Producentbyrån Nyhetsbrev 14 december 2017

Att summera hösten är inte helt enkelt. Det som kommer att stanna kvar hos oss från hösten 2017 är #metoo-rörelsen. Där kvinnor ur bransch efter bransch vittnat om systematiska övergrepp, sexuella trakasserier, förtryckande mansdominerade hierarkier och rena våldtäkter. Och huvuden har redan börjat rulla. Det får kännbara personliga och ekonomiska konsekvenser. Det som var ”grabbsnack” igår är inte längre ok. Man kommer inte längre undan med ”det var ju bara ett skämt”. Vi hoppas och tror på att det leder till en riktig förändring. Det är nog nu, och det har det varit länge. Vi hoppas att vi kan se tillbaka på den här hösten och säga att det var då det vände.

I våra nyhetsbrev har vi under hösten avhandlat kultur, konst och politik, varvat med mer personliga reflektioner. En del tycker att vi skriver för långt och för mycket och andra håller inte med om våra åsikter och våra resonemang. Men många andra tycker att det vi skriver är viktigt, angeläget, underhållande och bra. Den enkla sanningen är väl helt enkelt att det vi skriver är lösa tankar och funderingar om både stort och smått. Ofta handlar det om saker som vi har diskuterat här på kontoret, som har berört oss på ett eller annat sätt, saker som har fortsatt mala i huvudet och bröstet även efter att kontorsdagen är över.

2018 fyller Producentbyrån 10 år! Fattar ni eller?! Detta ska vi såklart passa på att fira, men det får vi återkomma till när det börjar närma sig. Nu ska vi snart ta lite ledigt och vi hoppas att alla ni också får en välförtjänt paus över helgerna! Därför vill vi passa på att önska er alla en God Jul och ett synnerligen Gott Nytt År!
 
Vi hörs snart igen, och då är det 2018.
Det kommer bli ett grymt bra år!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Spinn har precis genomfört en smygstart av utvecklingsprojektet Hislingan som genomförs i samarbete med Hisingens Kulturskola. Genom fortbildning, workshops och en skapande process vill Kulturskolan bredda sitt tänk och tillgängliggöra verksamheten för fler. Tillsammans med Spinn ska de nu ta fram nya och inspirerande metoder för att nå nya målgrupper. Hela projektet dokumenteras av filmaren Astrid Askberger.

Spinn deltog även under årets upplaga av Expand på Frölunda Kulturhus den 30 november. Under dagen visade fyra olika grupper upp smakprov från föreställningar under uppbyggnad, där korta dansskisser varvades med samtal och feedback från både publik och handplockade coacher. Spinn medverkade med kortföreställningen Kryptisk sportgymnastik i koreografi av Ida Görsch.

Den 1 december föreläste Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg om temat ”kropp” för studenter på Stenebyskolan och den 7 december deltog hon även i ett rundabordssamtal på Balettakademin i Göteborg med tema utvecklingen av dans- och musikalkonsten. Spinn medverkade även med en presentation och aktiviteter inspirerade av konceptet Virkhall under konferensen Från Att till Hur som ägde rum på Världskulturmuseet i Göteborg den 5 december och Spinn samarbetade också med Kulturakademin Trappan kring Anna Petterssons kurs Kroppslig gestaltning med röst och textarbete för dansare och koreografer som ägde rum i Spinnstudion den 6-8 december.

SpinnVäxa & SpinnUnga vill även passa på att tacka för en spännande och händelserik höst. Under hösten har de arbetat för att flytta fram positionerna ytterligare för att tillgängliggöra danskonsten för än fler. Genom att ta plats på olika scener, konferenser, festivaler, seminarium, sociala medier och i radio har de lyft frågor kring vem som får synas och ta plats i samhället. De har även lyft frågan kring varför jämlikhetsfrågan kring funktion inte är lika het i samhällsdebatten som frågor som rör t.ex. kön, HBTQ eller rasism.
 
foto: Mireille Leblanc


PROJEKT
Göteborgs Stadsteater - Motherdog
Precis efter att vi hade skickat förra månadens nyhetsbrev blev det klart att vi inleder ett samarbete med Göteborgs Stadsteater kring föreställningen Motherdog som har premiär på stora scenen den 19 januari 2018!

Motherdog handlar om en grupp individer som av olika anledningar har valt att leva utanför samhället – som en flock – under ledning av Motherdog. Flocken är en tillflyktsort för de strandsatta, där respekt och djurisk intuition värderas högre än individens frihet och självförverkligande. Som vilda hundar terroriserar de utmarkerna, redo att gå till anfall. Men när strukturerna rubbas får det förödande konsekvenser. På scenen möter vi sju skådespelare och två dansare som tillsammans skapar ett fysiskt, suggestivt universum som utforskar den fantasieggande myten om den förvildade, primitiva människan som en ren och oförstörd varelse. Men vad innebär det egentligen att vara människa?

Motherdog är ett scenkonstverk som blandar fysisk teater och dans. Föreställningen är skapad av den belgiske regissören och koreografen Hans van den Broeck, konstnärlig ledare för performance-gruppen SOIT. Hans van den Broeck är även känd för sitt arbete med les ballets C de la B som besökt Sverige vid ett flertal tillfällen.
se mer kring hur vi hade det under några fantastiska sensommardagar i september. Kolla även in projektets Facebooksida för mer information. Dance Info Finland har även publicerat en mycket fin artikel som handlar om kroppar och normer inom danskonsten. Artikeln hittar ni här.
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken, Danscentrum, Manongu och Moving Beyond Inclusion.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se