Stichting Senia
Nieuwsbrief voor
leesgroepen en muziek-luistergroepen
november 2018
INHOUD
 
 
 
 
 
 

 
 
 
Eindelijk weer regen.
 
Veel lees/luisterplezier de komende maand.
U kunt deze nieuwsbrief ook vinden op www.senia.nl
 
Suggesties voor lijst 2019-'20
De programma-werkgroepen van Senia op het gebied van literatuur, muziek, geschiedenis, biografieën en filosofie zijn al weer begonnen met het samenstellen van de lijst voor het nieuwe seizoen. De komende maanden worden de beslissingen genomen. Dus is dit ook het juist moment om u als deelnemer om suggesties te vragen.
Hebt u een suggestie voor de boekenlijst of de muzieklijst 2019-2020? 
Vul de suggestie in via deze peiling.
 
 
EXCURSIEPROGRAMMA
Hieronder ziet u excursies voor de maanden november en december waarvoor inschrijving open staat. Hier ziet u een overzicht.
De excursie van 5 december naar de Tweede Kamer zat al weer snel volgeboekt. Deze excursie zullen we in het voorjaar van 2019 zeker weer herhalen.
- - - - - - - - - - -
GORSSEL
Museum More - Johan Polet en Kees Timmer
Er zijn nog plaatsen vrij bij de excursie die we eerder publiceerden: de rondleiding door Museum More op dinsdag 20 november. We bekijken met een gids twee tentoonstellingen.
In de eerste plaats de tentoonstelling van de beeldhouwer Johan Polet en verder  ‘Mens en dier’ van Kees Timmer die bekend staat om zijn tragikomische dierenportretten.
 
De meningen over Johan Polet (1894-1971) lopen sterk uiteen, maar wie hem kende wist dat hij als beeldhouwer ertoe deed. Kees Timmers (1903-1978) oeuvre is uniek en geliefd onder kunstenaars en kenners.
- - - - - - - - - - - -
SCHEVENINGEN
Expositie Zadkine aan Zee
Op vrijdag 30 november organiseren we een rondleiding door de tentoonstelling ‘Zadkine aan Zee’ in Scheveningen.
De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het oeuvre van deze Parijse meester van het modernisme, die samen met collega-kunstenaars als Picasso, Brancusi en Lipchitz het gezicht van de westerse beeldhouwkunst veranderde. Speciale aandacht is er voor Zadkine’s innige band met Nederland, waar verzamelaars en opdrachtgevers vaak ook zijn vrienden waren.

 
- - - - - - - - - - - -
ZWOLLE
Giacometti-Chadwick, Facing Fear in Museum de Fundatie
Op donderdag 13 december bezoeken we de tentoonstelling Giacometti-Chadwick, Facing Fear, museum de Fundatie Zwolle.
De beelden van Alberto Giacometti (1901-1966) en Lynn Chadwick (1914-2003) belichamen de toestand van ontluistering en angst in Europa tijdens de jaren van de Koude Oorlog.
Met deze twee kunstenaars nam de beeldhouwkunst afscheid van de vooroorlogse romantiek en esthetiek, om met beide benen te landen in de rauwe realiteit.
Terwijl Giacometti de mens terugbracht tot zijn meest kernachtige verschijning, zonder enige opsmuk, creëerde Chadwick zijn krachtige oerbeelden van mens en dier.
- - - - - - - - - - - -
AMSTERDAM
Bezoek aan de Westerkerk

Op donderdag 20 december kunt u mee op een rondleiding door de Westerkerk in Amsterdam, ontworpen door Hendrick de Keyser en gebouwd in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur tussen 1620 en 1631.

Het gebouw was niet de eerste kerk in Amsterdam die als protestantse kerk werd gebouwd, maar wel de grootste. De Westerkerk is gebouwd in Hollandse renaissancestijl en heeft de vorm van een dubbelkruis. Opvallend aan de kerk is het heldere, ongetemperde zonlicht, dat door 36 grote vensters van alle kanten - de kerk ligt helemaal vrij - naar binnen valt.
 
 
 Week van de Leesclub, 21 januari 2019
Senia heeft het initiatief genomen voor de Week van de Leesclub. Samen met andere organisaties willen we in de week van 21 januari 2019 zoveel mogelijk mensen stimuleren om meer te gaan lezen, en lid te worden van een leesclub.
Collega-organisaties
Andere leesclub-organisaties die meedoen: Hebban (online leesclubs), Boekentaal Mondiaal en Stichting Literatuurclubs Drenthe. Bij het initiatief worden ook provinciale serviceorganisaties voor bibliotheken betrokken, boeken-magazines en uitgevers.
Volgende keer meer nieuws hierover.
 
 
Boekenpost. Voor serieuze boekenliefhebbers!

ingezonden bijdrage
Het magazine Boekenpost brengt elke twee maanden verrassende en sterke artikelen over de wereld van de literatuur: recente uitgaven of verborgen parels van weleer, terecht bejubeld of onterecht in de vergetelheid geraakt.
Highlights uit de nieuwste Boekenpost: Esther Gerritsen bezweert de chaos in haar hoofd, de tranen van Sol Bouzamour, Mary Shelleys Frankenstein en nog een hoop andere artikelen om met uw leesclub te delen.

Speciale aanbieding voor leden van Senia:
Jaarabonnement – het eerste jaar slechts € 29,95 (normaal € 38,95)
Mail uw gegevens naar info@stipmedia.nl o.v.v. “Actie Senia.
 
 Interview van de maand

Ze is onder leesgroepen filosofie een populaire auteur. 57 groepen hebben dit jaar een boek van haar op de leeslijst staan. In deze nieuwsbrief een interview dat Ria Hullegie hield met
  
Joke Hermsen, over Melancholie van de Onrust
  
 
Joke is afgestudeerd in filosofie en literatuur en auteur van vele romans en essays, waarvoor ze diverse prijzen ontving (ondermeer de Jan Hanlo Essayprijs en de Libris Literatuurprijs). Ze geeft regelmatig lezingen over literatuur, filosofie en maatschappelijke kwesties. “Zo jammer dat het huidige politieke beleid voornamelijk kiest voor de fysieke gezondheid van de mens. Terwijl de mentale zo belangrijk is.
 Lees het interview van Ria Hullegie.
 
Meer aandacht voor mensen met een visuele beperking
Senia is in mei 2018 begonnen met een project om haar groepen toegankelijker te maken voor mensen met beperkingen. Het gaat dan specifiek om mensen met een visuele of een gehoorbeperking. Daarnaast wil Senia kijken wat ze kan betekenen voor mensen met minder leeservaring, en voor ouderen die in leesclubs met wat meer begeleiding zouden willen meedoen.
De werkgroep die onderzoekt wat Senia kan betekenen voor mensen met een visuele beperking, is al een eind op weg.
 
 
Leesclubboek van de maand

Kolja van Arthur Japin
Op Hebban presenteert Senia een Leesclubboek van de Maand. In november is dat Kolja van Arthur Japin. Circa 2300 deelnemers van Senia bespreken deze roman in het seizoen 2018-2019 in hun leesclub.
Waar gaat het boek over?
Het titelpersonage Kolja Konradi groeit in het Rusland van de negentiende eeuw op zonder te kunnen horen en spreken. In 1875 krijgt Modest Tsjaikovski, broer van de beroemde componist Pjotr Iljitsj, de taak de jongen te leren lezen, schrijven, liplezen en spreken.

 Tussen Kolja en de broers Tsjaikovski ontstaat een hechte band, ze reizen de jaren nadien onder andere door Italië en Frankrijk en Kolja leert van de broers meer over de wereld van theater en muziek. Maar zoals Kolja een buitenstaander is, zijn ook de broers Tsjaikovski dat: hun homoseksualiteit wordt in het Rusland van die jaren niet geaccepteerd.

Zie de lezersrecensies op de Hebban-website
 
Video
Janneke Siebelink in gesprek met Arthur Japin over Kolja (ruim 17 minuten).
 
(Geen) plaatsen vrij
Lees- en luistergroepen die hulp willen bij het opvullen van hun vrije plaatsen kunnen dit via e-mail info@senia.nl doorgeven. De groep krijgt dan op de website het etiket 'plaatsen vrij'. Belangstellenden die een groep zoeken kunnen uw groep met vrije plaatsen dan vinden met behulp van de functie 'Zoek een leesclub' op de homepage. Natuurlijk is het dan wel van belang, dat de contactpersoon de tekst op de webpagina van de groep aanpast aan deze situatie en zo uitnodigend maakt.
 
Andersom geldt hetzelfde. Als de vrije plaatsen binnen een lees- of luistergroep zijn ingevuld, meldt de contactpersoon dat opnieuw via info@senia.nl. Het vinkje van 'plaatsen vrij' wordt dan weggehaald. Deze wordt door een belangstellende die via 'Zoek een leesclub' op zoek is naar een groep met vrije plaatsen dan ook niet meer gevonden. Ook in dit geval is het verstandig de tekst op de webpagina van de groep aan te passen aan de nieuwe situatie.

 
 
Oprichting van nieuwe groepen
In november zijn er opnieuw veel oprichtingsbijeenkomsten.
 
Friesland
 • Leeuwarden, literatuur, do. 15 nov. 14.00 uur in de bibliotheek
Overijssel
 • Deventer, kunstgeschiedenis, vrij. 30 nov. 9.30 uur in de bibliotheek
 • Deventer, geschiedenis, do. 29 nov. 9.30 uur in de bibliotheek
 • Deventer, literatuur, woe. 28 nov. 9.30 uur in de bibliotheek
 • Zwolle, Engels, do. 8 nov. 14.00 uur in Stadkamer Centrum
Gelderland
 • Elst Gld, literatuur, di. 27 nov. 14.30 uur in de bibliotheek
 • Groesbeek, geschiedenis, di. 13 nov. 14.30 uur in de bibliotheek
 • Nijkerk Gld, literatuur, ma. 26 nov. 19.30 uur in de bibliotheek
 • Nunspeet, muziek-luistergroep, woe. 7 nov. 09.30 uur in de bibliotheek
 • Tiel, geschiedenis, ma. 26 nov. 14.00 uur, in de bibliotheek
Utrecht
 • Amersfoort, Biografie, vrij. 2 nov. 19.30 uur, bibliotheek het Eemhuis
 • Baarn, Duits, di. 13 nov. 14.30 uur in de bibliotheek
 • IJsselstein, muziek-luistergroep, di. 27 nov. 14.00 uur in de bibliotheek
 • Soest, geschiedenis, woe. 7 nov. 19.00 uur in de bibliotheek
 • Utrecht, Frans, woe. 21 nov. 10.00 uur, De Literaire Boekhandel
Noord-Holland
 • Amsterdam, filosofie, vrij. 9 nov. 14.00 uur, boekhandel Van Pampus
 • Haarlem, literauur, ma. 19 nov. 19.30 uur, Toneelschuur Haarlem
 • Hilversum, filosofie, zat. 17 nov. 11.00 uur in de bibliotheek
 • Hilversum, Duits, vrij. 30 nov. 14.00 uur in de bibliotheek
 • Huizen, geschiedenis, di. 20 nov. 11.00 uur in de bibliotheek
 • Hilversum, filosofie, zat. 17 nov. 11.00 uur, in de bibliotheek
 • 's-Graveland, literatuur, zat. 10 nov. 11.00 uur, Café restaurant Brambergen
Zuid-Holland
 • Den Haag, biografieën, woe. 14 nov. 10.00 uur, Boekhandel Van Stockum
 • Gouda, filosofie, do. 29 nov. 18.30 uur, Boekhandel Verkaaik
 • Leiden, literatuur, woe. 14 nov. 10.30 uur, bibliotheek BplusC Merenwijk
 • Oostvoorne, literatuur, zat. 17 nov. 10.15 uur, Restaurant aan Zee
 • Pijnacker, literatuur, ma. 19 nov. 18.30 uur, Bibliotheek Oostland, locatie Pijnacker
 • Spijkenisse, literatuur, vrij. 23 nov. 10.00 uur, Bibliotheek Boekenberg
Zeeland
 • Hulst, literatuur, za. 24 nov. 10.30 uur in de bibliotheek
 • St Annaland, literaire leesclub, ma. 26 nov. 19.00 uur in de bibliotheek
Limburg
 • Maastricht, kunstgeschiedenis, do. 15 nov. 13.30 uur, Boekhandel De Tribune
 • Venlo, literatuur, di. 6 nov. 18.30 uur, BredeBieb Venlo

 
Word Vriend van Senia
Vindt u Senia een sympathieke organisatie, alleen al vanwege het feit dat het meeste werk gedaan wordt door vrijwilligers? Overweeg dan om 'Vriend van Senia' te worden, en jaarlijks met een bedrag(je) de organisatie te ondersteunen.
Want zonder subsidies is het toch een hele klus om de financiering van zo'n organisatie rond te krijgen.
Senia heeft de status van Culturele ANBI, dus uw gift is fiscaal erg aantrekkelijk.
- - - - - - - - - -
 
Filmpje
De operazangeres Montserat Caballé overleed op 6 oktober jl. Ze zingt in dit filmpje Mia babbino caro uit Puccini's Gianni Schicchi: filmpje
Het werd al meer dan 10 miljoen maal bekeken.
 
Primephone
Voor luisteraars van klassieke muziek is er een nieuwe streamingdienst gekomen, Primephone.
 
 

 
Deze maandelijkse nieuwsbrief gaat naar (oud)deelnemers van Senia-groepen, vrijwilligers, Vrienden van Senia en belangstellenden.
U kunt zich zelf uitschrijven als u wilt, via de link onderaan. Aanmelden kan via de website van Senia