Nieuwsbrief mei/juni 2021
Ruimte voor rituelen    Marion Kuiperi
Ritueel na plots overlijden van een vader
Ze belde me met het bericht dat haar vader die in het buitenland woonde was overleden en een paar uur later al – vanwege Corona- was begraven. Haar broer, zussen en zijzelf die sinds hun puberteit met hun moeder in Nederland wonen, konden niet reizen en zochten een manier om met deze gebeurtenis om te gaan en het een plek te geven. Ze hadden moeilijke kinderjaren gehad door de slechte relatie van hun ouders en later nauwelijks contact gehad met hun vader.
Of ik een ritueel wilde begeleiden.
We ontmoetten elkaar op een winderige regenachtige zondagochtend aan de kust.
Foto’s werden neergezet, kaarsjes aangestoken en ieder vertelde iets over het symbool in relatie tot hun vader dat ieder had meegenomen.
Toen stelde ik voor om te starten met een ronde waarin ieder één nare herinnering deelde met de anderen als getuigen. Intens, verdrietig en intiem werd de sfeer.
Oude gezinspatronen dienden zich aan, maar ieder bleef aanwezig.
Daarna volgde een ronde met het delen van een fijne herinnering.
En de dankbaarheid die er ook is geweest.
De vader bleek in zijn latere jaren heel blij te zijn geweest met de initiatieven tot contact van zijn kinderen, en ook zijn leuke kanten werden benoemd.
In de duinen maakten we een klein vuurtje waar ieder een papiertje in deed met daarop geschreven wat ze achter zich wilden laten.
Met een lichter gemoed en een diep gevoel van verbondenheid met elkaar namen ze afscheid van me.  
 
Agenda: klik website  
Zingen:
Mantrazang in het Couveehuis:
op dit moment is het nog steeds niet toegestaan, maar zodra het weer kan: er zijn twee groepen, van 13.30 tot 15, en van 15.45 tot 17.15 info 
Zingen in de duinen organiseer ik spontaan (in samenwerking met het weer), dus als je wilt meezingen, meld je aan voor de app-groep 'zingen in de duinen' 
 
Labyrint:
Labyrintloop op het strand,
een paar uur voor de volle maan op haar volst is: ik maak wederom een aquarius labyrint, di 25 mei 20.30 uur info 
Zomerzonnewende viering met labyrintloop: ma 21 juni 18.00 uur info
 
Sterven en dood:
Wandelen met de dood info 
Online drieluik: Hoe bereid ik me voor op het sterven en de dood? info
 
Bijzondere vermeldingen:  
Op mijn Blog kan je lezen over het opbaren met graszoden
Verder: Het lied 'Danser encore' van de Franse groep HK dat de harten vreugde brengt, hier te zien op Gare de l'Est in Parijs. In veel Europese steden, en ook in Nederland, hebben al flashmobs plaatsgevonden met dit lied. Ik zing het met mantrazingen ook in de duinen, in een Nderlandse versie. 
Ook: hier zie je het lied met Engelse ondertiteling door de Franse groep HK
En: een kijkje in een menselijke cel, adembenemend, klik vooral bij de pagina op 'verder lezen', sprookjesachtige wereld, in ons eigen lichaam.
Tot slot: Mooie expositie met werk van Baukje Exler in het Vreedehuis t/m 11 juni
 
Mooie Hemelvaartdag en Pinksterdagen gewenst!
 
Wil jij een bepaald moment in je leven extra aandacht geven of een bepaalde periode afsluiten of markeren met een ritueel op maat?