Mathfest 2025
Voor de eerste keer organiseren we in Nederland het wiskundefestival Mathfest! Mathfest was voor de eerste keer georganiseerd in Brugge in september 2023 door Platform Wiskunde Vlaanderen, en was een groot succes. Daarom komt Mathfest ook naar Nederland. Het festival zal plaatsvinden op zondag 11 mei in Utrecht, bij Fort aan de Klop. We willen nog een inventarisatie doen van wiskundespelletjes we zouden kunnen gebruiken op die dag. Heb je leuke suggesties? Stuur dan deze naar pr@platformwiskunde.nl tot vrijdag 14 februari!
Nederlands Mathematisch Congres 2025
Het 60e Nederlands Mathematisch Congres (NMC) vindt plaats op 22 en 23 april 2025 in Soesterberg. Dit historische evenement, dat zes decennia van uitmuntendheid in de wiskunde viert, is bedoeld voor alle wiskundigen, van zuiver tot toegepast, en van promovendus tot chief technology officer, van leraar op een middelbare school tot hoogleraar. 4TU.AMI zal een van de parallelsessies organiseren, waarin uitmuntend toegepast wiskundeonderzoek onder de aandacht wordt gebracht.
 
Plenaire lezingen worden gegeven door Benjamin Gess (Technische Universität Berlin en Max Planck Institute for Mathematics in Science, Leipzig), Corina Tarnita (Princeton University) en Jacob Tsimerman (University of Toronto). Tijdens het NMC kun je ook parallelsessies bijwonen van de onderzoeksclusters, Gravitatieprogramma's, 4TU.AMI en AIM die de ontwikkelingen in hun vakgebied zullen presenteren. Er zullen veel netwerkmogelijkheden zijn, je kunt deelnemen aan workshops, paneldiscussies, speeddates en presentaties op maat voor alle niveaus! Mis de 60e editie van het NMC niet! Bezoek de NMC website voor meer informatie en registratie.

Stieltjesprijs 2023-2024 naar twee wiskundigen!
Voor de Stieltjesprijs 2023-2024 heeft de jury twee wiskundigen genomineerd:
  • Leonardo Garcia-Heveling van de Radboud Universiteit voor zijn proefschrift   getiteld “Causality and Time in Non-smooth Lorentzian Geometry”.
  • Pim Spelier van de Universiteit Leiden voor zijn proefschrift “Counting curves and their rational points”.      
Leonardo promoveerde onder begeleiding van dr. Annegret Burtscher en prof. Klaas Landsman aan de Radboud Universiteit Nijmegen.Pim  promoveerde aan de Universiteit Leiden onder begeleiding van Prof. David Holmes, Prof. Ronald van Luijk en Prof. Bas Edixhoven.De laatste is helaas in 2022 overelden. De prijs wordt uitgereikt tijdens de NMC 2025 in april! Lees meer over hun onderzoek op de website van PWN.
 
                                                                                    Leonardo Garcia-Heveling                             Pim Spelier
Prof. Robbert Dijkgraaf president-elect van de International Science Council
 
De International Science Council (ISC) werkt op mondiaal niveau om wetenschappelijke expertise, advies en invloed te katalyseren en bijeen te brengen over kwesties die van groot belang zijn voor zowel de wetenschap als de samenleving. Het ISC-lidmaatschap heeft acht nieuwe leden van de ISC-raad van bestuur gekozen, die aan het einde van de derde Algemene Vergadering van de ISC op 30 januari 2025 in functie zijn getreden. De voormalige Nederlandse minister Professor Robbert Dijkgraaf is gekozen als de nieuwe voorzitter van de raad.
 
Het unieke mondiale lidmaatschap van de ISC brengt 250 internationale wetenschappelijke vakbonden en verenigingen samen, nationale en regionale wetenschappelijke organisaties, waaronder academies en onderzoeksraden, internationale federaties en verenigingen, en jonge academies en verenigingen. De ISC, opgericht in 2018 uit de fusie van de International Council for Science en de International Social Science Council, is een internationale niet-gouvernementele organisatie. Meer over de visie en de concrete acties en activiteiten van de gemeente leest u hier.

Wintersymposium KWG op zaterdag 11 januari j.l.
Het was een prachtige zonnige zaterdag in Utrecht, rond kwart voor negen zag je de eerste deelnemers aankomen op het Domplein en lopen naar het Academiegebouw. Het was weer tijd voor het jaarlijkse Wintersymposium, en het was hartstikke leuk om, na alle lekker eten en rust van de kerstvakantie, zowel kennissen te spreken, als nieuwe mensen te ontmoeten!
 
Dit jaar stond het belang van wiskunde in de politiek centraal, bijvoorbeeld bij stemmen en beleid doorrekenen. De vier sprekers, Debby Lanser van het CPB, Prof. Jelke Bethlehem van de Universiteit Leiden, Ulrike Schmidt-Kraepelin van de Technische Universiteit Eindhoven, en Luc Stultiens, lid van de Tweede Kamer met GroenLinks/PvdA, hebben de 120 deelnemers meegenomen in hun onderzoek, ervaringen, en perspectieven.
 
Wilt u meer weten over de inhoud van de voordrachten? Dan kunt u de website van het Wintersymposium  bekijken, daar staan ook alle slides van de presentaties.
Maak kennis met de Wiskunde Outreach Commissie: een gesprek met Katie Chicot
Het Mathematics Outreach and Engagement Committee is een kleine groep drukbezette wiskundigen die zich inzet om wiskunde toegankelijk en boeiend te maken in heel Europa. Alle leden zijn actief betrokken bij het communiceren over wiskunde in hun land en breder. Om hun impact als commissie te maximaliseren richten ze zich op:
 
  • Het opbouwen van een gemeenschap van mensen die betrokken zijn bij wiskundebetrokkenheid.
  • Het verhogen van het profiel en de status van wiskundebetrokkenheid.
  • Het delen van goede praktijken op het gebied van outreach, evaluatie en fondsenwerving.
Gedurende 2025 zullen leden van de EMS Mathematics Outreach and Engagement Committee hun verhalen en inzichten delen met onze gemeenschap door middel van een reeks interviews. De missie van de commissie is om mensen te laten zien waarom wiskunde belangrijk is en hoe het deel uitmaakt van wetenschap, technologie en vele andere aspecten van het moderne leven. Door middel van deze interviews zullen we meer te weten komen over het werk van elk lid binnen de commissie en hun visie op de toekomst, naast hun persoonlijke ervaring met wiskunde. We beginnen onze serie met Katie Chicot, voorzitter van de commissie. Geïnteresseerd? Lees meer op de website van EMS.
 
Vierkant voor wiskunde: Boekje Quantumcomputing
Vers van de pers! Voor jongeren vanaf 15 jaar en alle geïnteresseerden. Dit boekje is op het VO uitstekend te gebruiken bij Wiskunde D. Wereldwijd is een race aan de gang om een stabiele quantumcomputer te maken. Wanneer het ons lukt om echt werkende quantumcomputers te bouwen, dan zijn sommige encryptie-algoritmes niet meer veilig - bijvoorbeeld de versleuteling van je bankgegevens! Daarom moeten we ons nu al voorbereiden op de komst van quantumcomputers.
Leerlingen en leraren kunnen in de fascinerende wereld van quantumcomputing stappen met dit boekje! Verkrijgbaar in de Vierkantwinkel!
 

LNMB Conferentie: Nederlands operations research groeit!
Dit jaar vierde LNMB een volgende mijlpaal: het gouden jubileum van de jaarlijkse LNMB conferentie.
 
De jaarlijkse LNMB conferentie, The Mathematics of Operations Research, is de belangrijkste bijeenkomst in Nederland voor senior en junior onderzoekers die werkzaam zijn op dit gebied. De 50e editie vond plaats op 13-15 januari 2025 in het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg.  Op het programma stonden presentaties over actueel onderzoek van hoge kwaliteit en toepassingen in de praktijk, waaraan zowel academici als praktijkmensen uit de industrie en de publieke sector deelnamen.
 
 
 
“Dit jaar trok de conferentie 217 deelnemers uit het hele land, waarmee de editie van dit jaar de grootste is die we tot nu toe hebben gehad. Het is geweldig om te zien dat de Nederlandse Operations Research groeit!”  Maria Vlasiou, Hypatia hoogleraar aan de Universiteit Twente, directeur van LNMB.
 
Lees een kort overzicht van de conferentie op onze website.
Internationaal symposium over wiskundige programmering (ISMP) in Amsterdam
De vlaggenschipconferentie van de Mathematical Optimization Society, ISMP 2027, wordt gehouden in Amsterdam!  Voorgezeten door een ongelooflijk team - Karen Aardal, Monique Laurent, Daniel Dadush en Ahmadreza Marandi- zal ISMP 2027 de wereldwijde gemeenschap samenbrengen om baanbrekend onderzoek te delen, samen te werken aan uitdagingen en de vooruitgang in wiskundige optimalisatie te vieren.
 
Het International Symposium on Mathematical Programming (ISMP) is een driejaarlijkse conferentie over wiskundige optimalisatie, waar wetenschappers van over de hele wereld bijeenkomen om hun meest recente vorderingen en ontwikkelingen op dit gebied te presenteren en te delen. Het is ook een unieke gelegenheid om nieuwe uitdagingen en mogelijkheden in de praktijk en theorie van wiskundige optimalisatie te bespreken.
CWI Semester Onderzoeksprogramma: Control Theory and  Reinforcement Learning: Connections and Challenges
 
 
Dit semesterprogramma in het voorjaar van 2025 brengt onderzoekers uit de onderzoeksgemeenschappen control en reinforcement learning samen en laat studenten kennismaken met methoden uit deze onderling gerelateerde vakgebieden. Dit CWI onderzoekssemesterprogramma bestaat uit een lenteschool en workshops over verschillende deelonderwerpen, georkestreerd door een vooraanstaand team, waaronder Aditya Gilra, Bert Kappen, Debabrota Basu, Frans Oliehoek, Maryam Kamgarpour en Sean Meyn, om de raakvlakken en uitdagingen binnen deze verweven gebieden te verkennen. Meer informatie over het programma en de evenementen op de website van het CWI.
Als alfa de cijfers te lijf
“Na talloze lessen rekenen en wiskunde, blijven sommigen het gevoel houden dat ze niets met cijfers hebben. Echte alfa’s. Is het waar: zijn alfa's echt niet goed met cijfers?”
 
 
(Plaatje van NEMO Kennislink)
 
In haar artikel gepubliceerd in NEMO Kennislink gaat journalist Shannon Bakker aan de slag met deze vraag. Om een antwoord te vinden ging ze langs Dietsje Jolles, hoofddocent onderwijswetenschappen aan de Universiteit Leiden, en onderzoekers Vincent Jonker (voorzitter van commissie Publiciteit van PWN) en Monica Wijers van het Freudenthal Instituut in Utrecht.
 
Wijers is ervan overtuigd dat houding vaak een grotere rol speelt dan cognitie bij rekenen. “Ik ben optimistisch dat mensen die rekenen of wiskunde ergens voor nodig hebben, die gemotiveerd zijn en een plek hebben waar ze hun vragen kunnen stellen, echt veel verder kunnen komen dan ze zelf vaak denken.”
Subsidie van Bètadecanen Outreach 2026
Elke jaar gaat rond midden februari de call van de Bètadecanen open voor outreach projecten. Projecten op het gebied van natuurkunde, scheikunde, wiskunde, informatica of domeinoverstijgend (STEM) kunnen een aanvraag indienen. Het is hierbij belangrijk dat het project aan tenminste één Nederlandse universiteit verbonden is. De aanvraag kan worden gedaan voor één, twee of drie kalenderjaren. De maximale bijdrage aan een project is €40.000,- per jaar. Bij een toekenning voor drie jaar is de maximale bijdrage dus €120.000.  Heeft u een idee dat kan helpen in een positievere beeldvorming van wiskunde onder leerlingen of het wiskundeonderwijs kan ondersteunen? Houd dan de website in de gaten en overweeg de optie om een voorstel in te dienen. Wilt u hierover sparren en feedback ontvangen op uw voorstel? Dan denken we graag mee, neem gerust contact op met ons via pr@platformwiskunde.nl.  Op de website staan ook alle projecten die in de afgelopen jaren waren gehonoreerd.
De deadline voor nominaties voor De Nederlandse Wiskundeprijs is verlengd tot 1 april 2025
De Nederlandse Wiskundeprijs
Het is een genoegen u uit te nodigen om nominaties in te dienen voor de Nederlandse Wiskundeprijs, een nieuwe tweejaarlijkse prijs voor actieve wiskundigen werkzaam in Nederland, die op de datum van nominatie tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De prijs wordt toegekend op basis van uitzonderlijke onderzoeksbijdragen met duidelijke internationale zichtbaarheid en belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van de wiskunde in Nederland in brede zin (inclusief onderwijs, organisatie en publiciteit).
 
De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro van de Thomas Stieltjes Foundation en een certificaat. De selectie van de winnaar en de prijsuitreiking wordt georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Wiskundig Genootschap (KWG), de sectie Wiskunde van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en Platform Wiskunde Nederland (PWN). Stafleden en directeuren van Nederlandse wiskundige instituten, maar ook decanen en rectoren van universiteiten worden aangemoedigd een voordracht in te dienen.
 
Een voordracht dient te bestaan ​​uit een curriculum vitae van de kandidaat en een motivatiebrief. Zelfnominaties zijn niet mogelijk. De deadline voor nominaties is 1 april 2025. Zie hier voor het reglement. Nominaties en vragen kunt u richten aan secretaris@wiskgenoot.nl.
Nazomercursus (voorheen vakantiecursus) voor wiskundeleraren 2025
Een nieuwe naam voor dezelfde cursus!
In 2025 in Antwerpen op 19 en 20 september en in Amsterdam op 26 en 27 september, met als thema: Reële toepassingen van complexe getallen. Download alvast de flyer op www.platformwiskunde.nl/nazomercursus. Voor vragen kunt u mailen naar nazomercursus@platformwiskunde.nl
Newsletter Dutch Platform for Mathematics, february 2025
First of all
First of all, we wish you all a happy, healthy, mathematical and creative 45^2! A good new year begins with interesting news, new ideas, and a good plan of which new activities we should join in the coming months!
Netherlands Mathematical Congress 2025
The 60th Netherlands Mathematical Congress (NMC) takes place on April 22-23, 2025 in Soesterberg. This landmark event, celebrating six decades of excellence in mathematics, is aimed at all mathematicians, from pure to applied, and from PhD student to chief technology officer, from high-school teacher to full professor. 4TU.AMI will organise one of the parallel sessions, showcasing excellent applied mathematics research.
 
Plenary lectures will be given by Benjamin Gess (Technische Universität Berlin and Max Planck Institute for Mathematics in Science, Leipzig), Corina Tarnita (Princeton University) and Jacob Tsimerman (University of Toronto). During the NMC you can also attend parallel sessions by the research clusters, Gravitation programmes, 4TU.AMI and AIM who will present the developments in their field. There will be many networking opportunities, you can participate in workshops, panel discussions, speed dates and presentations tailored for all levels! Don’t miss the 60th edition of the NMC!
Visit the NMC website for more information and registration.
Stieltjesprize 2023-2024 for two mathematicians !!
For the Stieltjesprize 2023-2024 the jury has nominated two mathematicians:
 
  • Leonardo Garcia-Heveling from Radboud University for his thesis entitled “Causality and Time in Non-smooth Lorentzian Geometry”.
  • Pim Spelier from Leiden University for his thesis “Counting curves and their rational points”.
Leonardo completed his PhD under the supervision of dr. Annegret Burtscher and Prof. Klaas Landsman at the Radboud University Nijmegen. Pim completed his PhD at Leiden University under the supervision of Prof. David Holmes, Prof. Ronald van Luijk, and Prof. Bas Edixhoven, who unfortunately passed away in 2022. The prize will be awarded during the NMC 2025 in April! Read more about their research on the website of PWN.
 
                                    
                  Leonardo Garcia-Heveling                     Pim Spelier
Prof. Robbert Dijkgraaf president-elect van de International Science Council
 
The International Science Council (ISC) works at the global level to catalyse and convene scientific expertise, advice and influence on issues of major concern to both science and society. The ISC membership has elected eight new members of the ISC Governing Board who took office at the conclusion of the Third ISC General Assembly on 30 January 2025. Former Dutch minister Professor Robbert Dijkgraaf has been elected as the new president of the council.
 
The ISC’s unique global membership brings together 250 international scientific unions and associations, national and regional scientific organizations including academies and research councils, international federations and societies, and young academies and associations. The ISC, created in 2018 from the merger of the International Council for Science and the International Social Science Council, is an international non-governmental organization. You can read more about the vision and the concrete actions and activities of the council here.
Meet the Mathematics Outreach Committee: a conversation with Katie Chicot
The Mathematics Outreach and Engagement Committee is a small group of busy mathematicians who are committed to making mathematics accessible and engaging across Europe. All members are actively engaged in communicating mathematics in their country and more widely. To maximize their impact as a committee they are focusing on:
  • Building a community of those who are involved in maths engagement.
  • Raising the profile and status of maths engagement work.
  • Sharing good practice in outreach, evaluation and fundraising.
Throughout 2025, members of the EMS Mathematics Outreach and Engagement Committee will share their stories and insights with our community through a series of interviews. The Committee's mission is to show people why mathematics matters and how it is part of science, technology, and many other aspects of modern life. Through these interviews, we will learn about each member's work within the Committee and their vision for its future, alongside their personal experience in mathematics outreach. We begin our series with Katie Chicot, Chair of the Committee. Interested? Read more on the website of EMS.
 
LNMB Conference: Dutch operations research is growing!
This year, LNMB celebrated another milestone: the golden jubilee of the annual LNMB conference.
 
The annual LNMB conference, The Mathematics of Operations Research, is the premier gathering in the Netherlands for senior and junior researchers working in this field. The 50th edition took place on January 13–15, 2025 in the Conference Hotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg.  The programme featured presentations on current high-quality research and real-world applications, attracting both academic scholars and practitioners from industry and the public sector.
 
 
 
“This year the conference attracted 217 participants from the whole country, making this year’s edition the largest we have had until now. It is great to see that the Dutch Operations Research is growing!”  Maria Vlasiou, Hypatia Professor at University of Twente, Director of LNMB.
 
Read a short overview of the conference on our website.
International Symposium on Mathematical Programming (ISMP) in Amsterdam
The flagship conference of the Mathematical Optimization Society, ISMP 2027, will be held in Amsterdam!  Chaired by an incredible team — Karen Aardal, Monique Laurent, Daniel Dadush, and  Ahmadreza Marandi— ISMP 2027 will bring together the global community to share groundbreaking research, collaborate on challenges, and celebrate advancements in mathematical optimization.
 
The International Symposium on Mathematical Programming (ISMP) is a triennial conference on mathematical optimization, gathering scientists from around the world to present and share their most recent advances and development in the field. It is also a unique opportunity to discuss new challenges and opportunities in practice and theory of mathematical optimization.
CWI Research Semester Programme: Control Theory and Reinforcement Learning: Connections and Challenges
 
 
This Spring 2025 semester programme will bring together researchers in the control and reinforcement learning communities and familiarize students with methods across these inter-related fields. This CWI research semester programme will comprise a spring school and workshops on various sub-topics, orchestrated by a distinguished team including Aditya Gilra, Bert Kappen, Debabrota Basu, Frans Oliehoek, Maryam Kamgarpour and Sean Meyn, to explore the intersections and challenges within these intertwined fields. More information about the program and the events on the website of CWI.
Please note that the deadline for nominations for De Nederlandse Wiskundeprijs has been extended to April 1, 2025
De Nederlandse Wiskunde prijs
It is a pleasure to invite you to submit nominations for De Nederlandse Wiskundeprijs, a new bi-annual prize for active mathematicians working in the Netherlands, who are between 45 and 60 years old on the date of nomination. The prize will be awarded on the basis of exceptional research contributions with clear international visibility as well as important contributions to the development of mathematics in the Netherlands in a broad sense (including education, organization and publicity).

The prize consists of a monetary award of 10k€ from the Thomas Stieltjes Foundation and a certificate. The selection of the awardee and the award ceremony is organized by the Royal Dutch Mathematical Society (KWG), the section Mathematics of the Royal Dutch Academy of Sciences (KNAW) and Platform Wiskunde Nederland (PWN). Staff members and directors of Dutch mathematical institutes, as well as deans and rectors of universities, are encouraged to submit a nomination.

A nomination should consist of a curriculum vitae of the candidate and a letter of motivation. Self-nominations are not possible. The deadline for nominations is April 1, 2025. See here for the regulations. Nominations and inquiries are to be sent to secretaris@wiskgenoot.nl.
Platform Wiskunde Nederland, Science Park 123, kamer L013, 1098 XG Amsterdam